Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Zmiana uposażenia (podwyzszenie) minimalnego w 2009 oraz brak zmiany w rozporządzeniu ws świadczeń socjalnych spowodowała cały ten bałagan. Ktoś, gdzieś o tym zapomniał, lub po prostu zabrakło na ten cel kasy w 2010r:o
A jak to będzie w sądach? Pielęgniarki o 304 walczyły wiele lat i co? NIC - brak środków w budżecie na zagrywki Posłów pod publiczkę.

Ostatnia edycja:
Postanowienie ssc z dnia 07.06.2010

Bez komentarza, poprostu brak słów. Mam już Postanowienie Sądu Pracy, że nie jest właściwy, Post. Sądu Okręgowego, że właściwy jest SSC i przesłał moją sprawę zgodnie z właściwością do SSC, mam też pismo Dyrektora Izby Celnej że właściwy jest Sąd Pracy oraz pismo SSC, że również właściwy jest Sąd Pracy, a na koniec mam Postanowienie SSC, że nie mam od czego się odwoływać! Na skargę od tego post. mam 30 dni do WSA w Warszawie. Totalny chaos!!!

Attachments

• post z dnia 7 06 2010 str 1.jpg
    post z dnia 7 06 2010 str 1.jpg
    101,4 KB · Wyświetleń: 242
  • post z dnia 7 06 2010 str 2.jpg
    post z dnia 7 06 2010 str 2.jpg
    104,8 KB · Wyświetleń: 230
  • post z dnia 7 06 2010 str 3.jpg
    post z dnia 7 06 2010 str 3.jpg
    97,6 KB · Wyświetleń: 252
No cóż , skoro od mianowania nie przysługuje odwołanie do Sądu Pracy i Sądów Administracyjnych ,tzn ,że chyba nie przysługuje nigdzie .Z tego prosty wniosek ,że dyrektorzy mogli każdemu nadać stopień w niższym korpusie niż wynika to z ustawy ,niezależnie od posiadanego dotychczasowego stopnia. Np ekspertowi nadać stopień w korpusie szeregowych .I też nie ma możliwości odwołania .Ale bagno.

1. Po uchwale SN, która zapadła w sprawie (i wiąże sąd wyłącznie w tej sprawie), inne sądy pracy powinny przekazać sprawę do właściwego organu (na podstawie art. 464 par. 1 k.p.c.). Jeżeli sąd pracy umorzył postępowanie, to należy wnieść zażalenie na to postanowienie, w terminie 7 dni od dnia wydania postanowienia (jeżeli zostało ono wydane na rozprawie) lub w terminie 7 dni od doręczenia postanowienia. W zażaleniu należy podnieść, że sąd niezasadnie umorzył postępowanie, albowiem gdy zachodzi niedopuszczalność drogi sądowej to sąd pracy ma obowiązek przekazać sprawę właściwemu organowi (art. 464 par. 1 k.p.c.). Zatem, zażalenie powinno zarzucać postanowieniu: 1. rażące naruszenie art. 355 par. 1 poprzez jego zastosowanie w sytuacji gdy sąd pracy związany jest dyspozycją art. 464 par. 1 k.p.c., 2. niezastosowanie art. 464 par. 1 k.p.c., w sytuacji gdy jego zastosowanie przez sąd pracy było konieczne. Po zarzutach należy wnieść o zmianę postanowienia poprzez przekazanie sprawy do rozpoznania przez właściwy organ administracji. Zażalenie należy wnieść do sądu odwoławczego za pośrednictwem sądu, który umorzył postępowanie. Oczywiście zażalenie należy nadać pocztą lub złożyć na biurze podawczym tego sądu, który umorzył postępowanie. Od zażalenia należy uiścić opłatę sądową w kwocie 30 zł. Opłatę uiszcza się na rachunek bankowy sądu, który umorzył postępowanie lub nakleja znaczki opłaty (można nabyć w kasie sądu) bezpośrednio na zażalenie. Zażalenie powinno być złożone w dwóch egzemplarzach plus dowód przelewu opłaty (gdy skarżący nie najkleja znaczków).

