Wartosciowanie

...
Niech by sobie zarabiali dużo w służbie cywilnej, ale trochę śmieszne, że ekspertem celnym będzie osoba od bhp, informatycy, logistyka, finanse, kadry itp.
...
... może dlatego że oprócz tego co robią wymagają od nich również wiedzy z zakresu Prawa Celnego.
Najlepiej widać to w sytuacji podchodzenia do egzaminu do korpusu aspirantów. Jest podział na moduły ale nie ma pytań z zakresu: bhp, informatyki, logistyki, finansów ani kadr.

zycie w cle, kolego ekspercie. Ja na odprawach w życiu nie byłem (snp a nie oc) a w razie czego to z odpraw będę miał pytania. Inna sprawa ze przy pensjach ekspertów to za same wypłaty powino wymagać się wiedzy, szkoda tylko że "my z nizin" robimy wiecej (na temat wspolpracy z dzialami logistyki i bhp juz mi sie pisac nie chce - nie jestem jedyny) poprzez prace zdobywamy wiecej wiedzy praktycznej a zarabiamy znacznie mniej. No i koledzy i kolezanki z izb nie mają pewnego rodzaju stresów zwiazanych np z" zagrozeniem korupcyjnym". wkoncu to my robimy na pierwszej linii kontaktu z podmiotem to i wziąść w łapkę mozemy... :mad:

i tak wszyscy mają nas gdzieś...

Tak na marginesie - wszyscy czepiacie się wartości zadań informatyków, ale nikt nie napisał, że expertów będą mieli tylko informatycy z izb. W urzędach te same zadanie są zwartościowane o 2-3 pkt. niżej, część zadań wykonywanych w urzędach jest wpisana tylko dla izb, poza tym w urzędach wg zarządzenia nie administruje się siecią. Wykonuje się tylko zadania zlecone z izby.
W urzędach informatycy będą mieli specjalistów, w porywach do starszych speców. W izbach będą praktycznie sami eksperci.
A czy ktoś się upomni o informatyków urzędowych? NIE, bo wszyscy się skupili tylko na UDZ, IZP i OC, informatyków urzędowych i dysproporcje w wartościowaniu ich i izbowych wszyscy mają gdzieś, bo jest nas mało i nie mamy takiej siły przebicia jak inni.
Przez to wszystko zaczynam się zastanawiać nad sensem istnienia związków zawodowych, jakichkolwiek rozmów i konsultacji, pisania uwag do projektów przepisów itd., gdyż wszyscy właśnie w tej chwili pokazali gdzie mają swoich współpracowników, którzy nie mają możliwości wpłynięcia na decydentów.

Z tym optymistycznym akcentem...:mad:

Informatycy urzędowi (czyli także ja) będą mieć C2 - według MF najwięcej (ze wszystkich komórek) realizujemy zadań z grupy C2- 56% !!!
W izbie to dużo lepiej wygląda z tą różnica że jestem sam w urzędzie i nie ma kto mi pomóc podpowiedzieć jak problem rozwiązać. Telefony do IC kończą się informacją ze " u mnie działa" lub "zadzwoń do koordynatora krajowego" lub "coś tam zobaczymy". I co? Oczekuje się że problem rozwiążę bez żadnej pomocy i w podziękowaniu C2 dostanę?
Nie obrażając nikogo w izbie jest kilku ludzi w komórce i łatwiej im się poradzic nawzajem- B2 dostaną. Niech dostaną ale dlaczego C2 za podobne zadania w urzędzie?
MF ma gdzieś, ze dajac mi C2 przygasi moją kreatywność, na czym tak naprawdę mogą ucierpieć koledzy i koleżanki. W poprzednich projektach wartościowania C3 miało być dla aplikanta a C2 dla młodego. Teraz pół urzędu czy oddziału w "nagrodę" za 15 -20 lat wzorowej służby dostanie marne c2!
Dla większości C2 to będzie nic innego jak policzek wymierzony nie wiadomo właściwie za co! No za co?
Ścieżka kariery - jak przypną nam stanowisko to się od niego nie odczepimy a ja w jednoosobowej komórce to na jakie stanowisko mam niby w ramach ścieżki kariery zawodowej przeskoczyć? Nawet gdybym był podłym człowiekiem i czekań na cudze potknięcie u mnie się żadne stanowisko nie zwolni. Wniosek? Tak zdemotywować do pracy jak nasz szef nikt nie potrafi! Po co sie starać skoro nie może być ani gorzej ani lepiej?

