referendum w sprawie kapelanów

Szanowny Pierniku1, widzę, że nie bez kozery przybrałeś nick o takim brzmieniu, hi,hi. :)
Mam wrażenie, że tutaj nie chodzi o to ilu jest powołanych kapelanów ale o to po co wogóle sa oni powołani. Komu i czemu mają oni służyć poza tym aby dać stałą pensję "czarnym":confused:. Móże właśnie dlatego też niektórzy z nas celników są niezadowoleni bo mają dosyć ośmieszania ich i ogłupiania medialnymi hasłami o odwoływaniu się do odnowy moralnej i takich tam pierdół. Wierzący mają przekonanie, że jak będą potrzebować księdza i pociechy duchowej to znajdą ją w kościele (jakimkolwiek) za darmo a nie za pieniądze, które mogłyby, choćby teroretycznie, posłużyć czemuś lepszemu. A inaczej mówiąc nie ma pieniędzy na wzost uposażeń, na sprzęt, na delegacje, na dopłaty za dojazdy do pracy, a funduje się poważne pensje dla "kolorowych"(czytaj :czarnych).
A tak wogóle to co takiego ma kapelan czego nie ma normalny ksiądz?
:p

Dokładnie Psychol jeśli ktoś czuję potrzebę duchową to idzie do kościoła których u nas nie brakuje. W odległości 1,5 km od mojej izby są aż 3 kościoły.
A argument ze byliśmy jedyną służbą mundurową bez kapelana jakoś mnie nie przekonuje. Dla mnie ważniejszym jest argument że jesteśmy jedyną służbą mundurową bez wcześniejszych EMERYTUR.

To nastepne kuriozum. Ostatnio moj stomatolog powiedzial ,ze chetnie by zatrudnil sie w Izbie Celnej za taka pensje jaka ponoc maja kapelani. Nie powiedzialem ,ze jestem f.c., ale rozmowa zeszla jakos tak na temat kapelanow...
Nastepny przyklad wydawania publicznej kasy..rzecznicy prasowi..hahaha, jaki obraz medialny f.celnych kazdy widzi, ale pensyjka 5 tys. jest nie do pogardzenia. Kiedys taka role pelnil jednoczesnie jakis wygadany i w miare elokwentny naczelnik ,a dzisiaj prosze...znajomy krolika.Nastepny przyklad...glowny ksiegowy, czy dalej jest dublowanie stanwiska naczelnika dzialu finasowego tego nie wiem, ale tak przez dlugi czas bylo.Pensja najwyzsza po dyrektorach a odpowiedzialnosci zero. To nic innego jak tworzenie bardzo dobrze oplacanych etatow dla familiady.

na stronie IC Gdynia jest link do kapelanów wyżej niż CORINTIA :)

Ale do rzeczy. Stanowisko zupełnie nie potrzebne. Jak ktoś ma ochotę się pomodlić to idzie do kościoła. Państwo kościelne się kłania. Jeszcze może do komunii świętej przed pracą każą przystępować?

Opinia prosta- Tani chwyt. Przyniósł więcej złego niż dobrego. Ktoś znowu nie pomyślał.

Mały Dowcip Na Majowy Długi Weekend 2008!!!!!!!!!!!!!

:)Spotyka się dwóch celników. Jeden pyta się drugiego: - Co tam u ciebie? - Byłem w kościele. - I co? Jak tam było? - Jedno wielkie oszustwo!!! Wszyscy śpiewają, wszyscy robią zrzutkę, A PIJE TYLKO JEDEN!!!:)

Przecież Naczelnikiem U.C.Słupsk był do niedawna były ksiądz katolicki.Może by tak jemu zaproponować funkcje kapelana izbowego? Czytałem wywiad jakiegoś biskupa, który powiedział, że księdzem nigdy sie nie przestaje być.Mielibyśmy dwa w jednym oszczędzając przy tym pare tysięcy zł.

