referendum w sprawie kapelanów

Wielebni kapelani - odwołuję się do waszego powołania.
Dzisiaj w kościele był dzień powołań, a wy za swoją posługę inkasujecie więcej niż eksperci. Załóżcie lepiej fundację wzajemnego wsparcia jeżeli macie sumienie zabierać swoimi daninami zjadać pensje pracujących w pocie czoła.
Wzbudzajcie w sobie szacunek a nie karykaturę klechy z monachomachii.

Jestem przeciwko kapelanom ale przyznam, że nie spodziewałem się tak zdecydowanej negacji na forum. To oznacza, że jak już skutecznie rozwiążemy najważniejsze problemy, trzeba się będzie zabrać i za ten. A to się stanie już niedługo, za jakieś dwadzieścia lat, kiedy Białoruś wejdzie do Unii, a ja na Bermudach będę konsumować wysoką emeryturę celniczą ;).

referendum w sprawie kapelanow

A moze by tak dodatkowo dobrowolnie "opodatkowac" sie na kapelana np. po 10 zl w danej izbie. Kto chce niech placi. Po co obciazac budzet.

Szanowny Pierniku1 Widać , że Uwielbiasz Kler Więc Proste ,jesteśmy Służbą świecką ????????????? Księża Powini Czynić Swoim Wiernym Posługi Za Darmo I Ewentualnie Co łaska !!!!! Pozdrawiam I Dużo Zdrowia

Jestem za referendum. Ja tego naszego kapelana nawet na oczy nie widziałam. Ostatnio wizytował naszą IC i nawet komuś obiecał odwiedziny, ale niestety utknął na oficjalnym poczęstuneczku :D

czy kapelan to ktoś kto bierze duuuuuzo kasy a nic nie robi - jak tak to nie widzialem, hmmmm po namysle mysle ze nie widzialem żadnego - może to jest yeti - czyli kazdy wie ze istnieją ale nikt nie widział - ogólnie moje zdanie - wywalić tych darmozjadów

pytanie

czy forum Celnicypl. będące wizytówką ZZ Celnicy jest zamierza być przeciwko kapelanom?
Jak wytłumaczyć że admin bez podania powodu kasuje wpisy w których
zawarte są konkretne pytania a pozostawia inne (widocznie zgodne z opinią założycieli forum )
Adminie jeśli wykasujesz wpis to odpowiedz na moje pytania na prywatny email

ZZ Celnicy - to związek - związek ludzi - to ludzie (duuuuża większość) są przeciwko kapelanom - czego nie rozumiesz?

kapelani

nie rozumiem formy wyrażania protestu
czy trzeba obrażać innych żeby wyrazić własne zdanie
nie tylko celnicy czytają to forum
mundur do czegoś zobowiązuje-trzeba go nosić z honorem

masz rację nie tylko celnicy czytają to forum - i dlatego wstyd mi że wciśnięto nam kapelanów na siłę, wstyd mi że publiczne pieniądze wydawane są w tak beznadziejny sposób (baaardzo wysokie uposażenia kapelanów) a nie na ważniejsze cele i wstyd mi że robimy z siebie pośmiewisko przechodząc nad tym faktem do porządku dziennego

Ostatnia edycja:
Piernik Zmień Firmę Na Radio Maryja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tu Jest Wolność , A Admin Jest Ok I Jest Z Przytomnymi Celnikami !!!!!!!!!!!!!!! Kasuje Teksty Oszołomów .

jeśli Piernik1 powie jaką sensowną funkcję spełnia kapelan, który przyjeżdża do swojego "zakładu pracy" tylko na oficjalne ą ę okraszone przyjemnym poczęstunkiem, nie widzi się z przeciętnym celnikiem, który zwykle nawet nie wie jak wygląda jego kapelan i za to wszystko inkasuje pensyjkę, to może spojrzę na tą sprawę inaczej, Pozdrawiam.

zgadzam się na to by pośród nas był kapelan ale pod jednym warunkiem...aby pracował wraz z innymi celnikami na pasie, na tirach, na autobusach, na pieszym i w ogóle był przy odprawach celnych i również pisał jak my notatki i wyjaśnienia w przeciwnym razie wzbudzi to tylko ogromny sprzeciw i wcale się dziwił nie będę.

kapelani

zacytuje tu fragment pisma SSC z dnia 2 pazdziernika 2007

"Powołanie duszpasterstwa w Słuzbie Celnej nie narusza swobody wolności w wyznawaniu praktyk religijnych , daje jedynie możliwość skorzystania z opieki duszpasterskiej.Funkcjonariusze celni,jak też osoby zatrudnione w administracji celnej,mają swobode spełniania lub niespełniania , zależnie od ich woli,praktyk religijnych.
W kwestii powołania kapelanów z innych wyznań niż katolickie , wyjaśniam uprzejmie , iż objęcie opieką duchownych,osób z innych wyznań będzie mogło zostać zrelizowane w sytuacji zaistnienia takich potrzeb w Służbie Celnej.
Służba duszpasterska , w zbliżonej formie organizacyjnej od wielu lat sprawowana jest nie tylko w służbach mundurowych polskich,ale też i za granicą."

i jeszcze jeden cytat
Paragraf 7 porozumienia między MF a Delegatem Konferencji Episkopatu
Pkt.2
Szef Służby Celnej , kierownicy poszczególnych jednostek organizacyjnych SC
-umożliwiają wszystkim funckjonariuszom,pracownikom SC i ich rodzinom oraz emerytom i rencistom swobodę spełniania zależnie od ich woli praktyk religijnych.

Polecam lekture całości dokumentów,pozdrawiam.

Czemu SSC powołuje się na kapelanów i ich praktyki za granicą niech też powoła się na emerytury celników za granicą, SSC ma wybiórczy poglad na wybiórcze problemy SC.
Proponuję aby się zdecydował albo wzorce zagraniczne w całosci albo niech powie że przyjmuje tylko takie wzorce zagraniczne jakie są wygodne dla rządu.

opieka.. cd

a co z ustawą o zamówieniach publicznych? Przeciez mozna było rozpisac przetarg na opieke duszpasterską - może wynegocjowano by lepsze stawki.. :)

Back
Do góry