W uzasadnieniu zażalenia należy podnieść, że umorzenie postępowania (art. 355 par. 1 k.p.c.) ze względu na niedopuszczalność drogi sądowej, jest środkiem tożsamym z odrzuceniem pozwu (art. 199 par. 1 pkt 1). Z tym, że sąd umarza postępowanie także wtedy, gdy przesłanki odrzucenia pozwu zaistnieją następczo (tj. po doręczeniu pozwu pozwanemu i związanym z tym zawiśnięciem sporu - art. 192 k.p.c.). W związku z tym, przypadki ograniczające możliwość odrzucenia pozwu przez sąd pracy, rozciągają się na umorzenie postępowania z przyczyn odpowiadających odrzuceniu pozwu. Zatem, umorzenie postępowania, z uwagi na niedopuszczalność drogi sądowej, w sytuacji gdy do rozpoznania jest właściwy organ administracyjny, było niedopuszczalne. Sąd pracy, jest związany dyspozycją art. 464 par. 1 k.p.c. a zatem w razie niedopuszczalności drogi sądowej ma obowiązek przekazać sprawę właściwemu organowi.

2. Funkcjonariusze, którzy nie wnieśli odwołania do SSC:

a)Mogą próbować wniosek o przywrócenie terminu do złożenia odwołania z uwagi na brak pouczenia. Oczekiwanie na uchwałę SN, dotyczącą innego funkcjonariusza, z pewnością nieuzasadnia żądania przywrócenia terminu. Jednak każdy z funkcjonariuszy, który nie wniósł jeszcze odwołania, może sprówbować je złożyć, z tym, że należy pamiętać aby do odwołania należy dołączyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania (art. 58 par. 1 k.p.a.). Wniosek należy uzasadnić powzięciem wiedzy o uchwale SN. Odwołanie i wniosek należy wnieść w terminie 7 dni od "dowiedzenia się" o uchwale.

b) Jedynym środkiem, z jakiego mogą skorzystać w.w. funkcjonariusze, bez przywracania terminu, jest wniosek do SSC zawierający żądanie stwierdzenia nieważności decyzji (aktu mianowania) z uwagi na jej wydanie z rażącym naruszeniem prawa (art. 156 par. 1 pkt 2 k.p.a.). Termin do złożenia takiego wniosku wynosi 10 lat od dnia doręczenia aktu mianowania (art. 156 par. 2 k.p.a.).

Opracujemy też na dniach wzór skargi do WSA na to POSTANOWIENIE SSC.

Ostatnia edycja:
Ale jest jeszcze jedna grupa funkcjonariusz- którzy złozyli odwołania od aktów mianowania- otrzymali od SSC pisemko o "niemożności' jego rozpatrzenia i skierowaniu sprawy na droge sadową (sąd pracy) ale którzy to funkcjonariusze nie złozyli pozwów w sądach pracy czekając na rozstrzygnięcie SN- jaki jest dla nich tryb postępoawnia?
-złożyć skargę do WSA?
-złożyć pozew do sądu pracy,mając nadzieję ze ten prześle sprawę zgodnie z właściwością?
-inna możliwość?

Złożyć skargę na bezczynność SSC do MF a po odpowiedzi od Min. Fin. skargę złożyć do WSA - wzory obu skarg są opracowane i funkcjonariusze, którzy już to zrobili otrzymują właśnie odpowiedzi z WSA zawierające odpowiedź SSC na skargę - czekamy na terminy rozpraw przed WSA w W-wie

Czy ktoś kto złożył skargę do WSA w W-wie na bezczynność SSC w postępowaniu administracyjnym odwoławczym już otrzymał jakąś odpowiedź??
Ja wysłałem swoją 18 maja i czekam.

W odpowiedziach na skargi kierowane o WSA Szef cytuje wyroki( postanowienia?) sądów administracyjnych odrzucające skargi i wskazujące jako właściwe sądy. Czy koło się nie zamyka? Nie zacytuje dosłownie bo odpowiedzi na swoja skarge jeszcze nie nam.

Odpowiedź SSC na skargę

Jestem bardzo ciekaw stanowiska (treści odpowiedzi) SSC na skargi f.c., wydanego przez niego po 8 czerwca 2010 r., tj. po uchwale SN - dzisiaj macie jego stanowisko, które musiał wydać z uwagi na 30-dniowy termin przekazania skarg do WSA, dla f.c. którzy złożyli skargi przed 8 maja 2010 r.

A może stwierdzi, że droga sądowa jest dopuszczalna, pod warunkiem uprzedniego uznania się przez niego za nieuprawnionego ..., a w ogóle, że był uprawniony do uznania się za nieuprawnionego... .

