Panowie , mam 20 lat służby przed 1999r. Nie zgadzam się aby składki do ZUS, za lata przed 99 w przypadku uznania za równorzędne zostały umorzone. Tym sposobem chcecie pozbawić "starych" funkcjonariuszy należnej drugiej emerytury z ZUS. Wiem że, takich jak ja funkcjonariszy jest bardzo dużo.
Jeśli już chcecie aby lata przed 99 uznać za równorzędne, art.
15a, musi pozostać dla wszystkich. W takim stanie prawnym masz możliwość wyboru. Nie jest społecznie sprawiedliwym patrzenie tylko przez pryzmat "balkonikowego". Jeśli ktoś chce uznania za rownorzędne, z jednoczesnym umorzeniem składek, i pozbawieniem drugiej emerytury z ZUS, proponujemy, tym celnikom którzy, domagają się uznania za rownorzędne, odejście teraz na emeryturę mundurową, i zatrudnienie do pracy w "cywilu", gdzie napewno zarobisz więcej , niż "balkonikowe", a przy okazji odprowadzane składki będą pracowały na Twoją wyższą emeryturę z ZUS. Sądzę że, taka moja sugestia budzi wśród wielu opór. W związku z pwyższym "nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe. Już teraz informuję że my "starzy" celnicy będziemy oprotestowywać niekorzystne dla nas proponowane do ustawy zmiany.