Wartosciowanie

Jeżeli szanowny SSC czyta te wpisy to może łaskawie wypowie się w kwestii takiego oszukiwania przy wartościowaniu. Czy ktoś to będzie jeszcze weryfikował? Opis i wartościowanie miało być sprawiedliwe. Tylko dla kogo? Dla kolesiostwa? Znajomych? Rodziny?

Panie Sławku ! Czy ktoś to będzie jeszcze weryfikował?

Zadania do SOWY powinny być wpisywane zgodnie z zakresami obowiązków, niestety wpisuje się konkretnym osobom zadania na pałę (najwyżej zwartościowane ) bez uwzględniania czy kiedykolwiek je wykonywali i wchodzi B3-B1 a dla reszty zostają nisko zwartościowane ochłapy.

No wreszcie ktoś coś zrozumiał z metody wartościowania. Czy ktoś jeszcze wierzy że w całym kraju stanowiska będą jednakowo zwartościowane wg wykonywanych zadań? A miało być tak pięknie i sprawiedliwie

Jeszcze raz piszę. To co teraz się dzieje opisała Pani prof. Juchnowicz z SGH w opinii do projektu zarządzenia. ZZ zawaliły sprawę niestety

Panie Sławku ! Czy ktoś to będzie jeszcze weryfikował?

Z tego co wiem, to teoretycznie tak. Najpierw "zespoły izbowe", potem "centralne". ;-)

Tak przy okazji "dania głosu" mam pytanie; czy ktoś odnośnie nie spełnionych obietnic (starszych i nowszych) składanych wobec naszej Służby użył formuły "obietnica administracyjna" ???

Ostatnia edycja:
Nic się nie zmieni. Jest narzucone odgórnie ile może być jakich stanowisk w danej komórce.
Jest to przecież na Corinti - tabela procentowa.
jest narzucone? nam powiedzieli że nie ma limitów, ale proszę odnieść się jeszcze czy będzie to wszystko weryfikowane, wiele osób czuje chyba niespr. w podziale stanowisk- uznaniowość. Nawet na oc gdzie nie było z czego wygospodarować są dysproporcje

Z tego co wiem, to teoretycznie tak. Najpierw "zespoły izbowe", potem "centralne". ;-)

Tak przy okazji "dania głosu" mam pytanie; czy ktoś odnośnie wszystkich obietnic (starszych i nowszych) wobec naszej Służby użył formuły "obietnica administracyjna" ???

Ludzie obudzcie się z tego koszmarnego letargu.Z czego zapłacicie opłaty??????,jak spłacicie zaciągnięte kredyty???????,moze ogłosicie upadłość konsumencką???????,bo was zawarościowano w/g widzi misie,liczycie że ktoś zweryfikuje wartościowanie????? Ta cała modernizacja SC to nic innego jak finasowanie gigantycznych zarobków,premii i nagród dla waszych pryncypałów w IC w MF.Obietnice nie maja już żadnego znaczenia,zwłaszcza dla roboli.

jest narzucone? nam powiedzieli że nie ma limitów, ale proszę odnieść się jeszcze czy będzie to wszystko weryfikowane, wiele osób czuje chyba niespr. w podziale stanowisk- uznaniowość. Nawet na oc gdzie nie było z czego wygospodarować są dysproporcje
Są ścisłe limity na każdą komórkę narzucone przez MF.
Owszem może być weryfikacja i korekta, jednak jedynie dostosowująca nas do limitów narzuconych przez SSC.
Przykład z jednego 12-o osobowego OC już zwartościowanego grzecznie pod owe limity i SOWĘ:
1A, 1B1, 2C3, 5C2, 3C1.

TAK SAMO BĘDZIE WE WSZYSTKICH INNYCH OC - TE SAME PROPORCJE.
W Dozorze jest jeszcze gorzej. W GM niewiele lepiej.

Panie Sławku mam nadzieje że te dane to nie mój OC-jest nas 12.A tak naprawde wątpie abyśmy się kiedykolwiek dowiedzieli jak zostali zwartościowani inni, zaczynam też wątpić że dowiem się jak zostałem ja sam zwartościowany a raczej moje stanowisko. Po 14 latach jestem kc.Pozdrawiam i czekam co przyniesie Poniedziałek.

Owszem może być weryfikacja i korekta, jednak jedynie dostosowująca nas do limitów narzuconych przez SSC.
Przykład z jednego 12-o osobowego OC już zwartościowanego grzecznie pod owe limity i SOWĘ:
1A, 1B1, 2C3, 5C2, 3C1.

a akcyza, dochodzeniowo sledczy oraz elementy kalulacyjne w uC jakie są limity, szczerze mówiąc nie zauważyłem na coryntii

Mam tabelę z limitami, jest też na forum w innym miejscu, ale nie wiem czy nie różni się od tej na Corintii, bo mogły być drobne zmiany, dlatego zamieszczę w poniedziałek, dopiero jak sprawdzę.

są ścisłe limity na każdą komórkę narzucone przez mf.
Owszem może być weryfikacja i korekta, jednak jedynie dostosowująca nas do limitów narzuconych przez ssc.
Przykład z jednego 12-o osobowego oc już zwartościowanego grzecznie pod owe limity i sowę:
1a, 1b1, 2c3, 5c2, 3c1.

