Poczytałem trochę i mam takie wnioski :
1. Smutno mi jest, że teraz w tak ważnym momencie dla Nas kiedy powinniście się dla naszego dobra zjednoczyć, żeby ugrać możliwie dla fc najwięcej - żrecie się i wzajemnie zarzucacie sobie kłamstwo - tzn. ja już jestem pewien, że zrobią z Nami co chcą bo nawet nie muszą nic mieszać bo sami się skłócamy.
2. Ludzie opamiętajcie się... ten związek poprze/poparł KAS a ten nie poprze, czy jesteście dziećmi i wierzycie, że rządzący mający SEJM, SENAT, PREZYDENTA i 35 % poparcie społeczeństwa będą się przejmować się jakie opinie będzie miał ZZ ten czy tamten ? Naprawdę wierzycie, że to powstrzyma KAS ?
3. Tak od siebie moja refleksja - widać, że rzeczywiście dla ZZ priorytetem jest projekt obywatelski i to bardzo dobrze, ale w ustawie o KAS (projekt) widać, że emki mundurowe mają mieć funk. celno-skarbowi którzy wykonują czynności z wyroku TK czyli : granica, WZP, dozór, dochodzeniówka, kontrola przed i inni których nie wymieniłem. Kim chcecie blokować KAS, kto miałby ewentualnie protestować/strajkować ? Może granica która dostała już w dupę na wartościowaniu ( podziekowanie za jej postawe w 2008) a wg KAS będzie mieć teraz emki? Granica oraz oddziały, które wydymane zostały na wartościowaniu a najwiecej walczyły ma znów walczyć o to żeby blokować KAS, żeby pani Gienia z kadr i Zosia z finansów oraz Andrzej z logistyki mieli również emki mundurowe w nowych strukturach ? Może lepiej zastanowić się nad osobą co była 14 lat na pasie a od poł roku jest w ogólnym i o nią powalczyć mimo, że jest młoda stażem. Dlatego moim zdaniem najważniejsza jest walka/negocjacje o ewolucyjne ucywilnienie stanowisk czy to bedzie KAS czy sras czy co innego.
4. Co do zwolnień/nieprzedstawiania propozycji w KAS-ie to tez mimo, że zaraz zaleje mnie tu fala krytyki napiszę co myślę.
- należy też ten punkt z pełną powagą przez ZZ z rzadzacymi przedyskutować oraz ustalić przejrzyste kryteria i nie iść w zaparte na nie bo uważam, że np : osoby obecnie pobierające już emerytury (milicyjne, ubeckie, wojskowe, ZUsowskie) a nadal zatrudnione powinny nie dostać propozycji, ponieważ blokują miejsce młodym zdolnym i pracowitym, jakimi pracownikami są to chyba każdy z Was ma u siebie takich w UC czy IC to niech sam oceni ich hmm.. zapał do pracy itp itd, ponadto można było by sie już po 26 latach pozbyć z tej służby ,,Bolków " i innych czerwonych ścierw, a skoro te osoby nadal czasem w wieku 65 lat chcą ,,pracować" to jak wytłumaczysz rządzącym , że emki to powinny być wczesniejsze dla celników ?