osobą skrzywdzoną być może w dzieciństwie przez księdza a to forum traktujesz jako swojego rodzaju terapię dla odreagowania traumy
stąd ta chora nienawiść
skora nie interesuje Cię posługa kapelanów to daj sobie spokój
ich pensja nie zmniejsza twoich zarobków
całe nasze zwierzchnictwo jest wynagradzane z podatków podatników

jestem katolikiem (- może nie za bardzo praktykującym - ale wierzącym) i wydaje mi sie, że wiara to indywidualna sprawa każdego z nas!!!!. Co jeśli między nami są ludzie innej wiary???
podejście "forumowicza" - odnośnie placy - całkowicie nie zrozumiałe ,dlaczego MY PODATNICY (a takimi jesteśmy) mamy płacić za "coś" -czego nie ma (kapelana to chyba tylko dyrektor widział), a poza tym może zatrudnić kapłanów z wiary: buddyzm, jechowy, judaizm, muzułmanie??? - dlaczego nie??? - "...ich pensja nie zmiejszy naszych zarobków, całe nasze zwierzchnictwo jest wynagradzane z PODATKÓW PODATNIKÓW..."(PRAWDA ,PANIE PIERNIK)

Ustalmy jakąś skrzynkę kapelanów z IC i niech każdy wysyła do nich wiadomość,,NIE CHCEMY WAS, USZANUJCIE TO,, potem oficjalny protest do SSC i żądanie referendum!To przecież demokratyczny kraj !

Za nieprzemyślane decyzje ponosi się konsekwencje.

Za nieprzemyślane decyzje ponosi się konsekwencje.
Władza jest po to żeby rządzić. A my po to żeby płacić podatki. No i od czasu do czasu wrzucić karteczkę do urny. Poza tym wielu z nas rzuca jeszcze co nie co na tacę. Czas pokaże czy wcielanie do służby kapelanów było dobre czy nie.
Ja uważam, że decyzja MF jest niedobra. Kościół stracił - moralnie i może nawet finansowo. W ramach obywatelskiego protestu nie wrzucam nic na tacę. Gdyby tak w ten sposób postąpiło wielu z nas, to nietrudno wyliczyć straty finansowe.

piernik 1

piernik - kapelanem !!!!!!!!!!!!!!! i co zatkało cacao jak mówią w przedszkolu cisza , bo paciorki przekłada i liczy pieniądze podatników
. Co jeśli między nami są ludzie innej wiary???
podejście "forumowicza" - odnośnie placy - całkowicie nie zrozumiałe ,dlaczego MY PODATNICY (a takimi jesteśmy) mamy płacić za "coś" -czego nie ma (kapelana to chyba tylko dyrektor widział), a poza tym może zatrudnić kapłanów z wiary: buddyzm, jechowy, judaizm, muzułmanie??? - dlaczego nie??? - "...ich pensja nie zmiejszy naszych zarobków, całe nasze zwierzchnictwo jest wynagradzane z PODATKÓW PODATNIKÓW..."(PRAWDA ,PANIE PIERNIK)????????????????????????????????????????????????:mad:

Zarówno potrzeba zatrudnienia kapelanów jak i wszystkie pozostałe okoliczności z tym związane budzą wiele emocji i są dosyć kontrowersyjne. Nie daje to jednak nikomu prawa do obrzucania kogokolwiek obelgami. Każdy może wyrażać na forum swoje opinie, ale wskazane jest aby dyskusja miała odpowiedni poziom. Obecnie staramy się budować poparcie, które pozwoli nam skutecznie przeciwstawić się eksperymentom ministerstwa. Potrzebujemy pomocy dla funkcjonariuszy pomawianych i bezzasadnie aresztowanych. Konieczne jest działanie na rzecz integracji naszego środowiska i zmiany opinii publicznej na temat celników. W tych działaniach potrzebujemy zwolenników we wszystkich środowiskach. Otwieranie kolejnych frontów walki jest działaniem nieodpowiedzialnym. Skoro zostaliśmy postawieni przed faktami dokonanymi, to może spróbujmy wykorzystać je z pożytkiem dla funkcjonariuszy.

