Wstępne zasady minowania funkcjonariuszy na stopnie słuzbowe zgodnie z art.223 ustawy

Witam
Chcę dodać uwagę co do kierowników zmian wg nowej ustawy nie są to zarządzający ludzmi zwierzchnicy - ponieważ na zmianie nie mają stałej określonej liczby podwładnych - więc do oficerow młodszych nie będa wliczeni.:confused: Korpus aspirantów będzie bardzo liczny w SC!!!!!

do Rybki- myślę,że w podobnej sytuacji niestety znajduje się wielu .
Jestem mł.dyspozytorem , st.kontrolerem z 20-letnim stażem . Przez kilka lat p/o kierownika zmiany ,z-ca kierownika OC ,wysokie oceny okresowe. W stopniu brak awansu ponad 10 lat. Dziś również znalazł się ktoś ,komu nagle powierzono moje obowiązki. Już wiem ,że zasilę korpus podoficerów-rachmistrz celny.
Niestety czytając ustawę obawiam się ,że jesteśmy bezradni , a możliwości wyczerpią się z dniem jej wejścia w życie- nie spodziewam się cudu w ciągu zbliżającego się tygodnia.....

Myślę, ze istnieje - to wymiar sprawiedliwości.

Mam nadzieję, że zobaczymy się w sądzie, wszak sprawa bulwersuje. Deklaruję swój osobisty udział, jako świadek.
...

Tylko spokojnie Panie Sławomirze!
Oczywiście DZIĘKUJĘ za przychylną mi ocenę sytuacji- upewnia mnie to w moich dalszych postanowieniach.
-Póki co (jak pisałem:"przełożony informuje mnie o wniosku do Dyrektora "), decyzja przez Dyrektora nie została podjęta. Chociaż ma opinię człowieka surowego, to odnoszę wrażenie, iż jest osobą rozsądną i mam nadzieję na przedstawienie i uwzględnienie moich "racji" w decyzji. Jaki będzie efekt- to się dopiero zobaczy. Myślę, że do "sądu" to jednak nawet się nie zbliży ...
-Natomiast celem głównym mojego wpisu była prośba do Koleżanek i Kolegów -
o zaprzestanie pochopnego określania "kryteriów" i autorytatywnych wystąpień w takich sprawach, gdyż nikt z forumowiczów nie jest w stanie poznać w pełni każdego- indywidualnego przypadku. Taka "dyskusja" może wzbudzać tylko wzajemne antypatie i niepotrzebnie szarpie nerwami. Czyż już każdy z Nas nie przeszedł zbyt wiele ... ???

Witam
Chcę dodać uwagę co do kierowników zmian wg nowej ustawy nie są to zarządzający ludzmi zwierzchnicy - ponieważ na zmianie nie mają stałej określonej liczby podwładnych - więc do oficerow młodszych nie będa wliczeni.:confused: Korpus aspirantów będzie bardzo liczny w SC!!!!!

Jeżeli "niższa kadra kierownicza" to nie są "zarządzający ludzmi zwierzchnicy", to KTO ?
Skąd wziąłeś; "na zmianie nie mają stałej określonej liczby podwładnych" i JAKIE to ma znaczenie ?
- NAPRAWDĘ nie rozumiem!

Zaczerpnięte z Corintii

Zaczerpnięte z Corintii

Wobec pojawiających się wątpliwości dotyczących mocy prawnej zamieszczonego w dniu 12.10.2009r. materiału w sprawie zasad mianowania funkcjonariuszy na stopnie służbowe oraz zasad składania propozycji pracownikom szczególnego nadzoru podatkowego, uprzejmie wyjaśniam, iż materiał ten jest tekstem roboczym i został ogłoszonym w celu przeprowadzenia konsultacji i zgłaszania ewentualnych uwag.
Wprowadzenie ww. zasad będzie stanowiło realizację uprawnień Szefa Służby Celnej, zawartych w art. 10 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009r. o Służbie Celnej, do kierowania Służbą Celną oraz kształtowania polityki kadrowej i nastąpi po wejściu w życie ww. ustawy.

MW
Zastępca Dyrektora
Departamentu Służby Celnej

I co Wy na to Panowie szlachta?:mad:

Jesteśmy grupą zawodową najlepiej wykształconą. Posiadamy potencjał i mamy na tyle inteligencji, że potrafimy czytać i rozumeć przepisy. Jeżeli ktoś wmawia nam, że coś jest czarne, choć jest białe, to świadczy to o tym, że żyjemy w państwie ZULUGULA. Tak jak już pisałam w poprzednich wpisach. Nieważne, czy jesteś kierownikiem teraz (i będziesz nim do soboty), czy byłeś/byłaś kierownikiem lub p.o. kierownika wcześniej - będziesz młodszym oficerem. Nieważne jak chcą zinterpretować przepis art. 223 ust.3. Ale tak naprawdę wierzę w Polskę i w Polaków. Liczę, że nasze Szefostwo stanie "na wysokości zadania" i przyzna, że tym ludzim należy sie własnie ten korpus "z ustawy".
Pozdro.

