wstrzymana wypłata wyrównan

zaprawdę powiadam wam maluczcy na górze - wielki będzie gniew braci celniczej jeśli nie spłynie kasa za 2010 do rąk ich

gadam tu i tam i wiem jedno - jeśli kasa zabezpieczona z tytułu wzrostu mnożnika kwoty bazowej przeciętnie na etat ustalonego w tym roku na poziomie prawdziwych służb mundurowych z jakiejkolwiek przyczyny nie trafi do ludzi - będzie źle

będzie protest przy którym styczeń 2008 to pikuś - bo niezadowolenie z powodu otrzymania mniej niż inni to nic w porównaniu z nastrojem jaki zapanuje gdy nie dostanie nikt a duże, naprawdę duże pieniądze wrócą do budżetu

my zostaniemy po proteście ułagodzeni - coś nam dadzą, coś innego nam obiecają że dadzą i wszystko wróci do normy - ale bez wątpienia jaśnie nam panujący się zmieni - niech więc pochyli się i podniesie tą kaskę i ją da ludziom

kaska to duża ( ok 500 brutto na etat ale za cały rok więc ok 6000 brutto na łeb )

chyba już wszyscy, nawet nasz szef wiedzą że podwyżki od 01/01/2010 na bazie wartościowania stanowisk od 01/01/2011 to delikatnie mówiąc bezprawie i chyba już nikt nie zaryzykuje takich kreatywnych ekwilibrystyk finansowych

jest już początek grudnia a temat wartościowania budzi wiele emocji i braku akceptacji - idea jest słuszna ale wykonanie skopane - zacznijmy jeszcze raz na spokojnie, ustalmy zasady, przekonajmy ludzi, wskażmy sposób oceniania, odwołań, zmian itp. np. do 01/04/2011 i od tego dnia wdrożmy nowe stanowiska i siatki płac

a póki co trzeba ludziom dać co ich, co budżet na nich przeznaczył - drobny ułamek tego, co dla tego budżetu uzbierali

dla kamikadze finansowych z mf wskazuję sposób - każdemu 7000 brutto nagrody ( 6 000 z puli wzrostu mnożnika i 1 000 3% )

jeśli ludzie nie dostaną kasy będzie żle nam, ale straci rząd oraz nasz szef - bo gniew nie będzie kalkulowany - ale irracjonalny i gwałtowny

na każdym forum administrator usuwałby wielokrotnie powtarzane te same posty. Spam jest spamem:), nie ważne jakie treści przekazuje.

PS aby unikać takich zarzutów lepiej wstawić odnośnik do powtarzanego wpisu:)

Ostatnia edycja:
Cat, dziękuję za słowa poparcia.

Jabol :
4) Tylko ZZ niezależne od pracodawcy mogą być skuteczne (ustawowy zapis o JEDNYM ZZ działającym w formacji-analogicznie jak w Policji, lub zmiana systemu polegająca na uniezależnieniu ZZ o od Pracodawcy, co można osiągnąć tylko poprzez wyprowadzenie ZZ poza zakład pracy-tzn. przedstawiciele ZZ są opłacani ze składek pracowników, ale nie są pracownikami/funkcjonariuszami , ale w obecnym stanie prawnym nie jest to możliwe - SOLIDARNOŚĆ/OPZZ RZĄDZI!!!
Zgadzam się z Tobą, ale zaraz odsądzą nas od czci i wiary za podważanie fundamentów demokracji. Pozostanie więc sytuacja, w której jeden związek zgadza się z SSC, drugi się nie zgadza, trzeci zgadza się, ale mówi, że się wcale nie zgodził, a czwarty w ogóle nie uczestniczy w rozmowach nazywając je farsą.....i każdy z nich uważa, że ma rację. A SSC robi i tak to, co on chce.

