Dziwi mnie, że są osoby, które powołują się na zdanie związku w sprawie podwyżek. Zastanawiam się na jakiej podstawie?
Może wyrażę zatem swoje zdanie.
Od początku podnosimy, że funkcjonariusze powinni otrzymać 500zł brutto tak jak funkcjonariusze innych formacji mundurowych.
Jeżeli tak nie będzie, to będzie porażka całej modernizacji w oczach funkcjonariuszy po prostu i tłumaczyłem to jeszcze ministrowi M.Banasiowi i nowemu Szefowi KAS także.
Wnioskowaliśmy, żeby pracownicy cywilni mieli więcej brutto o różnicę odprowadzanych składek, tak aby netto mieli tyle samo co funkcjonariusze.
Może to dla wielu pracoewników cywilnych zabrzmi w sposób, którego nie akceptują, jednak jak zauważa to wielu z Was(pracowników skarbowości), podwyżki wysokie jak na US, mają głównie dzięki temu, że doszło do siłowego połączenia z funkcjonariuszami.
Zgoda zatem, że dla przeciętnego funkcjonariusza nie jest ważne ile dostaną pracownicy cywilni, tak jak dla przeciętnego Policjanta nie jest ważne zapewne ile dostaną pracownicy cywilni w Policji czy szerzej całym MSWiA. Dla funkcjonariuszy SCS wazne jest, aby funkcjonariusz SCS nie dostał mniej niż funkcjonariusz Policji w 2020r. Jeżeli dzięki temu pracownicy otrzymują tyle samo netto, to tylko się cieszyć należy, choć jak wspomniałem dla przeciętnego funkcjonariusza nie ma to zapewne większego znaczenia.
Ps. Ponieważ jednak Petroniusz jest nadaktywny w wyrażaniu swoich opinii, a co za tym idzie burzy porządek na forum, co jest mi sygnalizowane, otrzymuje bana do końca września, jako ostrzeżenie. Zaznaczam, że uwagi w tym zakresie ad zachowania Petroniusza były już do mnie zgłaszane wcześniej, przy innych tematach. Liczę, że ten chwilowy ban skołni Petroniusza do refleksji. I nie chodzi tu o poglądy Petroniusza, bo te nawet są mi czasem bliskie, ale o wspomnianą nadaktywność. CO innego stefan 123, który wyraża akurat w tej sprawie podobny pogląd. Nie jest jednak napastliwy, nadaktywny i nie mam tak wielu uwag od forumowiczów co do Jego zachowania na forum. Wiadomo, że takie zawsze są, ale nie jest to tak częste jak przy np. Petroniuszu, czy wczesniej innych użytkowników. Piszę tak szeroko, bo myślę warto to wyjasnić, by nie było niedomówień z jakiego powodu tymczasowy ban ostrzegawczy dla Petroniusza.