@stefan 123
Naprawdę aż tak źle to wygląda wg Ciebie? Bez urazy, ale widzę, że jesteś obrażony i zauważam, że to powoduje u Ciebie, taką krytykę w czambuł od jakiegoś czasu. Tzn. wszystko źle, najgorszy z ZZ jaki mógł kiedykolwiek istnieć, szkodliwy i nic nie robiący dla braci celniczej.
To bardzo krzywdzące, niesłuszne i przede wszystkim nieprawdziwe. Popracuj trochę nad sobą. Więcej obiektywizmu. Nie jesteś w związku, stąd nie masz informacji, więc nie krytykuj w czmbuł, bo nie wiesz wszystkiego co się dzieje, co jest robione i jakie związek podjął działania w poszczególnych sprawach.
Dodatki motywacyjne to jest aktualnie temat nr 1 i ZZ Celnicy PL podczas mojego urlopu bardzo aktywnie tym się zajmował. Było pismo do Szefa Komitetu Stałego RM, był kontakt z Posłami Komisji, przygotowanie poprawek uwzględniających funkcjonariuszy SCS. Relacjonowano mi wypowiedź Ministra Kamińskiego na Komisji i zapewniam, że sprawy nie odpuścimy. Będzie ciężko, bo jeśli prawdą jest co mówił Minister Kamiński, to Rząd niżej ceni służbę funkcjonariuszy SCS niż funkcjonariuszy innych formacji, ale zapewniam, że Rząd będzie musiał to wytłumaczyć, dlaczego dyskryminuje funkcjonariuszy SCS, dlaczego uważa nas za gorszych. Mówienie tylko, że taka jest intencja Rządu to zdecydowanie za mało, to żadne uzasadnienie.
Na temat powodów nieobecności na Komisji w innym wątku napisałem.
Wygląda na to, że sprawa nienależnie pobranych składek ZUS skończy się w sądzie. Wygramy to jeśli masowo pójdziemy do Sądu. Musimy iść masowo, to może ustąpią wcześniej, tak jak było przy gruszy.
Jeżeli będą pojedyncze pozwy, to wezmą nas na przetrzymanie.
Proszę o cierpliwość. Tak jak napisaliśmy w komunikacie - będzie wzór pozwu.
Z nikim się nie ścigamy i nie ma zagrożenia przedawnienia. Mamy na to czas. Są inne ważne sprawy prowadzone równolegle i proszę pozwolić systematycznie je prowadzić. Wzór pozwu będzie i nic tutaj nie ucieka.
"Brak interwencji w sprawie podniesienia stawek dziennych za wyżywienie."
Nie jest prawdą, że tego nie podjęliśmy. Faktycznie po kuriozalnej odpowiedzi Szefa KAS nie reagowaliśmy dalej. Tak myślę, że tę sprawę będziemy dołączać do wszelkiej dalszej korespondencji, gdzie będzie mowa o nieównym traktowaniu funkcjonariuszy służb mundurowych.
"Brak jakichkolwiek działań w celu uznania nam służby przed 15.09.1999 rokiem."
Kolejna nieprawda. Wyjaśniałem to w innych wątkach na forum i kto jak kto, ale Ty setefan je czytasz, więc nie wiem czym się kierujesz?
Brak zainteresowania likwidacją 15a.
Sprawa jest podjęta i jest na takim etapie, że MF zadeklarował, iż włączy się/przystąpi do zmian uwzględniając funkcjonariuszy SCS, gdy będa projekty z MSWiA. Czekamy na MSWiA.
Pisaliśmy też w tej sprawie do MSWiA.
Widząc, co dzieje się przy dodatkach motywacyjnych(podobnie MF deklarował i nawet podjął działania, ale Rząd uznał na tym etapie funkcjonariuszy SCS za funkcjonariuszy gorszej kategorii, trzeba przyjąć inną strategię. jeszcze o tym nie myślałem. Jeżeli macie pomysły, to bardzo proszę.
"Brak reakcji na opieszałość rządu przy określeniu wielokrotności kwoty bazowej w Służbie Celnej na rok 2020".
Rzeczywiście Rząd jest opieszały, ale nie jest tak, że jest brak reakcji, bo monity w tej sprawie były i jak sądzę, dzięki naszym naciskom, jakoś na pocz lipca czy koniec czerwca wpisano to do wykazu prac RM. Po tym wpisie niestosowne byłoby natychmiastowe naciskanie dalej. Minął około miesiąc i nie przeczę, że można wrócić do tematu, ale nie zgodzę się z zarzutem, że brak reakcji itd.
"Podwyżki nawet szkoda pisać na ten temat."
Łatwo tutaj krytykować i pisać, że trzeba było przyjąć najprostsze rozwiązanie takie jak w Policji i winny jest związek, bo nie zastosował tego.
Nieprawda, proszę spojrzeć na Opole. Zaproponowałem takie rozwiąznie jak w Policji i nawet słuchać nie chcieli. Proszę zatem brac też pod uwagę, że pracodawcy i inne ZZ, w tym ZZ kadry kierowniczej działają i proszę nie stawiać sprawy tak, że ZZ nie mogą się dogadać. Jeżeli są ZZ kadry kierowniczej czy inne tzw. żółte związku(w Opolu właśnie kolejny taki powstaje), to niech mi ktoś napisze jak? No jak mamy się dogadać? Proszę zauważyć, że to jest celowo tak zorganizowane przez stronę służbową w wielu miejscach.
Zamiast tylko krytykować, co nic kompletnie przecież nie wnosi do sprawy, należy zbudować w KAS jeden ZZ, tak by zyskać bezdyskusyjny status organizacji reprezentatywnej. Po to, aby uniemożliwić DIAS interpretacje i podważanie tego statusu.
Gdyby ZZ Celnicy PL miał bezdyskusyjną reprezentatywność to wyglądałoby to inaczej. W Opolu np. i w innych IAS, DIAS nie mogłaby wysłać mi pisma, że podważa naszą reprezentatywność i zasłaniać się interpretacją przepisów. Z liczbami się nie dyskutuje i te nie dałyby się już u=interpretować. Stąd mój apel o zapisywanie się do związku.