Podwyżki 2020

Proponuję nie powtarzać plot i nie siać fermentu ;) Dopóki MF nam tego nie potwierdzi na papierze, dopóty trzeba naciskać, domagać się równego traktowania i dotrzymywania umów.
A dla czego nie potem też?
No mnie sie wydaje ze cały czas, a najbardziej potem. Wytykając równocześnie wszelkie odejścia władzy od przyjęej linii np. jak zdaje się zapowiedziana kilka dni temu podwyżka w kancelarii premiera.

Cywil z DS nie może prowadzić sprawy, która toczy się o czyny penalizowane w kodeksie karnym, co często ma związek ze złożonością postępowania. Problem ten jest istotny w świetle normy z art. 8 § 1 k.k.s. Co za tym idzie, jeżeli dochodzenie lub śledztwo obejmuje czyny z k.k. cywil z mocy prawa nie może prowadzić takich postępowań. Co do zasady nie może prowadzić spraw związanych ze zorganizowaną przestępczością, praniem brudnych pieniędzy itd. chyba, że te są mu powierzone przez prokuratora tylko co do czynów z k.k.s., które postępowanie obejmuje. Ponadto, być może jest to praktyka tylko niektórych UCS, nigdy nie widziałem cywila jadącego na realizację na drugi koniec Polski o 1-2 w nocy. Wielu cywilom w DS proponowano zmiane stosunku pracy na stosunek służby (nie znam warunków finanswych tych propozycji) i zdecydowali się na to nieliczni.

Aby odnieść się do głównego tematu z przykrością muszę stwierdzić, iż jeżeli podwyżki nas ominą, część dobrze wyszkolonych a niekoniecznie dobrze opłaconych dochodzeniowców zmieni pracodawce na takiego, których swoich funkcjonariuszy/pracowników traktuje poważnie.
Należy jeszcze dodać, że cywil nie musiał przejść badań lekarskich, testów sprawności fizycznej, kursu śpb i w końcu nosić broni. Cywil nie bierze udziału w dyżurach, nie jeździ na akcje, nie dowodzi nimi.
To wyciąganie, że cywile robią to samo co funkcjonariusze jest już żałosne. Nie, nie robią tego samego! Funki powinni być traktowani jak służba mundurowa, a nie wrzuceni do worka kasu.

A jaka jest róznica między cywilem a funk, którzy są w jednej komórce w UCS lub w analogicznych komórkach w innych UCS i wykonują te same zadania - kontrola, kontrola celno-skarbowa rynku, analiza, postępowania, dochodzeniówka? Tylko proszę znowu nie rozpoczynać dyskusji, która skończy się tym że nie mam racji, ponieważ pracownik w logistyce wykonuje inne zadania niż funk na granicy. Dlatego wymieniłem te konkretne działy.

Podstawą stosunku

Tym, że do funka przyjdzie pani z pisemkiem o 14.45i funk od następnego dnia od 8.00 pełni służbę 200km dalej

Zazdrościsz?

Zgłoś się do służby...

Nic z odpowiedzi nie wynika, wrzucił wszytkich do wora.
Po raz kolejny raz powtórzył, że służby mundurowe podwyżkę dostaną.

Brakuje jednego pisma do Pana Premiera\SKAS\Ministra Finansów:
DLACZEGO FUNKCJONARIUSZE SCS NIE OTRZYMALI DO TEJ PORY PODWYŻKI, KTÓRĄ OTRZYMAŁY POZOSTAŁE SŁUŻBY MUNDUROWE?
KIEDY JĄ OTRZYMAJĄ?

@zbuntowany żeby tylko nie odpuścili. Takie zrywy trzeba wykorzystywać, bo tak jak są gwałtowne, tak szybko gasną. Muszą cisnąć, akcja protestacyjna obowiązkowa.
Dokładnie Lama ..... teraz związek powinien OD RAZU, NAWET DZIŚ wystosować pismo do Premiera. A czy to zrobią ? W tym momencie byłoby widać czy walczą o nas czy jednak o kogoś innego.

