Wartosciowanie

większość zostanie zaklasyfikowana do kategorii B tylko z uwagi na otrzymywane obecnie uposażenia, niezależnie od wykonywanych zadań.

właśnie mam tego przykład u nas, większość cywili (nic nie mam do nich) dostala propozycje na młodszych ekspertów ze wzgędu na wysokie zarobki, bo nijak nie pasowały do niższych stanowisk....a że maja mniej odpowiedzialną prace to co to kogo obchodzi

Co możemy zrobić jak jeszcze nie wiemy jak to ma wygladac :/
Z tego co pamiętam w IC Olsztyn już były przymiarki do wartościowania były wypełniane jakieś świastki (nie wiem za bardzo co, ale wiem że na 100% coś takiego było) i wtedy chyba stwierdzono, że jednak mamy za duże kategorie skoro się wszystko robi. Więc stwierdzono, że lepiej zwartościować człowieka do podstawy jaką zarabia. Łatwiej, szybciej i oszczędniej. Ale co tam będzie oszczędność i kadra sobie wypłaci nagrody.
A nas będą głaskać po głowach i mówić jak dobrze pracujemy.
Żenada, oszukaństwo i kabotynizm!!!!

PS. Dlatego moim zdaniem najwazniejsze są EMERYTURY. Skończę pracę pójde na taksówkarza i bede sobie dorabiał a do 65 roku byc walony w bambuko to już będzie przeginka

Ostatnia edycja:
Z tego co mozna przeczytac na forum "wartościowanie stanowisk" juz trwa- cywile dostają nowe stanowiska. Jak widać (o ile to prawda) to nowe stanowisko jest odpowiednikiem starego, lub inaczej nowe jest dopasowane do dotyczczasowej pensji. I to ma być watrościowanie stanowisk? U nas będzie pewnie podobnie. Czyli tylko zmiana nazwy. I po co to wszystko?

A no po to, by uzasadnić niebotyczne podwyżki dla siebie i brak podwyżek dla stanowisk kontrolerskich.
Pamiętać należy, że w ustawie o SC jest jeszcze dodatek funkcyjny. SSC mówi dzisiaj, że wydzieli ten składnik z uposażeń zasadniczych. Ciekawe na jakiej podstawie prawnej tak zrobi? A może właśnie tylko tak mówi, by nas nieco uspokoić.
WIele więc wskazuje na to, że do uposażenia zasadniczego kadry określonego w rozp. Dz.U. Nr 36 dodać jeszcze nalezy od 450 do 5500 dodatku funkcyjnego wg pierwotnych projektów.

Już sam wzrost uposażeń to po prostu bezczelność i niegodziwość. Z dodatkami funkcyjnymi to jest już rozbój w biały dzień.

W Policji w 2008 albo 2007 roku kadra przyznała sobie i swoim pupilom zaledwie kilkaset zł więcej i doszło do protestu.
POLICJANCI POWIEDZIELi, ŻE W TAKIM RAZIE PRACUJCIE SAMI i nie przyszli masowo do służby.
Następnie Szef MSWiA wyrównał Policjantom to co wcześniej dał kadrze.

U nas chcą przyznać sobie znacznie więcej!!!

PS. Ktoś pytał co robić?
Na działaczy ZZ nie ma co liczyć. Część ZZ popiera wartościowanie, mimo iż głosi na zewnątrz co innego, bo są to albo oficerowie, albo mają zbyt wielu kierowników i naczelników w swoich władzach, albo mają obiecane odpowiednie zaklasyfikowanie do kategorii.
Nasz ZZ nie otrzymał poparcia, celnicy nie zdecydowali o budowaniu struktur.

Środowisko pracownicze samo musi upomnieć się o elementarną sprawiedliwość. Służba nie będzie tak funkcjonować, to pewne i celnicy zrobią to prędzej czy później. My wesprzemy każdy sprzeciw wobec niegodziwości władzy, podobnie jak czyniłem to w styczniu 2008r.

