PIKIETA 25 czerwca 2009r. godz. 12:00 - SEJM RP

Stalker2

Masz rację. Tylko przekonaj jeden związek do tego. Jeden bo pozostałe same się przekonały. Zbierzcie podpisy pod pismem do tego związku? Zwróćcie się w innej formie.
Zresztą jeszcze jest troche czasu - może organizacje członkowskie same zażądają od swych szefów konkretnych działań.
Póki co zaś...otrzymuję pocztą na zasadzie "łańcuszka" tragikomiczne nawoływania "szeregowych funkcjonariuszy" do poparcia pomysłów J. Kapicy - czyli obietnic bez pokrycia.
Niczym głosy potępiające warachołów z Radomia i Ursusa po czerwcu 1976 czy wystąpienia Gomółki o Syjonistach.
Niestety nie komiczne ale tragikomiczne - zwłaszcza w skutkach może to się okazać.

Masz rację. Tylko przekonaj jeden związek do tego. Jeden bo pozostałe same się przekonały. Zbierzcie podpisy pod pismem do tego związku?
Arturze, ale własnie o tym my szeregowi f-sze i p-cy mówimy. Po to nalegamy na idealnie wspólny głos wszysztkich związków (-federacja) aby tej federacji przreciwstawic sie jednym, silnym i zwartym głosem. jestem pod wrazeniem (powaga) tego ze razem ze Sławkiem Siwym stoicie w jednym szregu! jak najbardziej cieszy nas to. jeszcze brakuje tylko tego "zapięcia na zewnątrz". tak, by wasza wspólna siła była większa niż opór i wywrotowe działania f-cji.

o tym cały czas biadolimy , my "doły celne" (tak, z uporem maniak, stosuję taką terminologie :) )

protest wspolny?

W 2005 roku, gdy organizowaliśmy pikietę to się udało - wszystki związki stanęły razem choć przed pikietą bywały takie spięcia że iskry leciały.
Wierzę , że z Bożą pomocą (ludzkiej czasem mało) wszystko jest możliwe.
Są organizacje zakładowe - które nie muszą się podporządkować "górom".
Nie wiem jak ci odpowiedzieć - ale gdyby się zdarzyło, że jakikolwie związek wystąpi przeciwko ludziom - w mediach czy przed władzami - to ludzie to zauważą i zareagują, nawet po pikiecie.
Chyba kilkanaście tysięcy celników nie da się pokonać kilku myślącym inaczej osobom? 25 ego świat się nie skończy (raczej) - ale wnioski należą do Państwa.

Funkcjonariusze i pracownicy
Służby Celnej

Związek Zawodowy Celnicy PL informuje, że wspólnie ze Zrzeszeniem Związków Zawodowych Służby Celnej RP, Komitetem Protestacyjnym „Porozumienie Białostockie”; Związkiem Zawodowym Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy; NSZZ Solidarność organizujemy pikietę w dniu 25 czerwca 2009 roku pod gmachem Sejmu.
Pikieta rozpoczyna się o godzinie 12-tej.
Z większości izb jest organizowany transport. Zgłaszajcie chęć skorzystania z przejazdu do Przewodniczących Organizacji Izbowych, Przewodniczących Kół oraz Przewodniczących innych Związków Zawodowych. Oddalone komórki organizacyjne, w przypadku zainteresowania grupy funkcjonariuszy/pracowników, również mogą mieć zapewniony transport do Warszawy. W razie pytań, wątpliwości, względnie zaistnienia jakichkolwiek problemów prosimy o kontakt slawomir.siwy@celnicy.pl tel. 668-438-041.
Na ostatnim posiedzeniu Podkomisji sejmowej okazało się, że jesteśmy jako środowisko pracownicze manipulowani i wprowadzani w błąd. Szef SC przypadkowo oświadczył, że nie planował uruchomienia podwyżek w br.
Projekt ustawy o Służbie Celnej, został przygotowany wbrew deklaracjom i zobowiązaniom Rządu RP. Zaostrza obowiązki i rygory służby, ogranicza swobody obywatelskie, nie rekompensując tego żadnymi konkretnymi przywilejami. Forsowana przez Ministerstwo Finansów Ustawa o Służbie Celnej, wbrew temu co jest przedstawiane w różnorakich odezwach, nie zawiera żadnych zapisów na temat uprawnień emerytalnych dla funkcjonariuszy celnych. Oczywiste, stawiane od lat postulaty pracownicze nie są realizowane. Jesteśmy jedyną formacją, która ma zostać pozbawiona podwyżek płac w br.
Dość tego, czas działać!!! Komu leży na sercu dobro Służby Celnej, kto pragnie poprawy naszego statusu, nie powinien pozostać bierny. Jeżeli uważasz, że Nasza formacja zasługuje na poważne traktowanie, jeżeli nie zgadzasz się ze stosowaną manipulacją, weź udział w pikiecie. Bez Twojego wsparcia nie zostaną załatwione Nasze wspólne sprawy. Działania będą kontynuowane. Musimy tylko pokazać, że już w tej chwili jesteśmy do tego zdeterminowani.
Do zobaczenia w Warszawie, w dniu 25 czerwca.
Z pozdrowieniem:

Przewodniczący
ZZ-Celnicy PL
Sławomir Siwy

list do Ministra

Dziś o 22.00 w wiadomościach RMF poświęciło ponad 90sekund informacji o dotarciu przez dziennikarzy śledczych tego radia do listu zz do min. Rostowskiego, w sprawie tworzonych w MF regulacji prawnych umożliwiających popełnianie - kolowkialnie mówiąc - przekrętów z alkoholem, papierosami i paliwami, które przynoszą znaczne szkody dla Skarbu Państwa (a przynoszą zyski wiadomo komu).
Myślę, że trzeba ten wątek pociągnąć, wiadomo przecież, że dziennikarze też są leniwi i najlepiej idzie im przedruk z innej prasy.
Skoro RMF nadał, należy mieć nadieję, że dziennikarze innych mediów (TV,prasa, radio) zainteresują się tym tematem. Może warto by było aby oni też dotarli do tego okazuje się ściśle tajnego listu i idących za nim analizom??
Najlepiej gdyby taki tekst zanalazł się w serwisie PAP, bo ten przedrukowywują prawie wszyscy, ale to jest trudne. Może ktoś ma takie wejście?

rozmawiałem z kolega którego poznałem na ZKC-u , on pracuje w Ciechanowie, sadziłem ze Ciechanów blisko stolicy to i ekipa mocna na pikiete sie stawi
ale co sie okazało ???

o tej całe pikiecie dowiedział sie odemnie
u nich wszystko jest w Wielkiej Tajemnicy trzymane przez szefostwo

normalnie załamka

Dzięki takim właśnie rozmowom, sms-om i innym formom komunikacji dowiaduje się o pikiecie coraz więcej braci celniczej. Podobnie informowaliśmy się w styczniu 08r. i na tym to polega. Wyślijcie sms do swoich znajomych zatrudnionych w cle z prostym pytaniem:
CO PORABIASZ 25 CZERWCA?

rozmawiałem z kolega którego poznałem na ZKC-u , on pracuje w Ciechanowie, sadziłem ze Ciechanów blisko stolicy to i ekipa mocna na pikiete sie stawi
ale co sie okazało ???

o tej całe pikiecie dowiedział sie odemnie
u nich wszystko jest w Wielkiej Tajemnicy trzymane przez szefostwo

normalnie załamka

Proszę Cię, to co, oni w tym Ciechanowie internetu nie mają, nie wiedzą jak wpisać www.celnicy.pl? Przestań, kto chce to wie. Ściemniają. A ZZ też tam nie ma? A co ma do tego szefostwo? Co to ma być? Roboty tam pracują czy wykształceni myślący ludzie?
Ludzie z Ciechanowa odezwijcie się!!:D

Dziś (16.06) ok. 21:15 na TVP Regionalnej w audycji "Telekurier bliżej ciebie" wyemitowano kilkuminutowy program poświęcony problemowi przemytu papierosów przez granicę z Obwodem Kaliningradzkim i w ogóle granicy. Program moim zdaniem rzetelnie i obiektywnie pokazał celników bezpośrednio zwalczających przemyt, przedstawiono szykany na które byli narażeni, groźby oraz przypadki zemsty przemytników. Ukazano opieszałość lub wręcz brak działań ze strony organów ścigania na takie zdarzenia. Szczególnie wstrząsająca była (w rozmowie telefonicznej) odpowiedź rzecznika MF na pytanie redaktora, co robią aby poprawić bezpieczeństwo celników ujawniających przemyt - przeglądają statystyki (wyedytowane, było - monitorujemy statystyki.). Dawno nie widziałem programu przedstawiającego zwykłych celnych, ich służbę i związane z nią problemy w tak pozytywnym świetle. Nie wiem jaką ten program mógł mieć oglądalność, ale trzeba spróbować to przekuć. Zwłaszcza nie pozwolić na zrobienie z tego argumentu za szybszym przeprowadzeniem modernizacji SC według obecnych (bardzo korzystnych dla nielicznych osób i niekoniecznie korzystnych dla większości) założeń.
Niestety nie wiem, czy można znaleźć ten program w sieci, ani czy zostanie wyemitowana jego powtórka.
Edycja:
Ten sam materiał filmowy wyświetlono w "Celowniku" 17.06.2009 o 16:45, jednak na tvp1 pojawił się na żywo funkcjonariusz, czego na TVRegionalnej nie było. Moim zdaniem komentarz redaktora prowadzącego "Telekurier bliżej ciebie" był lepszy, dający do myślenia i zdecydowanie bardziej zgodny z tym, co o pokazanej sytuacji myśli zwykły funkcjonariusz. To, co zobaczyłem i usłyszałem z ust prowadzącego w "Celowniku" było jakieś takie nijakie, ale to tylko moje zdanie. Tego, co powiedział występujący na żywo funkcjonariusz nie chcę komentować.

