Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Rozmowy były w kuluarach a Sławek nie może napisać nic więcej niż to co zatwierdzi Minister Banaś. Pisał kolega Sławek przecież o tym w poprzednich postach że czeka na zatwierdzenie przez SSC tego co pójdzie w eter.
zastanawiam się po co Pan pisze te bzdury, dla utrzymania liczby członków związku ..., uspokojenia własnego sumienia ..., nieudolnej próby wyjścia z twarzą z tej niełatwej sytuacji ...Jedyne o co Pan może powalczyć w takiej... a nie innej sytuacji... , to o bycie pierwszym "notariuszem" Pana ministra Banasia.Do końca będziemy o to walczyć, jak również o odstąpienie od ucywilnienia
Może Twoja Izba się wykaże i coś zaproponuje, o ile pamiętam to brak jej było na mapie protestu i liście "stojących" jednostek , za to czytając czerwcową coryntię można odnieść było wrażenie , że już jest w KAS....A w jaki sposob?
Najwyrazniej z kims mnie mylisz-moja izba czynnie wlaczyla sie do protestu!!!Może Twoja Izba się wykaże i coś zaproponuje, o ile pamiętam to brak jej było na mapie protestu i liście "stojących" jednostek , za to czytając czerwcową coryntię można odnieść było wrażenie , że już jest w KAS....
Chodzi o wartość tej relacji. Wysłałem do SSC, by móc napisać, że wysłano do SSC, który nie wniósł uwag albo, jeśli wniesie, że skonsultowano. Zobaczymy, poprosiłem o ew. uwagi do południa.Rozmowy były w kuluarach a Sławek nie może napisać nic więcej niż to co zatwierdzi Minister Banaś. Pisał kolega Sławek przecież o tym w poprzednich postach że czeka na zatwierdzenie przez SSC tego co pójdzie w eter.
Adka pyta w jaki sposób będziemy zabiegać o zachowanie gwarancji, zniesienie ucywilnienia etc. Jeżeli pytanie dotyczy działań protestacyjnych, to odpowiedź brzmi, że w taki sposób na jaki pozwoli zaangażowanie środowiska.A w jaki sposob?
Adka pyta w jaki sposób będziemy zabiegać o zachowanie gwarancji, zniesienie ucywilnienia etc. Jeżeli pytanie dotyczy działań protestacyjnych, to odpowiedź brzmi, że w taki sposób na jaki pozwoli zaangażowanie środowiska.
Rozmawialiśmy o zapewnieniu tych gwarancji z SSC i nie ustępuje, dlatego będziemy wnosić naszą poprawkę, którą wprowadziła Pani K.Skowrońska na Podkomisji, aby wniesiono ją na Komisji. To jest przygotowana przez ZZ Celnicy PL poprawka. Również Posłowie sprawozdawcy ją otrzymali i z nimi rozmawialiśmy na ten temat. Bez zgody SSC jest mała szansa, co nie znaczy, aby pomijać tę drogę. Posłowie Ci otrzymali także dalsze poprawki, które po odrzuceniu tej powinny być złożone. Będziemy na Komisji i będziemy do końca zabiegać i zwracać uwagę na mankamenty tej reformy. Będziemy szerzej, poza tym co było w rozmowie 12.10. zwracać się wciąż z tym do Ministra Finansów i będziemy podejmować inne działania, bo od tego jesteśmy.
Rozmowy były w kuluarach a Sławek nie może napisać nic więcej niż to co zatwierdzi Minister Banaś. Pisał kolega Sławek przecież o tym w poprzednich postach że czeka na zatwierdzenie przez SSC tego co pójdzie w eter.
Być może napisałem zbyt ogólnikowo, stąd wkradło się nieporozumienie.
Nie chodzi mi o zakulisowe rozmowy. Na stronie jest notatka ze spotkania, które odbyło się 12 października 2016 podpisana przez trzy osoby, więc jest to jak najbardziej oficjalne. Niestety jest to notatka bardzo ogólnikowa, a przecież spotkanie gdzieś miało miejsce, miało też swój początek o którejś godzinie się, rozwinięcie oraz zakończenie. Ja chciałem się dowiedzieć jakie pytania zadawali w trakcie spotkania związkowcy, jakie odpowiedzi usłyszeli? Jakich argumentów użyli związkowcy aby przedstawić swoje racje? Takiej relacji ze spotkania nie musi zatwierdzać M.Banaś, ponieważ byłaby ona sporządzona przez przedstawicieli ZZ Celnicy PL na potrzeby członków związku.
Napisana jest szersza relacja ze spotkania, tylko wysłałem do SSC, aby skonsultować, bo w końcu to spotkanie na szczycie z Premierem i nie może być niedomówień, że ktoś coś inaczej zrozumiał, zapamiętał.