Wiec proszę, jak ktoś jeszcze raz napisze ze informatycy mają dobrze niech dopisze IZBOWI bo kiedyś nie wytrzymam i inwektywę komuś poślę :-)
Przy C2 i pensji adekwatnej do stanowiska dłuuugo będa teraz szukać kogoś na moje miejsce :-))). Pozostali funkcjonariusze też nie mają tak źle bo ofert pracy na rynku jest niemało- wszystko zalezy od regionu. Szukającym nowego zajęcia życzę szczęścia i pamiętajcie - to wartościowanie to ten cud w ramach modernizacji obiecany. Nie liczcie na lepsze stanowiska po wartościowaniu bo nikt Wam dobrowolnie go nie odstąpi. To smutne ale jedynym wyjściem będzie chyba tylko odejście.
Przełożonym to chyba nie będzie przeszkadzało (chwilowe zachwiania kadrowe) bo liczą już dodatki do stanowiska....

Przeczytajcie wszyscy uwagi Pani Profesor do projektu wartościowania. suchej nitki na tym nie zostawiła. Wyrwali jej z kontekstu jedno zdanie w którym napisała że co do zasady idea słuszna.... tylko że dopisała warunki których u nas nie spełnią....

Poza tym zastanawiam się po co MF zasięga opinii eksperta skoro polemizuje z nim??? Ja są tacy dobrzy że wiedzą lepiej? Chcieli ten swój bubel uwiarygodnić jakimś fachowcem- no i nie za bardzo im wyszło. Udało się wyrwać jedno zdanie i do uzasadnienia projektu je wkleić - jednak sens tego zdania jest inny czytając całośc.

Manipulacja manipulacja i jeszcze raz manipulacja! Żygam/rzygam tym wszystkim !!!!

Ostatnia edycja:
ja pisałem o "izbie" co do urzędów - sparwa ma się identycznie jak na anszym ogródku. Mylisz się delejt - ilość w SC wcale nei utożsamia się z siłą przebicia ! W przypadku wartosciowania nas na "dole" w bylych snp w komorkach jako spec tez jestem na c2, a koles w izbie ktory tylko chowa moje protokoly i raporty do szafy/szuflady ma ...b2 :D znane ci jest to skądś? :D w izbie nawet sprzątaczce dali by kategorie b ...

wogóle jeszcze inaczej - pisalem ze logistyka i bhp to dla mnie działy kompletnie oderwane od realiów - co do iformatyków mam o Was inne zdanie. wbrew temu co piszą niektórzy to bardzo niedoceniana profesja u nas. zaraz posypią się na mnie gromy ale wiem co piszę. wiem również ze na etapie uc nie zawsze jestescie w stanie obrobic roboty którą macie... ale z tym to podobnie jak i na innych frontach naszej SC. Gdyby wkoncu izby i mf rozwniely infrastrukturę i te stare zdezelowane ibm i "oranfe" nie gniły by w szafie tylko pracowały w sieci, nam wszystkim było by o niebo lepiej. Nie wszyscy o tym wiedzą ani to rozumieją... trudno, zdarza się...

niemniej "kiwanie" na kategoriach b/c to nie tylko domena wasza :(

W naszym stanowisku zaznaczylismy ministerstwu, że przesyłamy tylko część uwag. Z tekstu wynika, że podajemy tylko przykłady, np. przywołano wprost Referat Akcyzy, natomaist na spotakniu z przedstawicielami MF podane zostaną inne m.in. informatycy w UC czy Referaty w UC i jeszcze inne. W pismie jest wskazana generalna zasada, że nie sposób zrozumieć różnic w określeniu wagi stanowiska na zasadzie, że w IC jest wyższe.

Wystąpilismy do DIC z prośbą o przekazanie wszystkich uwag jakie z każdej komórki merytorycznej spłynęły do DIC a jakie przekazano do MF. Warto więc zgłaszać uwagi do każdego projektu aktu prawnego, gdyż jest to informacja publiczna i dyrektorzy będą musieli nam to udostępnić. To zaś pokaże, jak traktowane są merytoryczne uwagi do projektów aktów prawnych, jak w ogóle przebiega proces legislacyjny.

