Wstępne zasady minowania funkcjonariuszy na stopnie słuzbowe zgodnie z art.223 ustawy

CAT, na aspiranta trza na razie tylko 13 pkt:D
tzn. jeżeli masz insp (4), starsz.dysp(2), wyższe kierunkowe(4), i za staż co najmniej 3 pkt, to masz szanse:p (do następnej zmiany)

CaT
Nie zmiania się, że od dyspozytora korpus aspirantów....

To powiedz mi jeszcze jedno;
czy taki gościu z belką i trzema gwiazdkami będący "mianowanym" Kierownikiem zmiany od prawie 2 lat (z dłuższą przerwą- piastujący to stanowisko od trzech miesięcy) będzie kim ???

p.s.
Tylko PROSZĘ- nie udzielaj mi odpowiedzi w stylu; "nadal pozostanie świnią...", gdyż to wiem sam !!!

tak to jest z Kierownikami, wystarczy nawet jeden punkt;)(zaczepienia) i są podkomisarzami:D

Ostatnia edycja:
CAT, na aspiranta trza na razie tylko 13 pkt:D
tzn. jeżeli masz insp (4), starsz.dysp(2), wyższe kierunkowe(4), i za staż co najmniej 3 pkt, to masz szanse:p (do następnej zmiany)

Kolego jabol!
Aspirantem, to ja nie byłem, nie jestem i nigdy nie miałem być! Nawet w tym pożal się boże "korpusie". Mam dużo gwiazdek- aż cztery - po 15 latach. Będę podoficyjer, ale czy nie wolno mi wypowiadać się na te "wyższe tematy" ?!

jest późno, nie wiedziałem, że żartujesz, przepraszam, chciałem udzielić informacji, zamykam się w sobie;)

mam czym

Zanim zaczniesz coś sugerować dwa razy pomyśl ( jeżeli masz czym), zapi...lałem parę lat na pierwszy awans, dlatego że nie pozwalałem po sobie wsiadać na konia. Dlatego uwłaszczajcie się bo ja to mam już we d.... mówiąc po wojskowemu.
celgos mam czym tylko nie mam ZA CO !!! uderz w stół a .............
to szybko ten awans TRAFIŁEŚ inni czekają po dwie cyferki w stażu np:10 lat itd ..................................
masz wszystko w d .............. i tu kolejne skojarzenie :)
wsiadać na konia:confused: ciekawy gość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
celgos mam czym tylko nie mam ZA CO !!! uderz w stół a .............
to szybko ten awans TRAFIŁEŚ inni czekają po dwie cyferki w stażu np:10 lat itd ..................................
masz wszystko w d .............. i tu kolejne skojarzenie :)
wsiadać na konia:confused: ciekawy gość !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kolego Łukaszu.
Nie dziwię się, że młodym ludziom (takim jak Ty, bo Twój nick zawiera chyba datę urodzenia) obce jest powiedzenie "wsiadać po kimś na konia"- w "Twoich czasach" nie było już raczej używane. Dziwię się jednak, gdy nie uwzględniają w swoich "kalkulacjach", iż miarą "doświadczenia" nie tyle jest POSIADANIE, ile JAKIM się jest CZŁOWIEKIEM! Niestety, wielu z nas "tłumaczy" to przewrotnie, ogłupiając pozostałych POZORNIE IDENTYCZNYM- nie CO się MA (w głowie?!), lecz KIM (oficerem?!) się JEST!
Jeżeli ktoś stwierdza publicznie- "mam wszystko w d ..."- to znaczy, że jest zupełnie odwrotnie!

Do cat

kolego łukaszu.
nie dziwię się, że młodym ludziom (takim jak ty, bo twój nick zawiera chyba datę urodzenia) obce jest powiedzenie "wsiadać po kimś na konia"- w "twoich czasach" nie było już raczej używane. Dziwię się jednak, gdy nie uwzględniają w swoich "kalkulacjach", iż miarą "doświadczenia" nie tyle jest posiadanie, ile jakim się jest człowiekiem! Niestety, wielu z nas "tłumaczy" to przewrotnie, ogłupiając pozostałych pozornie identycznym- nie co się ma (w głowie?!), lecz kim (oficerem?!) się jest!
jeżeli ktoś stwierdza publicznie- "mam wszystko w d ..."- to znaczy, że jest zupełnie odwrotnie!
wszystko się zgadza , co napisałeś tylko mam takiego farta , że pracuję z kolegami , co są w d....... Nie z własnej winy i nie jest nam do :) i przewrotnego myślenia !!! To irytuje jak !
Pozdrawiam :)

Wstępne zasady mianowania funkcjonariuszy celnych na stopnie służbowe zgodnie
z art. 223 ustawy z dnia 27.08.2009r. o Służbie Celnej ( Dz.U. Nr 168, poz. 1323).

