Wartosciowanie

Art.222. ust. 4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, jeżeli zaproponowane uposażenie jest niższe od dotychczas przysługującego, funkcjonariusz celny zachowuje prawo do dotychczasowego uposażenia.

Twórcy ustawy powinni myśleć wcześniej. Mam obawy, że znowu będzie dochodzić do naginania i łamania prawa.

Ostatnia edycja:
populiiiiiizmu (?) ....daaj mi skrzyyyydła ....

nie potrafię tak ładnie i w kolorkach odpowiadać ... spróbuję więc tak, jak potrafię ...

MF wprowadza to tylko w teorii. Wartościowanie i opis stanowisk w wersji MF to właśnie ideefix.

Czy wg szanownego Pana Przewodniczącego w całej Polsce jest SC tak sqrwiona jak sam Pan to maluje?? No to ja się zapytać odważę: Gdzie do tej pory byliście (WY ZWIĄZKI)???? Dlaczego schizy wystepujące w kilku UC/IC przykładasz Sławku po sowiecku (sowiet to rada/związek - jakbyś nie wiedział) do całej Polski???

MF powinno zacząć budowanie siatki płac od ustalenia i zagwarantowania minimum na stanowisku aplikanta w wysokości co najmniej 3 x minimalna płaca i dopiero na tej podstawie budować pozostałą siatkę płac.

OK, zaczynamy od aplikanta, czyli wg Twojego "od 3x minimalna" (ile to wynosi? - ok. 2,5 tysiąca??) To ile wobec tego powinien zrabiać 30-letniostażowy inspektor (lub jego odpowiednik??) - 8-10 tysięcy? Podejrzewam, że Ty i Twoi forumowi neo-klakierzy masz/macie receptę skąd wziąc taką kasę??
złośliwie wytłuszczając (:D) niby pominę wątek ile kasy powinien zarabiać jego związkowy odpowiednik ....

Powinno też wyrównać zaległości awanoswe na stanowiskach, a nie proponować uwłaszczenie i podwyżki nawet o kilka tysięcy z zapisanymi w ustawie i projektowanymi pierwotnie dodatkami funkcyjnymi.

Jakie awanse??? W CZYM TY chcesz ludzi awansować?? Kogo? Na jakie stanowiska??? Stkc na inspektora? Mkc na Kc? KC na Stkc? No i CO IM WSZYSTKIM Z TEGO????

Zaraz (od stycznia) wejdą w życie inne stanowiska. Nawet żebys nie wiem, co zrobił, wejdzie wartościowanie i mam szczerą nadzieję, że nastanie czas dla rzeczywiście pracowitych i zaangażowanych w prace ludzi, a przy tym minie (niestety dla ustawionych, m.in. "pokierowniczych" przydupów i innych niezatapialnych członków ZZ) czas spijania mniodku za innych. Sławku nie mów, ze nie chcesz własnie takiego cła? Bo odpowiadając na mój post ... !

"Powiedzmy może sobie jednak otwarcie: CHCESZ żeby jednak była dla wszystkich po równo?"
Absurd. Nigdy tak sprawy nie przedtawiałem
(a może zacznij kontrolowac swoich "nierobów"*??, bo oni właśnie to postulują)

*- od razu, zeby nie zaciemniac - tak właśnie mam zamiar nazywać "delegatów" z m.in. zz.celnicy.pl, bo takimi ich znam - tak normalnie po ludzku (zły dobór kadr??)

I mała techniczna uwaga, zgodnie z ustawą .... dodatki funkcyjne nie są dożywotnie, no chyba, że TOBIE MF coś powiedział innego (.... o dodatkach funkcyjnych dla działaczy związkowych???? :D)

Na koniec ... pozwól, że zacytuję Twoje Nie żartuj proszę.

I kontynuując: Napisałem o kadrze kierowniczej ... usłyszałem - Nie żartuj proszę.
Że co? Ma być kiepsko wynagradzana? Czy może chodzi o to, że TY nie pisałes kiedyś o tym w tym kontekście? A może o to, że ludzie, którzy się do tej właśnie kadry nadają do tej pory nie chcieli się piąć, nie chcieli się "nastawiać" kolegom z OC czy innych referatów ... bo nie było za co? Tego jak mniemam nie dostrzegasz....

