Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Ehh 5 lat i 1.6 po tegorocznych podwyżkach2 lata służby i najniższy mnożnik ... 1.68
Czy oby na pewno?Najważniejsze, że tłuste koty nie dostały.
Wszystko pięknie, ale z czego odkładać?Moi drodzy koledzy. Też jestem rozgoryczony nasza służbą do tego stopnia, że jak tylko będę mógł - odchodze. Na szczęście to już niedługo. Dla osób, którym brakuje jeszcze kilka lat i którym "szkoda" rzucić to w cholewkę podpowiem, że aby podnieść swoją stopę życiową nie musimy wcale pozostawać na łasce naszej służby. Nie możemy co prawda prowadzić działalności gospodarczej oraz nałożone są na nas inne ograniczenia ale nikt nie zabrania nam inwestować np: w akcje, obligacje, nieruchomości, które można później wynajmować, działalność rolniczą, pewnie jeszcze coś by się znalazło. Może by tak uzupełnić budżet domowy, skoro nasi przełożeni mają nas daleko. Oczywiście odpowiednio rozkładając siły na poszczególne pracę.
Wiem, to przykre że aby utrzymać rodzinę musimy "dorabiać" w ten sposób. Też chciałbym zarabiać chociażby jak celnik lub chociaż sprzątaczka z Niemiec. Ale co zrobić, jakoś dopracować trzeba...
Wszystko pięknie, ale z czego odkładać?
Wybrać między kredytem na mieszkanie, samochód, dzieckiem?
Bo odkładanie po 100 zł i ich "inwestowanie" mija się z celem.
Btw. w tej chwili z obecnym uposażeniem w dużym mieście uzyskanie kredytu hipotecznego zaczyna graniczyć z cudem.
Szkoda, że minimalna w przyszłym roku nie będzie wynosiła 3000 zł, bo może ktoś z Nas by się załapał.
Uważam, że nie powinniśmy się przyrównywać do pensji urzędników, ale do uposażeń funkcjonariuszy, patrz Policja, SG i do reszty 3-literowych.No wiesz, nie chciałbym jakby bronić naszej służby ale generalnie w Polsce tak jest, że jak pracujesz w budżetówce to na nic cię nie stać, czy to w US, poczcie polskiej, jakimś urzędzie miasta, starostowie, zarządzie dróg, itp. Wszędzie pobory oscylują w granicach 3000-4000 zł. Oczywiście mówię o szeregowych pracownikach i lekko powyżej.
Jeśli chodzi o inwestycje to może bardziej myślałem o czymś w stylu "posagu" od rodziców, jakiś wkład własny na mieszkanie, inne. W Polsce bez pomocy rodziców start jest bardzo ciężki.
A ja uważam, że chroniąc zewnętrznych granic UE powinniśmy się porównywać co najmniej do zarobków celników z zachodu Europy. Myślę, że niemiecki celnik na 1500 nawet nie będzie chciał spojrzeć a tak naprawdę to my odwalamy za nich "brudna" robotę.Uważam, że nie powinniśmy się przyrównywać do pensji urzędników, ale do uposażeń funkcjonariuszy, patrz Policja, SG i do reszty 3-literowych.
@bolo1999 Najniższy mnożnik z tego co patrzyłem to coś koło 1,23. Zakładam, że nikt takiego nie ma. Ale już okolice 1,4 na wschodnich rubieżach się pewnie zdarzają, a tu kręcimy się wokół 3000 zł (niech będzie 3300 po wszystkim).
Ale my mamy za to ukochane MF!Uważam, że nie powinniśmy się przyrównywać do pensji urzędników, ale do uposażeń funkcjonariuszy, patrz Policja, SG i do reszty 3-literowych.
jest 7000 wakatów w policjiA jeżeli chodzi o "młodych", którzy mają jeszcze 25 lat do emki to ..... nie wiem co im powiedzieć niestety .
To jest bardzo dobry pomysł. Trzeba ten temat przedstawic związkowcom i rozpytac co da się w tej kwestii zrobicMoze ZZ w porozumieniu z MF powinny zainicjowac porozumienie pomiedzy KGP a KAS aby ulatwic procedury w przechodzeniu z SCS do Policji. W Policji sa wakaty co daje mozliwosc godniejszego zycia, co zapewne znajdzie zrozumienie w kierownictwie KAS umozliwiajac przejsce do Policji...
Haha, 1500 EUR to u nich płaca minimalna, żaden funkcjonariusz czy urzędnik (Beamter) nie zarabia minimalnej płacy.A ja uważam, że chroniąc zewnętrznych granic UE powinniśmy się porównywać co najmniej do zarobków celników z zachodu Europy. Myślę, że niemiecki celnik na 1500 nawet nie będzie chciał spojrzeć a tak naprawdę to my odwalamy za nich "brudna" robotę.
Podpisuję się obiema rękami pod tym pomysłem. Sam z takiego rozwiązania bym skorzystał.Moze ZZ w porozumieniu z MF powinny zainicjowac porozumienie pomiedzy KGP a KAS aby ulatwic procedury w przechodzeniu z SCS do Policji. W Policji sa wakaty co daje mozliwosc godniejszego zycia, co zapewne znajdzie zrozumienie w kierownictwie KAS umozliwiajac przejsce do Policji...
Są odpowiednie przepisy i nie będzie dodatkowych porozumień/uzgodnień.Podpisuję się obiema rękami pod tym pomysłem. Sam z takiego rozwiązania bym skorzystał.