Zgodnie z art. 223
1.W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe. [/SIZE]
2. Funkcjonariuszowi celnemu pełniącemu przed dniem wejścia w życie ustawy służbę w stopniu komisarza celnego, nadkomisarza celnego, generalnego komisarza celnego albo krajowego komisarza celnego określa się stopień w korpusie oficerów starszych Służby Celnej.[/SIZE]
3. Funkcjonariuszowi celnemu, który przed dniem wejścia w życie ustawy:[/SIZE]
1) pełnił służbę w stopniu aspiranta celnego, starszego aspiranta celnego albo podkomisarza celnego lub[/SIZE]
2) zajmował stanowisko, które wiązało się z podporządkowaniem służbowym funkcjonariuszy celnych lub pracowników, bądź pełnił obowiązki na tym stanowisku oraz pełnił służbę w służbie stałej w stopniu innym niż wymieniony w pkt 1 i w ust. 2 [/SIZE]
– określa się stopień w korpusie oficerów młodszych Służby Celnej.[/SIZE]
4. Funkcjonariuszowi celnemu, który przed dniem wejścia w życie ustawy pełnił służbę w stopniu młodszego aspiranta celnego, starszego dyspozytora celnego albo dyspozytora celnego określa się stopień w korpusie aspirantów Służby Celnej.[/SIZE]
5. Funkcjonariuszowi celnemu, który przed dniem wejścia w życie ustawy pełnił służbę w stopniu młodszego dyspozytora, starszego rewidenta celnego, rewidenta celnego albo młodszego rewidenta celnego określa się stopień w korpusie podoficerów Służby Celnej.
6. Funkcjonariuszowi celnemu, który przed dniem wejścia w życie ustawy pełnił służbę w stopniu aplikanta celnego określa się stopień w korpusie szeregowych Służby Celnej.[/SIZE]
7. Określenie stopni służbowych, o których mowa w ust. 2 - 6, uzależnione jest od okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub skarbowej oraz posiadanego doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu zadań Służby Celnej.
8. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 2, jest zwolniony z odbycia szkolenia i egzaminu, o których mowa w art. 115 ust. 8.[/SIZE]
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia wejścia w życie ustawy ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.[/SIZE]
10. Funkcjonariusz celny, któremu określono stopień w korpusie aspirantów Służby Celnej, zwolniony jest z odbycia szkolenia i egzaminu, o których mowa w art. 115 ust. 7.[/SIZE]

Kryteria punkowe mają na celu ustalenie jednolitych zasad mianowania na stopnie funkcjonariusz celnych i stawią doprecyzowanie zawartych w ww. art. 223 ust. 7 ustawy o Służbie Celnej zasad określania stopni służbowych, zgodnie z którymi określenie stopni służbowych, uzależnione jest od okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub skarbowej oraz posiadanego doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu zadań Służby Celnej.
Kryteria dotyczyć będą wszystkich funkcjonariuszy we wszystkich korpusach, a ich wprowadzenie będzie stanowiło realizację uprawnienia Szefa Służby Celnej do sprawowania nadzoru nad działalnością dyrektorów izb celnych oraz kształtowania polityki kadrowej w Służbie Celnej zawartego w art. 10 ust. 3 pkt 1 i 3 ustawy o Służbie Celnej.
Zasady zostały w celu konsultacji przekazane związkom zawodowym działającym w Służbie Celnej
Kryteria punktowe mianowania funkcjonariuszy celnych na stopień służbowy w poszczególnych korpusach:
1. okres służby powyżej 2 do 5 lat – 1pkt,
powyżej 5 do 10 lat – 2 pkt,
powyżej 10 do 15 lat – 3 pkt,
powyżej 15 lat do 20 lat – 4 pkt,
powyżej 20 lat do 25 – 5 pkt,
powyżej 25 lat – 6 pkt,
2. uprawnienia do prowadzenia szkoleń – 1 pkt
3. wykształcenie ( bez sumowania )
– wyższe – 1 pkt,
- wyższe z zakresu celnego lub skarbowego – 2 pkt
- wyższe magisterskie administracyjne, prawnicze, ekonomiczne lub inne specjalistyczne związane z realizacją zadań na stanowisku – 4 pkt,
- wyższe magisterskie inne; lub inżynierskie związane z realizacją zadań na stanowisku – 3 pkt,
4. ukończone studia podyplomowe związane z zakresem działania SC – 1 pkt za każde studia,
5. uczestnictwo w misjach zagranicznych lub zespołach organizowanych przez MF w okresie ostatnich 10 lat – 2 pkt
6. zajmowane stanowisko-
młodszy kontroler celny, podreferendarz – 1 pkt,
kontroler celny, referendarz – 2 pkt,
starszy kontroler celny, specjalista - 3 pkt
inspektor celny, starszy specjalista – 4 pkt,
ekspert celny, rzecznik prasowy, audytor wew., pełnomocnik ds. ochrony inf. niejawnych, radca prawny, główny specjalista – 5 pkt,
stanowisko kierownicze zajmowane przez co najmniej 1 rok w ciągłym okresie – 6 pkt,
stanowisko kierownicze zajmowane przez mniej niż 1 rok w ciągłym okresie – 5 pkt,
wyższe stanowisko kierownicze zajmowane przez mniej niż 2 lata w ciągłym okresie – 6 pkt
wyższe stanowisko kierownicze zajmowane przez co najmniej 2 lata w ciągłym okresie – 7 pkt

