referendum w sprawie kapelanów

„Bezpośrednio po wyborach, a przed powołaniem nowego rządu szef Służby Cywilnej podpisał porozumienie z Ordynariatem Polowym Wojska Polskiego. W porozumieniu zapewniono urządzenie w każdej z 16 izb celnych kaplic i izb modlitwy oraz przydzielono obsługę, środki transportu oraz pomieszczenia kancelaryjne kapelanów Służby Celnej.
Ponadto poprzednia minister finansów podpisała dwa rozporządzenia: o wprowadzeniu stopnia dziekana i kapelanów Służby Cywilnej (o randze odpowiadającej odpowiednio komisarzowi i podkomisarzom) oraz o uposażeniach dziekana i kapelanów Służby Celnej (od 2 do 6 tys. zł).
Oburzającym aspektem jest także powołanie jako kapelanów wyłącznie duchownych katolickich i pominięcie pracowników Służby Celnej o innym niż katolickie wyznaniu. W ten sposób złamano inną konstytucyjną zasadę, mianowicie zasadę równouprawnienia wyznań, określoną w art. 25 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Należy przypomnieć o licznych, zwłaszcza w Polsce Wschodniej, funkcjonariuszach celnych wyznania prawosławnego.”
Poseł Sławomir Kopyciński cytaty z
Interpelacja nr 191 do ministra finansów

Ostatnia edycja:
...póki co...bo wiem,że i tak zrobią co chcą....jestem przeciw, wiem,że nie dadzą takiemu kapelanowi miejsca na pasie a ciepłe biurko i tłustą pensję a na to nikt się nie zgodzi..

a może kierunek jest dobry ?

Bo może warto by było mieć w Służbie Celnej nie tylko służbowych kapelanów , ale i np. służbowych lekarzy , służbowe sklepy , służbowe agencje towarzyskie , itd....Prezio takiej instytucji to by był dopiero gość...;)
-To mógłby być model północkoreański i państwo by o nas wreszcie wszystko wiedziało , miałoby marchewkę (sklepy i agencje) i kijek (służbowe więzienia):D:D

Czep sie swojego dyrektora

czep sie swojego dyrektora. Masz na pewno dyrektora do spraw logistyki tzw. magazynów co razem z naczelnikiem do spraw logistyki układa grafik spisywania mebli w twojej izbie mając do dyspozycji kilku ekspertów byłych dyrektorów i naczelników. Męczy was ten kapelan bo najłatwiej.Mnie męczy właśnie to ,że od spisywania mebli jest dyrektor a zaraz po nim naczelnik i kierownik. Robią to za większą kasę niż kapelan.Burdel jest większy niż na kolei a wy tylko widzicie kapelana. nie jestem przesadnie wierzący , ale nie podoba mi się takie stawianie sprawy.Myślę, że wynika to z waszego bałwochwalczego stawiania dyrektorów na piedestale. Nie znają się znają na biznesie i tylko potrafią wkładać kij w szprychy jak cała ta rzesza fachowców po politechnice w urzędach celnych.Jak podają urzędy pracy brakuje ok. 30000 inzynierów .Połowa tego jest w służbie celnej.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ależ Tygrysku! Przypomnij sobie jakich to argumentów używali księża aby sie dostac do szkoły!!!!!! Najpierw była tylko nauka religii bez wynagrodzenia, potem doszło wynagrodzenie, a teraz juz religia ma być brana pod uwagę do średniej ocen na maturze. Zaręczam, że to nie jest koniec.
Jestem przeciwko kapelanom w naszej formacji jak i kapelanom w wojsku oraz innych służbach. Bardziej przydałaby sie zintegrowana opika psychologiczna, bo jak na razie celnicy ledwo co dopinają koniec z końcem, zmagają się z niesłusznym aresztowaniem, znalezieniem mieszkania czy alokacją. Pociecha duchowa w postaci kapelana który i tak nic nie zrobi ( bo np. nie będzie w stanie obłużyć takiej mnogości ludzi) jest bez sensu. Tak jak bez sensu jest "wyrywanie" celnikom pieniędzy na obługę tych ludzi. Powiedz mi Tygrysku jakiż to zakres obowiązków będą mieli kapelani i pod kogo będą podlegać? Bo czy komuś pomogą to szczerze wątpię,hi,hi,:p

Kapelanowie Gdzie Was Szukać ??????????????

czep sie swojego dyrektora. Masz na pewno dyrektora do spraw logistyki tzw. magazynów co razem z naczelnikiem do spraw logistyki układa grafik spisywania mebli w twojej izbie mając do dyspozycji kilku ekspertów byłych dyrektorów i naczelników. Męczy was ten kapelan bo najłatwiej.Mnie męczy właśnie to ,że od spisywania mebli jest dyrektor a zaraz po nim naczelnik i kierownik. Robią to za większą kasę niż kapelan.Burdel jest większy niż na kolei a wy tylko widzicie kapelana. nie jestem przesadnie wierzący , ale nie podoba mi się takie stawianie sprawy.Myślę, że wynika to z waszego bałwochwalczego stawiania dyrektorów na piedestale. Nie znają się znają na biznesie i tylko potrafią wkładać kij w szprychy jak cała ta rzesza fachowców po politechnice w urzędach celnych.Jak podają urzędy pracy brakuje ok. 30000 inzynierów .Połowa tego jest w służbie celnej.
PRZENIEŚ SIĘ DO LOGISTYKI I BĘDZIESZ MIAŁ TĄ SWOJĄ DUŻĄ KASĘ !!! KAPELANOWIE GDZIE WAS SZUKAĆ W RAZIE TAKIEJ CHĘCI LUB POTRZEBY ??? W IZBOWYCH SPISACH TELEFONÓW WAS NIE MA !!!!
A POWINNI BYĆ W PRACY W GODZINACH URZĘDOWANIA PRZECIEŻ BIORĄ GODZIWE WYPŁATY !!! CIEKAWE GDZIE ICH SZUKAĆ W ZWYKŁY DZIEŃ ???? :confused:

