Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Wklejajcie do tekstu skargi takie postanowienia SP:

Postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 5 stycznia 2010 r. w ZgorzelcuIV Wydział Pracy, sygnatura akt IV P 128/09.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Słubicach IV Wydział Pracy sygnatura akt IV P 7/10
Postanowienie Sądu Okręgowego we Wrocławiu VII Wydział Pracy sygnatura akt VII Pz 17/10
Postanowienie Sądu Rejonowego w Przemyślu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych sygnatura akt IV P 22/10

Wystarczą same sygnatury i nazwy sądów. Te trzy pierwsze były publikowane więc można załączyć do skargi, czwartego nie mam. Są też inne, gdzie SP uznały się za niewłaściwe, ale nie posiadam tych wyroków.

Czy mógłby ktoś udzielić odpowiedzi czy takie dokumenty jak akt mianowania i pisma otrzymane od SSC należy załączyć do skargi do WSA jak też do Sądu Pracy w oryginale?

Podobno już na początku czerwca SN wypowie się w sprawie art. 223 dla byłych kierowników. Czy ktoś może mi powiedzieć co to będzie oznaczało dla tych, którzy nie zdecydowali się na podanie sprawy do sądu? Zakładam, że opinia SN będzie druzgocąca dla MF i SSC.

Ale, czy DIC-e będą musieli sami, bez nakazu sądu dokonaś weryfikacji mianowań? Może te sprawy w sądach nie będą już potrzebne?

Droga Heleno ,myślę ,że dyrektorzy niestety sami nie zweryfikują aktów mianowania,trzeba będzie oddać sprawy do SP (jeśli WSA tak rozstrzygnie) a czas na to o ile się nie mylę jest 3 lata.

Sąd Najwyższy rozpatrzy sprawę interpreatcji zwrotu "przed dniem wejścia w życie" oraz sprawę właściwości sądów w dniu 08 czerwca.

Dlatego każdy kto ma sprawę w toku czy to przed Sądem Pracy czy przed WSA myślę, że powinien złożyć wniosek o zawieszenie do tego czasu trwającego postępowania sądowego.

Złożyłem skargę do WSA.Nie wiem czy jak napiszę wniosek o zawieszenie postępowania to Sąd otrzyma go przed terminem rozstrzygnięcia sprawy przez SN.To przecież nieco ponad tydzień .Myslę,że zarówno SP i WSA i tak będą zwlekać z decyzją do wydania rozstrzygnięcia przez Sąd Najwyższy.

Ok. Nie trzeba nic pisać. masz rację, że sądy i tak na pewno poczekają na wyrok SN.
Czekamy więc na tę rozprawę. Bierzemy też w niej czynny udział.

SN:

W sprawie dotyczącej mianowania funkcjonariusza celnego na stopień służbowy na podstawie art. 223 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009r. o Służbie Celnej (Dz. U. Nr 168, poz. 1323 ze zm.) droga sądowa jest niedopuszczalna.

W takim razie poczekajmy jeszcze na wyrok WSA w Warszawie i jeśli ten orzeknie podobnie podniesiemy larum.
Możemy mieć bowiem taką oto ciekawą sytuację, że doszło do złamania prawa i nie można dojść tego, że doszło do złamania prawa w demokratycznym państwie prawa.
Ciekawe co na to instytucje UE?

Ostatnia edycja:
Myślę, że osoby które złożyły skargę powinny w piśmie procesowym poinformować formalnie WSA o treści uchwały SN. Oczywiście jak już pojawi się uzasadnienie... To powinno załatwić sprawę i przyspieszyć działanie WSA.

dot. orzeczenia SN

Witam Wszystkich,

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy SN wypowiedział się w kwestii interpretacji wyrażenia "Przed dniem wejścia w życie ustawy..."? (chociaż ono jest jasne, ale jak widać nie dla wszystkich)

Dziękuję.

Zbyt czesto spotykałem się z odmiennym uzasadnieniem pisemnym od tego co sąd wygłosił w ustnym lub też w pisemnym czytałem o czymś czego w ogóle sąd nie powiedział w uzasadnieniu ustnym, stąd poczekajmy proszę na pisemne uzasadnienie.

Uchwała SN

Trudno zrozumieć treść uchwały nie mając uzasadnienia, ale wszystko wskazuje na to, że odebrano nam możliwość dochodzenia sprawiedliwości przed sądem. To jakie teraz pozostają opcje?:mad:

Back
Do góry