wstrzymana wypłata wyrównan

A jednak no i co na to takie mózgi jak daff, aquirre czy nil czy znowu podpadam komuś? Mówiłem wam że j.k ma misję i wizję?

logosrv.aspx

bez uraz ale wg mojej oceny (treść twoich postów) jesteś idiotą nadzwyczajnym za , którego czytanie tu, wszyscy winniśmy dostawać dodatek specjalny od jk

bez uraz ale wg mojej oceny (treść twoich postów) jesteś idiotą nadzwyczajnym za , którego czytanie tu, wszyscy winniśmy dostawać dodatek specjalny od jk
Oj oczywiście ty wykształcono mor.. ty ..mo..
A problemy cła lecą ... tak to jest bananowa młodzież opanowała to forum

Kola , wiem ,że nikt tu z tobą nie chcę pisać .Ale sam przyznaj ,że w tym całym gównie nie ma miejsca dla doświadczenia zawodowego , potraktuje Ciebie pierwszy raz jako partnera w dyskusji , uwierz proszę ,że ciężko czasem potraktować faceta (który ciągnie robotę w takim zjawisku , jak oddział ) jako specjalistę , bo kiedyś tam nie zdał matury

Przypomina Pan Przewodniczący o art. 222 UoSC. Wnioskuję, że chodzi tutaj konkretnie o :
art. 222.2. W sprawach związanych z uposazeniem zasadniczym i stanowiskami słuzbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.

Proszę bardzo, zaczynam myśleć głową,a nie dupą i podsuwam SSC gotowe rozwiązanie, mimo że wcale się z nim nie zgadzam, ale potrafię myśleć :
zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem z dnia 10 września 2009r mnożniki wynagrodzeń maksymalne prezentują się następująco :
referent - 1,496 >> ok. 2.750zł
mkc - 2,244 >> ok. 4.150zł
kc - 2,525 >> ok. 4.650zł
skc - 2,805 >> ok. 5.150zł

Inspektora i eksperta pominę z litości dla Pana. Pula wynagrodzeń jest do rozdysponowania. Wartościowanie wchodzi od 1 stycznia 2011. Widełki są na tyle duże , że nie ma w służbie chyba osoby, której podniesiono by wynagrodzenie ponad maksymalny mnożnik i tym samym złamane zostałoby prawo. Wartościowanie, którego jeszcze nie ma, jest tylko wyznacznikiem, do jakiego poziomu Dyrektor powinien podnieść pensję danej osoby.
Czy tzw. indywidualna regulacja uposażenia, leżąca w gestii Dyrektora IC, który będzie działał na podstawie sugestii SSC, powinna być każdorazowo uzgadniana z organizacjami związkowymi ? Coś mi się wydaje, że nie. A jeśli musi być uzgadniana, to czy z centralami, czy tylko z lokalnymi związkowcami ? Bo jeśli z lokalnymi, to sobie centrale mogą.....

I dochodzę teraz do meritum , być może nawet prorokuję :
- art. 222.3 - W terminie do dnia 31 grudnia 2010 r. kierownik urzędu przedstawi funkcjonariuszom celnym, o których mowa w ust. 1, pisemną propozycję określającą, zgodnie z przepisami rozdziału 8 i 10 ustawy, miejsce pełnienia słuzby, stanowisko i uposazenie (dopisek - od 1 stycznia 2011) - będzie to przeprowadzone na podstawie wartościowania i zaakceptowane przez SSC.

- Następnie, jeszcze przed 1 stycznia 2011r. , Dyrektor IC indywidualnie, każdemu funkjonariuszowi, przeprowadzi "regulację uposażenia", tzw awans poziomy, podniesie pensję w widełkach, czy jak by tego nie zwać. Wg mnie może to zrobić i nic związkom do tego. Przypadkiem podniesie poziom tej pensji do poziomu, jaki funkcjonariusz będzie miał od 1 stycznia 2011 - widełki na to pozwolą, prawo nie zostanie złamane.

- teraz krótka kalkulacja i w formie nagrody indywidualnej, np. za szczególne osiągnięcia, Dyrektor "wyrówna" każdemu funkcjonariuszowi pensję od 1 stycznia 2010.

Możliwe ?

P.S. Jako, że Pan Przewodniczący pominął moje wcześniejsze pytania, ponawiam je :
- Czy związek CelnicyPL wystąpi z zapytaniem o skalę podwyżek wskutek wartościowania, tj. ile osób w danej grupie podwyżek 0-200zł, 200-400zł, itp. ?
- Czy związek CelnicyPL ma już opracowaną alternatywę zamiast wartościowania w obecnej formie i czy zamierza ją przedstawić publicznie ?
- czy też w ogóle nie będzie uczestniczył w (przyszłych ?) rozmowach na temat wartościowania i pozostawi to w gestii pozostałych związków działających w SC
?

:):):)
1) art.222 jest klarowny tak jak celowość środków z uchwały modernizacyjnej, a jeżeli komuś realizacja się nie podoba, to patrz pkt.4.