Ponawiam po raz kolejny pytania do Pana Przewodniczącego. Skoro raz każe mi myśleć głową, a potem w żaden sposób się do tego nie odnosi, to może pogrubienie czcionki pomoże.
- Czy związek CelnicyPL wystąpi do SSC z zapytaniem o skalę podwyżek wskutek wartościowania, tj. ile osób w danej grupie (0-200zł, 200-400zł, itd.) otrzymało podwyżki ? Będzie to wtedy jasnym i klarownym dowodem na szkodliwość (?) wartościowania.
- Czy związek CelnicyPL ma już opracowaną alternatywę zamiast wartościowania w obecnej formie i czy zamierza ją przedstawić publicznie, a jeśli tak, to w jakim terminie ?
- Czy związek CelnicyPL będzie uczestniczył w (przyszłych ?) rozmowach na temat wartościowania, tudzież jego alternatywy, czy też ponownie zbojkotuje te rozmowy i pozostawi to w gestii pozostałych związków działających w SC ?
- Czy w odniesieniu do zaistniałych wydarzeń (jeden związek zgadza się z SSC, drugi się nie zgadza, itd...) związek CelnicyPL zaproponuje jakieś rozwiązanie mające na celu uniknięcie takich sytuacji w przyszłości ?

Edycja : Pod spodem : Masz rację, Jabol. Przeoczyłem ten fakt.

Edycja 2 : pytanie ogólne : Czy przewodniczący związków zawodowych, jak Pan Siwy, Pani Smolińska, Pan Staniszewski są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ? Ustawa o ZZ daje taką możliwość, ale nie jest to obligatoryjne. Jak jest w tym przypadku ?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem pytanie to powinno brzmieć tak:
Czy związek Celnicy PL wystąpi do SSC z zapytaniem o skalę podwyżek w 2010r, tj. ile osób w danej grupie (0-200zł, 200-400zł, itd.) otrzymało podwyżki ?

Gdyż wiele osób otrzymało już w tym roku podwyżki uposażenia zasadniczego - m.in. większość inspektorów o 200-400 zł, a teraz o tym zapomnieli (jaka pamięć ludzka jest zawodna :))

Ostatnia edycja:
- Czy związek CelnicyPL wystąpi do SSC z zapytaniem o skalę podwyżek wskutek wartościowania, tj. ile osób w danej grupie (0-200zł, 200-400zł, itd.) otrzymało podwyżki ? Będzie to wtedy jasnym i klarownym dowodem na szkodliwość (?) wartościowania.
Nie. Szkodliwość wartościowania jest oczywista. Patrz główne zadania formacji art.2 ustawy i to co zrobił z nimi MF dokonując wartościowania. szkodliwośc jest też oczywista gdy jeden dostanie 200zł podwyżki a drugi 1500zł, jeszcze inny 0zł, natomiast górne granice podwyżek w skrajnych przypadkach, nawet ok. 2,5 tys. zł. To patologia i budowanie nowych kominów.

- Czy związek CelnicyPL ma już opracowaną alternatywę zamiast wartościowania w obecnej formie i czy zamierza ją przedstawić publicznie, a jeśli tak, to w jakim terminie ?
TAK. Pójdziemy z tym do Sejmu, bo w MF nikt nie słucha.

- Czy związek CelnicyPL będzie uczestniczył w (przyszłych ?) rozmowach na temat wartościowania, tudzież jego alternatywy, czy też ponownie zbojkotuje te rozmowy i pozostawi to w gestii pozostałych związków działających w SC ?
Jeżeli będzie to dialog społeczny to tak. jeżeli będzie to co dotychczas, to pewnie po jednym/kilku wizytach trzeba będzie podziękować - szkoda pieniędzy na bilety. Dotychczas we wszystkich sprawach to co ugraliśmy, stało się głónie dzięki pismom i działaniu poza MF. Lepiej tam skierować swoją energię, jeżeli po kilku spotkaniach okazuje się, że wizyty w MF nic nie wnoszą, pozwalają natomiast SSC odfajkować uzgodnienia

- Czy w odniesieniu do zaistniałych wydarzeń (jeden związek zgadza się z SSC, drugi się nie zgadza, itd...) związek CelnicyPL zaproponuje jakieś rozwiązanie mające na celu uniknięcie takich sytuacji w przyszłości ?