Jeszcze słowo odnośnie uposażeń kadry, aby czytelnik nie pomyślał, że uważam iż kadra winna zarabiać tak jak pozostali funkcjonariusze. Jestem za tym, żeby kadra zarabiała więcej. I widzę to tak, że na uposażeniu kierownik OC ma parę stówek więcej i otrzymuje dodatek funkcyjny w wysokości powiedzmy od 1000 do 1500zł. Prawdziwi specjaliści także powinni otrzymywać wyższe uposażenie i dodatki w zalezności od realizowanych zadań.
Obecnie tworzy się następujący system płac. Nie zniwelowano starych kominów płacowych i buduje się nowe dla kadry i na stanowiskach eksperckich. A więc jeden z elementów wybuchu społęcznego niezadowolenia - jest podwajany.
To brzmi jak groteska. To istna paranoja. Jak to powstrzymać?

Ostatnia edycja:
A ja myślę, że jeżeli chcecie żeby wartościowanie przypominało przynajmniej odrobinę przyświecające mu założenia to powinniście się zbuntować a tracić czas na forum..... A teraz jest ku temu sposobność..... pomyślcie trochę - a wartościowanie może być przeprowadzone na normalnych zasadach i pod kierownictwem innego SSC - tylko trzeba się wreszcie zdecydować.... I żaden ZZ nie zrobi tego za innych, bo ZZ chcą uprawiać politykę a nie chronić interesu ludzi, których podobno reprezentują......
Pamiętajcie, że teraz zwykli mkc nie dostali nic a naczelnicy i kierownicy przeciętnie po 300 zł na rękę - chcecie żeby ten stan się pogłębiał to dalej dyskutujcie na forum

A no po to, by uzasadnić niebotyczne podwyżki dla siebie i brak podwyżek dla stanowisk kontrolerskich.
Pamiętać należy, że w ustawie o SC jest jeszcze dodatek funkcyjny. SSC mówi dzisiaj, że wydzieli ten składnik z uposażeń zasadniczych. Ciekawe na jakiej podstawie prawnej tak zrobi? A może właśnie tylko tak mówi, by nas nieco uspokoić.
WIele więc wskazuje na to, że do uposażenia zasadniczego kadry określonego w rozp. Dz.U. Nr 36 dodać jeszcze nalezy od 450 do 5500 dodatku funkcyjnego wg pierwotnych projektów.

Już sam wzrost uposażeń to po prostu bezczelność i niegodziwość. Z dodatkami funkcyjnymi to jest już rozbój w biały dzień.

W Policji w 2008 albo 2007 roku kadra przyznała sobie i swoim pupilom zaledwie kilkaset zł więcej i doszło do protestu.
POLICJANCI POWIEDZIELi, ŻE W TAKIM RAZIE PRACUJCIE SAMI i nie przyszli masowo do służby.
Następnie Szef MSWiA wyrównał Policjantom to co wcześniej dał kadrze.

U nas chcą przyznać sobie znacznie więcej!!!

PS. Ktoś pytał co robić?
Na działaczy ZZ nie ma co liczyć. Część ZZ popiera wartościowanie, mimo iż głosi na zewnątrz co innego, bo są to albo oficerowie, albo mają zbyt wielu kierowników i naczelników w swoich władzach, albo mają obiecane odpowiednie zaklasyfikowanie do kategorii.
Nasz ZZ nie otrzymał poparcia, celnicy nie zdecydowali o budowaniu struktur.

Środowisko pracownicze samo musi upomnieć się o elementarną sprawiedliwość. Służba nie będzie tak funkcjonować, to pewne i celnicy zrobią to prędzej czy później. My wesprzemy każdy sprzeciw wobec niegodziwości władzy, podobnie jak czyniłem to w styczniu 2008r.