Tak samo będzie we wszystkich innych oc - te same proporcje.
W dozorze jest jeszcze gorzej. W gm niewiele lepiej.

przepraszam , ale nie znajduje nigdzie tych proporcji , poza tym są tez systemy pracy zmianowej i co wtedy????

LUDZIE!!! Obudźcie się bo we wtorek będzie za późno. Wszyscy na oddziałach dostaną c2 ( w nielicznych przypadkach c1) co wiąże się z zabraniem pieniędzy, jeżeli jesteś wyżej niż konrtoler. A co z tymi co pracują 20-30 lat i mają zasłużonego inspetora bez żadnej protekcji i garbów??? Zabiorą wszystkim po 1000 zł żeby dać tym młodym co zostali ekspertami w urzędach i izbach a stażu i wiadomości mają tyle co brudu za paznokciami. Ci którymi wymiatano kąty bo są dobrzy do roboty dostaną teraz za swoje tj. po dupie bo nie wiedzieli pod kogo się podwiesić i po prostu pracowali dobrze. Kpina!!!! Dlaczego nikt nie pisze, że gwarancja obecnych zarobków jest tylko przez 6 miesięcy? Po tym czasie wyrównają inspektorów z młodymi kontrolerami i pociąg pojechał. Oczywiście można ewentualnie iść pracowć do biedronki jak zresztą proponował nam to nasz kochany szef JK....

1A, 1B1, 2C3, 5C2, 3C1.

:D Sławku na komórkę może tak ale nie na stanowiska. Nie wiem czy to takie trudne do zrozumienia. wartość stanowiska to wartość ważona. Wagę do zadań można przypisywać wg uznania. Jest system oparty na subiektywiźmie.

Jedno co mnie interesuje.
Zgodnie z rozporządzeniem do liczenia wartości stanowisk winna liczyć się kompetencja pracownika (doświadczenie o której mowa na tym forum). Subiektywizm nie pozwala na weryfikację przyjętych przez kierowników komórek kryteriów opisów stanowisk. Kto to ma zrobić? Tj sprawdzić jak to wartościowanie faktycznie się odbyło? ZZ chyba nie dadzą sobie z tym rady ze względu na terminy na przejęcie do akceptacji opisów przez Zespoły wartościowania.

nie ośmieszajmy się

Drogą oficjalną się nie dało więc może tu ktoś to zauważy.

W załączniku nr 3 w punkcie dotyczącym zmiany czasochłonności ogólnej tkwi błąd logiczny. Przedstawię go na przykładzie nieco wyolbrzymionym aby łatwiej można było go dostrzec.
Zamierzamy przenieść zadanie o czasochłonności ogólnej 1% z komórki o wielkości 100 etatów nazwijmy ją A do komórki jednoetatowej B. Jeden % czasochłonności dla komórki A przemnożony przez ilość etatów generuje nam 8 godzin potrzebnych na wykonanie zadania. Po przeniesieniu tegoż zadania, wymagającego 8 h pracy do komórki B zmieniamy czasochłonność ogólną tej komórki do 101%, po czym stosując podany w zał. wzór korygujemy czasochłonność wszystkich zadań, a dla tego konkternego uzyskujemy ok. 0,99% co stanowi niecałe 5 minut pracy etatu tej komórki. Proszę mi teraz powiedzieć jak w ciągu 5 minut zrealizować zadanie wymagające 8 godzin pracy. W drugą stronę działa to podobnie, przejęcie wszystkich zadań małej komórki wygeneruje w tej większej obciążenie na poziomie 50% wszystkich realizowanych przez nią zadań, czyli bazując na poprzednim przykładzie do obsługi zadań jednoosobowej komórki potrzebna będzie obsada 50 osób. Daje to naprawdę niezłe pole do manipulacji.

Logiki brakuje niestety Tobie. Przeczytaj dokładnie to zarządzenie.
Jak sam napisałeś chodzi Tobie o czasochłonność ogólną. OGÓLNĄ, czyli nie mającą związku z liczbą osób w komórce. Dopiero zestawienie czasochłonności ogólnej z liczbą osób w komórce daje czas poświęcany w tej komórce na dane zadanie. Dla przykładu wezmę Twoje dane. Czasochłonność ogólna 1%, komórka jednoosobowa i komórka stuosobowa. W komórce jednoosobowej przykładowe zadanie zajmuje 4,8 minuty, natomiast w komórce stuosobowej zajmuje 8 godzin. 8 godzin OGÓLNIE podzielone przez te 100 osób daje 4,8 minuty. Tez mi się nie podoba wartościowanie, ale takie argumenty jak Twoje narażają nas tylko na śmieszność.

Back
Do góry