Rozwiązaniem jest zapisywanie się do ZZ Celnicy PL. Innego nie ma.
Nie mam wpływu na czyny innych związkowców.

Co do jednego Związku. Byłem zwolennikiem takiej koncepcji w przeszłości, ale zmieniłem zdanie. Powód. Nie przeszkadza nam w skutecznym działaniu to, że inne związki układają się niekiedy z SSC. Wspólne i jednolite stanowisko i tak nic nie daje, o czym przekonałem się nie raz. MF i tak robi swoje. Natomiast jest obawa, że jeden związek łatwiej jest opanować czy nawet kupić władzy. Krótko mówiąc łatwiej władzy zapanować nad jednym związkiem. W sytuacji wielu związków, jest to trudniejsze. Zawsze też znajdzie się taki jak ZZ Celnicy PL, którego ni jak nie da się podejść, ani zastraszaniem, ani szykanami wobec przewodniczącego, ani podkupywaniem. Zakaz ustawowy do tworzenia więcej niż jednego związku, nie pozowliłby w ogóle nam powstać. Nie byłoby ZZ Celinicy PL. Analizując ten temat weźcie też pod uwagę, że w SC mamy trochę związków tzw. dyrektorskich. nie jest żadną tajemnicą, że wiele związków powołali dawniej do życia dyrektorzy, gdyż związki są czasem potrzebne pracodawcy do zatwierdzenia jakiegoś nagięcia prawa(np. obecnmy proces) lub innego barbarzyństwa (np. alokacja), stąd dobrze jest dla dyrektora mieć pod bokiem taki usłużny związek.

Ps. Bolo 1999 nie kopiuj już swoich wpisów. Wszyscy co mieli przeczytać, na pewno przeczytali.

Ostatnia edycja:
Re: wyrównania

-
Rozwiązaniem jest zapisywanie się do ZZ Celnicy PL. Innego nie ma.
Nie mam wpływu na czyny innych związkowców.

Panie Siwy,

Zapisanie się, lub nie, do związku `Celnicy` jest sprawą indywiduwalną każdego pracującego w tej służbie. Czy uważa Pan, że forum to czytają osoby mało inteligentne?
Każdy jest świadomy istnienia związku o nazwie `Celnicy` i albo będzie chciał się do niego zapisać (jesli będzie widział tego sens), albo nie (jeśli będzie uważał, że związek ten szkodzi, a nie pomaga). Każdy zainteresowany wie, w jaki sposób zapisać sie do zz. Nie potrzeba tu dodatkowej agitacji z Pańskiej strony w postaci zacytowanej przeze mnie wypowiedzi.
Ja akurat należę do osób, które nie zgadzają się z rodzajem podejmowanych przez zz `Celnicy` działań i z niesmakiem odebrałem Pańskie stwierdzenie, iż "jedyną i słuszną" alternatywą na zmianę sytuacji (naturalnie, miał Pan na myśli `polepszenie`sytuacji) jest zapisanie się do zz `Celnicy`.
Moje zdanie podzielają inni koledzy, zaś uciekanie się do prowadzenia przez Pana agitacji na forum może potwierdzać jedynie małą popularność zz `Celnicy`.

to jest forum na stronie ZZ CELNICY.PL i to chyba najlepsze miejsce do agitacji a jak się Majce nie podoba to można nie wchodzić i nie czytać :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
pozdrawiam i Siwego też

do Majki
jeśli Ci się nie podoba, to nie czytaj forum..Majko z WZP?, nie przedstawiasz swojego zdania,bo raczej go nie masz, tylko zdanie kolegów...jaka agitacja, to nie polityka...a poza tym, czy P.Siwy potrzebuje reklamy???wątpię!!!!!!
z drugiej strony, po co tkwić w związkach, które tylko potakują i nic nie robią, lepiej być członkiem związku, który działa i w którym funkcjonariusz jest funkcjonariuszem a nie pionkiem, cyfrą statystyczną itp....