Jeszcze słowo odnośnie uposażeń kadry, aby czytelnik nie pomyślał, że uważam iż kadra winna zarabiać tak jak pozostali funkcjonariusze. Jestem za tym, żeby kadra zarabiała więcej. I widzę to tak, że na uposażeniu kierownik OC ma parę stówek więcej i otrzymuje dodatek funkcyjny w wysokości powiedzmy od 1000 do 1500zł. Prawdziwi specjaliści także powinni otrzymywać wyższe uposażenie i dodatki w zalezności od realizowanych zadań.
Obecnie tworzy się następujący system płac. Nie zniwelowano starych kominów płacowych i buduje się nowe dla kadry i na stanowiskach eksperckich. A więc jeden z elementów wybuchu społęcznego niezadowolenia - jest podwajany.
To brzmi jak groteska. To istna paranoja. Jak to powstrzymać?

ale jak zamienić pokątne szeptanie na korytarzach i żalenie się kolegom na niedolę losu i wyzysk na fizyczną manifestacje niezadowolenia !!! jak zmusić kadrę kontrolerska (inspektorska i wyżej ma się dobrze) by powiedziała dość ? jak to panie Sławku zrobić ?

Jeżeli ty sam nie wiesz co należy zrobić to prawdopodobnie nie ma już dla ciebie ratunku.......

Doszło do nieporozumienia. Pisząc o stanowiskach kontrolerskich mam na myśli wszystkich mających kontakt z petentem, którzy odtąd w SC mają zarabiać najmniej oraz wszystkich innych zaklasyfikowanych do kat. C. Widzę, że to zbyt duży skrót myślowy i uproszczenie -przepraszam za to.
Do tej grupy trafią wszyscy od aplikanta do inspektora z nielicznymi wyjątkami.

Ktoś zapytał jak zmusić celnych do głośnego - DOSYĆ!!!
Wydaje mi się, a raczej obawiam się, że zastanowienie nad tym co zrobiono ze Służbą i w jakiej jesteśmy sytuacji, przyjdzie dopiero post factum.
Martwi mnie ewentualny protest, wszak wzorce do działania już są - vide Policjanci, którzy dali do zrozumienia kadrze, że w takim razie, skoro przyznali sobie parę złoty więcej powinni brać się do roboty i po prostu bez udziału ZZ podziękowali tymczasowo za współpracę. Martwi mnie, gdyż protest taki to powązny uszczerbek dla wizerunku państwa i szkody dla obywateli.
Nawet jeśli do protestu nie dojdzie od razu, to z chwilą zwartościowania i tak formacja i obywatele ucierpią i to bardzo. Spadnie jakość kontroli, będzie narastać zagrożenie korupcyjne, siłą rzeczy zacznie się stopniowo obniżać jakość obsługi. Dojdzie do wielu innych niekorzystnych z punktu widzenia dobra służby i interesu publicznego zjawisk.
Ciekawi mnie, czy autorzy wartościowania w tej wersji są rzeczywiście tego nieświadomi, czy też ...(wolę nie kończyć)

Ostatnia edycja:
wartościowanie

To nic więcej jak dalsze uwłaszczanie się pożal się boże "ciągnących robotę".

Sądzę, że autorzy wartościowania są świadomi swych czynów i robią to celowo, konsekwentnie zmierzając do zamierzonego celu.Taka jest stety, czy niestety rzeczywistośc.To wszystko pada na podatny grunt !
Wielu obecnym oficerom wystaje słoma z butów i w związku z tym będą bronić obecnej sytuacji jak Kargul swojej miedzy.Interesuje ich wyłącznie zachowanie jak najdłużej obecnego Status quo - a ciągnący robotę znaczy się ciągniki bezapelacyjnie pomogą im w tym.Proste-wspólnota interesów:D

Wartościowanie w wersji MF zniszczy docelowo SC.
Zadziwiające jest z jaką pokorą to przyjmujemy. Wielu liczy na kat B, stąd ten "spokój" spowodowany wyczekiwaniem na propozycje od DIC. Mianowania jakoś przeżyliśmy, gdyż dot. raptem 50zł brutto na stopniu. Choć walczy wielu. Przy wartościowaniu jednak tak gładko nie pójdzie.
Są ZZ popierające wartościowanie, dlatego na razie tak łatwo idzie proces zawłaszczania SC.

