@PJS Dziękuję za uwagi. Są cenne jak zawsze, ale te uwagi znam.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz, że ja nie wiem co się dzieje? Czy dobfrze rozumiem, że na podstawie tego, ze związek otworzył się na pracowników cywilnych? To było wyjaśniane już dziesiątki razy. Tę decyzję podjął jednogłośnie ZJAD (ponad sto osób) i funkcjonariusze wszyscy i wszyscy nawet w mundurach byli. Zlitujcie się zatem, bo to funkcjonariusze zdecydowali o tym. Rozumiem, że inni funkcjonariusze mają odmienne zdanie, jak w wielu innych kwestiach mamy różne zdania. Ja to wiem!. Jeżeli uważacie to za błędną decyzję, to na kolejnym Zjeździe można o tym rozmawiać. Ja nie będę blokował w najmniejszym stopniu dyskusji na ten temat. Będę w 100% neutralny. Przecież to Wy decydujecie, tak jak zdecydowaliście wcześniej o tym.
Kolejna sprawa, piszesz o aktywności lokalnych struktur. Ja to wiem i to już pisałem wyżej, że w niektórych lokalizacjach jest słabo. Pracujemy nad tym, ale to nie jest takie proste by to zmienić, bo nie ma chętnych do działania.
Ale akurat w Twojej Izbie jest jedna z najlepiej działających struktur związku. To, że inny ZZ wysyła więcej maili, nie znaczy, że prężniej i skuteczniej działa. Liczebność naszego ZZ w tej izbie rośnie, więc funkcjonariusze i pracownicy dobrze to odczytują. Wcale nie jest tak, że DIAS rozmawia tam tylko z tym ZZ. To propaganda tego ZZ, ale widzę, że ludzie to kupują, skoro to napisałeś, a to nie jest prawda. To świadczy o tym, ze w Twojej komórce jest błędny odbiór tego jak jest. Z innych komórek Twojej IAS mam odmienny przekaz. Chodzi o tę konkretną sprawę. Powołujesz się zatem na ogół, a tak na pewno nie jest. jest to Izba, którą dosyć dobrze znam i mam wielu znajomych i wiem to nie tylko od nich. Tak samo z pierwszą kwestią różnie to odbieracie, dlatego zachęcam do aktywności na Zjeździe.
I teraz kwestia najważniejsza.
Moim zdaniem ludzie muszą być zjednoczeni wokół celu, do którego wspólnie dążą.
Wcześniej takim celem było włączenie do zaopatrzenia emerytalnego SM. Ogół był w to zaangażowany i to nas jednoczyło, choć pamiętamy, że były wyjątki - vide emerytury celne. To jednak były tylko wyjątki i wiadomo, że praktycznie ogół jednoczył się wokół tego celu.
Mi i ZG udało się wymyślić pewne inicjatywy, które tą jedność wzmacniały. Mam tutaj na myśli m.in. wniosek do TK, projekt obywatelski.
DZISIAJ TEŻ MOŻEMY MIEĆ TAKI CEL! I MŁODZIEŻ I STARSI.
Uważam, że jest nim wyodrębnienie SCS, czy aby nie drażnić MF pierwszy krok czyli utworzenie Komendy Głównej w ramach KAS.
Biję się w pierś, że nie potrafiliśmy dotąd zjednoczyć funkcjonariuszy wokół tego celu, który przecież postawiliśmy.
Dla pracowników cywilnych powinien to być inny cel. Mam też na to pomysł, ale nie będę na razie pisał, by nie ułatwiać zadania innym ZZ, które to torpedować będą tylko dlatego, że to nasz pomysł. Ubolewam, że nie chcą wspólnie do tego dążyć, ale już próbowaliśmy.
Pandemia znacznie utrudnia działania, bo trzeba być w terenie.
Ale w terenie musimy być MY, tak jak byliśmy wcześniej, oddolnie, a nie struktury ZZ, te mają tylko koordynować, bo nic więcej nie są w stanie zrobić, tak jak nie były w stanie zrobić wcześniej, kiedy cieszyliśmy się tak wielkim zaufaniem. To był wspólny cel to zaufanie.
A zatem potrzebujemy wspólnego celu. I zapewniam na koniec, bo o tym też wspominasz, że sprawy funkcjonariuszy nie są ani o milimetr zaniedbywane. Jeżeli ktoś ma takie odczucie to proszę napisać co należy zrobić, to zrobimy.
@Agata Flis Wniosek w TK przecież już jeden leży od lat. Na to jednak nie liczyłbym. Można oczywiście spróbować i należy, ale szanse oceniam na minimalne dzisiaj.