Wstępne zasady minowania funkcjonariuszy na stopnie słuzbowe zgodnie z art.223 ustawy

To dlaczego kierujący sekcją oceniają funkcjonariuszy pracujących w danej sekcji :confused:
Wszystko jest napisane w regulaminie organizacyjnym urzędu. Każdy funkcjonariusz ma napisane w zakresie obowiązków, kto jest jego bezpośrednim przełożonym. Jeśt tam stwierdzenie: " Pani/Pana bezpośrednim przełożonym jest kierujący sekcją postępowania/ zgłoszeń/ ogólnej." Napisane wprost, jasno i wyraźnie. Kierujący sekcją jest bezpośrednim przełożonym jeżeli tak jest napisane w regulaminie i zakresach obowiązków funkcjonariuszy.

Wszystko jest napisane w regulaminie organizacyjnym urzędu. Każdy funkcjonariusz ma napisane w zakresie obowiązków, kto jest jego bezpośrednim przełożonym. Jeśt tam stwierdzenie: " Pani/Pana bezpośrednim przełożonym jest kierujący sekcją postępowania/ zgłoszeń/ ogólnej." Napisane wprost, jasno i wyraźnie. Kierujący sekcją jest bezpośrednim przełożonym jeżeli tak jest napisane w regulaminie i zakresach obowiązków funkcjonariuszy.

Nie mam w zakresie obowiązków napisane, kto jest moim bezpośrednim przełożonym :D

nareszcie

nareszcie zwiazki cos napisały :
"Przy określaniu stopni służbowych należy więc uwzględnić wszelkie szkolenia zawodowe oraz wskazać jakie szkolenia i studia zewnętrzne spełniają wymogi do uznania ich jako wykształcenie w*sprawach celnych" żródło celnicy.pl
mam nadzieje ze kierownictwo weznie pod uwagę wasze uwagi......

dobrze by było aby wszystkie zwiazki zaczeły mowic jednym głosem.....
i zeby uczestniczyły w tych spodkaniach, nie zmienia tego ze SSC chce wprowadzic punktacje ale moze wpłyna aby nie była krzywdzaca dla zwykłych funkcjonariuszy......

Przełożony w szczególnym nadzorze

Bezpośrednim przełożonym w SNP jest kierownik referatu. Można sprawdzić to np. na CORYNTII, każdy tam ma napisane kto jest jego przełożonym.
Kierujący sekcją jest dziwnym tworem i w regulaminie mojej izby nie jest stanowiskiem kierowniczym, chociaż osobiście uważam, że powinno to być stanowisko równoważne z kierownikiem zmiany

przestancie juz o tych kierownikach, bo jak tak dalej bedzie to zaraz odezwa sie kierownicy zespołów kontrolnych z kontroli pzedsiebiorcow i tez beda biadolili ze chca do oficerów........

Korpus aspirantów:

MŁODSZY ASPIRANT;
staż 10-15 lat, średnie, stkc, dyspozytor celny

ASPIRANT CELNY;
staż 10-15 lat, wyższe, stkc, inspektor, dyspozytor, st.dyspozytor;
staż 15-20 lat, średnie, stkc, inspektor, dyspozytor, st. dyspozytor;

STARSZY ASPIRANT;
staż 15-20 lat, wyższe, inspektor, st.dyspozytor, mł. aspirant;
staż 20-... lat, średnie, inspektor, st dyspozytor, mł. aspirant;

Co o tym sądzicie?