PS. Pojawiają się coraz liczniejsze głosy, że w całej "modernizacji" chodzi przede wszystkim o podwyżki dla kadry, oczywiście także dla nielicznych w kat. B. Nielicznych, gdyż większość zostanie zaklasyfikowana do kategorii B tylko z uwagi na otrzymywane obecnie uposażenia, niezależnie od wykonywanych zadań. To główny cel "modernizacji". Po to wprowadza się wartościowanie, aby uzasadnić gigantyczne podwyżki dla kadry i aby uzasadnić brak podwyżek na stanowiskach kontrolerskich.
Zapowiadane idee wartościowania, deklarowane przez MF okazały się fikcją. Zresztą jest to już potwierdzane przez autorów wartościowania podczas spotkań w MF z pocz. br.

Ja otwarcie się przyznam, w Twojej Sławku ideologii (ideefiksie?) już nic nie rozumię ...

Najpierw chcesz i głośno o tym krzyczysz tak TY jak i Tobie podobni ludzie (w tym i ja), żeby na tym samym stanowisku pracy (ja to czytam - za to samo co robię!) była taka sama płaca. MF to wprowadza ... i jest źle! Różnicuje sie dane stanowiska o raptem 2-3 stówki - tez źle! Postulowałeś , że chcesz dobrze wynagradzanej (i kompetentnej w związku z pozwyższym - do tego ja myśle i dojdziemy w niedługim czasie) kadry kierowniczej ... sie to zaczyna dziać - znów jest ŹLE!

Powiedzmy może sobie jednak otwarcie: CHCESZ żeby jednak była dla wszystkich po równo? czyli jednalk dalej "byle jak"? udajemy że pracujemy - oni udają, ze nam płacą?? ....

A może tylko chcesz powiedzieć, że kumoterswto i kolesiostwo sie obłowiło na tzw. maodernizacji? ... No to jeśli tak, to człowieku mów to otwarcie!!! Bo mnie zaczyna już lekko wqrwiać zarzucanie ciężko pracującym ludziom, że się uwłaszczają modernizacyjnie kosztem (w mojej opinii!!!) zwykłych śmierdzących "nierobów-z-flagą-jakiegokolwiek-związku" w łapie", i innych leni których Ty podnosisz do kategorii wiecznie pokrzywdzonych.

"Najpierw chcesz i głośno o tym krzyczysz tak TY jak i Tobie podobni ludzie (w tym i ja), żeby na tym samym stanowisku pracy (ja to czytam - za to samo co robię!) była taka sama płaca. MF to wprowadza ... i jest źle!"
MF wprowadza to tylko w teorii. Wartościowanie i opis stanowisk w wersji MF to właśnie ideefix.
"Różnicuje sie dane stanowiska o raptem 2-3 stówki - tez źle"
Różnicuje się stanowiska o kilka tysięcy złotych!!! Poza tym czym jest uzasadnione różnicowanie o kilkadziesiąt złotych dla f.c. w służbie przygotowawczej i tych z kilkunastoletnim stażem. Celnicy w służbie przygotowawczej zarabiają więcej bądź na zbliżonym poziomie, co celni z dwudziestoletnim stażem o wysokich kwalifikacjach.
MF powinno zacząć budowanie siatki płac od ustalenia i zagwarantowania minimum na stanowisku aplikanta w wysokości co najmniej 3 x minimalna płaca i dopiero na tej podstawie budować pozostałą siatkę płac. Powinno też wyrównać zaległości awanoswe na stanowiskach, a nie proponować uwłaszczenie i podwyżki nawet o kilka tysięcy z zapisanymi w ustawie i projektowanymi pierwotnie dodatkami funkcyjnymi.
"Postulowałeś , że chcesz dobrze wynagradzanej (i kompetentnej w związku z pozwyższym - do tego ja myśle i dojdziemy w niedługim czasie) kadry kierowniczej ... sie to zaczyna dziać - znów jest ŹLE!"
Nie żartuj proszę.

