referendum w sprawie kapelanów

do kmicica

Twój literacki pierwowzór doznał przemiany -głównie duchowej
Tego Ci życzę ,będziesz w swojej Izbie nosił kropidło i wodę święconą za kapelanem,jak zajdzie taka potrzeba,

Kapelan

Nic nie zmienimy , bo oni są i sami nie zrezygnują ,a MF nie zmieni tego !!! nie miejmy złudzeń !
ALE SKORO STAĆ NAS JAKO SC NA KOLORATKI TO MOŻE TAK BY SC MIAŁA SWOICH LEKARZY STAŁYCH OD ZARAZ BEZ KOLEIKI (DENTYSTA , KARDIOLOG I CAŁA RESZTA )BADANIA PROFILAKTYCZNE NIE TYLKO OKRESOWE NP: USG /TOMOGRAFIA /RTG . CZEKANIE Z FUNDUSZU TRWA I TRWA A PRYWATNIE TRZEBA MIEĆ WOREK KASY BO LEKARZE ZA KAŻDĄ SWOJĄ POSŁUGĘ OSTRO LICZĄ !!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
słusznie, nie uzdrowi się Służby Celnej samym wprowadzeniem kapelana katolickiego,chyba,że najpierw wyspowiada wszystkich decydentów z grzechów popsucia tych służb a później za pokutę zada im naprawienie tego co zepsuli a jak już to będzie zrobione wtedy mogą sobie być pośród nas.....na pasach, torach, wagonach,poczcie, grupach mobilnych itp. a swoją drogą to jaki zakres czynności dostaną?

do piernik1

...Rzeczpospolita jest jak postaw czerwonego sukna za ktore ciągną Szwedzi ,Chmielnicki,Hiperborejczykowie,Tatar ,elektor i kto żyw naokoło...
- drzesz i ty , ty chcący nawracać ( albo pokazywać mu gdzie jego miejsce)Kmicica na noszącego za kapelanem kadzidło , i wszyscy "zgadzacze" się na to aby publiczne pieniądze można było wydawać, defraudować na niekonieczne dla Rzeczpospolitej sprawy, na rodzinę, na partie wzajemnej adoracji i na łapówki polityczne (np.dla kleru) celem poparcia przy następnych wyborach.

Ciekawe czemu wprowadzono tylko księży katolickich? Czyżby demokracja większości, choć właściwie iluzorycznej. Z tych 90 kilku procent katolików zaledwie 40% chodzi do kościołów.
Zresztą infrastruktura kościelna jest bardzo dobrze zorganizowana kto chce może łatwo trafić po pomoc duchową.
Po co więc jeszcze pchać się w państwowe służby? Jedynie po to, by poprawić stan materialny księży kapelanów i oczywiście zyskać na politycznym wydźwięk w odpowiedniej części elektoratu na bazie tzw. wartości.
Mamy zatem alians kościoła tryumfującego z doraźnymi celami polityków. Nie pierwszy i nie ostatni raz, niestety.
A co do prywatnej opieki medycznej. Czytałem ostatnio, że wiele zakładów pracy, ale również osoby prywatne podpisuje ubezpieczenia na takie usługi w dość przystępnych cenach, co właśnie pozwala na uniknięcie kolejek do lekarza pierwszego kontaktu czy do bardziej specjalistycznych badań.
Trochę więcej pod tym adresem
http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52983,4972708.html

Ostatnia edycja:
Wystarczylby jeden ogolnopolski kapelan i byloby ok.
Jednak,patrzac na to, jak zachowuja sie duchowni (Jankowski,Rydzyk), trudno wymagac od nich honoru i zachowania zgodnego z wiara.

ja na ich dzieci nie chcę robić niech idą do caritasu gdzie lewica pierze brudna kasę,albo do mops-u po zapomogę 170,00pln.Patrzcie jakie im brzuchy urosły w tych sutannach ,niech kupią sobie poloneza na parafię a nie każdy z osobna wozi dupsko tłuste wygodnymi skodami oktaviami kol.czarnego

do tax.uniforme

A co do prywatnej opieki medycznej. Czytałem ostatnio, że wiele zakładów pracy, ale również osoby prywatne podpisuje ubezpieczenia na takie usługi w dość przystępnych cenach, co właśnie pozwala na uniknięcie kolejek do lekarza pierwszego kontaktu czy do bardziej specjalistycznych badań.

moje dochody to nie całe 2000 zł nie starcza na dodatkowe ubezpieczenie:(
chodzi mi o zakład pracy niech nam opłaci takie świadczenia . Zafundowano nam lekowanie kapłańskie mocno opłacane (tylko wybrani ich widzieli , bo to cud !!!!)a jak już zejdziemy śmiertelnie to czy nas pochowają w ramach obowiązków służbowych wobec IC i UC :mad: więc przydałaby się profilaktyka i lekowanie medyczne !!!!!!!! na takich samych zasadach jak wyżej po równo coś dla ducha ,coś dla ciała :confused: według własnego wyboru i potrzeby !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie rozumiem o czym wy deliberujecie????
Klechta startuje od mkc... juz po 8 latach dostaje kc i jak bóg zdrowiem obdarzy jeszcze przed zejściem na skc może sie załapie....tak jak my wszyscy.... no i zobaczymy który wtedy będzie chętny...aha jeszcze jeden warunek. zeby było normalnie oscyluje w połowie widełek a nie max :)

