Protest - propozycje, opinie, komentarze...

Panie Sławku, na co my czekamy?
Koleżanki i koledzy dajmy już spokój z pisaniem pism, próśb ,zawiadomień bo to i tak nic nie da . Apeluje do was wszystkich, którzy macie choć trochę godności i już nie dla munduru, służby, ale dla siebie samych. Apeluje o zdecydowane przeciwstawienie się temu upodlającemu nas procesowi, jaki zafundował nam JK ,a mającemu miejsce w OC,WZP czy granicy UE. Zdajmy sobie wreszcie sprawę z tego, że jak sobie sami nie pomożemy to nikt nam nie pomoże. Skłaniam się do bardzo radykalnego protestu, jakim jest pójście na L4. Pamiętajcie, że siła zawsze jest, w tzw. "bandzie”, dlatego musimy działać razem i jak najszybciej. Panie Sławku apeluje o termin i ruszajmy.

Ostatnia edycja:
Panie Sławku, czy zz koordynują działania? Jest wspólne stanowisko? Czy jest możliwe, aby nagłośnić nasz brak akceptacji dla działań SSC zanim dojdzie do radykalnych działań?

Pan Sławek już raz stanął " na Wschodzie " na czele strajkujących zolli, o mało co nie wylądował za to na "syberi", czy sami nie potraficie się zorganizować, nie potraficie wyznaczyć "szefa", wiadomo najlepiej się nie wychylać tylko po cichu ujadać i posługiwać się innymi rękoma, a w razie czego powiedzieć - to nie Ja, niby jesteście odważni i waleczni ale tylko w stosunku do osób przekraczających granicę, w tedy pokazujecie "kto tu ma władzę", a w stosunku do przełożonych - ogon pod siebie, zwykli tchórze.

Pan Sławek już raz stanął " na Wschodzie " na czele strajkujących zolli, o mało co nie wylądował za to na "syberi", czy sami nie potraficie się zorganizować, nie potraficie wyznaczyć "szefa", wiadomo najlepiej się nie wychylać tylko po cichu ujadać i posługiwać się innymi rękoma, a w razie czego powiedzieć - to nie Ja, niby jesteście odważni i waleczni ale tylko w stosunku do osób przekraczających granicę, w tedy pokazujecie "kto tu ma władzę", a w stosunku do przełożonych - ogon pod siebie, zwykli tchórze.

Masz trochę racji, ale kogo jak nie Sławka posłuchają wszyscy? Na pewno nie mnie. Jest przewodniczącym najważniejszego zz w naszej służbie.

Na pewno ktoś musi skoordynować działania, określić sposoby. Wydaje mi się, że jeśli teraz przedstawiciele ZZ nie przeprowadzą takiej akcji - w sytuacji, gdy tak ewidentnie krzywdzi się funkcjonariuszy - to już nigdy nikt im nie zaufa. Ja wówczas też wypiszę się z Celników PL

W moim referacie większość młodych funkcjonariuszy, łącznie ze mną, od kilku dni rozsyła już CV. Przy pierwszej, lepszej okazji zmywamy się z SC. Do tej pory ciężko było wiązać ludziom koniec z końcem, ale człowiek miał nadzieję, że kiedyś się polepszy. Dziś nadziei już nie ma. Z ciężko zdobytym, wyższym wykształceniem, mamy harować na najniższych stanowiskach bez perspektyw na zmianę. Wsadźcie sobie gdzieś, państwo Naczelnicy i Naczelniczki, wasze słodkie obietnice o sprawiedliwych konkursach i gwarancjach pana Kapicy, który wspaniałomyślnie nie obetnie ludziom ciężko wypracowanego, nędznego wynagrodzenia. Nie zamierzam żyć w niepewności o jutro, pracując w instytucji, w której z okazji byle przetasowania w referacie będziecie mi obcinać pensję, a o awans będę musiał walczyć w nieczystym współzawodnictwie. Przykre jest to, że cały ten burdel musi firmować polskie godło.