Dokładnie Lama ..... teraz związek powinien OD RAZU, NAWET DZIŚ wystosować pismo do Premiera. A czy to zrobią ? W tym momencie byłoby widać czy walczą o nas czy jednak o kogoś innego.
Jeśli masz na myśli tych na S to obawiam się że przez ostatnie lata pokazali z kim trzymają. Jeśli, CELNICY.PL to Sławek z pewnością działa. Z resztą w brew pozorom jako związkowiec ma dogodną sytuację (choć oczywiście życzył bym mu powrotu do służby). Obecnie (i to znowu od kilku lat) jego pozycja "zawodowa" kompletnie nie zależy od władzy. Nie mają środków zastraszenia. Nie mają też środków do przekupienia (co się okazało po przywróceniu Go przez MB nim się Go znów pozbył). A jego być albo nie być zależy jedynie od poparcia zwykłych członków. A to poparcie jest wynikiem prostego doświadczenia, skuteczności Jego działań. Tak to prawda nie wszystkie są skuteczne. Ale walczy, szuka dróg, nie zdradził nas.

Dokładnie, a jak jednak SCS też nie dostanie podwyżek i pojawią się narzekania to będzie można napisać:

Każdy może wstąpić do ... (tu wstaw: Policja, Straż Marszałkowska, Służba więzienna, SOP itd.) i cieszyć się tamtejszymi przywilejami jak i obowiązkami.

Jeśli Służba Celna też nie dostanie teraz podwyżek to tylko przez to, że jesteśmy razem ze skarbowcami w jednym w burdel kasie. Premier powiedział wyraźnie, mundurowym damy a cywilom nie. A my teraz kim jesteśmy mundurową służbą czy cywilną, chyba nawet banas twórca tego burdelu tego nie wie. Już widzę te głosy oburzenia skarbowców gdyby nam dali a im nie i jeszcze zabrali, zgodnie z tym co powiedział premier. A Z.Z mogłyby się wreszcie zdecydować kogo reprezentują cywili czy mundurowych. Ja rozumie chęć zdobycia jak największej ilości członków i składek, ale chyba są gdzieś granice. Kiedy wreszcie ktoś to zrozumie, że mundurowi i cywile to dwie różne grupy zawodowe, które maja rozbieżne interesy a nawet jak teraz przeciwstawne. Jak teraz Z.Z. będzie się miał upomnieć o podwyżki dla mundurowych jak cywilom zabiorą a na pewno nie dadzą, jak chce być ''dobry'' dla jednych i drugich?

Ostatnia edycja:
by the way Zdaje się że gdzieś przeczytałem że skala oszczędności którą chce uzyskać rząd z cięcia kosztów osobowych w administracji to 1e9 (miljard) do końca roku zakładając że od czerwca,
znaczy się że przy liczebności służby cywilnej 120 000 cięcie płac sięgnie 20% a cięcie etatów 20%. Oczywiście jeśłi doliczy się pracowników nie będących w korpusie służby cywilnej (zakładam 10%) to to zmieni się to odpowiednio płace 20% etaty 17% to jest ok 30 000 miejsc pracy.
oczywiście jeśli coś odsunie się w czasie (okresy wypowiedzeń) lub też dodatkowe koszty czy też zmniejszone wpływy (odprawy, nie tylko znikną pensje ale też nalezne od nich podatki i składki[to bym odjoł od tego miliarda, bo mają ujemny wpływ na budżet]) to albo głębsze cięcia w płacach lub etatach lub łącznie. Czyli płace nawet -30% mniej lub etaty -30% (tak z grubsza). Zatem jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie to niech już zaczyna szukać pracy, bo później sytuacja na rynku będzie jeszcze gorsza, o ile są jeszcze branże które wirus rozwinął. Lub też ruszą tyki i dadzą wsparcie swoim związkom a jeśli nie należą to niech przystąpią do tych najliczniejszych i najlepiej działających na rzecz ludzi pracy.