Stopnie służbowe określi Dyrektor Izby Celnej.

Określenie nowych stopni służbowych (Art. 223 ust. 7). uzależnione jest od:
1) okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub skarbowej
2) posiadanego doświadczenia
3) wykształcenia

Dokładnie w tej kolejności - tak zapisał to ustawodawca, czytaj: Sejm RP !
(osobiście byłem i jestem przeciwny tej ustawie, ale to nie ma znaczenia)

Gdyby ten sam ustawodawca chciał, aby SSC ustalał mój stopień służbowy w ramach kształtowania polityki kadrowej(art. 10) poprzez np. "instrukcje dla dyrektorów " to ta możliwość byłaby wyraźnie w Ustawie określona!

Oczywiście powoływanie się na art.10 ustawy przez podwładnych SSC w sytuacji kiedy robocze dodatkowe kryteria są niezgodne z tą ustawą jest jawnym pogwałceniem prawa! Myślę, że ta nadinterpretacja, jeśli zostanie wprowadzona w życie - będzie miała swój finał w sądzie.

Tylko 3 powyższe kryteria powinny być brane pod uwagę przez DIC podczas określania nowego stopnia !

Mała dygresja: SSC już sam sobie ustalił stopień generała, a kadrze - dożywotnich oficerów.

Ostatnia edycja:
"wstępne zasady mianowania"

Czytam tem "wątek" od jakiegos czasu - i widzę, że: zaczyna to być "wątkiem", nie dla wszystkich funkcjonariuszy, a dla kadry kierowniczej - nie pewnych stołka lub zaszeregowania do kadry oficerów.
Moje pytanie brzmi?:.... - co robicie teraz na tym forum? (szukacie wsparcia?),
-co robiliście do tej pory, aby ta ustawa nie weszła w
życie? (pewnie nic - przecież byliście KIEROWNIKAMI)

Nie jestem członkiem elitarnej kadry kierowniczej w/g nomenklatury Celnika z Polski, ale zastanawia mnie jedno, jak można być jenerałem, bądż dożywotnim oficyjerem w myśl art.223 ustawy :
- primo : okres zatrudnienia,
- secundo : doświadczenie zawodowe,
- tercio : wykształcenie.
Dokładnie w tej kolejności .
Wiem, zadaję retoryczne pytania.

o co tyle szumu

Znalazłem sie przypadkowo na tym forum. Dziwi mnie to, że niektórzy ta poważnie potraktowali swoje przyszle stopnie. Zmieni się nazwa a kasa pozostanie ta sama- no chyba że jesteście lub byliście kierownikami. Ta ustawa dla większości z Nas poniżej stołka oficerskiego nic nie zmieni. Potem czyli w 2011 roku wieksze pensje dostana przydupasy, dupolizy itp.. pod pozorem wartościowania stanowisk pracy....a kołkowi czyli większość celna znowu kicha...Pozdrawiam i zyczę miłej lekturki.

do Celnika z Polski
Wyraz - niepewnych - piszemy łącznie, podobnie jak wszystkie przymiotniki z "nie". Napisałeś, że to forum robi się dla niepewnych swojej kariery kierowników. Nie. Swoje uwagi zgłaszają ci co postanowili poznać nową ustawę o Służbie celnej. Jeżeli masz coś do swojego kierownika, to powiedz mu prosto w oczy. Nie obrażaj innych. pozdro.

:mad:
do Celnika z Polski
Wyraz - niepewnych - piszemy łącznie, podobnie jak wszystkie przymiotniki z "nie". Napisałeś, że to forum robi się dla niepewnych swojej kariery kierowników. Nie. Swoje uwagi zgłaszają ci co postanowili poznać nową ustawę o Służbie celnej. Jeżeli masz coś do swojego kierownika, to powiedz mu prosto w oczy. Nie obrażaj innych. pozdro.
TU NIKT NIE NIE NIE !!! OBRAŻA INNYCH SĄ W 50% KIEROWNIKAMI FUNKCJONARIUSZE Z I TYLKO MATURĄ I NIE MA PROBLEMU ,TYLKO
CI POZOSTALI BĘDA NA NICH DYMAĆ I WIECZNIE BYĆ ASPIRANTAMI !!!

Back
Do góry