"Powiedzmy może sobie jednak otwarcie: CHCESZ żeby jednak była dla wszystkich po równo?"
Absurd. Nigdy tak sprawy nie przedtawiałem
"A może tylko chcesz powiedzieć, że kumoterswto i kolesiostwo sie obłowiło na tzw. maodernizacji?"
CIEPŁO, choć oczywiście wielu w rzeczywistości ciężko pracujących i prawdziwych specjalistów w danej dziedzinie też dostanie. MF nie jest aż takie "głupie" aby dać tylko sobie i tylko swoim. Dla pozoru i aby to jakoś uzasadnić musi dać też pewnej grupie funkcjonariuszy.

PS. Pozwolisz, że również zadam Ci kilka pytań:

Czy Ty uważasz, że te ok. 70%, które trafi do kat. C to nieroby?
Czy Ty wiesz, że wg tego co nam mówił SSC do kat. B trafi większość tylko na podstawie otrzymywanego uposażenia - nieważne co robią? Podobnie do kat C3 czy C2. Czy Ty naprawdę nie widzisz, że to fikcja, że to nie jest żadne uporządkowanie siatki płac? czy Ty czytałeś rozp. MF w sprawie stanowisk słuzbowych? Czy naprawdę nie widzisz zablokowania kariery na lata i uzależnienie awansu jedynie od woli politycznej? To dotyczy większości z nas. Naprawdę tego nie widzisz?

mrrobinie

Proponuję Ci napisać jakąś bajkę dla dzieci, bo widząc po twojej optymistycznej wypowiedzi dostrzegasz rzeczy których inni nie widzą.
P.S. A może to zasługa jakiegoś środka farmakologicznego to podaj nazwę każdy nierób z kat. "C" będzie go łykał obowiązkowo żeby dostrzegać tą kompetentną kadrę kierowniczą i ogólny dobrobyt jaki panuje w tym b...lu.

Robin

Drogi Robinie. Z obecnych posunięć naszych światłych przywódzców widać, ze wartościowanie odbywa się wg schematu :ile zarabiasz tak zostajesz zwartościowany, a nie ile i jak robisz. Zawsze chodziło o to (zwiąkowcom i innym pracującym), żeby za dobrą pracą szło odpowiednie wynagrodzenie. Z posunięć SSC wynika, że nie będzie tak jak zwykle tylko gorzej. Najbardziej obłowią się wszyscy byli kierownicy, naczelnicy etc., którzy na stanowiskach ekspertów dalej będą dłubać w nosie i zgarniać niezłą kaskę, obecni rządzący i ich przydupasy. Myślę Robinie ,że już teraz rozumiesz o co chodzi. Jaśniej nie można.:rolleyes:

Panie Robin! Jeśli Ty pracujesz ciężko- jak twierdzisz-

to chyba tylko kilofem, albo łopatą, bo na pewno nie głową. Nikt, kto choć trochę ma rozumu nie wypisywał by tak oczywistych bzdur jak Ty w ostatnim swoim post'cie. Broń Panie Bosche od takich "mózgowców" w SC.

kosztem (w mojej opinii!!!) zwykłych śmierdzących "nierobów-z-flagą-jakiegokolwiek-związku" w łapie", i innych leni których Ty podnosisz do kategorii wiecznie pokrzywdzonych.

szacum autor za odwage napisania prawdy, co zreszta potwierdziły 3 nastepne posty.... zero konkretow panowie i przestancie w koncu propagowac srodki halucynogenne czy wysmiewac sie z ciezkiej pracy łopatą.... :D

szacum autor za odwage napisania prawdy, co zreszta potwierdziły 3 nastepne posty.... zero konkretow panowie i przestancie w koncu propagowac srodki halucynogenne czy wysmiewac sie z ciezkiej pracy łopatą.... :D

KONKRETY, napisali powyżej kolega Mietek i S. Siwy. Ale widać, że i tam ich nie dostrzegłaś, albo nie chciałaś dostrzec. Tak to już bywa jak się ciężko przepracowuje:rolleyes: Nie było sensu, bym robił kopiuj - wklej, bo wypowiedzi oddawały pokrótce całokształt tego co zachodzi w SC. Wyraziłem tylko swoją skromną opinię na temat tego co myślę, o takich Panach jak Mr Robin. Ale czy ma w ogóle sens tego Tobie tłumaczyć, to już inna sprawa...

Back
Do góry