Skąd ta propaganda o pomijaniu młodych?
Poza zaproponowaną przez MF kwotą średniej podwyżki nic jeszcze nie ustalono.
Nie można pozwolić, żeby pominięto kogokolwiek tylko na podstawie kryterium stażu i NIKT o tym nie mówi.
Poczekajcie na dalsze ustalenia. A co do działaczy o stażu 20+ to prawda, ale jeśli jest duża reprezentacja młodych w izbie to trzeba się zaangażować i brać czynny udział w pracach związku (jakiegokolwiek). Jeśli nie będzie odpowiedniej reprezentacji to trudno mieć pretensje o to, że interesy młodych są na dalszych pozycjach na liście priorytetów.
W tym roku na wiosnę w mojej izbie wszyscy (pisze o funkcjonariuszach bo to wiem) dostali po równo do zasadniczej (nie licząc podwyżki wynikającej ze wzrostu kwoty bazowej). Młodzi (których u mnie jest mało) dostali w sumie o kilkadziesiąt zł mniej, ale wyrówna im się to wraz ze wzrostem stażu. Jak pamietacie każdy DIAS dzielił po swojemu i teraz też tak może być, dlatego trzeba już teraz negocjować zasady w swoich izbach, bo jeśli nawet bedą jakieś odgórne ustalenia z MF, to jak zapowiedziuał gen Walczak nie będą one wiążące
Pozdrawiam starych i młodych i wszystkim (w tym sobie) życzę godnych podwyżek w 2020 roku