7. posiadany stopień

Korpus szeregowych :
Posiadany dotychczasowy stopień (dodatkowe kryterium w korpusie):
aplikant – 1pkt
Nowe stopnie:
aplikant celny – pon. 6 pkt
starszy aplikant celny – 6 pkt i pow.

Korpus podoficerów :
Posiadany dotychczasowy stopień (dodatkowe kryterium w korpusie)
młodszy rewident celny 1 pkt
rewident celny 2 pkt
starszy rewident celny 3 pkt
młodszy dyspozytor celny 4 pkt
Nowe stopnie
młodszy rewident celny pon.6 pkt
rewident celny 6-8 pkt
starszy rewident celny 9-10 pkt
młodszy rachmistrz celny 11-12 pkt
rachmistrz celny 13- 15 pkt
starszy rachmistrz celny pow. 15 pkt

Korpus aspirantów:
Posiadany dotychczasowy stopień ( dodatkowe kryterium w korpusie):
dyspozytor celny 1 pkt
starszy dyspozytor celny 2 pkt
młodszy aspirant celny 3 pkt
Nowe stopnie
młodszy aspirant celny pon. 13 pkt
aspirant celny 13-16 pkt
starszy aspirant celny pow. 16

Korpus oficerów młodszych
aspirant celny 1 pkt
starszy aspirant celny 2 pkt,
podkomisarz 3 pkt,
posiadany inny stopień w wypadku osób zajmujących stanowiska związane z podporządkowaniem służbowym funkcjonariusz – 0 pkt.

Nowe stopnie
podkomisarz celny pon. 18 pkt,
komisarz celny 18-20 pkt,
nadkomisarz celny pow. 20 pkt.

Korpus oficerów starszych
komisarz celny 1 pkt,
nadkomisarz celny 2 pkt,
generalny komisarz celny 3 pkt,
krajowy komisarz ceny 4 pkt.
Nowe stopnie
podinspektor celny pon. 18 pkt,
młodszy inspektor celny 18-20 pkt,
inspektor celny pow. 20 pkt.

Bardzo Dziękuję Panu z Federacji, że umówil się z SSC jak obniżyć stopnie służbowe. Wielu z nas mogło mieć maksymalne stopnie w korpusach. Ale nie, postanowił obniżyć nam punktację. dziękujemy Panu bardzo serdecznie. Nie wiem jak mogę jeszcze podziękować.

:confused:
Mamy dane " nowe zabawki" do zabawy a zrobią tak jak będzie im taniej wychodzić. Najlepiej wrzucili by wszystkich ( poniżej kierowników referatów i oddziałów) do szeregowych, i niech by "bractwo" udawadniało co kto umie. A to tylko jakieś oceny - takie wykształcenie to 1pkt., a takie to 4 pkt., a takie to 3 - ciekawe czym się jedno od drugiego różni, jeżeli ktoś na pasie po zarządzaniu, a ktoś w kadrach po biologii????