"Dyrektorzy Izb Celnych
wszyscy

W związku z trwającym procesem konsultacji kryteriów dot. zarządzenia Ministra Finansów w sprawie zasad dokonywania opisu i wartościowania stanowisk służbowych funkcjonariuszy celnych, zwracamy się z wnioskiem o udostępnienie w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej wszelkich uwag, które w miesiącu sierpniu i wrześniu br. w formie pisemnej zostały zgłoszone przez poszczególne komórki organizacyjne zarówno do Naczelników Urzędów Celnych, jak i do Dyrektorów Izb Celnych.
Prosimy także o przekazanie dokumentu/pisma za jakim uwagi do zarządzenia zostały przekazane do Ministerstwa Finansów.
Występujemy z niniejszym wnioskiem z uwagi na informacje z izb celnych o nieprzekazaniu do Ministerstwa Finansów wielu merytorycznych uwag do ww. projektu zarządzenia.
Niniejsza informacja nie wymaga przetworzenia stąd proszę o jej udostępnienie zgodnie z terminem ustawowym. Informację proszę przekazać do dnia 24.09.2010r. na adres slawomir.siwy@celnicy.pl"

Ps. Chcę jednak podkreślić, że nie sposób pracować nad projektem MF, o czym również jest w piśmie.
ODRZUCAMY GO W CAŁOŚCI!!!!!!!!!!
NA PRACE NAD TYM PROJEKTEM NIE POZWALA NAM ZŁOŻONE ŚLUBOWANIE!!!!!!!

zobaczymy jak MF sie do tego odniesie, niemniej nie liczyłbym, że IC będą "zdegradowane" albo "teren" awansowany. Znajdą na to odpowiednie paragrafy, a jak nei to stworzą na tą konretna sytuację. Niemniej trzymam kciuki...

W naszym stanowisku zaznaczylismy ................
ODRZUCAMY GO W CAŁOŚCI!!!!!!!!!!
NA PRACE NAD TYM PROJEKTEM NIE POZWALA NAM ZŁOŻONE ŚLUBOWANIE!!!!!!!

i to jest jedynie słuszna droga!!
nie ma co sie tu sprzeczać ktora komórka ble ble... generalnie pomysł z wartosciowaniem to jakiś kosmos. Dobre rozwiazanie ... ale napewno nie w naszej służbie, nie dla naszych struktur, regulaminow, zadań.
Generalnie zadania IC za wysoko punkotowane-zwłaszca w sytacji - gdy zadania te ograniczają sie zazwyczaj do przekazania za pisemkiem innego pisma z MF , innego organu (pomimo, że zadania Regulaminowe IC brzmią dumnie- ale sa w wielu sytuacjach fikcyjne - przykłady można mnożyć). Dodać należy ryzyko dla zdrowia, życia i narażenie na korupcję - zwłaszcza na I linii frontu (a nie przy pasjansie w IC)
Odrzucić nalezy caly projekt... i nie budujmy miedzy sobą (miedzy komórkami, między IC a UC murow).

czyli na dobrą sprawę , to MF bawi się w odwlekanie tego wszystkiego tylko dlatego, żeby podjąć decyzję w chwili gdy uwaga całego środowiska będzie skoncentrowana na innym zagadnieniu. Węszę gdzieś "podskurnie" że takim "zagadneiniem" może być pogadanka któregoś z urzędników Tuska przed kamerami tv o "ewentualnych cięciach w kadrach SC". Fakt faktem ze nikogo nie zwolnią (bo i teraz cienko juz z wzieciem urlopu czy awaryjną obsadę na wypadek np choroby) ale zagdnienie "rzucą" żeby przykryć przyjęcie tego bubla prawnego. Przecież "temat zastępczy" w polityce tego rządu to wręcz hasło przewodnie... czemuś to służy zawsze...

A co Sławku jeśli MF "uprze się " przy swoim? trochę zaczyna mnie ta wizja martwić... :(

Jak to mawia jeden mój kolega : "Życie w Służbie stoi przed Tobą otworem....szkoda tylko, że takim ciemnym i śmierdzącym" ;/

Chapeau bas

Chłopie,

pisz po polskiemu, bo to dotyczy biegłych w cyrylicy ...

A swoją drogą, dlaczego nasze Słońce wytrzymało aż 20 minut na spotkaniu w sprawie wartościowania w Świdrze?

POdobno istaniała pilna POtrzeba wręczenia dyplomów ukończenia kursu oficerów młodszych.

Jakoś mi to przypomina sromotną ucieczkę z pola bitwy.