"A może tylko chcesz powiedzieć, że kumoterswto i kolesiostwo sie obłowiło na tzw. maodernizacji?"
CIEPŁO, choć oczywiście wielu w rzeczywistości ciężko pracujących i prawdziwych specjalistów w danej dziedzinie też dostanie. MF nie jest aż takie "głupie" aby dać tylko sobie i tylko swoim. Dla pozoru i aby to jakoś uzasadnić musi dać też pewnej grupie funkcjonariuszy.

A jednak czujemy ten sam problem iiiiii mało tego! No proszę! - przyznajesz mi rację, ale za fixa sie do tego nie przyznasz! Boimy się tego samego - dengrengolady (w moim odczuciu) całej tej modernizacji ...
I odrazu odpowiadając na Twoje kilka pytań:
Mylisz się w jednym zasadniczym! Ja odnoszę wrażenie że MF jest aż tak głupie! Dobrze płatne stołki da SWOIM ... Piramidy wartościowań jak wygladają? Zobaczymy wg Ciebie w UC kat. B1? A w OC B2??
Retoryczne pytania oczywiście to są. Nie zobaczymy, bo co by ONI robili?

Z Ps-owych na jedno tylko odpowiem, bo reszta, to taka sama retoryka pytań jak to co wyżej pisałem ....
PS. (...) Czy naprawdę nie widzisz zablokowania kariery na lata i uzależnienie awansu jedynie od woli politycznej? To dotyczy większości z nas. Naprawdę tego nie widzisz?

Widzę, niestety widzę.

A masz coś lepszego na JUŻ do zaproponowania?

ps. Na resztę postów dotyczących moich farmakologicznych i innych przypadłości ... z satysfakcją odnotowuję, ze społecznośc forum celnicy.pl. łapie pewien pułap - jeszcze nie dawno byłbym nazwany szpiclem lub podżegaczem z MF-u, dziś tylko (po sobie pewnie sądzą te ludziki ) jakimś naćpanym wg nich jestem.

jedyne re ... megaman

to chyba tylko kilofem, albo łopatą, bo na pewno nie głową. Nikt, kto choć trochę ma rozumu nie wypisywał by tak oczywistych bzdur jak Ty w ostatnim swoim post'cie. Broń Panie Bosche od takich "mózgowców" w SC.

Na głupotę zawsze jednak reaguję i daję się bezsensownie sprowokować pokemonopiśnym neodzieciakom! :mad:

Dziękuję za uznanie - merytorycznych uwag się do mojego postu odnoszących w Twoim doszukałem się całej ... łopaty.

Czy mam coś z tego wnioskować? Czy jednak powinienem się zgodzić, że "mózgowców" u nas dostatek?

Na głupotę zawsze jednak reaguję i daję się bezsensownie sprowokować pokemonopiśnym neodzieciakom! :mad:

Dziękuję za uznanie - merytorycznych uwag się do mojego postu odnoszących w Twoim doszukałem się całej ... łopaty.

Czy mam coś z tego wnioskować? Czy jednak powinienem się zgodzić, że "mózgowców" u nas dostatek?

Panowie po co kłótnie. Fakt jest jeden : we wrześniowy dzionek roku pańskiego 2009r. mogłeś zrobić milowy krok w jeden dzień, stając się generalicją ( chwała wszystkim nowym kierownikom):D
A teraz zajmie ci to 10-15 lat.

SSC sam potwierdza fikcję wartościowania

Wszyscy wiemy, że pierwotnie głoszono i kurczowo się tego trzymano, że "piramida" wartościowania pozwala na jakieś ok. 20 może 25% w kat. B.
Myślę, ża na dzień dzisiejszy gdzieś taka właśnie liczba zarabia już na tym poziomie, stąd wydawałoby się wynikają problemy wartościujących i szantaż sugerujący koniecznosć zrzeczenia się części uposażenia jeśli nie chce się być przeniesionym do innych oddalonych miejscowości.

Przypomiałem sobie coś, co wyrwało się SSC podczas spotkania w lutym br., które MF choć niechętnie jednak zorganizować musiało po interwencji w KPRM.

Otóż najpierw poinformowano nas, że zaklasyfikowanie do kategorii nastąpi na podstawie otrzymywanych uposażeń. Poinformowaliśmy, że w takim razie mamy do czynienia z fikcją i całe uzasadnienie do wartościowania, tak skrupulatnie budowane bierze mówiąc kolokwialnie w łeb.