Jeśli Służba Celna też nie dostanie teraz podwyżek to tylko przez to, że jesteśmy razem ze skarbowcami w jednym w burdel kasie. Premier powiedział wyraźnie, mundurowym damy a cywilom nie. A my teraz kim jesteśmy mundurową służbą czy cywilną, chyba nawet banas twórca tego burdelu tego nie wie. Już widzę te głosy oburzenia skarbowców gdyby nam dali a im nie i jeszcze zabrali, zgodnie z tym co powiedział premier. A Z.Z mogłyby się wreszcie zdecydować kogo reprezentują cywili czy mundurowych. Ja rozumie chęć zdobycia jak największej ilości członków i składek, ale chyba są gdzieś granice. Kiedy wreszcie ktoś to zrozumie, że mundurowi i cywile to dwie różne grupy zawodowe, które maja rozbieżne interesy a nawet jak teraz przeciwstawne. Jak teraz Z.Z. będzie się miał upomnieć o podwyżki dla mundurowych jak cywilom zabiorą a na pewno nie dadzą, jak chce być ''dobry'' dla jednych i drugich?

(Mt 6,24-34)
"Nikt nie może dwom panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie".
Ciekawe czy jak by Cię ucywilnili to też byś tak pluł na cywili.

Dzięki za miłe słowo @heisenberg.
Nie zgadzam się @Lama. Na razie rzeczywiście nie zostało nic potwierdzone w kwestii braku podwyżek PEŁNYCH, a Szef KAS wystąpił do KPRM o wpisanie do wykazu prac RM należnych podwyżek. W KPRM jest niebezpieczna zwłoka i tam też występujemy w tej sprawie. Bardzo przeszkadza to co zrobiły ZZ dając zgodę uruchomienia podwyżek za trzy miesiące od ustawy budżetowej i nie domagając się wypłaty do 10.04., tak jak w innych formacjach.
Dalej brak jest mojej zgody na to co napisałeś. Mianowicie naciskać i domagać się równego traktowania trzeba stale i do końca. Tego nigdy nie odpuścimy! Nie ma tutaj znaczenia co nam zakomunikują. Na razie nie poinformowali o odmowie wypłaty podwyżek w PEŁNEJ wysokości.
Ps. Osobiście nie wyobrażam sobie pominięcia nas w należnych regulacjach płac wynikających z ustawy budżetowej i Uchwały modernizacyjnej jako jedynej formacji mundurowej. Mogę się oczywiście mylić, ale ja gdybym decydował, to nigdy bym się na tak nieodpowiedzialny ruch nie zdecydował.

Dzięki za miłe słowo @heisenberg.
Nie zgadzam się @Lama. Na razie rzeczywiście nie zostało nic potwierdzone w kwestii braku podwyżek PEŁNYCH, a Szef KAS wystąpił do KPRM o wpisanie do wykazu prac RM należnych podwyżek. W KPRM jest niebezpieczna zwłoka i tam też występujemy w tej sprawie. Bardzo przeszkadza to co zrobiły ZZ dając zgodę uruchomienia podwyżek za trzy miesiące od ustawy budżetowej i nie domagając się wypłaty do 10.04., tak jak w innych formacjach.
Dalej brak jest mojej zgody na to co napisałeś. Mianowicie naciskać i domagać się równego traktowania trzeba stale i do końca. Tego nigdy nie odpuścimy! Nie ma tutaj znaczenia co nam zakomunikują. Na razie nie poinformowali o odmowie wypłaty podwyżek w PEŁNEJ wysokości.
Ps. Osobiście nie wyobrażam sobie pominięcia nas w należnych regulacjach płac wynikających z ustawy budżetowej i Uchwały modernizacyjnej jako jedynej formacji mundurowej. Mogę się oczywiście mylić, ale ja gdybym decydował, to nigdy bym się na tak nieodpowiedzialny ruch nie zdecydował.
Co z cywilami? Związek będzie o nich walczył czy odpuszcza?

Moim zdaniem, ta dyskusja nie ma sensu. Jak macie pretensje, że jesteście nierówno traktowani to piszcie do MF-u, Premiera.
O co ta wieczna złość do funkcjonariuszy, że mają taki status?
Czy ktoś robi dymy, że pracownicy cywilni w wojsku mają inny status mimo, że pracują w sztabach razem z wojskowymi? Czy pracownicy cywilni Policji domagają się takich samych praw jak funkcjonariusze? Już to widzę, chyba by ich MSWiA śmiechem zabiło.

Każdy może wstąpić do SCS i cieszyć się przywilejami jak i obowiązkami funkcjonariusza SCS. Już mi się wylewa od tego.