Albo znane wszystkim z historii czystki w latach trzydziestych w aparacie władzy w CCCP, z budową własnej struktury decyzyjno - wykonawczej włącznie.

I bardzo proszę, nie cytujcie Marszałka w kontekście niektórych zachowań i osób.

Ostatnia edycja:
Kubuś napisał :
A [właściciel] może podjął już inną decyzję i ma zamiar coś innego uczynić z TYM PSEM?
W sprawie odpowiedzi na ostatnie postawione pytanie, co MY zrobilibyśmy z takim właścicielem jest raczej jasna.

Ooo tak, PIES z reguły ma najwięcej do powiedzenia w sprawie, co zrobić z właścicielem.....może mu naszczekać.
Zdziwię się mocno i odszczekam/odmiauczę tu swój pesymizm, jeśli zrobimy coś więcej WŁAŚCICIELOWI niż "ujadanie" przed wejściem w życie wartościowania.

P.S. Nadzieja już u mnie umarła. Został tylko czarny humor i wisimityzm.

Ostatnia edycja:
Dzięki wszystkim

Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim, którzy mieli wpływ na wartościowanie.
To, że podnieśli w OC, WZP i DZR to w porządku, ale dlaczego KOSZTEM INFORMATYKÓW I REFERATÓW OGÓLNYCH w urzędach ?????
Tak nam obniżyli wartości i okroili zadania, że to można nazwać tylko jednym słowem: SKURW**SYŃSTWO !!!

Wielkie dzięki Wam, o wszechwładni !!!
Jestem ciekaw, jak to będzie jak wszyscy zaczniemy robić tylko to, co mamy w wartościach stanowiska.

Powodzenia, ja już wysiadam. Mam dość takiego traktowania i rzucania ochłapów przy awansach, nagrodach i innych sytuacjach.

No niestety IT i OG zostali poświęceni na podstawę piramidy. Obiecuję, że zniżę poziom mojej służby do wartości stanowiska C3. Jacek słyszałeś!? Tak słyszałeś, ale masz to w dupie bo ty już kanapek na sprzedaż szykować nie będziesz, wyrwałeś/przyspawałeś się do dobrej posady a reszta ci wisi... no i niech wisi- przynajmniej zadowolenia z pożycia nie będzie :-)
Tyle złośliwych uwag mam do Nieogolonego! Wszelka zbieżnośc do postaci rzeczywistych jest nieuzasadniona bo ja piszę o kimś tam wirtualnym.

Cześć z kasy na podwyżki zabiorą na wartościowanie ale sie nie martwcie bo ja jestem z siebie zadowolony - tyle wynika z listu SSC!
Można to czytać w deszczową pogodę- ciśnienie podnosi jak nic!!!

Ze względu na to, że komórkom kontrolnym (OC/dozór/WZP) podnieśli wartościowanie w porównaniu do tego , co było, robię cichutkie "miau-miau-hau" i troszeczkę odszczekuję/odmiauczam to, co napisałem wcześniej. Troszeczkę, bo i tak nie zmienia to faktu, że wyżej C1 raczej nikt z tych komórek nie przeskoczy, a C2 będzie standardem dla większości.
Natomiast stanowiska Bx-eksperckie będą zarezerwowane tylko dla wszelkiej maści kierowników. Grupy, która w momencie wejścia w życie tego wartościowania pozostanie zamknięta dla 99,9% funkcjonariuszy z kategorii C przez fakt, że nie można będzie awansować do B, jeśli nie będzie tam wolnego miejsca. A że zawsze będzie jakiś były kierownik, któremu trzeba będzie dać eksperta, to .... ;-/
Bardzo ładnie jest to opisane w materiałach do wartościowania (załącznik nr 4 do planu komunikacji) i w prezentacji *pdf pt. srodki_11.19.2010" :
"odwołanie ze stanowiska kierowniczego po dniu 1 stycznia 2011 r. powinno się wiązać z wyznaczeniem funkcjonariuszowi celnemu stanowiska nie niższego niż zajmowane przed awansem, nie nizszego niz z kategorii eksperckich, ze względu na obowiązek powoływania na stanowiska kierownicze osób zajmujących stanowiska z kategorii eksperckiej".
- Mój mąż jest z zawodu "kierownikiem" - ;-p

P.S. Kubuś i jego mniodek - te kocie ruchy własciciela psa - edycja postu ? eeee , komuś za skóre zalazłeś, czy wstydzisz się tego, co napisałeś ?

Back
Do góry