Czytaj ze zrozumieniem. Sorry ale jeżeli nie rozumiesz to nie wiem jak mam Ci to wykazać.
Ja się nie wypowiadam w imieniu wszystkich funtów ale ty też nie masz umocowania do wypowiadania się w imieniu wszystkich
Jeżeli dla Ciebie treść artykułu jest bełkotem to sorry ale ....
Możemy zgłosić poprawkę że po jednym roku otrzymamy emke. Możemy również zgłosić że później będziemy wypoczywać na księżycu.
Wyrok tk jest jaki jest. Poczytaj ten wątek i przypomnij sobie jaki jest wyrok. Przypomnij sobie opinie co do wykonania wyroku TK jakie MF zamówił u Konstytucjonalistów. Jedno jest pewne że muszą aby wykonać wyrok TK potraktować fc. wykonujących zadania tak samo jak w innych służbach czyli bez wieku 55 lat. Dla innych nic muszą. Tylko projekt obywatelski i opór z czerwca a może chęć wedle ich mniemania bezproblemowego wprowadzenia KAS dal to co mamy teraz. Ale dzięki temu że służbę w służbie celno-skarbowej traktują tak samo jak wykonywanie zadań mundurowych w SC.
Wiec jeżeli obecnie masz np tylko 7 lat przy wykonywaniu zadań mundurowych w SC (reszte wykonujac inne ...) i od marca biegnie ci czas służby w służbie celno-skarbowej. To za 8 lat masz prawo do emki bez kryterium wieku -55lat. Czyli możesz np. w wieku 48 lat przejść na mękę.
Dla funkcjonariusza z granicy którzy maja już 15 lat służby oznacza to będzie możliwości przejścia na emke bez kryterium wieku już teraz. (zazdrościsz tym z granicy ? )
Mam nadzieje, ze rozjaśniłem. Jeżeli masz lepszy pomysł to pisz chętnie poczytam.
ps.
według MFu wykonują zadania określone w wyroku TK : WZP, Granica, DŚ, cześć Dozorów (OC wewnętrzne?) Więc kolego mówimy tu o większości funkcjonariuszy w SC. Oczywiście nie o większości funkcjonariuszy aktywnym na tym forum.