Jutro opublikuję, nawet jeśli SSC nie odpowie.
Chodzi o wartość tej relacji. Wysłałem do SSC, by móc napisać, że wysłano do SSC, który nie wniósł uwag albo, jeśli wniesie, że skonsultowano. Zobaczymy, poprosiłem o ew. uwagi do południa.
Rozmawialiśmy o zapewnieniu tych gwarancji z SSC i nie ustępuje, dlatego będziemy wnosić naszą poprawkę, którą wprowadziła Pani K.Skowrońska na Podkomisji, aby wniesiono ją na Komisji. To jest przygotowana przez ZZ Celnicy PL poprawka. Również Posłowie sprawozdawcy ją otrzymali i z nimi rozmawialiśmy na ten temat.
Bez zdecydowanego i poprowadzonego na szeroką skalę protestu wraz z okupacją budynków, głodówką ... itd niczego nie osiągniemy !!!
Dalsze rozmowy z SSC, który ignoruje wszelkie argumenty nawet wypływające ze środowiska naukowego jest na tym etapie bez sensu !!!
Ten Pan można tylko się domyślać dlaczego , na siłę próbuje udowodnić tezy sprzed 10 lat !!! Metody działania z okresu stalinowskiego, które nie uwzględniają kompromisu !!!
Dlatego w tych okolicznościach tylko protest !!!!
Co do zaangażowania środowiska trzeba znaleźć sposób na rozpalenie już dogasającego ognia !!! Myślę, że to jest bardziej realne niż zmian poglądów SSC !!!
jakie nieporozumienie. Czytaj ze zrozumieniem
dostaliśmy treść notatki a teraz czekamy na komunikat ZZ celnicy pl który musi zaakceptować Minister Banaś
Sławku trzymaj się. jesteś wielki zrobiłeś dla nas możliwie wszystko ale nie da się nic poradzić na obojętność co niektórych f-szy.
Sławku musimy mieć też plan B na wypadek gdyby to nie przeszło. Skoro projekt KAS rozpatrujemy razem z projektem obywatelskim i trafiamy na beton nie do przejścia to musimy w ostateczności zaproponować
pozostanie w statucie f-sza dla każdego kto chociaż przez te wspominane przez Rząd 5 lat wykonywał zadania policyjne. Wiem że cześć środowiska jest temu przeciwne ale mówię o OSTATECZNOŚCI. po pikiecie z jutrzejszego dnia której nie ma nasza pozycja negocjacyjna zmalała i możemy mieć pretensje tylko do samych siebie, więc czas iść trochę na rękę MFowi i pomyśleć o gwarancji dla tych co maja wspomniane 5 lat - oni też są w biurach więc to nie tylko dla granicy. Trzeba coś robić i ustępować częściowo bo wkrótce to załapiemy się na zmiany wychodzące od ZUS i wtedy pomimo nabycia uprawnień wypłacane będą dopiero po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego.!
Jeżeli ktoś ma 25/30 lat i został w 2004 roku przeniesiony z granicy do UC/IC i brakuje mu 2- 3 miesięcy do tych 5 lata, ale wcześniej 15-20 lat tyrał na granicy to jest ku-wa OK !!!
Bravo !!!!!!!!!!
mówię o OSTATECZNOŚCI, tzw. Planie B. To Że jest kilkadziesiąt takich osób którym brakuje to kilka tysięcy ma nie mieć gwarancji zatrudnienia?? Mówiłem, że nasza pozycja negocjacyjna spadła i pora zacząć wybierać mniejsze zło a nie wszystko negować na zasadzie ALBO wszyscy ALBO nikt. W innym przypadku nie wprowadzimy ani jednej poprawki.
a robiłeś w tym obszarze Głąbie jakieś badania ????
Wiesz ile osób pracowało na granicy południowej i zachodniej ???
Wiec na jakiej k-wa podstawie twierdzisz, że ich jest kilkudziesięciu !!!
Myślę, że ci którzy 10- 15 lat w wzp/granicy powinni mieć szansę na dopracowanie w mundurze !!!
I co teraz też się łapiesz
mówimy o 10/15latacvh na granicy jako miejscu wykonywania służby to tak łapie się. Ale po co 10/15 lat skoro Rząd wspomina tylko o 5?! Ty się pewnie nie łapiesz skoro masz takie kompleksy.
Angel nie masz racji. Mogłeś służyć i 100 lat na granicy, w momencie jak przy wejściu do unii alokowali cię na stanowisko "nieliniowe" to brakuje ci kilku miesięcy do 5 lat, bo liczą od lipca 99 roku. Dotyczy to ogromnej rzeszy ludzi i jest to plan stworzony z rozmysłem.