PS
Nienawistne opinie kierowane są na forum nie tylko wobec kapelanów. Postronna osoba czytająca forum może dojść do wniosku, że mamy wyłącznie niekompetentnych i złych przełożonych; wśród mobilnych samych nieudaczników, którzy nie potrafią napisać protokołu; nieużytecznych i niekompetentnych karnistów, czy orzeczników. A wszędzie są nieroby i pasożyty. Tylko kto jest w porządku? Oczekując szacunku dla celników, zacznijmy się sami szanować.
[FONT=&quot]Kapelan IC Przemyśl jest zatrudniony na etacie kontrolerskim, a jego pobory to około 1800 zł (chyba netto)- tak przynajmniej powiedział na spotkaniu. Jeżeli w jakikolwiek sposób któryś z kapelanów będzie w stanie pomóc funkcjonariuszom, to mamy zamiar nawiązać współpracę również z kapelanami.
[/FONT]

[FONT=&quot]Kapelan IC Przemyśl jest zatrudniony na etacie kontrolerskim, a jego pobory to około 1800 zł (chyba netto)- tak przynajmniej powiedział na spotkaniu.[/FONT]

Nie zmienia to faktu, że w obecnych czasach niewiele osób zatrudnionych w SC chce i potrzebuje kapelana.
A może zorganizować referendum, tak jak w przypadku podwyżek ?

do przeciwników

Nazywacie się katolikami i wielu z Was deklaruje Boga w sercu z ujadacie jak sfora zdziczałych psów
Kto Wam dał prawo lub jaki macie powód żeby mnie obrażać?
Jest wolność słowa i wyznania czy nie ? Nikogo i niczego nie potraficie uszanować
Powiem tak:jedni lubią się myć a drudzy jak im nogi śmierdzą
Zdecydowaną większość piszących w tym wątku nie zaliczam do tych pierwszych

Szanowny Panie Piernik1(a może Wasza Wysokość???). Czytałem bardzo uważnie wpisy na forum i nie zauważyłem aby ktoś Pana obraził. Jak Pan sam napisał to wszyscy mają prawo do wolnego głosu i własnego zdania. Jak czytam, zdanie to nie podoba się Waszej Ekscelencji. Mam gdzieś, czy to się Panu podoba czy nie ale jestem zdania, że np. zamykanym celnikom są bardziej potrzebni adwokaci niż kapelani. Te pieniądze przeznaczane na kapelanów moznaby z lepszym skutkiem przeznaczyć dla obrony i ochrony celników, którym się stawia, często, bezpodstawne zarzuty.

Hipokryzja piszących nie ma granic -najpierw do kościoła-pieniądz na tacę (wszystko na pokaz) a potem do komputera ,bo anonimowo można pisać wszystko
Przedstawcie się imieniem i nazwiskiem.
Z góry wiem,że tego nie zrobicie!!!!!!!!!!

hipokryzja nie zna granic Panie Piernik1.Do tego zakłamanie i zaawansowana dewocja.Jak rozumiem na imię ma Pan Piernik a nazywa się Jeden,hi,hi:D

Hipokryzja piszących nie ma granic Przedstawcie się imieniem i nazwiskiem.
Z góry wiem,że tego nie zrobicie!!!!!!!!!!

skoro już się ujawniłeś, że jest Pan osobą duchowną to dlaczego nie chce się Wasza Eminencja przedstawić z imienia i nazwiska , czyżby ukrywanie się pod pseudonimem miało czemuś służyć? najprościej komuś wytykać , może warto zacząć od siebie ?!

[FONT=&quot]Kapelan IC Przemyśl jest zatrudniony na etacie kontrolerskim, a jego pobory to około 1800 zł (chyba netto)- tak przynajmniej powiedział na spotkaniu. [/FONT]
Z całym szacunkiem Mario. 1800 zł za posługę? Dla mnie taka kasa to i tak skandal. Niektórzy ludzie takiej kasy uczciwą pracą w miesiącu nigdy nie zarobią.
A czy kapelan tylko z tego się utrzymuje? Tak tylko pytam, bo "normalny" funkcjonariusz nie ma takiej możliwości, żeby gdziekolwiek dorobić. Jeżeli już, to musi mieć zgodę, a znam przypadki, że dyrektor odmawiał w myśl zasady "nie, bo nie".