nareszcie zwiazki cos napisały :
"Przy określaniu stopni służbowych należy więc uwzględnić wszelkie szkolenia zawodowe oraz wskazać jakie szkolenia i studia zewnętrzne spełniają wymogi do uznania ich jako wykształcenie w*sprawach celnych" żródło celnicy.pl
mam nadzieje ze kierownictwo weznie pod uwagę wasze uwagi......
Troche za późno się przebudziły ja jużmusiałem wypełnić i oddać ankietę opracowana na podstawie punktacji takiej jak zamieszczona w coryntii. Nigdzie nie znalazłem tam miejsca na wpisanie szkoleń (troche ich zaliczyłem) A po wypełnieniu tej ankiety wyszło na to że mimo wyższego wykształcenia,odbycia kilku(o ile nie kilkunastu) szkoleń na pozionie GUC-u czy MF-u dostane taki sam stopień jak osoba bez matury, z takim samym stażem oraz która nie była nigdy na żadnym szkoleniu- ja 13pkt -osoba 8pkt i aspirant celny.

Korpus aspirantów:

MŁODSZY ASPIRANT;
staż 10-15 lat, średnie, stkc, dyspozytor celny

ASPIRANT CELNY;
staż 10-15 lat, wyższe, stkc, inspektor, dyspozytor, st.dyspozytor;
staż 15-20 lat, średnie, stkc, inspektor, dyspozytor, st. dyspozytor;

STARSZY ASPIRANT;
staż 15-20 lat, wyższe, inspektor, st.dyspozytor, mł. aspirant;
staż 20-... lat, średnie, inspektor, st dyspozytor, mł. aspirant;

Co o tym sądzicie?

a co ty sądzisz otym:

staż 19 lat, wyższe, stkc., mł. dyspozytor - 12 lat pomijany w awansach, nigdy nie karany i gdzie jego miejsce? wśród funkcjonariuszy z 5 letnim stażem??

No właśnie o to chodzi wystarczy że niałbyś stopień dyspozytora celnego i byłbys w korpusie aspirantów i to prawdopodobnie aspirantem .
Kulawa polityka awansowa mści się teraz. Nic nie da róznicowanie dla poszczególnych izb- zasady powinny być takie same ale mniejszy wagę powinny mieć stopnie a większa moim zdaniem stanowiska.Tu też nie było idealneiale z tego powodu że stanowisk jest mniej może byłoby to sprawiedliwsze np.
młodszy kontroler celny -korpus szeregowych a w słuzbie stałej korpus podoficerski
kontroler celny-korpus podoficerski
starszy kontroler-korpus aspirantów
inspektor celny - korpusaspirantów
ekspert i stanowiska kierownicze do oficerów
W poszczególnych korpusach o konkretnym stopniu decydowałby staż pracy przy czym mozna tu rozróznić że osoby ż wyzszym wykształceniem bedą potrzebowały na dany stopień krótszy staż.
Ale tak ajk wczesniej napisałem chyba juz za późno na zmiany- ruszył proces przepisywania stopni. Piszczie jak jest w poszczególnych izbach.

Moi Drodzy Dyskutanci!
Spróbuję Was pogodzić;
Jestem insp.c./mł.dysp.c. Od ponad półtora roku na stanowisku p.o.kier.zmiany- po półrocznym "bezkrólewiu" (brak chętnych do "alkatraz").
15 lat Służby.
Mam maturę sprzed 23 lat, (rozpocząłem wprawdzie >płatne< studia - wiem, że późno!),
Na siedem dni przed wejściem “ustawy” w życie przełożony informuje mnie o wniosku do Dyrektora o “zdjęcie”mnie z funkcji i powierzenie jej “komuś innemu”- pomimo braku jakichkolwiek negatywnych uwag do wykonywania przeze mnie obowiązków (a wręcz przeciwnie)
od początku istnienia “ocen okresowych” - te b. wysokie, z “ptaszkiem” przy >awansować<
W tym przypadku “wstępne zasady mianowania...” wskazują na moją przynależność do “korpusu” podoficerów, ze stopniem: młodszy rachmistrz – chyba najniższy w naszym OC

Nie określam tutaj jak SAM widzę SWOJĄ sytuację, bo taka ocena musi być zbyt subiektywna (czy wogóle istnieje ktoś, kto umiałby to obiektywnie ocenić ?!), ale chcę naprawdę szczerze i serdecznie prosić Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów;
NIE BAWCIE SIĘ TEORIĄ ŻONGLOWANIA STOPNIAMI – GDY ZASADY SĄ “Z ZASADY” NIEWYMIERNE, A HISTORIA KAŻDEGO Z NAS NA TYLE ZŁOŻONA I INDYWIDUALNA, ŻE KAŻDY ZASŁUGUJE NA CAŁKOWICIE ODRĘBNE POTRAKTOWANIE (tylko kto to zrobi ?!) !!!

