Podwyżki 2020

Widzę, że ostatnio nikt nie rysuje planów podziału podwyżek, komu ile, młodym czy starym, zasłuzonym czy garbatym. Były rachunki, tabele. Ludzie mieli zajęcie 2 miesiące i skakali sobie do gardeł. Piszecie też o podszywaniu się niektórych pod więcej niż jednym nickiem. Kto tak robi na pewno wynika to z niskich pobudek. Ale nie szarpcie się. Lepiej wymyślić nową zabawę skoro kwota już nikogo nie interesuje np. kiedy będzie podwyżka: w maju, w sierpniu, w grudniu po południu czy przelewy pójdą rano czy wieczorem itp.

Zarobki w wojski w 2020, to tylko zasadnicze, należy doliczyć staż, za stopień i inne:
  • szeregowy: 3650 zł brutto,
  • starszy szeregowy: 3720 zł brutto,
  • kapral: 4140 zł brutto,
  • starszy kapral: 4190 zł brutto,
  • plutonowy: 4240,00 zł brutto,
  • sierżant: 4440 zł brutto
czyli u nas ma tak większość ! w wojsku ponad tymi stopniami jest 16 wyższych. To pokazuje jak oni nas traktują u góry ! Mają w d..
To są stawki uposażenia z zeszłego roku. Obecna tabela zaczyna się chyba od stawki 3830. Gdzieś już na tym forum pisałem.
Dochodzą do tego inne dodatki.
Więcej można znaleźć tutaj:

Sorry ale jakie ma znaczenie ile zarabiają żołnierze? Może wstawmy jeszcze zarobki lekarzy, górników i sprzątaczek? Jak ktoś chce do armii to na pewno przyjmą z otwartym ramionami . Jesteśmy celnikami i w kontekście innych funkcjonariuszy liczmy na równe traktowanie dotyczące tego co uzgodnilismy A nie zagladajmy innym do kieszeni bo to jest śmieszne

Sorry ale jakie ma znaczenie ile zarabiają żołnierze? Może wstawmy jeszcze zarobki lekarzy, górników i sprzątaczek? Jak ktoś chce do armii to na pewno przyjmą z otwartym ramionami . Jesteśmy celnikami i w kontekście innych funkcjonariuszy liczmy na równe traktowanie dotyczące tego co uzgodnilismy A nie zagladajmy innym do kieszeni bo to jest śmieszne
To, że są służbą jak i my. Ale jak koniecznie chcesz służbę o "porównywalnym" trybie pracy, to obecnie w Policji siatka wygląda bardzo podobnie. Wrzucałem chyba ostanio co proponują na start i było to coś koło 3800 zł. A u nas jak: 2600-3000zł?
Dobrze, że w ministerstwie karuzela stołków trwa, a Nasz Szef dobrze się ma...

HALO!!!! CZY KTOŚ W TYM MF-ie CZYTA TO I OGARNIA?????????????????? CZY KTOŚ PRZERWIE TEN CYRK????????

Chłopy w wojsku mają tak złożone i odpowiedzialne zadania publiczne że im takie wynagrodzenia to się po prostu należą jak chłopu ziemia. Wojny nie ma i nie będzie więc po apelu siedzą sobie na siłowni, grają w piłeczkę etc, i tak do 15tej ;)

To nie jest śmieszne ! pokazuję tylko jak mało dla właaaaaadzy znaczymy ! maja nas w d... !!!!

Chłopy w wojsku mają tak złożone i odpowiedzialne zadania publiczne że im takie wynagrodzenia to się po prostu należą jak chłopu ziemia. Wojny nie ma i nie będzie więc po apelu siedzą sobie na siłowni, grają w piłeczkę etc, i tak do 15tej ;)
Skoro w wojsku tak dobrze, to idź do wojska. Będziesz siedzieć na siłowni, grać w piłkę a i mieszkanko służbowe dostaniesz, a po przejściu na emeryturę kasę za brak kwatery.

Daj im spokój. Od tego są wojska terytorialne, a wizyty duszpasterskie w towarzystawie Policji ogarnia Żandarmeria Wojskowa. Wojo pakuje.

Powiem Wam że, szkoda tego wszystkiego. SCS to mogła być naprawdę fajna służba, ale widocznie władza ma inne priorytety. My widocznie musimy wypełnić lukę po zamkniętym teatrze Pana Karolaka.

Spokojnie już mnie słuchy dochodzą że młodzi zaczynają powoli odchodzić ze służby przygotowawczej w różne miejsca czy to prywatne firmy czy inna "firma". Niestety tam gdzie lepiej płacą tam odchodzą. Tak że za niedługo to nie wiem kto będzie tutaj robił. Młodych nie będzie - Ci którzy odejdą na emki i kto zostanie ??

Agata Flis sama jesteś dno. Co jak co ale obrażać mnie nie będziesz. Czepiliscie się zarobkow zolnierzy. Zawsze zarabiali więcej. Oczekujesz że ktoś z mf to przeczyta i podwyzy nam pensje o 1000 zl i zaplaci mieszkaniowke? Bo nie wiem jaki jest sens tych wywodów. Uwazam że trzeba upominać się o nasze podwyzki i o normalną ścieżkę awansu aby więcej zarabiac A nie pisanie na forum kto co robi i ile zarabia.