Nie oceniam tego konkretnego kapelana z przemyskiej izby. Chodzi mi raczej o zasady - uczciwe i racjonalne, których w pewnym momencie zabrakło.

[FONT=&quot] Jeżeli w jakikolwiek sposób któryś z kapelanów będzie w stanie pomóc funkcjonariuszom, to mamy zamiar nawiązać współpracę również z kapelanami.[/FONT]

A czy kapelani już dawno nie powinni sami się zgłaszać? Może trzeba pomóc dzieciom zatrzymanych, żonom, samym zatrzymanym?

PS.
Być może kapelani czytają forum. Czekam, może któryś z nich pokusi się o komentarz. Co takiego przyświeca ich misji? Co robią w służbie mundurowej, której w tak wielu obszarach nie uważa się za mundurową? Jaki mają zakres obowiązków? Ile czasu na zmianie zajmuje kapelanowi wykonanie wszystkich obowiązków wynikających z zakresu obowiązków? Czy kapelan przechodzi zasadniczy kurs?

Apeluję przy okazji o zachowanie odpowiedniej formy wypowiedzi. Tak, żeby później nie było, że cenzura.

Nie wyrywajmy z kontekstu pojedyńczych zdań, należy odnosić się do całej wypowiedzi. Z tej wyraźnie zaś widać, że Marii chodziło głównie o niezbyt wysoki poziom kultury wypowiedzi, niestety dosyć licznej grupy foromowiczów. I nie chodzi tylko o ten wątek. Proszę o powściągliwość w korzystaniu z wolności słowa, gdyż wszyscy dobrze wiemy, ze ma ona swoje granice, do tego prawne, regulowane nie tylko przez prawo cywilne ale także penalizowane. Pal licho z REGULAMINEM FORUM, bo ten jest łamany nieustannie i gdybyśmy jako moderatorzy w 100% go przestrzegali to na forum pozostałoby naprawdę bardzo mało wpisów, a ja zostałbym okrzyknięty największym cenzorem w całej RP.

Ostatnia edycja:
"Oddajcie co cesarskie cesarzowi, a co boskie - Bogu"
To zasada Ewangelii, która zasadniczo rozdziela porządek polityczny/państwowy od religijnego. Mieszanie tych porządków nie może wychodzić na dobre państwu demokratycznemu. Jak nazwać konkordat jak nie umową międzyrządową/międzypaństwową (Watykan - Polska), w której to państwo kościelne zadbało o interesy swoich organizacji na wiele lat. Kościół cały czas uzurpuje sobie prawo do państwa jako instytucji - choć czasy gdy miał wpływ na obsadzanie większości tronów w europie dawno minęły.Ale nie potrafi pozbyć się dawnych nawyków. Kiedy to mu wygodne zasłania się potrzebą sprawowania posługi duszpasterskiej, ale ciągle zachowuje się jak instytucja (państwo w państwie), która tylko i wyłącznie pilnuje swoich interesów materialnych.Historia jest pełna odpowiednich przykładów...SC jest kolejnym polem marchewkowym, które nadaje się do zbiorów.I kościół(instytucja) na pewno z tego nie zrezygnuje. Rząd dzisiaj szukał oszczędnośći, a może należałoby się przyjżeć,jaki jest obieg publicznego pieniądza w związku z całą tą otoczką związaną ze świadczeniem posługi przez kapelanów. Wszyscy celnicy pamiętają, jak to było kiedyś z ulgami na przedmioty związane ze sprawowaniem posługi i kultu religijnego...
PS Nie jestem katolikiem, nie czuję się katolikiem choć byłem wychowany w rodzinie katolickiej i nie dokonałem aktu apostazji Nic mnie nie obchodzi żadna religia. Wkurza mnie, że na to kasa się łatwo znalazła, a na ważniejsze sprawy nie ma i nie będzie. Bynajmniej wizerunku oni nam nie poprawią...

Ostatnia edycja:
Back
Do góry