Człowieku, o czym ty piszesz? Celnikom stopnie sie po prostu nie zmieniły. Przyjmujac nawet rozumowanie to, że w KAS są to inne stopnie niż były w SC, to są one po prostu równoważne.
W każdej innej służbie, jesli pracownik cywilny zostaje funkcjonariuszem, otrzymuje stopień szeregowego (posterunkowego,....), ma później oczywiście możliwość szybkiego awansu, jesli posiada przydatne kwalifikacje, ale zaczyna od najniższego stopnia.
Nie rozumiesz ludzi, którzy od lat noszą mundur. Zauważ, że nikt nie żałuje umundurowionym cywilom z UKS stanowisk i związanych z tym pieniedzmi (stopień ma symboliczny wpływ na wysokość uposażenia). Powiem tylko na przykładzie swojej izby. W 2017 roku wszyscy umundurowieni cywile dostali stopień starszego rachmistrza, bez względu na to jaki mieli staż w skarbowości, zarówno ci z 10-letnim stażem jak i ci z 30-letnim.
Celnicy na stopień st.rachmistrza czekali zwykle ok 15-20 lat więc poczucie niesprawiedliwości jest zrozumiałe.
Wspomniałeś też o inspektorach skarbowych. Wiem jaki mieli status i wiem, że ciężko pracowali na to zdając państwowy egzamin. Pamiętam też, że przy tworzeniu KAS były życzenia ze strony IKSów, żeby otrzymali stopień inspektora (pułkownika). Moim zdaniem wynikało to z nierozróżniania stopni od stanowisk.
Jeszcze jedna kwestia. Największą grupę umundurowionych cywili stanowią pracownicy Wywiadu Skarbowego. W ich przypadku uzyskanie statusu f-sza w połączonej organizacji było właściwie naturalne. Jeśli IKS decydował sie na przeniesienie do wywiadu miesiąc przed połaczeniem, bo wierzył, że zostanie "pułkownikiem" to już nie najlepiej świadczy o jego inteligencji i chociaż wiedza inspektora może sie tam przydać, to musi sie wiele jeszcze nauczyć. Nie jest ro moja celnicza opinia, ale zasłyszana od funkcjonariuszy byłego wywiadu, którym tez się nie podoba, ze osoba którą muszą uczyc roboty zarabia więcej od nich. Inspektorzy KS nie musieli zostawać f-szami, a jesli zostali to sami wybrali ta drogę. Wyboru prawie nie mieli pracownicy wywiadu, oni nie chcąc zmieniac charakteru pracy musieli przyjąć służbe w mundurze.