nieporozumienie

Kapelani to jedno wielkie nieporozumienie. Kasę, stanowiska i stopnie służbowe dla księży w tej wysokości to już skandal i jawna niesprawiedliwość!!! Gdzie my żyjemy???? Wymagania od funkcjonariuszy europejskie a pensje plebejskie!!! Nie mam nic przeciwko kapelanom; jednak niech startują od referenta za 1200 zeta.
P.S. Po co im taka wielka kasa (3000-4000 zł)- rodziny na utrzymaniu nie mają, wyżywienie mają za friko na plebanii, podatków praktycznie nie płacą... ale samochody najnowsze to wszyscy mają. Tyle w temacie. Coraz mniej motywacji do pracy coraz mniej ; prawie wcale.Przykre.

SC jest w takiej fatalnej sytuacji, że bardziej potrzebny jest dobry (znający specyfikę problemów) psycholog. Na pewno jest tutaj szerokie pole dla takiego specjalisty. Jestem katolikiem i wiem gdzie jest kościół. Do kapelana przecież nie pojadę w potrzebie - gdzie go szukać?

a tak konkretnie?

no dobra, czy ktos moze mi powiedziec jaki przepis ustanawia funkcje kapelana? i jak okresla ich kompetencje (?) :) oraz zadania? :).
A moze zastanowmy sie co w przypadku kapelana bedzie utrata zaufania przelozonego i podstawa do zwolnienia? :))

i jeszcze

czy kapelan dziala z upowaznienia naczelnika UC, dyrektora UC, czy moze z "wyzszego" upowaznienia? :D

Z jakiego upoważnienia? Z takiego jak kiedyś tzw. oficerowie polityczni, bo to moim zdaniem podobne zadania, funkcje i odpowiedzialność. Tylko władzuchna nieco inna. Zapytaj starszych.

P.S. Po co im taka wielka kasa (3000-4000 zł)- rodziny na utrzymaniu nie mają, wyżywienie mają za friko na plebanii, podatków praktycznie nie płacą... ale samochody najnowsze to wszyscy mają.

A skąd wiesz, że nie mają rodziny? Skąd wiesz, że z tej pensji nie będa utrzymywane ich żony dzieci, kochanki.

zawsze tak było w cle,że tych do kierownicy było aż nadto a do pracy czyli czarnej roboty zbyt mało...po co nam następny dyrektor?!...już mówiłem wprzódy,że dzisiejsi pseudo reformatorzy(ludzie nic nie mający wspólnego z cłem) chcą ratować polskie cło kapelanem to jak okadzanie umarłego kadzidłem...bez gruntownej zmiany w cle od odpolitycznienia cła, przebudowy przejść granicznych i zapewnienia wystarczającej ilości funkcjonariuszy celnych można mówić o jakiejś zmianie oblicza polskiego cła...tymczasem kombinatorzy kombinują jak koń pod górkę manipulując funkcjonariuszami...od alokacji poprzez nakładanie dodatkowych obowiązków(praca na wielu stanowiskach jednocześnie) skończywszy na aresztowaniach...a teraz śmiejąc się nam w twarz dają nam kapelana...a na Izbie Celnej wisi nadal wyświechtany transparent, obiekt drwin i kpin nie tylko postronnych, z napisem AKCJA PROTESTACYJNA......

Ostatnia edycja:
Czarne darmozjady!!!!!!!

Niech spadają kolędy śpiewać, albo na misję do Afryki.:mad:Może tam ich docenią.(Tylko tam im takiej kasy nie dadzą- no i zarazić się można chorobami tropikalnymi-lepiej inspekcje w IC przeprowadzać i obrazki ze św.Mateuszem rozdawać.WoNNNNNNNNNNNNNNN!

ja mam dosc

Kurka flakon, czy Wy nie macie dosc tego biadolenia? Jak stare baby. Niech zwiazki zrobia badanie statystycznie poprawne ilu ludzi chce i potrzebuje kapelanow w sluzbie a jak wyjdzie ze mniejszosc zwroci sie z pismem o ich odwolanie. Ile mozna biadolic?!!! Co to da? Wyplakac sie mozna zonie, kochance lub dziewczynie. Chcemy byc sluzba mundurowa a tu same marudy.

Pomoc Dla Edyty !!!!!

Wczoraj, w tragicznych okolicznościach, zakończył życie mąż Edyty Szewczyk, funkcjonariuszki z Oddziału Celnego w Gronowie.

Z WIELKIM SZACUNKIEM I WYRAZAMI WSPÓŁCZUCIA DLA NASZEJ KOLEZANKI !

JEST OKAZJA , ŻEBY W TAKIEJ DRAMATYCZNEJ SYTUACJI
NASZ KAPELAN SIĘ WYKAZAŁ NIE SŁOWEM OTUCHY , ALE TEŻ I CZYNEM POMOC PRZY OSTATNIEJ DRODZE NA TYM PADOLE !

Back
Do góry