Czy wiecie w jakim kierunku zmierza ta interpretacja - kaich przypadków jak rybka było pewnie więcej bo projekt ustawy znany był od dawna.
Ps. czy funkcja kierującego sekcją wyodrebniona w ramach referatu ( nie samodzielna sekcją) to stanowisko kierownicze o którym mowa w art.223?

W 100 procentach się z tobą zgadzam droga Rybko. Zdenerwowało mnie właśnie jak ty to nazwałaś „żonglowanie stopniami”, kiedy same zasady stworzenia korpusów są tak niejasne i krzywdzące. W tym momencie dla tych, co byli pomijani w awansach w ostatniej dekadzie albo i lepiej same te punkty są śmieszne i uwłaczające godności człowieka.

Moi Drodzy Dyskutanci!
Spróbuję Was pogodzić;
Jestem insp.c./mł.dysp.c. Od ponad półtora roku na stanowisku p.o.kier.zmiany- po półrocznym "bezkrólewiu" (brak chętnych do "alkatraz").
15 lat Służby.
Mam maturę sprzed 23 lat, (rozpocząłem wprawdzie >płatne< studia - wiem, że późno!),
Na siedem dni przed wejściem “ustawy” w życie przełożony informuje mnie o wniosku do Dyrektora o “zdjęcie”mnie z funkcji i powierzenie jej “komuś innemu”- pomimo braku jakichkolwiek negatywnych uwag do wykonywania przeze mnie obowiązków (a wręcz przeciwnie)
od początku istnienia “ocen okresowych” - te b. wysokie, z “ptaszkiem” przy >awansować<
W tym przypadku “wstępne zasady mianowania...” wskazują na moją przynależność do “korpusu” podoficerów, ze stopniem: młodszy rachmistrz – chyba najniższy w naszym OC

Nie określam tutaj jak SAM widzę SWOJĄ sytuację, bo taka ocena musi być zbyt subiektywna (czy wogóle istnieje ktoś, kto umiałby to obiektywnie ocenić ?!), ale chcę naprawdę szczerze i serdecznie prosić Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów;
NIE BAWCIE SIĘ TEORIĄ ŻONGLOWANIA STOPNIAMI – GDY ZASADY SĄ “Z ZASADY” NIEWYMIERNE, A HISTORIA KAŻDEGO Z NAS NA TYLE ZŁOŻONA I INDYWIDUALNA, ŻE KAŻDY ZASŁUGUJE NA CAŁKOWICIE ODRĘBNE POTRAKTOWANIE (tylko kto to zrobi ?!) !!!

inspektor i młodszy dyspozytor? dyrektor wasz podpisuje dokumenty po pijaku.

Nie określam tutaj jak SAM widzę SWOJĄ sytuację, bo taka ocena musi być zbyt subiektywna (czy wogóle istnieje ktoś, kto umiałby to obiektywnie ocenić ?!)

Myślę, ze istnieje - to wymiar sprawiedliwości.

Mam nadzieję, że zobaczymy się w sądzie, wszak sprawa bulwersuje. Deklaruję swój osobisty udział, jako świadek.
Otrzymuję wstrząsające listy na temat różnych szokujących działań Dyrekcji IC K-ce. Mam też opinie ludzi na ten temat. Myślę, że czas podzielić się tymi informacjami z sądami powszechnymi.

Back
Do góry