Protest - propozycje, opinie, komentarze...

chyba nikt nie ma watpliwosci ze jak granica nie ruszy to my z centrum chocbysmy sie posrali to i tak nic z tego nie wyjdzie :(

A próbowaliście kiedyś?

A jak o Was wypowiadają się "koledzy" z UC i IC? Prawdopodobnie tak samo jak NU i DYR

prawdopodobnie czyli nie na pewno...a skąd to wiesz ? prawdopodobnie ktoś Ci nagadał głupot a Ty chodzisz, rozpowiadasz i siejesz ferment

większość z nich nigdy nie miała kontaktu ze stroną, nigdy nie musiała pdejmować decyzji w ciągu kilku minut, bo wywodzi się z "Biura", gdzie na to jest 30 dni co jest skrupulatnie przestrzegane, bo nie musieli wiedzieć wszystkiego - bo są merytoryczni - mają swoją działkę i już itd, itp. A co teraz najważniejsze - na pewno Wam nie pomogą. Liczy się kasa.

tego nie skomentuję bo nie należy polemizować z bredniami, natomiast przypomnę Ci protest z 2008 roku - jeżeli wtedy już byłeś/byłaś zollem to wiesz, że pracownicy Izb i UC także włączyli się do czynnej akcji nawet w wydziałach w których taka akcja nie miała znaczenia bo były to wydziały praktycznie bez kontaktu z podmiotem... Swoją drogą jestem ciekawy jaką formę protestu zaproponujesz dla funkcjonariuszy w Izbach np. z EK, Intrastatu czy WIT ?

Skąd wiem - doświadczenie zawodowe. A "prawdopodobnie" dlatego, iż mam nadzieję, że gdzieś w Polsce jest inaczej i prawdopodobnie kolega/koleżanka służy właśnie w takim miejscu.

Dla jednego brednie, dla drugiego naga prawda - zależy od miejsca pełnienia służby. A jak są traktowane OC - wystarczy spojrzeć na "wartościowanie". Albo z innej beczki - ciekawe czy istnieje statystyka ilu fukcjonariuszy z IC lub UC miało dyscyplinarki związane z merytorycznymi uchybieniami, a ilu z OC, że o aresztowaniach nie wspomnę. Przepraszam, a kto miał większy wpływ na włąśnie taki kształt wartościowania stanowisk, nie kadra czasami. Kto tak lekko sprowadził rolę fukcjonariusza z OC do roli stawiacza pieczątek? Czyżby w większości byli to Ci, którzy kiedyś byli w takiej roli - nie sądzę.

Tak pamiętam protest z 2008, ale nie przypominam sobie pospolitego ruszenia. Czy pisząc o tym "przyłączeniu" myślimy o wszystkich IC i UC, czy tylko o kilku lub kilkunastu. Pamiętam wszystkie oczy zwrócone na wschód, pamiętam, że dobry pies nie powinien gryź swojego pana i pamiętam, że jak się komuś nie podoba, to może iść do Biedronki. Pamiętam 500 zł dla każdego celnika, pamiętam wielkie odkrycie z tamtego okresu, że celników nikt nie może zastąpić, pamiętam. Tylko, że to już historia, było i nie wróci.

A dzisiaj śmiem twierdzić, że to co się stało to w dużej mierze zasługa średniej kadry kierowniczej. To z tej strony mi brakuje stanowczego nie. To im podlegają szeregowi funkcjonariusze i to oni powinni o nich dbać i nimi kierować.

Propozycje co do formy protestu można znaleźć na tym forum. Chciałbym tylko zwrócic uwagę, że ciągle przewija się temat, że nie możemy tego lub tamtego, bo niezgodne z prawem. Słuszna uwaga, tylko dlaczego to prawo obowiazuje tylko szeregowych funkcjonariuszy, a już wyżej jest jego dowolna i jedynie słuszna interpretacja, w zależności od sytuacji. Więc stosujcie prawo. Gdy macie określone zadania, a ktoś Wam każe robić coś ponadto, a wszególności gdy macie obawy, że polecenie nie do końca jest zgodne z prawem, wykorzystujcie swoje prawo do żądania wydania polecenia na piśmie (ustawa o SC). Wszyscy piszą pisma to też piszcie. Piszcie, bo takie macie prawo.

pracownicy Izb i UC także włączyli się do czynnej akcji nawet w wydziałach w których taka akcja nie miała znaczenia bo były to wydziały praktycznie bez kontaktu z podmiotem...

