Protest Służby Celnej

Dzisiaj rano w wiadomosciach w Polsacie podano podobno że że nowa emerytura mundurowa obejmie również słuzbę celną.
Do tych co jeszcze mieli nadzieję - Druk Nr 330 w Sejmie, ani słowa o SC.

górnicy, pielęgniarki i nauczyciele? trzy najgłośniejsze strajki grup zawodowych. To były prawdziwe strajki typu albo Rząd albo My. Co wywalczyli? górnicy wcześniejsze emerytury i wyższe płace. Nauczyciele dodatkowe prawa (jak Karta Nauczyciela) i dużo wyższe płace - u nich pełen etat to 18g tygodniowo. Te grupy teraz nawet nie myślą o strajkowaniu bo im dobrze - za dobrze.

Euro 2012 to będzie moment przełomowy dla Służby Celnej i to na minus. Po nich skończą się zapewne 100% płatne zwolnienia lekarskie, nagrody roczne i inne. Popatrzcie na OC graniczne - ile tam ludzi w wieku +50 lat? Nie ma szans by w takich warunkach (syf, smród, spaliny dookoła i ciągłe przebywanie w zmiennych warunkach - raz na dworze -30 stopni a raz w pomieszczeniu 18, chodzenie na nocki, święta w pracy) przetrwać do emerytury w wieku 67 lat - tak ale w biurze przy papierkach (oczywiście z pominięciem równie ciężko pracujących jak w OC granicznym kolegów z dozoru, kontroli przedsiębiorców i inny pracujących w terenie Polski .

Bez poważnych działań kierownictwa nic nie zdołamy zrobić. Zebrane listy z podpisami wrzucono do szuflady - bo to normalne i nic nie znaczą. Marsz milczenia jak każde inne demonstracje - nic nie znaczą, mogą sobie robić również demonstracje geje, lesbijki i inne mniejszości.. Aby Rząd zwrócił uwagę na problem musi mówić o tym społeczeństwo i media - a te nie wspominają nawet słowem o SC. Nie ma afery nie ma tematu, zapierdzielamy do 67 lub usr_nej śmierci.

Cały Świat będzie patrzył na Euro 2012- Rząd też. Wstyd jaki by powstał gdyby celnicy strajkowali odbił by się Premierowi czkawką przez kolejne lata....

patrząc obiektywnie jeśli granica "nie stanie" Rząd nie podejmie rozmów.

Ostatnia edycja:
My naprawdę jesteśmy odgraniczeni umysłowo łącznie ze Sławkiem.
Do Euro musimy mieć zapisane w ustawie, że jesteśmy służbą mundurową. Na Euro rząd znów obieca co zechcemy, nastroję się uciszą a później tego nie zrealizuję bo to wymaga legislacji. Jesteśmy grupą zawodową na wymarciu i za kilkanaście lat nie będziemy potrzebni tak jak obecnie granice na zachodzie. Jak zaczniemy akcję na Euro to zwali się winę za wszystkie niepowodzenia na tych ZNIENAWIDZONYCH CELNYCH i będziemy mieć całe społeczeństwo przeciw sobie. Jeśli akcja to tylko wcześniej by ludzie wiedzieli ,że rząd nie realizuje wcześniejszych deklaracji i by obciążali za to rząd a nie NAS. PRZEMYŚLCIE TO DOBRZE!!!

Idzie kilka dni wolnego (26.04-06.05) nam też należy się przecież nie jesteśmy jeszcze mundurowi , a przynajmniej nie należny się przemęczać w pracy.
To może być sprawdzian jak jesteśmy zjednoczeni , a może powtórka z 2008r?

I TO JEST JEDYNE SŁUSZNE, SKUTECZNE PODEJSCIE DO TEMATU. Na dole czekają na sugnal - majówka - dobry okres, to takie porzedbiegi - pokiwamu im paluszkiem a potem...dzień dziecka :-) bajkaaaa
czekamy na sygnał (smsy,@ jak w 2008)

Niestety na wszystkich forach ludzie nie majacy pojecia wypisują, że my mamy emerytury mundurowe.
A podczas informacji o emetryturach mundurowych tv pokazywała marsz milczenia, co sugerowało, ze mamy te przywileje.
Jak zauwazyliście, zaden dziennikarz nie zapytal o nas.

