Tak jak napisałem - z art. 167.
@Francis piszcząc o wprowadzaniu w błąd nie miałem akurat na myśli ciebie, tylko tych którzy zaczęli rozsiewać kilka miesięcy temu tę głupią plotkę o umundurowaniu całego MF. Twój post wskoczył w momencie gdy ja pisałem swój.
Wracając do tematu, skoro to takie wielce skomplikowane, to wytłumaczę. Chociaż niektórzy mogliby przestać na chwilę klepać posty i poświęcić ten czas na przeczytanie jednego (!) artykułu.
W zakresie otrzymywania propozycji pracy lub służby sytuacja funkcjonariuszy i cywili z MF jest analogiczna do sytuacji funkcjonariuszy i cywili z jednostek terenowych (IC, UKS, IS itd.). Różnica polega na tym, że osobom w terenie propozycję w każdym przypadku składa Dyrektor Izby Administracji Skarbowej (lub odpowiednio Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, dyrektor Krajowej Szkoły Skarbowości, Dyrektor Centrum Informatyki Krajowej Administracji Skarbowej) - niezależnie od tego, czy chodzi o propozycję pracy czy służby.
Natomiast w przypadku osób z MF wygląda to tak:
- cywilowi propozycję pracy składa Dyrektor Generalny MF w porozumieniu z Szefem KAS
- funkcjonariuszowi propozycję pracy składa Dyrektor Generalny MF w porozumieniu z Szefem KAS
- funkcjonariuszowi propozycję służby składa Szef KAS
- cywilowi propozycję służby składa Szef KAS w porozumieniu z Dyrektorem Generalnym MF.
Zróżnicowanie pewnie wynika z przepisów ustawy o służbie cywilnej. Szef KAS nie jest dyrektorem generalnym urzędu i nie powinien składać propozycji przyszłym członkom korpusu służby cywilnej. W przypadku Izby Administracji Skarbowej nie tworzy się stanowiska dyrektora generalnego urzędu i zgodnie z ustawą o służbie cywilnej jego zadania wykonuje kierownik urzędu - czyli dyrektor IAS.
Poza tym wbrew wywodom niektórych forumowiczów art. 167 nie przesądza, że osoba z MF obligatoryjnie otrzyma propozycję, a osoba z terenu już nie. We wszystkich ustępach są użyte sformułowania "składa" i "przedkłada". Fakt, że propozycji można w ogóle nie otrzymać wynika z innego artykułu.
PS Nie wiem, jakie poprawki zostały przyjęte na podkomisji. Ale jakoś nie wierzę, żeby jakakolwiek władza chciała umundurować całe ministerstwo - a już na pewno nie MF.