Ostatnia edycja:
Dnia 17.06.2009 roku
Koleżanki i Koledzy funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej
KURTYNA OPADŁA
Brak emerytur celnych
Brak podwyżek uposażeń
W dniu 16.06.2009 roku w trakcie ostatniego posiedzenia nadzwyczajnej podkomisji sejmowej w sprawie rozpatrzenia projektu ustawy o Służbie Celnej definitywnie rozwiały się wszelkie wątpliwości:

- koncepcja emerytur celnych nie zostanie zgłoszona jako poprawka do projektu ustawy o Służbie Celnej ani przez stronę rządową, ani przez Posłów. Była to jedynie kolejna zagrywka Szefa Służby Celnej nastawiona na chwilowe uspokojenie nastrojów w Służbie Celnej, wzbudzająca nadzieje na poważne traktowanie funkcjonariuszy celnych. Była to propozycja, której brak realizacji z góry był przesądzony.

- Służba Celna pozostanie jedyną służbą mundurową w której w 2009 roku nie będzie podwyżek uposażeń (pomimo uchwalonej przez Radę Ministrów „uchwały modernizacyjnej”), za co bezpośrednią odpowiedzialność ponosi Szef Służby Celnej poprzez rozpowszechnianie nieprawdziwej informacji, że wprowadzenie podwyżek uposażeń możliwe jest jedynie po uchwaleniu nowej ustawy o Służbie Celnej. Skoro jednak możliwe było wprowadzenie podwyżek w ubiegłym roku w oparciu o funkcjonującą ustawę o Służbie Celnej możliwe jest to także w roku bieżącym.

Tak wykonywane są deklaracje Szefa Rządu RP wygłaszane w styczniu 2008 roku !!!

Stosunek Szefa Służby Celnej do kierowanej przez siebie służby dobitnie został wyrażony w wypowiedzianej przez niego opinii na forum podkomisji sejmowej, że wpływ do budżetu państwa ok. 40% środków nie jest zasługą zatrudnionych w Służbie Celnej funkcjonariuszy i pracowników lecz wynika z wpłat dokonanych przez podatników.

Podziękujmy Szefowi Służby Celnej, Ministerstwu Finansów i Posłom za takie docenienie wkładu pracy funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej w ochronę bezpieczeństwa finansowego i publicznego naszego państwa, przez liczny udział w pikiecie organizowanej w dniu 25.06.2009 roku w Warszawie przed gmachem Sejmu RP.

Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP

W głowie się nie mieści

Panie Sławku, na mnie Pan może liczyć ;) Ma Pan jakieś dane ile mniej więcej nas tam będzie?

no własnie?? sa jakies dane odnosnie liczby osób

ja wiem doskonale ze im dalej do 25 czerwca rtym wiecej chetnych a im blizej tym mniej
ale moze chociaz jakas ogólna liczba ??
pozdr

a swoja droga to pojechali po nas jak po bandzie:(

troche jest w tym i naszej winy ( niestety) bo za duzo było gadania a za mało robienia jak był ku temu czas:mad:

mam nadzieje że teraz jeszcze nie jest za późno:confused:

ja oczewiście na te pikiete się wybieram:D

Otrzymałem takiego maila:
"Bardzo dobry pomysł to przyjście na protest do Warszawy z rodzinami. Będzie nas więcej szczególnie że możemy nasze rodziny ubrać w żółte kamizelki ...
Jedźmy licznie do Warszawy a koledzy i koleżanki gdy nie możecie z nami jechać wspomagajcie nas i oglądajcie nas na swoich … DOMOWYCH TELEWIZORACH !!!"

Nie namawiam do oglądania telewizorów w domach, namawiam zdecydowanie do przyjazdu.
Pamiętajmy, że prawo udziału w zgromadzeniach to prawo konstytucyjne, które może być ograniczone tylko w formie ustawy.

Back
Do góry