Ja jestem już tak wkur....ny na tego tego osobnika ( Nieogolonego ), że tylko jego dymisja poprawiłaby mi nieco humor - zróbmy coś, żeby tego szkodnika wypier....lić ze stołka. Wydaje się, że on jest przyspawany do stołka tam w Ministerstwie - ale spaw może w którymś momencie puścić :)

na pewno ktoś musi skoordynować działania, określić sposoby. Wydaje mi się, że jeśli teraz przedstawiciele zz ..

jacy przedstawiciele ??? ten jeden przedstawiciel sam nic nie zrobi, a jego należy oszczędzić na potem! Teraz łatwo okrzyknięto by go "oszołomem" i nie zostałby już nikt obeznany z "trickami" ekipy - zapewne już przygotowanej na jakieś ruchy ...

masz trochę racji, ale kogo jak nie sławka posłuchają wszyscy? Na pewno nie mnie...

skąd taka pewność, że nie ciebie ??? To musi być ktoś z "dołów", ktoś z nas, ktoś na kogo wiadoma ekipa nie zdążyła przygotować "haka" i nie spodziewa się mentalnej przemiany ewentualnych rozmów! Może i jestem niespełna rozumu, lecz w takim właśnie "szaleństwie" jest metoda ...

panie sławku, na co my czekamy?
koleżanki i koledzy dajmy już spokój z pisaniem pism, próśb ,zawiadomień bo to i tak nic nie da . Apeluje do was wszystkich, którzy macie choć trochę godności i już nie dla munduru, służby, ale dla siebie samych. Apeluje o zdecydowane przeciwstawienie się temu upodlającemu nas procesowi, jaki zafundował nam jk ,a mającemu miejsce w oc,wzp czy granicy ue. Zdajmy sobie wreszcie sprawę z tego, że jak sobie sami nie pomożemy to nikt nam nie pomoże. ... ... Pamiętajcie, że siła zawsze jest, w tzw. "bandzie”, dlatego musimy działać razem i jak najszybciej.
panie sławku apeluje o termin i ruszajmy.

pozwoliłem sobie wyjaskrawić prawie wszystkie twoje słowa, bo to święta prawda!
jeśli właśnie te słowa nie staną się mottem ewentualnych działań to nie ma sensu zaczynać czegokolwiek!
dlaczego jednak odważnie "startując", nie idziesz "za ciosem"??? Podejdź do jurka, pawła, sylwka, ani i powiedz im, że ty chcesz to zrobić - dasz z siebie "tyle", zorganizujesz "to", ale liczysz na ich pomoc -to ich też dotyczy! Zadzwoń do gosi, frania i paru innych znajomych, a stworzycie znaczącą kostkę domina. Tak właśnie; kostkę domina !!! ustawiono nas w szeregu jak ołowiane żołnierzyki i dopóki każdy trwa niewzruszenie, doputy oczywista fala nie naruszy całej tej układanki !!!
Tylko tak może się to odbyć! każdy z nas sam nic nie zmieni, co oznacza również, iż żaden z nas od razu sam nie porwie wszystkich za sobą !!!!!!!!! jeśli jednak zbudujemy takie niewielkie, pozornie nic nie znaczące - więc i "bezpieczniejsze" kostki domina, wtedy dopiero mamy prawo wołać "sławek ratuj" !!! Wtedy dopiero nie będziemy brzmieć w stylu; > to ja "xyz@abc", nie poznajesz mnie sławku? Przecież od lat piszę na tym forum...< i wtedy dopiero staniemy się naprawdę godnymi tego ratunku !!!
Nie bądźmy "pijawkami", nie wołajmy pojedynczymi głosami na sławka, bo to tylko rozproszy jego ograniczone siły.

