Ja mam pewną wątpliwość co do ,,istotnej kwestii,, wynikającej z tych poprawek MF.
Dla funkcjonariuszy SC, SCS przyjętych do służby przed 2013 roku zaproponowano generalna zasadę możliwość odejścia na emeryturą mundurową po osiągnięciu tzw. 5/15/55 lat będąc na służbie. Natomiast dla tych funkcjonariuszy co mają tylko 5/15 a nie osiągnęli wieku 55lat - to możliwość przejścia na emeryturę po osiągnięciu 55lat będąc już nawet poza służbą.
Moja wątpliwość na przykładzie:
1. Człowiek w wieku 25 lat przyjęty do służby w styczniu 2002 roku na funkcjonariusz celnego.
2. W związku z faktem likwidacji w jego miejscu zamieszkania ,,jednostki organizacyjnej,, i w związku z faktem, ze byłby zmuszony dojeżdżać wiele kilometrów do nowego miejsca służby postanawia skorzystać z uprawnienia i przejść na emeryturę mundurową i odejść ze służby.
3. W chwili odejścia ze służby obowiązuje oczywiście nowelizacja ustawy o emkach mundurowych, taka jak jest w propozycji MF.
4. W chwili odejścia ze służby w 2017roku taki funkcjonariusz osiągnął 40 rok życia.
5. Pełnił służbę przez 15 lat w tym co najmniej 5 lat wykonując ,,zadania policyjne,, ( do 2017r.)
6. Zgodnie z poprawkami MF przy wyliczeniu emki z ostatnich 10 lat służby. W jego przypadku: średnia z ostatnich 10lat wynosi 2500zł. Czyli 40% z 2500zł wyjdzie 1000zł. emerytury mundurowej.
7. Te 1000 zł emerytury zostało wyliczone w 2017 roku.
8. Natomiast ten funkcjonariusz zostanie uprawniony do emki dopiero w 2032 roku czyli po osiągnięciu przez tego funkcjonariusza wieku 55lat życia
Maja wątpliwość i pytanie: Czy w 2032 roku ten funkcjonariusz dostanie 1000 zł emerytury czy też większą sumę z uwzględnieniem inflacji oraz waloryzacji przez te 15 lat ( pomiędzy rokiem 2017 a 2032). Oczywistością jest, że te 1000 zł inną ma wartość w 2017r. a inną wartość w 2032r !!!