Po czym padło coś w stylu, że jeżeli wg nas tak wielu f.c. będzie niesprawidliwie zaklasyfikowana to SSC może do kategorii B zaliczyć dużo więcej funkcjonariuszy.
Jakoś nie było jednak kontynuacji tego wątku.

Szanowni Dyrektorzy Izb Celnych.
W świetle powyższej deklaracji Szefa nie ma potrzeby ryzykować i przystępować do szantażowania ludzi, co już ma miejce w niektórych lokalizacjach.;):rolleyes:

Tylko proszę MR Robina i innych popierających wartościowanie w wersji MF, aby wyjaśnili mi i innym forumowiczom o co w tym wszystkim chodzi.

Na czym właściwie polega to wartościowanie, skoro SSC deklaruje, że nadanie kategorii będzie zależało od otrzymywanego uposażenia, po czym stwierdza, że jak zechce to odwróci piramidę i wszysto co do tej pory w tej materii stworzono postawi do góry nogami???????

z satysfakcją odnotowuję, ze społecznośc forum celnicy.pl. łapie pewien pułap - jeszcze nie dawno byłbym nazwany szpiclem lub podżegaczem z MF-u, dziś tylko (po sobie pewnie sądzą te ludziki ) jakimś naćpanym wg nich jestem.

po wnikliwej lekturze twoich postów nie widzę powodu, aby nie łączyć jednego z drugim

dobrze wynagradzanej (i kompetentnej w związku z pozwyższym - do tego ja myśle i dojdziemy w niedługim czasie) kadry kierowniczej ... sie to zaczyna dziać
hahahahahahahahahahaha
Na pewno sprawią to te pseudoegzaminy które wszyscy zdadzą, no i rzecz jasna wyższe wynagrodzenie. Czy twierdzisz że dobrze opłacany niekompetentny idiota na stołku będzie kimś innym, niż dobrze opłacanym niekompetentnym idiotą na stołku. Reasumując chyba masz nas za idiotów.
P.S. A gdzież to tak dobrze zaczyna się dziać w nibylandii?

Ostatnia edycja:
W mojej izb nie ma być starszych ekspertów a w UC będą większość C3 i rzadko B3 lub B2 a więc jest prawdą ,że wynagrodzenie stanowi o stanowisku
w mojej IC specjalnie zaniżono wynagrodzenie ekspertów aby stali się nie ekspertami starszymi a młodszymi.

W Łodzi sprawę załatwiono bardzo ładnie.... Ekspertów młodszych jak na lekarstwo za to st. specjalistów wysyp ze hej ! St.specjalistami zostali ludzie bez matury i w miarę młodzi jak i Ci ze studiami kierunkowymi stażem pracy ok. 30 lat i uczciwie pracujący. Nie muszę nadmieniać ,że jakie były kryteria tego nie wie niktz zainteresowanych. Włazidupcy i opierdalacze oczywiście zostali ekspertami. Dorcia moze zameldować Słońcu ,że rozkazy zostały wykonane z przekroczeniem planu i spokojnie mogą udać się razem, w nowych mundurkach, na pielgrzymkę jako ludzie miłujący Boga i bliźnich i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku. Na Dzień Celnika przyznajcie sobie nagrody z tej skradzionej kasy

Przemyśl

Wszyscy cywile dostaną ekspertów. A celnik c3.
Ciekawe władze są w naszej służbie.
Powinni brać przykład z SG. Tam na odchodne awanse, podwyżki, lepsze zaszeregowania, a u nas zawsze do tyłu.
Pozdrawiam celników.

w Przemyślu cywile - sami eksperci, w większości starsi eksperci (i 4 tys. do łapki)

Oj pozazdrościć, pozazdrościć... Ach takiego dyrektora...
025.gif

żadne wartościowanie - dorobili stanowiska do cywilnych pensji - a, że większość cywili bierze koło 4-ki to wyszło i wysoko i dobrze

Czy w przypadku funkcjonariuszy będzie tak samo? Jeżeli tak - to po co ta cała szopka zwana "wartościowaniem". Ale ja myslę że te eksperckie stanowiska to "rekompensata"dla "cywili " za stopnie podoficerskie. Tylko że stopie przekładaja sie w znikomym stopniu na pensje natomiast stanowisko już przekłada sie na wypłate w sposób zdecydowany. Jakie w tej sprawie jest stanowiski zwiazków zawodowych?

Back
Do góry