Niestety na wszystkich forach ludzie nie majacy pojecia wypisują, że my mamy emerytury mundurowe.
A podczas informacji o emetryturach mundurowych tv pokazywała marsz milczenia, co sugerowało, ze mamy te przywileje.
Jak zauwazyliście, zaden dziennikarz nie zapytal o nas.

nasze kierownictwo strajkowe mogło kopię pisma do Premiera z podpisami naszych kolegów wysłać do mediów w celu propagowania problemu. Jak już mówiłem media w 99% nie wiedzą że CELNICy w ogóle coś chcą. A wystarczyło pokazać obietnice premiera itd. co by podważyło jego słowa i wiarygodność.

Rząd nie podejmuje wiążących rozmów bo związki się umawiają kulturalnie na spotkanie w Kancelarii.
Rząd podejmuje dialog gdy opinia publiczna wywiera wpływ - np. obóz pielęgniarek czy górników pod Sejmem lub jak już wspomniałem 20 kilometrowa kolejka przed przejściem granicznym

Ostatnia edycja:
Wszyscy zgadzamy się z faktem, że służbą mundurową nie jesteśmy. Mamy same obowiązki, ale bez przywilejów. Czy przypadkiem nie jesteśmy dyskryminowaną grupa zawodową. Nie możemy bronić się w sytuacjach kryzysowych na podstawie prawa pracy, nasza ustawa również nam nie pomaga. Uważam, że wszystkie związki zawodowe w Służbie Celnej, łącznie z naszą ukochaną Federacją powinny podjąć działania zmierzające do zmiany statusu nas, celników polskich. Może, gdy będziemy pracować na podstawie prawa pracy, a nasze warunki pracy będą ocenianie przez państwową inspekcję pracy, nasze prawa pracownicze będą skutecznie chronione przez sądy pracy. Obecnie, wszyscy zgodzą się ze mną, jesteśmy wyjęci spod prawa. Decydują o nas, jak o ołowianych żołnierzykach, jacyś ludzie, który nie myślą aby nam pomóc, a tylko jak nam dokopać. Dlatego powtarzam: zdejmijmy mundury, bądźmy normalnymi urzędnikami. Ktoś już to napisał na forum, proszę was, miejmy prawa pracownicze a nie rozkazy „dziwnych ludzi”. I nie jestem tzw. „byłym cywilem” ale zwykłą celniczką.

za czasów PISu był pomysł by połączyć nas ze Skarbówką - coś ala administracja celna. Ale skoro powracacie na takie pomysły to czy już walka o emerytury upadła?? Do euro zostało już nieco ponad miesiąc. Jeżeli Związki Zawodowe i Federacja nic nie wymyślą to koniec z marzeniami o emeryturach przez najbliższe kilka lat. Reformy emerytalnej nie robi się przecież co kadencję Sejmu.

Witam.
Szanowni Państwo w tej sytuacji mamy nic do stracenia bo władza nie ma co nam odebrać chyba tylko 13-tkę, 100% chorobowego lub nas zwolnić, trzeba ryzykować bo po Euro 2012 będzie koniec wszelkich marzeń. Ja mam 23 lata w SC i nie wyobrażam sobie w wieku 67 lat bieganie z bronią po krzakach. Trzeba str--------wać, nie ma wyjścia. Pozdrawiam wszystkich czekajacych na łaskę rzadu, ona nigdy nie nadejdzie!!!!!!!!!!.

akurat ja wspominałem kilka tygodni temu, żeby nam głupie mundurki [które munduru nawet nie przypominają] zdjęli, ale nie bez walki, ostry protest i albo my albo nas spacyfikują, jak mam pracować do 67 w tym syfie to wole sobie iść do marketu zarobki podobne i nie trzeba się łasic pseudo oficerkom [którzy oficerów nawet nie przypominają] :) pozdrawiam wszystkich 500 uczestników niemej kolumny ja stał w czwartym szeregu :)

Tak, masz rację, teraz to widzę. Wówczas myślałam, że jest to niemożliwe. Nawet wtedy, gdy chcieli wprowadzić KAS myślałam, że to żart. Kiepski żart. Teraz, gdy nikt nas już nie szanuje, uważam, iż jest to realne posunięcie. Zdejmijmy mundury, niech nie mają prawa przenosić nas do innych miejsc pracy, niech sobie pracują na pasach w niedziele i święta a w wewnętrznych jak zwykły urzędnik, niech wdychają rakotwórcze opary z samochodów, niech sami obsługują przemytników i walczą z przestępcami. Tak sobie myślę, chciałbym zobaczyć moich przełożonych na pasie, jak przeszukują podróżnych i ich bagaże. A może dla nich byłaby to degradacja, bo to robota tylko dla nas, z nizin. Rozpocznijmy zmiany w naszej Służbie. Albo bądźmy prawdziwą Służbą Celną albo, np. zwykłymi urzędnikami ze wszystkimi tego konsekwencjami, także dla naszych decydentów.