Co do tego - moim zdaniem akcja w każdej komórce ma znaczenie, nie tylko w tych, które mają kontakt ze stroną. Wszyscy jesteśmy w SC i to co się dzieje dotyczy wszystkich, którzy wybrali ten zawód.

moim zdaniem akcja w każdej komórce ma znaczenie, nie tylko w tych, które mają kontakt ze stroną. Wszyscy jesteśmy w SC i to co się dzieje dotyczy wszystkich, którzy wybrali ten zawód.

ale ja się nie pytałem Ciebie czy akcja ma znaczenie bo to nie podlega dyskusji... moje pytanie brzmiało - jaką widzisz dla takich ludzi formę protestu ?
ps. w naszym wydziale na ponad 30 osób będą sami C-3 C-2 ...nawet jednego starszego specjalisty bo ktoś w ten sposób docenił naszą pracę...
Pozdrowienia z...Izby Celnej K41 :)

Na pasku tvn24 pojawila sie informacja, ze w Dorohusku na odprawe oczekuje okolo 600 tirow. "Kolejka ma zwiazek z przedswiatecznym ruchem" :)
ale tylko w Dorohusku bo jest remont !!! inne przejścia czekanie do 1 godz !!! wszystko to wina oczywiście Ukrainy, przepustowość mostu - ograniczona.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich. WItaj BJ.

Pierwsza sprawa, policzmy się.
Pomysł z Łodzi o wywieszeniu kartek bardzo dobry.
W ten sposób policzymy które miejsca są gotowe do działania.
Więc wieszamy kartki i piszemy o tym na forum.
Cichy protest.
Jak kartki zawisną w całej Polsce będzie o tym głośno w mediach
Policzymy się i zdecydujemy czy mamy frekwencje do dalszych działań.
Czy gdzieś na granicy wiszą kartki, a baza kontenerowa, Okęcie jest gotowe, dało sygnał, a reszta???
ps.BJ powieś kartkę

dajcie spokój z tym cichym protestem niech wkoncu zwiaki wyznacza date i stajem na dobre, pamietacie ciychy protest z czarnymi wstążkami? co to dalo nic! Czy wy ludzie nie zrozumiecie ze nasza grupa zawodowa jest niezauważalna - tylko wtedy jak staniemy na dobre zrobi sie szum. nasi przelozeni na gorze tylko zacieraja rece na takie pomysly - bo wiedza ze nie maja one zadnego sensu, a oni dalej beda mogli robic z nami co im sie podoba. W Polsce można walczyć o swoje jedynie poprzez mocne akcenty! Wtedy i tylko wtedy jest szansa coś ugrać tym bardziej ze zbliżają sie wybory parlamentarne!

Witam!wiem, że moja propozycja nie będzie na tym forum nowatorska, ale może zacznijmy od czegoś!
Szanowne Koleżanki i Koledzy! Ci Wszyscy, którzy czują się pokrzywdzeni przeprowadzonym wartościowaniem !
Proponuję abyśmy po ogłoszeniu propozycji każdemu f.c. włączyli się do czynnej akcji rozpoczętej przez Łódź.
Pomysł z Łodzi o wywieszeniu kartek jest bardzo dobry, będzie sygnałem dla przełożonych, że czujemy się oszukani, bo ciche szeptanie po kątach rozejdzie się po kościach.
W ten sposób zobaczymy także, które miejsca są gotowe do działania.
Wieszajmy więc kartki w OC , w widocznych dla strony / petenta miejscach np.o takiej treści

"PRZEPROWADZONEMU WARTOŚCIOWANIU MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE !!!!

funkcjonariusze celni "

No właśnie, też o tym pomyślałem! Ale może przedstawiciele ZZ, którzy czytają to forum mogą nam w tym temacie pomóc! Jak można to zorganizować i kto może takie ogłoszenie, będące formą protestu na OC rozwieszać??