Jeżeli Pan z Federacji jest w takiej fantastycznej komitywie z SSC to może niech ujawni więcej. Bo przecież napewno wie jakie wytyczne SSC przesłal do DIC. Sam SSC napisał, że do DIC prześle odrębe pismo. No to Drogi Panie z Federacji co SSC napisał do DIC. Nie wie Pan? Nie wierzę. Jeśli nie, to zadzwoń do SSC tą czerwoną linią i dowiedz się. Przecież jesteście jak Jacuś z Jacusiem. Ujawnij nam Plebsowi celniczemu jeszcze inne informacje. Jeśli ujawnisz tajemnicę, jakoś mu wytłumaczysz. jak Jacuś Jacusiowi.

Punktacja skandaliczna, dzielenie wyższe -1 pkt. magisterskie 4 pkt itp. Pytam, jaką wiedzą różni się licencjat z ekonomii od magistra z ekonomii??? Różnica aż 3 pkt.. Przecież my nie pracujemy w jednostce naukowej!!!!

Osobom, które były kierownikami przez mniej niż rok, czyli np. jeden miesiąc był kierownikiem, pięć lat temu przyznaje się 5 pkt., co równoznaczne jest z 20 latami pracy!!!!.
W takim przypadku lata pracy powinny być punktowane w ten sposób, że za każdy rok jeden punkt. Pięć lat pracy – 5 pkt., 20 lat pracy- 20 pkt. Jest to być może najbardziej miarodajne zmierzenie doświadczenia w S.C.

Ostatnia edycja:
Czy ja dobrze rozumiem, że ktoś kto pełnił po 1999 roku funkcję kierowniczą np: kierownik oddziału, naczelnik wydziału, kierownik referatu a nie posiada odpowiedniego stopnia to z mocy nowej ustawy zostanie oficerem młodszym. (Oczywiście z zastrzeżenie art. 115 pkt. 8 ustawy o SC)

Żeby mieć pełny obraz czekającego nas upupienia proponuję oprócz analizy wyżej podanej punktacji, która ma być stosowana przy nadaniu nowych stopni należy również sięgnąć do projektu z dnia 2 października 2009 r. rozporządzenia MInistra Finansów w sprawie szkolenia specjalistycznego, którego odbycie jest wymagane do mianowania na pierwszy stopień w korpusie aspirantów Służby Celnej oraz w korpusie oficerów młodszych Służby Celnej i egzaminu potwierdzającego ukończenie tego szkolenia (http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bi...ch/oc/2009/16.10.2009/korpusy_art__115_10.pdf), którego par. 6 stanowi, że na szkolenie specjalistyczne może być skierowany funkcjonariusz spełniający
następujące warunki:
1) nie jest przeciwko niemu prowadzone postępowanie o przestępstwo popełnione umyślnie, ścigane z oskarżenia publicznego;
2) nie jest przeciwko niemu prowadzone postępowanie dyscyplinarne;
3) w ostatniej ocenie okresowej jest przewidziany do mianowania na pierwszy
stopień do odpowiedniego korpusu
;
4) uzyskał pozytywną opinię służbową.

A to moi drodzy oznacza, że - dzięki moim przełożonym grozi mi stopień młodszego rachmistrza - do zaszczytu bycia uczestnikiem kursu specjalistycznego niezbędnego do mianowania na stopień w korpusie aspirantów, przy założeniu, że będę awansował raz w roku (co z pewnością nie jest realne) będę musiał poczekać jeszcze minimum 3 lata......
Teraz dopiero widzę, że warto było się uczyć:D:D:D SC to jedyna służba, która potrafi wykształconemu człowiekowi wmawiać, że pozostawienie go na lata w korpusie podoficerskim, to jest dla niego ścieżka kariery......... Czyli co, ci którzy byli w przeszłości promowani zgodnie z nową ustawą zasługuję na premię w postaci wysokiego stopnia...... No to wyrównaliśmy zaległości w awansach z lat poprzednich........
I jeszcze jedno, czy np. funkcjonariuszowi, który zgodnie z pełnomocnictwami jest wz np. kierownika referatu, któremu nadany zostanie stopień w korpusie podoficerów, zostanie odebrany ten obowiązek, czy też będzie nadal wz i w razie nieobecności przełożonego będzie miał pod sobą starszych stopniem......
No własnie dlaczego wz kierownika/naczelnika pomimo wyraźnego podporządkowania służbowego w sytuacjach wyjątkowych nie jest zupełnie brane przy tej punktacji pod uwagę?????

Ostatnia edycja:
Back
Do góry