2) Odnośnie zapytania, czy 25% załogi nie otrzymujących podwyżek będzie nie zadowolonych z powodu wartościowania -trudne do stwierdzenia:) (gdyby obniżano, to zapewne mogłoby byc inaczej)

3) PEWNE jest natomiast, że niezadowolonych jest 100% "WASZYCH/NASZYCH" reprezentantów tzw "zawodowych" przewodniczących zz, zwartościowanych wg nich zbyt nisko.

4) Tylko ZZ niezależne od pracodawcy mogą być skuteczne (ustawowy zapis o JEDNYM ZZ działającym w formacji-analogicznie jak w Policji, lub zmiana systemu polegająca na uniezależnieniu ZZ o od Pracodawcy, co można osiągnąć tylko poprzez wyprowadzenie ZZ poza zakład pracy-tzn. przedstawiciele ZZ są opłacani ze składek pracowników, ale nie są pracownikami/funkcjonariuszami , ale w obecnym stanie prawnym nie jest to możliwe - SOLIDARNOŚĆ/OPZZ RZĄDZI!!!

Ostatnia edycja:
zaprawdę powiadam wam maluczcy na górze - wielki będzie gniew braci celniczej jeśli nie spłynie kasa za 2010 do rąk ich

gadam tu i tam i wiem jedno - jeśli kasa zabezpieczona z tytułu wzrostu mnożnika kwoty bazowej przeciętnie na etat ustalonego w tym roku na poziomie prawdziwych służb mundurowych z jakiejkolwiek przyczyny nie trafi do ludzi - będzie źle

będzie protest przy którym styczeń 2008 to pikuś - bo niezadowolenie z powodu otrzymania mniej niż inni to nic w porównaniu z nastrojem jaki zapanuje gdy nie dostanie nikt a duże, naprawdę duże pieniądze wrócą do budżetu

my zostaniemy po proteście ułagodzeni - coś nam dadzą, coś innego nam obiecają że dadzą i wszystko wróci do normy - ale bez wątpienia jaśnie nam panujący się zmieni - niech więc pochyli się i podniesie tą kaskę i ją da ludziom

kaska to duża ( ok 500 brutto na etat ale za cały rok więc ok 6000 brutto na łeb )

chyba już wszyscy, nawet nasz szef wiedzą że podwyżki od 01/01/2010 na bazie wartościowania stanowisk od 01/01/2011 to delikatnie mówiąc bezprawie i chyba już nikt nie zaryzykuje takich kreatywnych ekwilibrystyk finansowych

jest już początek grudnia a temat wartościowania budzi wiele emocji i braku akceptacji - idea jest słuszna ale wykonanie skopane - zacznijmy jeszcze raz na spokojnie, ustalmy zasady, przekonajmy ludzi, wskażmy sposób oceniania, odwołań, zmian itp. np. do 01/04/2011 i od tego dnia wdrożmy nowe stanowiska i siatki płac

a póki co trzeba ludziom dać co ich, co budżet na nich przeznaczył - drobny ułamek tego, co dla tego budżetu uzbierali

dla kamikadze finansowych z mf wskazuję sposób - każdemu 7000 brutto nagrody ( 6 000 z puli wzrostu mnożnika i 1 000 3% )

jeśli ludzie nie dostaną kasy będzie żle nam, ale straci rząd oraz nasz szef - bo gniew nie będzie kalkulowany - ale irracjonalny i gwałtowny

uff​

No i po wyrównaniach od stycznia :P

Wyrównanie za dwa miesiące i tyle w temacie :). Ja akuratnie miałem dostać dość sporą sumę pieniędzy, ale do tego nie dojdzie. Patrząc obiektywnie, jest to jednak słuszna decyzja i zdecydowanie bardziej uczciwa. Reszta kasy (za 10mmiesięcy) zostanie przeznaczona na nagrody dla wszystkich funkcjonariuszy (zakładając, że mówimy o nagrodach świątecznych).
Koledzy i koleżanki z SC - Ku chwale Ojczyzny!

Wyrównanie za dwa miesiące i tyle w temacie :). Ja akuratnie miałem dostać dość sporą sumę pieniędzy, ale do tego nie dojdzie. Patrząc obiektywnie, jest to jednak słuszna decyzja i zdecydowanie bardziej uczciwa. Reszta kasy (za 10mmiesięcy) zostanie przeznaczona na nagrody dla wszystkich funkcjonariuszy (zakładając, że mówimy o nagrodach świątecznych).
Koledzy i koleżanki z SC - Ku chwale Ojczyzny!

a czemu za 2 miesiące?

a póki co trzeba ludziom dać co ich, co budżet na nich przeznaczył - drobny ułamek tego, co dla tego budżetu uzbierali

dla kamikadze finansowych z mf wskazuję sposób - każdemu 7000 brutto nagrody ( 6 000 z puli wzrostu mnożnika i 1 000 3% )

Interesująca propozycja.

Koledzy i koleżanki z SC - Ku chwale Ojczyzny![/QUOTak

Jak przepracowałeś na danym stanowisku 2 miesiące to dostaniesz za dwa jak 8 to za osiem tak to matematycznie jest skonstruowane. Sławek podał przykład kogoś kto został z dniem 01.11.2010 przeniesiony na stanowisko dyspozytora jak pracujesz od roku na tym samym stanowisku dostaniesz kasę za cały rok, koniec i kropka w tym temacie

Back
Do góry