gość napisał:
Sławek robi dobra robote.
Ale ja w innej kwestii. Proponuje aby te przyznane SC 59 mln podzielic nie jak domaga sie Slawek podnosząc mnożnik 1,919 czy zaplanowaną kwote bazowa tylko zniwelowac kominy placowe, bo to jest wielka i jawna NIESPRAWIEDLIWOSC - zreszta podnoszona przez wielu na tym forum. Podnoszenie w/w wskaznikow nabija kabze tylko tym dobrze zarabiajacym w SC (masz duzo dostaniesz duzo, masz malo dostaniesz grosze). Nalezy wpierw TYLKO NAJMNIEJ ZARABIAJACYM podniesc zasadnicze o jakies 700 stow lub na stanowiskach podniesc minimalne wynagrodzenie o 500zl i tym samym rozparcelowac te 59mln.
PS.
To paradoksalne, ze jak walczy sie o zwiekszenie kwoty na podwyzki dla SC to przywoluje sie zarobki MKC w kwocie 1200 netto, ale jak sie zwiekszy mnozniki to jemu zawsze wyraznie mniej sie dostanie.
zniechęcony napisał:
Masz racje u mnie w referacie pracuje gostek, który zarabia 3600 na a robi to samo co ja zarabiajacy 1500 a na dodatek wysługuje się młodymi bo on to wielki ekspert
Dziękuję za dobre słowo. Pragnę tylko odnieść się do podziału zagwarantowanych podwyżek. Nie wiem skąd taka teza, że podniesienie mnożnika dla całej SC (wielokrotności kwoty bazowej) spowoduje podwyżki dla tych zarabiających więcej, czyli tych tworzących tzw. kominy płacowe.
Chcę wyjasnić, że W IC Opole toczymy spór zbiorowy, w którym jeden z postulatów to dążenie do zniwelowania kominów płacowych, dlatego spostrzeżenie w poście powyżej o tym, że ja toleruję ten bezprawny stan rzeczy jest nietrafione.
Jestem wręcz zadowolony z tego powodu, że znane wszystkim 245zł średnio na etat będzie można (mam taką nadzieję) podzielić w sposób taki aby zbliżyć się do stanu zgodnego z prawem, czyli do takiej sytuacji, że na tych samych stanowiskach, tzn. wykonując zbliżone czynności służbowe będziemy zarabiać na zbliżonym poziomie. Te 245zł średnio na etat to oczywiście za mało, gdyby równolegle przeznaczono oczekiwane 90mln, wówczas możnaby było przeprowadzić oczekiwaną i sensowną reformę związaną z wartościowaniem stanowisk.
natomiast wzrost samej kwoty bazowej, a nie jej mnożnika, powoduje windowanie kominów płacowych, czego oczywiście Zarząd z Opola wcale nie pochwala.
Powołując się na mnożnik 2,36 mam na myśli średni mnożnik w SC, co pozwala na swobodną regulację w ramach tzw. widełek.
Odrębną kwestią jest, że MF powinien w trybie pilnym wprowadzić rozporządzenie, w którym zlikwidowane zostaną wspomniane widełki i wzorem MSWiA nadany zostanie jeden mnożnik dla danego stanowiska, notabene tak jak to funkcjonuje obecnie przy stopniach służbowych w SC.