Jeżeli nie zorganizujemy się w swoich małych społecznościach, nie będzie ogólnopolskiego protestu. Nawoływanie do Sławka weź i zrób to czekanie na cud. Siwy zrobi jeden niewielki ruch rozstapi sie woda i niczym naród wybrany przejdziemy morze czerwone. Bez udziału każdego z Was,wołania o krzywdzie która nas spotkała nic się nie stanie. J>K będzie się ogrzewał w blasku szeryfa, który zrobił porządek w mieście i doprowadził do całkowitego spacyfikowania nędznych celników. Mamy kapryśna porę roku, łatwo o zaziębienia informujcie wszystkich dookoła poprzez to forum, media lokalne o sytuacji w służbie, o dużej absencji chorobowej, o rosnących kolejkach. Ja już czuje się słabo o od 2 listopada chyba mnie rozłoży.

Ja jestem już tak wkur....ny na tego tego osobnika ( Nieogolonego ), że tylko jego dymisja poprawiłaby mi nieco humor - zróbmy coś, żeby tego szkodnika wypier....lić ze stołka. Wydaje się, że on jest przyspawany do stołka tam w Ministerstwie - ale spaw może w którymś momencie puścić :)

Szefowie Służby Celnej [edytuj]

* 01.05.2002 - 17.01.2003 Tomasz Michalak
* 17.01.2003 - 23.02.2004 Robert Kwaśniak
* 24.02.2004 - 28.11.2005 Wiesław Czyżowicz
* 28.11.2005 - 02.01.2008 Marian Banaś
* 03.01.2008 - 01.02.2008 Jacek Dominik
* 01.02.2008 - do ???????? Jacek Kapica

to co robimy zakłady?;))

Tego jeszcze nie grali. Systemy informatyczne i sieci MF. Tu trzeba zrobić test wydajności sprzętu. Jest wiele metod działania na tym polu i to nie obciążających nas pracowników. Nie mówię o atakach typu przestępczego. Mówię o rozsyłaniu zwykłych maili służbowo na wiele skrzynek po 10MB. Klikaniu po 50 razy na jakieś zadania w systemach ogólnopolskich. Wirusy od klientów na nośnikach elektronicznych. Mamy taką informatykę na poziomie, jak widać po sprzęcie i systemach i ich działaniu. Oczywiście w momencie ogólnopolskiego protestu, bo teraz i tak mam za dużo roboty. :-)

Pierwsza propozycja akcji. Adres mailowy podany w corintii: wartościowanie@......... Tam niech każdy niezadowolony z wartościowania składa pytania. Po to ten adres przecież jest. Ja już czekam na odpowiedz. Może to kogoś na początek oświeciłoby. Te 10 tysięcy maili z pytaniami. To nie wymaga praktycznie dużego nakłady pracy. Kilka zdań. Dacie radę.

Szefowie Służby Celnej [edytuj]

* 01.05.2002 - 17.01.2003 Tomasz Michalak
* 17.01.2003 - 23.02.2004 Robert Kwaśniak
* 24.02.2004 - 28.11.2005 Wiesław Czyżowicz
* 28.11.2005 - 02.01.2008 Marian Banaś
* 03.01.2008 - 01.02.2008 Jacek Dominik
* 01.02.2008 - do ???????? Jacek Kapica

to co robimy zakłady?;))

To jednak jest dobrze przyspawany do stołka - palniki w ruch :)

Bekną? Tylko kiedy?

Wszelka zbieżność sytuacji i osób przypadkowa. A więc: czy wiadomo, jakie stanowisko zajął sąd rozpatrujacy zażalenie na postanowienie prokuratury odmawiającej wszczęcia w sprawie mianowań? Bo ja słyszałam, że nakazał wszcząć pod kątem przekroczenia uprawnień? Jak to jest w takiej sytuacji, celnik winiem być chyba przesunięty do innych zadań albo zawieszony? Smogi, ty też coś tam skrobałeś, że wszystko jest cacy i de jure. I kto jeszcze? A może wartościowanie to rewanż za ud... nietykalnych?

A może to jest przyczyna publicznego i bezwstydnego wręczania różnych świecidełek różnym ważnym personom, które teraz pewnie zaczną się wstydzić wspólnych fotek i uścisków dłoni?