Wiem,że na tzw. ścianie wschodniej pracują F.celni innych wyznan.Ciekawe czy bedą w Izbach księża inni niż kościoła RK.Chciałbym zobaczyć tu kapłanów prawosławnych,greko-katolików,zielonoświątkowców,islamu,wyznania żydowskiego , tatarskiego...!?Czy MF rządu najjasniejszej ma kasę na to...lub...czy znowu obetnie się pobory podopiecznych św. Mateusza na pensje dla nich wszystkich!?.Z ekumenicznym pozdrowieniem.

do psychola ,Łukasza,brody

czytanie tekstu ze zrozumieniem to poziom gimnazjum
polecam treść Porozumienia i pisma SSC do poczytania- napiszę prosto
Kapelani są dla tych funkcjonariuszy ,którzy potrzebują ich posługi
jeśli ich nie potrzebujecie to nie zabierajcie głosu w tej sprawie
pieniądz, pieniądz i jeszcze raz pieniądz to jedyna wartość w Waszym życiu
Dzięki Tygrysku ,już myślałem że jestem sam

Poziom zerówki jak Ci pasuje ok , ale daj mi odpowiedz jak się z nimi kontaktować w godzinach pracy , bo mają być dla nas ? "pieniądz, pieniądz i jeszcze raz pieniądz to jedyna wartość w Waszym życiu " jak widać masz tyle , co oni !!! Więc możesz bić brawo tym za których Benedykt przepraszał wczoraj !!! To jest wartość w Twoim życiu ????

WAŻNE DALEJ #51

Ostatnia edycja:
Nie z tym człowiekiem Panie Ministrze
Odwiedzin: 988
Zamieszczone przez piernik1
icon1.gif
mam swój stołeczek i cieszę się z tego śmieszą...

mam swój stołeczek i cieszę się z tego
śmieszą mnie te osoby ,które przebierają w miejscu nogami nie mogąc się
doczekać
A co z imionami Marianna,Marzena,Barbara,Stanisław czyżby były obojętne?

TO DOWÓD KIM JESTEŚ !!!!!!!!!!!! I ILE ZARABIASZ NA SWOIM STOŁECZKU

przepraszał również za krzywdy wyrządzone osobom molestowanym przez księży
sprawiasz wrażenie jakbyś był jednym z nich
zapytaj swojego dyrektora ,
a po co Ci kontakt ,nie sądzę żebyś przedstawił swoją opinię w takiej formie jak na forum podpisując się imieniem i nazwiskiem
jesli znasz odpowiedz na interpelację to zacytuj
a moja pensja to pensja aplikanta

wyluzuj

osobą skrzywdzoną być może w dzieciństwie przez księdza a to forum traktujesz jako swojego rodzaju terapię dla odreagowania traumy
stąd ta chora nienawiść
skora nie interesuje Cię posługa kapelanów to daj sobie spokój
ich pensja nie zmniejsza twoich zarobków
całe nasze zwierzchnictwo jest wynagradzane z podatków podatników

Pierniczku. Chodzi raczej o zasady. Państwo i jego pieniądze to nie prywatny folwark. Poza tym są jeszcze zasady przyzwoitości, a ciągnięcie ludzi na siłę do kościoła żadnej religii nie wyszło na dobre.

Ostatnia edycja:
podatnikami jesteśmy wszyscy !!!!!!!!!!!!!
zarobki zwierzchników , a nie kapelanów - wolność wyznania !!!!!
trałma owszem ,ale nie z dziecinśtwa tylko z ostatnich posług !!!!!
temat na forum świadczy tylko o ogólnej wrogości do tego nowego stanowiska!!!!

osobą skrzywdzoną być może w dzieciństwie przez księdza a to forum traktujesz jako swojego rodzaju terapię dla odreagowania traumy
stąd ta chora nienawiść
skora nie interesuje Cię posługa kapelanów to daj sobie spokój
ich pensja nie zmniejsza twoich zarobków
całe nasze zwierzchnictwo jest wynagradzane z podatków podatników

Ale marnuje moje i mojej rodziny podatki , które płacimy z myśla o pomyślnym , sprawiedliwym i dobrym Państwie. Pula pieniędzy płaconych na darmozjadów - kapelanów zmniejsza pule pieniędzy na np.hospicja dla dzieci.
Pasożytom jednak trudno zrozumieć ,że są pasożytami:mad:

do Vortek

jeśli chcesz wzbudzić we mnie wyrzuty sumienia,pisząc o ,że tym pieniądze dane kapelanom zmniejszają pulę dla hospicjum dla dzieci -nic z tego
pomyśl ile pieniędzy podatników idzie na przykład na utrzymanie więzień ,izb wytrzezwień i innych instytucji i jak przy tym wygląda pensja 4 kapelanów
podawanie za przykład umierające dzieci przy poziomie niektórych wypowiedzi w tym wątku jest po prostu nie na miejscu

jak przy tym wygląda pensja 4 kapelanów
A jak przy pensji 1 kapelana wygląda moja pensja????
Śmiech na sali:D
A na marginesie ciekawe ile dostali podwyżki. Penie dla nich poszło 200 z moich obiecanych 500!!!
Ile razy widziałeś swojego kapelana moherowy pierniku??? Bo ja ani razu!

piernik - kapelanem !!!!!!!!!!!!!!!

piernik - kapelanem !!!!!!!!!!!!!!! dlatego broni swojego :mad::confused:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Back
Do góry