Nie każdy! "Ucywilnionym" tego odmówiono ...

Pracownicy otrzymają podwyżki tak samo jak funkcjonariusze, tak jak miało to miejsce w ostatnich latach po utworzeniu KAS. Pracownicy będą mieli podwyżki jeśli będą je mieli funkcjonariusze. Będziemy walczyć by służby mudnurowe były równo traktowane. W innych formacjach przecież także są pracownicy i także otrzymali już podwyżki. To nie ja stworzyłem KAS i ja nie muszę tym się martwić, że w KAS są odwrotne proporcje. SCS jest służbą mundurową i nie ma takiej opcji, aby nie było podwyżek tak jak w innych formacjach, czyli ustawa budżetowa i nasza uchwała modernizacyjna. Tego po prostu nie potrafię sobie nawet wyobrazić, bo przecież tak samo służymy Polsce i Obywatelom, tak samo ryzykujemy, narażamy się. To jest sprawa honoru. Będziemy walczyć do końca i proszę Was wszystkich o wsparcie.

by the way Zdaje się że gdzieś przeczytałem że skala oszczędności którą chce uzyskać rząd z cięcia kosztów osobowych w administracji to 1e9 (miljard) do końca roku zakładając że od czerwca,
znaczy się że przy liczebności służby cywilnej 120 000 cięcie płac sięgnie 20% a cięcie etatów 20%. Oczywiście jeśłi doliczy się pracowników nie będących w korpusie służby cywilnej (zakładam 10%) to to zmieni się to odpowiednio płace 20% etaty 17% to jest ok 30 000 miejsc pracy.
oczywiście jeśli coś odsunie się w czasie (okresy wypowiedzeń) lub też dodatkowe koszty czy też zmniejszone wpływy (odprawy, nie tylko znikną pensje ale też nalezne od nich podatki i składki[to bym odjoł od tego miliarda, bo mają ujemny wpływ na budżet]) to albo głębsze cięcia w płacach lub etatach lub łącznie. Czyli płace nawet -30% mniej lub etaty -30% (tak z grubsza). Zatem jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie to niech już zaczyna szukać pracy, bo później sytuacja na rynku będzie jeszcze gorsza, o ile są jeszcze branże które wirus rozwinął. Lub też ruszą tyki i dadzą wsparcie swoim związkom a jeśli nie należą to niech przystąpią do tych najliczniejszych i najlepiej działających na rzecz ludzi pracy.

No to już Ci powiem Kolego, że warszawka rozważa cięcie płac o ... 40% ...

A dla czego nie potem też?
No mnie sie wydaje ze cały czas, a najbardziej potem. Wytykając równocześnie wszelkie odejścia władzy od przyjęej linii np. jak zdaje się zapowiedziana kilka dni temu podwyżka w kancelarii premiera.
@slawomir.siwy @heisenberg Może źle się wyraziłem. Miałem na myśli, żeby nie pisać, że niczego nie będzie, że już po podwyżkach. Oficjalnego stanowiska nie ma.
Walczyć trzeba cały czas, bo jest to sprawa honoru całej Naszej służby.

Pracownicy otrzymają podwyżki tak samo jak funkcjonariusze, tak jak miało to miejsce w ostatnich latach po utworzeniu KAS. Pracownicy będą mieli podwyżki jeśli będą je mieli funkcjonariusze. Będziemy walczyć by służby mudnurowe były równo traktowane. W innych formacjach przecież także są pracownicy i także otrzymali już podwyżki. To nie ja stworzyłem KAS i ja nie muszę tym się martwić, że w KAS są odwrotne proporcje. SCS jest służbą mundurową i nie ma takiej opcji, aby nie było podwyżek tak jak w innych formacjach, czyli ustawa budżetowa i nasza uchwała modernizacyjna. Tego po prostu nie potrafię sobie nawet wyobrazić, bo przecież tak samo służymy Polsce i Obywatelom, tak samo ryzykujemy, narażamy się. To jest sprawa honoru. Będziemy walczyć do końca i proszę Was wszystkich o wsparcie.
i za to Panie Sławku tak bardzo pona szanuje, z potrafi pan z godnością traktować wszystkich jednakowo. 😚

Back
Do góry