A czytaliście TO?
Profesor Balcerowicz wskazuje na niesprawiedliwość, jaką jest to, że jeden z apostołów jest celnikiem i - jako służba mundurowa - poszedłby na emeryturę wcześniej niż pozostali.

A czytaliście TO?
Profesor Balcerowicz wskazuje na niesprawiedliwość, jaką jest to, że jeden z apostołów jest celnikiem i - jako służba mundurowa - poszedłby na emeryturę wcześniej niż pozostali.

można mówić jak to jest źle, jakie słabe zarobki itd. ale wystarczy zobaczyć ilu jest co roku chętnych na przyjęcia na wschód do SC 3-4 tysiące rekrutów. Na każdego z nas jest miejsce. Trzeba pracować i niszczyć swoje zdrowie a w wieku 50 lat ze względu na brak możliwości zaadoptowania nas do rzeczywistości dostaniemy kopa w du_e i kolejni przyjdą młodzi i nieświadomi na nasze miejsce.

Nie można zganiać wszystkich niepowodzeń na biuro i urzędy wewnętrzne. W policji i SG też są ludzie którzy mimo przesiedzenia za stołkiem 15lat też przechodzą na emeryturę. Formacja ma być jednolita i jednolite powinny być prawa i obowiązki.

jeśli Związki zawodowe nie poczynią kroków to nie będzie nawet 1% szansy na wywalczenie emerytur.

jakiś czas temu pojawił się Komunikat zna stronie IC w BP :
"Mimo trwającej akcji protestacyjnej jednostki organizacyjne Służby Celnej pracują normalnie"

co znaczy akcja protestacyjna jeśli nic się nie dzieje - wszystko jest normalnie. Kierowcy się nie denerwują w kolejkach, nic nie widzą o tym co celnicy chcą, media podobnie. Nawet SG nie wie że u nas jakiś "protest".

Ostatnia edycja:
???

Sławku, dlaczego milczysz?????????????????
Czy to oznacza, że nie masz nic do powiedzenia ??????????????

Wszyscy doskonale wiemy co należy robić, a Sławek pewnych słów "wypowiedzieć" nie może!
Oczekiwany "sygnał" musi wyjść od kogoś z nas, "NA DOLE"!

Teraz nie mamy już nic do stracenia i tak nie wyobrażam sobie biegania na pasie do 67 roku życia, do biur wszystkich nie dadzą, bo skąd wezmą tyle etatów, jestem za strajkiem mam w dupie euro i to co pomyślą za granicą. Jestem jak przyjdzie taka potrzeba przystąpić nawet do strajku głodowego.

tak, masz rację, teraz to widzę. Wówczas myślałam, że jest to niemożliwe. .........zdejmijmy mundury, niech nie mają prawa przenosić nas do innych miejsc pracy, niech sobie pracują na pasach w niedziele i święta a w wewnętrznych jak zwykły urzędnik, .

hahaha bo jest możliwe- kas ożyje, ale wówczas magazyn mundurowy w rzepinie nie ma sensu - panie jacku niech pan weźmie pod uwagę to, że za 2 lata bedą tylko 4 ic w kraju, centralizacja zadań (kadry i finanse), te emerytury to mały pikluś przed tym co nas czeka w najbliższym czasioe- zatem powiedzmy stop na początku ich rozgrywek. Pokażmy że mamy siłę i ...prawo głosu!!!!!!!!

Pytacie czy nie mam nic do powiedzenia?
Nie trzeba nic mówić.

Samodzielnie nie powinienem działać bo funkcjonuje OMKP, który na pocz. przyszłego tygodnia zapewne doprecyzuje pierwsze kroki związane z przyjętym harmonogramem.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby Funkcjonariusze JUŻ oddolnie zaczynali dowolne, zgodne z prawem działania, w wiadomym celu.

Back
Do góry