Majka. zabrzmi to nieskromnie, ale z ZZ Celnicy PL sympatyzuje większość funkcjonariuszy Służby Celnej, także wielu członków innych związków, a nawet kadra kierownicza, która widzi, że kierujemy się jedynie dobrem Służby. Takie otrzymuję zapewnienia z wielu miejsc w Polsce.
Warto więc zastanowić się nad powodami nieprzystępowania masowego do ZZ Celnicy PL .
Często pytam funkcjonariuszy niezrzeszonych, którzy do mnie dzwonią i piszą dlaczego nie wspierają nas swoim członkostwem?
Wszyscy podają mi zupełnie inne powody niż Ty nieprzystępowania do ZZ Celnicy PL. Takich osób, które nie rozumieją naszej działalności, nie śledzą dokładnie i opierają się na opiniach np. innych związkowców, części kadry jest też zapewne trochę
Gro celników ogólnie krytykuje związki, ma negatywne nastawienie do związków w SC jako takich, niestety słusznie, i wrzuca nas do jednego worka i to podaje jako powód. Innym powodem jest istnienie innych dyrektorskich związków, które często zrzeszają kadrę kierowniczą w zarządzie związku. wielu związkowców rozpowiada o nas nieprawdziwe rzeczy w swoich izbach i na szkoleniach. Przystąpienie do ZZ celnicy PL, który jest przecież zagrożeniem dla ich stanowisk, będzie źle odebrane i spowoduje ostracyzm aktywnego działacza związkowego tegoż związku, często nawet przełożonego albo dobrego kumpla przełożonego, naczelnika, dyrektora.
Jeszcze inni informują mnie, że zapisanie się do ZZ Celnicy PL jest krytykowane przez samego dyrektora. Tak, tak wyobraź sobie, że mówiono mi o co najmniej czterech takich dic-ach. Mówiono mi nawet o tym, że niektórzy dic-e w rozmowie sugerują wypisanie się z ZZ Celnicy PL - żenada.
W takich oto okolicznościach ZZ Celnicy PL zrzesza funkcjonariuszy z największej liczby izb celnych, bo już na dzień dzisiejszy aż z 14-u.
Gdybyśmy liczyli więcej członków, mieli rozbudowane struktury, moglibyśmy zapewne więcej zrobić dla funkcjonariuszy i SC, dlatego zwrócimy się niebawem do funkcjonariuszy z takim apelem. Konieczność, a nie żadna agitacja wystąpienia z takim apelem, jest spowodowana przede wszystkim innymi okolicznościami, ale o tym będzie w apelu. Podkreślam jest to konieczność, jeżeli sumiennie podchodzić do postanowień statutu, celów istnienia związku i ustawy o zz, a tak to właśnie czynimy.

Ostatnia edycja:
Pozdrowienia dla Slawka... tak trzymaj, a Majka nie musisz tutaj bywac ...to forum dla prawdziwych zolli!

Odnoszę nieodparte wrażenie, że Majka jest chyba osobą z zarządu któregoś ze związków wspierających DIC :rolleyes:
Zapewne chodzi o te, z których ostatnio w niektórych IC sporo ludzi się wypisało - takie przynajmniej mam informacje od zaprzyjażnionych osób z innych IC

Daff, normalnie nie wiesz co wczoraj straciłeś ;)
Gdybyś siedział koło godz. 23.20 na necie to byś wiedział gdzie Kola pracuje :rolleyes:

wiem gdzie on pracuje...wiem...
Byłem wtedy na forum tylko nie chciało mi się nawet już nic pisać...Zastanawiałem się nad "pw" do admina bo szczerze mówiąc trochę mnie już zniesmaczyły obelgi którymi to indywiduum obrzucało wszystkich dookoła...Jak widzę - nie tylko mnie zniesmaczyły...
W kwestii Majki - dla mnie na takie posty szkoda czasu na komentarz

Back
Do góry