Co by na to powiedział św. pamięci prof. Falandysz?

Czy ktoś wreszcie wrzuci na forum otrzymaną odpowiedź na skargę?

Ostatnia edycja:
Do Jabola!

1. mianowanie na stopnie- moim zdaniem błąd zapisu w ustawie, a że brak możliwości odwołania, no cóż... SŁUŻBA (ale ustawa to ustawa)
2. Wczasowe- moim zdaniem- żadnych szans w sądzie, nikt nikogo nie oszukał- poślizg w pracach legislacyjnych (nadmuch ZZ- sam dąłem).
3. EKSPERT - samo to zobowiązuje, a że mamy zbyt dużo ex-partów, ekspresów itp..., no cóż, ból będzie większy.

PS Marian, wiem że chciałbyś wreszcie normalności, ale jak to osiągnąć bez pewnych radykalnych posunięć?

Mam pytanie o jakich radykalnych posunięciach myślisz czy moich i mi podobnych czy pana j.k.:mad::mad:

Cieszę się Twoim szczęściem, ale poczekajmy jeszcze na apelację.
Kto wystąpił z wnioskiem o posiedzenie niejawne?

PS Z pustego to i ... nie naleje, a skoro nie było zabezpieczonych środków na ten cel, więc pomniejszy to pule na podwyżki uposażeń:(

Ostatnia edycja:
W Łodzi lokalne związki przesłały do wykorzystania ,, Wniosek o wszczęcie postępowania w przedmiocie wydania decyzji administracyjnej ,, kierowany do DICa, przywołując uchwałę SN i jej omówienie w Rzeczpospolitej z 17.06 2010r. Z tego co widzę na stronach SN publikacji uchwały jeszcze nie ma.
Ciekawy jestem jak to jest gdzie indziej.

UWAGA WAŻNE.

Powtórzę, że jeżeli ktoś ma sprawę przed Sądem Pracy nie moze ona w chwili obecnej skończyć się inaczej jak przekazaniem sprawy do właściwego organu administracji.

Jeżeli SSC uzna się skutecznie za niewłaściwy, tzn. gdy potwierdzi to WSA, wówczas sprawę POWINIEN rozpatrzyć jednak Sąd Pracy.

Dlatego jeśli ktoś otrzyma teraz(przed rozstrzygnięciem WSA) inne zakończenie przed SP należy żądać uzasadnienia i proszę skarżyć postanowienia o innej treści.

Panie Sławku! jaka jest podstawa prawna tego stwierdzenia - cytat: "sprawe powinien rozpatrzyc jednak Sąd Pracy" To bardzo ciekawe wobec tego, co czytamy w uchwale SN.

Moim zdaniem i zdaniem naszej kancelarii akt mianowania jest decyzją administracyjną i sprawa należy do kognicji sądów administracyjnych.

Napisałem powyższy post z daleko posuniętej ostrożności procesowej, gdyż nie takie cuda widziałem w orzecznictwie administracyjnym.

Jeżeli sądownictwo administracyjne uzna się ostatecznie za niewłasciwe, w co watpię, gdyż jak wyżej pisałem mamy do czynienia z decyzją administracyjną, to sprawa wówczas MUSI wrócić do Sądu Pracy i ten będzie musiał ją rozpatrzyć.

Piszę to na mocy Uchwały SN w składzie 7 sedziów II-PZP-7/09.
Reasumując uznanie się za niewłasciwy organu administracyjnego musi być skuteczne, tzn. potwierdzone przez sądownictwo administracyjne, co jak mniemam jednak w tej sprawie nie nastąpi.

Czekamy póki co na sprawy przed WSA.
Być może Kancelaria napisze jeszcze wzór dla tych co złożyli skargi na bezczynność SSC i otrzymali już pisma z WSA w Warszawie przekazujące odpowiedzi na skargę sporządzone przez SSC.

Sąd Najwyższy

Jest uchwała SN w oficjalnej publikacji (bez uzasadnienia).

Podaję link:

http://www.sn.pl/orzecznictwo/1006.pdf

Podobno prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie mianowań, co powinno być / ma zostać zaskarżone.

Czy w zw. z powyższym mogę prosić o opublikowanie / upublicznienie wydanego w tej sprawie postanowienia?

Co o tym sądzicie?

Bo ja myślę, że cała Polska ma prawo zapoznać się z tym wybitnym werdyktem.

Back
Do góry