Aby zostać:
Szeregowym... musisz ukończyć co najmniej gimnazjum
Podoficerem...musisz ukończyć co najmniej szkołę średnią
Oficerem... musisz mieć tytuł zawodowy magistra lub równorzędny
ze strony wojsko-polskie.pl

w trakcie mojej służby zrobiłem studia magisterskie. Za to nie otrzymałem kompletnie nic. Dyplom dla przełożonych i kadr był warty zero. Za to Izba chętnie podawała statystki ile to "magistrów" pracuje wśród celników. Nie działałem kiedy kolega przenosił się do Straży Granicznej. Zostałem przy S.C., za co w nagrodę dostałem ucywilnienie. Obecnie nie jestem w KAS. Z perspektywy czasu widać że ta pseudo organizacja (nie wiem jak TO nazwać?) nie ma kompletnie zarządzania kadrami ani polityki na przyszłość. Ścieżki awansu nie istnieją (znajomy władzy może być oficerem za sprawą magicznej różdżki), zmienia się Szef i ma nowe pomysły na podległą służbę (wczoraj robiliście odprawy a dziś może "akcję PIT" za tydzień zostaniesz specem od cites, albo VAT?) - nie do wyobrażenia w Policji albo Wojsku. Wiem, że podobne rzeczy poruszono tu setki razy. Piszę, żeby młode osoby które są już w SC-S lub aspirują tutaj 17 razy przemyślały sens tej decyzji....

Prawda jest taka, że już mamy problemy kadrowe i tak będzie bo faktycznie jesteśmy najgorzej opłacana służba - tak bylo i niestety jest. Napewno nie będzie lepiej jesli chodzi o zainteresowanie naszą służbą chyba że po kryzysie bezrobotni będą u nas szukać zatrudnienia.

Agata Flis sama jesteś dno. Co jak co ale obrażać mnie nie będziesz. Czepiliscie się zarobkow zolnierzy. Zawsze zarabiali więcej. Oczekujesz że ktoś z mf to przeczyta i podwyzy nam pensje o 1000 zl i zaplaci mieszkaniowke? Bo nie wiem jaki jest sens tych wywodów. Uwazam że trzeba upominać się o nasze podwyzki i o normalną ścieżkę awansu aby więcej zarabiac A nie pisanie na forum kto co robi i ile zarabia.
Ale zaraz zaraz … jak to zarabiali więcej ? Z ustawy budżetowej na rok 2019 wynika że zarabiali mniej ...
Przeciętne uposażenie w służbach po noweli w 2019:
SW, SG, Policja - 5651 zł
Straż Pożarna - 5560 zł
SOP - 6732 zł
Służba Celno-Skarbowa - 5766 zł
Wojsko - 5530
WIem że to takie teoretyczne "przeciętne" kwoty.

Także u nas w są pieniądze aby wynagradzać nas przynajmniej tak samo jak inne służby a jak jest każdy widzi. Rodzi się pytanie gdzie idą te pieniądze ? Nie wiem, ale się domyślam ....

Skoro w wojsku tak dobrze, to idź do wojska. Będziesz siedzieć na siłowni, grać w piłkę a i mieszkanko służbowe dostaniesz, a po przejściu na emeryturę kasę za brak kwatery.
Równie dobrze można powiedzieć: po co mieszkać w Polsce,w niemczech zarabia się 4x tyle. Tylko co daje taka dyskusja ? Nic.

Aby zostać:
Szeregowym... musisz ukończyć co najmniej gimnazjum
Podoficerem...musisz ukończyć co najmniej szkołę średnią
Oficerem... musisz mieć tytuł zawodowy magistra lub równorzędny
ze strony wojsko-polskie.pl

w trakcie mojej służby zrobiłem studia magisterskie.
W SCS bez wyższego wykształcenia masz marne szanse aby przejść rekrutacje (chyba że jesteś ze skarbówki, oni przechodzą bez praktycznie żadnych rozmów i testów).

Ostatnia edycja:
Mało atrakcyjne warunki płacowe nie przyciągną dobrej jakości kandydatów. Już policja to przerabiała i teraz musi tłumaczyć się z użycia tazerów w ubikacjach... O nas nie będę pisał.
Sama emka i socjal nie przyciągną młodych, ambitnych i wykształconych ludzi, bo Ci zarobią dużo więcej i szybciej gdzie indziej. A w młodym wieku, tylko to się liczy.
Ale nikt nie patrzy w przyszłość, kiedy są problemy dziś.

Mało atrakcyjne warunki płacowe nie przyciągną dobrej jakości kandydatów. Już policja to przerabiała i teraz musi tłumaczyć się z użycia tazerów w ubikacjach... O nas nie będę pisał.
Sama emka i socjal nie przyciągną młodych, ambitnych i wykształconych ludzi, bo Ci zarobią dużo więcej i szybciej gdzie indziej. A w młodym wieku, tylko to się liczy.
Ale nikt nie patrzy w przyszłość, kiedy są problemy dziś.
Zgodzę się w 100% z Twoją wypowiedzią. Wystarczy spojrzeć kto np: w wydziałach DŚ jest ... Czy sa tam ludzie po prawie ? są ale jest ich z 5%... z przepisami, kodeksami, ustawami mają do czynienia ludzie bez urazy ale bez wykształcenia prawniczego. Żadnych dodatków motywujących, premie ( w ubogiej wersji, czasem ich brak tak jak w tym roku). Kto by się garnął za niecałe 2500 netto na start w przepisy? W zwykłej Kancelarii Prawnej więcej zarobi. Niestety "Góra" nie ma pojęcia co się na dole dzieje. Ale jak to zwykle bywa dobrze siedzi się w chlewiku gdzie wszystko dadzą pod nos.

Back
Do góry