Wiesz co? u nas jest taki przewodniczący że pożal się Boże. Jest tak osrany i tak boi się swojego przełożonego, że nie ma o tym mowy. On co najwyżej może papier toaletowy rozwieszać.
Pogasimy światła i porozwieszamy:D Damy radę

Kochani. Zobaczcie co się dzieje. Nie oglądajcie się w ogóle na Związki. Te już zostały wybrane przez SSC i uczestniczą w Zespołach.
Tak jak w styczniu 2008 działajcie sami. Oddolne akcje są najgroźniejsze i najskuteczniejsze. Sygnał dał już sam SSC. Jego decyzje podżegają do protestu w sposób wręcz niesamowity.
Zrodził się wspaniały oddolny pomysł z rozwieszananiem kartek. Od 3 do 5.11. zbiera się nasz Zarząd. Pozwólcie nam nagłośnić protest w SC. Wywieszenie i położenie na swoich stanowiskach pracy w całej Polsce kartek z napisem "PROTEST PRZECIWKO NIESPRAWIEDLIWEMU WARTOŚCIOWANIU" albo jak proponuje Krowa76 wywoła spore zainteresowanie mediów. Pozwoli też skonsolidować środowisko do dalszych zdecydowanych kroków.
Działajmy. Piszcie proszę gdzie powiesiliście kartki.

Ostatnia edycja:
Niestety nikt z kategorią A i B nie poprze żadnego protestu. Oni już liczą podwyżki i kasę z wyrównania. Koleżeństwo w IC i UC skończyło się. A kto na C to ma pecha i jest nieudacznikiem - w ocenie tych z B i A.

Kochani. Zobaczcie co się dzieje. Nie oglądajcie się w ogóle na Związki. Te już zostały wybrane przez SSC i uczestniczą w Zespołach.
Tak jak w styczniu 2008 działajcie sami. Oddolne akcje są najgroźniejsze i najskuteczniejsze. Sygnał dał już sam SSC. Jego decyzje podżegają do protestu w sposób wręcz niesamowity.
Zrodził się wspaniały oddolny pomysł z rozwieszananiem kartek. Od 3 do 5.11. zbiera się nasz Zarząd. Pozwólcie nam nagłośnić protest w SC. Wywieszenie i położenie na swoich stanowiskach pracy w całej Polsce kartek z napisem "PROTEST PRZECIWKO NIESPRAWIEDLIWEMU WARTOŚCIOWANIU" albo jak proponuje Krowa76 wywoła spore zainteresowanie mediów. Pozwoli też skonsolidować środowisko do dalszych zdecydowanych kroków.
Działajmy. Piszcie proszę gdzie powiesiliście kartki.

OBAWIAM SIĘ ŻE SAMA KARTKI NIC NIE DADZĄ!!! NIE BĘDĄ ZAUWAŻALNE. MOZE SIĘ OFLAGOWAĆ, OPASKI NA MUNDURY?NIE WIEM...GŁOSNO MYŚLĘ. ALE NAJLEPRZYM BĘDZIE-SYGNAŁ OD PANA - ŻE STAJEMY, ALBO BARDZOOO DOKŁADNIE PRACUJEMY- TYLKOWÓWCZAS PROBLEM STANIE SIE MEDIALNY - A WÓWCZAJ JK BĘDZIE MUSIAŁ SIĘ PRĘŻYĆ I TŁUMACZYC (CHCĄ UTRZYMAC SWÓJ STOŁEK - NA KTORYM PO WARTOSCIOWANIU - BĘDZIE NIEZŁA KASAAAA) TYLKO TYLE MOZEMY ZROBIĆ. KARTKI - NIE PRZEJDA. A CO MAJĄ BIURA ROBIĆ? TEZ CHCĄ SIE PRZYŁĄCZYC-ZJEDNOCZYC...A KTO ZOBACZY W POKOJU EK, PC KARTKĘ NA BIURKU CZY na DRZWIACH ...MOŻE NA PIERWSZEJ LINII KARTKI MAJĄ SENS-ALE ... DO KOGO Z TYM TRAFIMY- DO WKURZONYCH KIEROWCOW? UMĘCZONYCH PODRÓŻĄ PASAŻERÓW? WYŻEJNASZE KARTKI NIE DOTRĄ DO ŚWIADMOŚCI

A ja się obawiam, że sygnał już został dany, a my czekamy na jakieś zjawisko paranormalne. Zresztą Sławek już napisał: "Nie oglądajcie się w ogóle na Związki ...Sygnał dał już sam SSC ... Tak jak w styczniu 2008 działajcie sami ... Działajmy." Czego jeszcze mamy oczekiwać? Rok temu było tak samo - czy można jeszcze wyraźniej ?!

Back
Do góry