Do wszystkich wściekłych i nie tylko: czyli można.

Brawo Panowie!

Szanowni Państwo!

Portal AKCYZA SZ.N.P zawiesza swoją działalność.

Strona powstała dzięki dwóm pracownikom sznp w reakcji na pojawiające się sprzeczności prawne, dziwne interpretacje - chcieliśmy przybliżyć Państwu problemy jak i sukcesy związane ze szczególnym nadzorem podatkowym.

Portal AKCYZA SZ.N. był drugą niezależną stroną internetową poświęconą problemom związanym z akcyzą.

Publikowane informacje i materiały prasowe miały przybliżyć, wyjaśnić niektóre problemy związane z naszą pracą.

Po nieuczciwej punktacji zastosowanej przy okazji nadawania nowych stopni znanej tylko nielicznym przekreślającej wieloletni dorobek pracowników, jesteśmy oto ofiarami kolejnego aktu arogancji władzy i kolejnego etapu degradacji większości z nas. Po raz kolejny niektórzy pracownicy (funkcjonariusze) odczują to na sobie.

Naprawdę trzeba być bezczelnym żeby mydlić funkcjonariuszom oczy że wartościowanie jest dla nich... że jest to reforma która unormuje ...

W wielu komórkach np. oddziałach celnych, dozoru, mobilnych, akcyzy jedynie pojedyncze osoby, poza kierownikiem, mają szansę otrzymać wyższe kategorie, natomiast cała reszta kilkanaście, kilkadziesiąt osób! - skazana jest na tzw. stanowiska specjalistyczne czyli - mówiąc wprost - na kategorię najniższą!!!
Bez względu na wykształcenie, staż pracy, doświadczenie itd., itp.
Uważamy, że wartościowanie które jest wprowadzane jest to upodlanie ludzi, traktując ich pracę jako nie wymagającą żadnych umiejętności i wiedzy.

W związku z powyższym że większość pracowników uważanych jest za idiotów i nieudaczników życzymy owocnej pracy tym którzy nie są idiotami i znaleźli się wysoko w rankingu naszym kosztem.

Podjęliśmy decyzję że nie będziemy przyczyniać siś do pogłębiania wiedzy pseudo oficerów.

Przez czas jaki prowadziliśmy portal nie pobieraliśmy i nie pobieramy jakiegokolwiek wynagrodzenia, nagród, czy też innych profitów kosztem wolnego czasu z myślą, iż nasza działalność przyczyni się do pogłębienia wiedzy pracowników (funkcjonariuszy) którzy zajmują się podatkiem akcyzowym.

Dziękujemy Gościom Portalu AKCYZA SZ.N.P za przychylność i słowa poparcia - dziękujemy także, za wszystkie uwagi krytyczne.

Administratorzy.
AKCYZA SZ.N.P.

http://solid.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=432&Itemid=1

rozmowy związkowców

Wydaje mi się, że jeżdżenie do MF na rozmowy i konsultacje w sprawie wartościowania, mija się z celem. A z tego co czytałem ( gdzieś tam :cool:) przedstawiciele niektórych central zostali zaproszeni. Już nie raz nas wydymali np. po proteście ze stycznia 2008 i później po raz kolejny po manifestacji pod Sejmem. Wszystko jedno czy będzie to Boni czy Kapica...pokręcą, omamią, stwierdzą, że wszystko jeszcze jest konsultowane bla bla bla...a zrobią tak jak w przypadku mianowania na nowe stopnie służbowe ( nie napisałem : aktu mianowania, bo do dziś nie mam pewności jaką moc prawną miał ten świstek papieru ). Konkluzje : nie czas na rozmowy a czas najwyższy na akcję protestacyjną. I chyba nie ma sensu oglądać się na ZZ w poszczególnych Izbach, tylko tak jak w styczniu 2008 skoordynować i rozkręcić to wszystko oddolnie na forum

Back
Do góry