SZ.N.P. - Służba Cywilna - art. 22b. ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej oraz art. 99 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009r. o Służbie Celnej.

Nigdy nie byłem w SzNP. A argument drugiej emerytury przytoczyłem bo tak argumentują nic nie robienie w tej sprawie ZZ. Cyt. "przecież dostaniecie za pracę w cle przed 1990 druga emeryturę i to się bardziej opłaca". Nie wiem czy się opłaca czy nie ale ja za pracę w mundurze przed 1999 chcę dostać emeryturę mundurową.
Cieszę się, że mam sojusznika. Kto za tym łapka do góry😉

A skąd ta konkluzja, że mając okres do 99 zaliczony do służby jako okres równorzędny, nie można nie wskazać go we wniosku o emkę do stażu służby i tym samym wykorzystać go do emki cywilnej?

To już nawet nie chodzi o emkę ale o "balkonikowe" małe i duże. Do świadczeń motywacyjnych okres służby ( czy tez jak chcą ortodoksi pracy) w administracji celnej powinien zostać zaliczony. I to powinno być zadanie dla ZZ. Chyba jednak z "służby umundurowanej" czyli ze stażem +25 jeszcze trochę nas jest. Może własna petycja w tej sprawie?

A skąd ta konkluzja, że mając okres do 99 zaliczony do służby jako okres równorzędny, nie można nie wskazać go we wniosku o emkę do stażu służby i tym samym wykorzystać go do emki cywilnej?
Bo tak mówi u.o.z.e służb mundurowych i ustawa o emeryturach i rentach z Fus. Emerytura liczona według art. 15a(art.15d) jest liczona za okresy służby, które nie są brane pod uwagę do emerytury powszechnej.

A właśnie, że chodzi o emkę, bo ten kto już odszedł też mógłby skorzystać.

Bo tak mówi u.o.z.e służb mundurowych i ustawa o emeryturach i rentach z Fus. Emerytura liczona według art. 15a(art.15d) jest liczona za okresy służby, które nie są brane pod uwagę do emerytury powszechnej.

Tu jasne, ale tu chodziło o staż do balkonikowego. Inny kontekst.

Tylko kto ma się tym zająć?
Indywidualnie asp. Malinowski czy rachm. Kowalski? Bo przecież związki mają ważniejsze sprawy, takie jak status urzędnika KAS, którego nie chcą nawet potencjalni zainteresowani

Nie każdy. Ten kto ma maxa 75% albo i 80% nic na tym nie skorzysta. Lepiej takiemu dożyć do wieku powszechnego.
Ok. Taki to zaliczy ten okres do emerytury powszechnej. Myślę o wszystkich funkcjonariuszach. Tych co mają pełną emnkę i tych, którym brakuje do 75%.

Ostatnia edycja:
Nikt na obecną chwilę nie na 75% wysługi służby, bo we wrześniu będzie dopiero 25 lat od 1999r. 75% czy 80% może mieć tylko po komisji lekarskiej. Wszyscy co dalej są w służbie tego nie mają. I zaliczenie lat przed rokiem 1999 spowoduje że będą mogli liczyć na dodatek po 28 latach służby.

Nikt na obecną chwilę nie na 75% wysługi służby, bo we wrześniu będzie dopiero 25 lat od 1999r. 75% czy 80% może mieć tylko po komisji lekarskiej. Wszyscy co dalej są w służbie tego nie mają. I zaliczenie lat przed rokiem 1999 spowoduje że będą mogli liczyć na dodatek po 28 latach służby.
Mylisz się bo są osoby , które mają przeszłość w innych służbach mundurowych.

Masz rację, ale u mnie w komórce na 20 osób tylko jedna na służbę w innej formacji. Więc takich osób jest bardzo mało. A tym co są krótko przed 1999 rokiem w cle takie lata doliczone dużo by dały.

To może zgodnie z mottem ZZ z którego forum korzystamy jakaś "inicjatywa oddolna, prawdziwa". Na uznaniu lat w całe przed '99 jako równoważnych z służbą skorzysta dużo osób. Nawet jak ktoś ma rok albo i pół to dostanie balkonikowe wcześniej.

To może zgodnie z mottem ZZ z którego forum korzystamy jakaś "inicjatywa oddolna, prawdziwa". Na uznaniu lat w całe przed '99 jako równoważnych z służbą skorzysta dużo osób. Nawet jak ktoś ma rok albo i pół to dostanie balkonikowe wcześniej.
Nacisk na przewodniczących ZOI za pośrednictwem przewodniczących kół ewentualnie ograniczona współpraca z innymi ZZ, wybór 6 obywateli do inicjatywy ustawodawczej w senacie, znalezienie senatora sprawozdawcy, a przede wszystkim zasygnalizowanie problemu 25.04 na posiedzeniu komisji, iż projekt senacki pomija nas zatrudnionych w cle przed 15.09.1999, a tym samym jest nie konstytucyjny. Jednocześnie powołując się na przepisy przejściowe do ustawy o SC 1999 roku.
Szukanie sprzymierzeńców wśród składu komisji:
Ktoś że związku chyba może to dla nas zrobić???

Ostatnia edycja:
A ile jeszcze ludzi pełni służbę, którzy mają w dorobku chocby rok w guc przed 1999?
ile jeszcze w służbie jest takich ludzi? Może nikt nie podejmuje tematu bo to za mało beneficjentów, a jeszcze mniej takich co mogli być beneficjentami ale nie kiwną pałeczek w tej sprawie czekając aż ktoś zrobi wszystko za nich.

tak tylko pytam, może odpowiedzi dadzą obraz czemu nic się nie dzieje z tematem.

A ile jeszcze ludzi pełni służbę, którzy mają w dorobku chocby rok w guc przed 1999?
ile jeszcze w służbie jest takich ludzi? Może nikt nie podejmuje tematu bo to za mało beneficjentów, a jeszcze mniej takich co mogli być beneficjentami ale nie kiwną pałeczek w tej sprawie czekając aż ktoś zrobi wszystko za nich.

tak tylko pytam, może odpowiedzi dadzą obraz czemu nic się nie dzieje z tematem.
Tych pałeczek coraz mniej...

Trochę nas jeszcze chyba zostało.

Trochę nas jeszcze chyba zostało.
Piszmy maile do zarządu ZZ Celnicy ale też członkowie innych zz zrzeszających funkcjonariuszy do swoich za rządów. . Pokażmy, że naszą wolą jest aby na poważnie zajęli się tematem i już 25.04 podjęli zagadnienie na komisji. Kto za tym łapka do góry👍

To dziwne, że sami tego nie zgłosili. Ale widocznie inicjatywa musi być "oddolna" inaczej nie jest "prawdziwa". To trzeba zacząć działać.

Back
Do góry