Pensje, awanse, niuanse.

Z notatnika oficera śledczego(fikcja, nie fikcja, nie dla każdego fikcja):
Wszyscy uwielbiamy dostawać nagrody, pochwały itp dyplomy (niekoniecznie).
Cieszymy się jak dzieci z 3%, a jak łaskawie dadzą nam 3% w dwóch transzach to chodzimy na rzęsach, ciesząc się z socjotechnicznych zagrywek naszych władnych.

regulamin przyznawania 3% w ic ma zawarte pewne ograniczenia, tzn. można dostać 3% max. w kwocie średniej pensji w naszej ic (oczywiście My tyle nie dostaniemy nigdy, ale 11,5% ogólnej kwoty przeznaczona jest na Dyrekcję, Naczelników UC i z-ców, Nacz. Wydziałów, Księgową. jest to mniej niż 30 osób).

Ile dostałyby osoby zaznaczone na czerowno przy średniej naszej (tzn na każdego funkcjonariusza) np 750 zł i 1100 zł. Odpowiem tylko, że tyle samo, czyli średnią pensję na ic, i ani grosza więcej, a co się stanie, gdyby zamiast 1100, rozbic to na 750 i 350 (ta druga część łaskawie dana przez SSC z tego samego funduszu), za pierwszym razem moga dostac średnią ic(ok.3000 na czerwony etat), a za drugim razem już nie, gdyż jest to zbyt mała kwota, ale 1500 dostaną (średnio oczywiście)
Liczac średnio (i na podstawie Decyzji Dyrektora) szaraczki dostały średnio 1100, a zaznaczeni na czerwono ok. 4500.
Ale oczywiście IM się należy, bo skoro dostają 4 razy więcej, czyli za odpowiednią pracę:D
W związku z tym, że Oficjalnie nie udostępniono tych danych (ciekawe dlaczego:D) prosze traktować to jako fikcję oficerską.

PS regulamin przyznawania nagród uznaniowych dostępny na Corintii (zakładka: Decyzje Dyrektora IC)

PSII Podane kwoty są orientacyjne i z wiadomych względów nie są podstawą do składania roszczeń wobec przełożonych co do relacji wykonanej pracy w stosunku do otrzymanej płacy i nagrody :):(

Ostatnia edycja:
Kurczaki :) sie zdenerwowałem jak się dowiedziałem o tych pieniądzach które przeszły mi koło nosa dla czerownych. Ale mam jedno ale.

Panie Jabol Jest jeszcze w UC i IC Kilku takich i kierowników i naczelników którzy zarabiaja mniej niż podlegli im finkcjonariusze experci byli Naczelnicy cywile itp. i co Kurczaki?

Proszę o ustosunkowanie się do tego.

pozdrawiwm naszego wodza na urlopie.:D

PS. moje 1500 złotych poszło na wakacje w Polszce. Nie polecam Helu.
Go to hell

Jest tak jak prawisz, ale mam nadzieję, że już niedługo.
Nowa ustawa i jej rozporządzenia wykonawcze różnicują stanowiska na kierownicze, eksperckie (nie mylić z dotychczasowymi ekspertami) i specjalistyczne i wtedy wszystko powinno wrócić do normy (oczywiście są osoby, których pobory będą mocno odbiegać od przysługujących na danym stanowisku, ale zablokowane będą miały podwyżki przez wiele lat)
pzdr

Rozbawiłeś mnie do łez.
Wierzysz chyba w Donalda!
Już widze jak były Dyrektorom zabierają ich pieniądze, byłym Naczelnikom również.
Albo młodym Naczelnikom i Kierownikom wyrównują do pensji byłych Dyrektorów może Naczelników.
Czy pamietasz Różę Kanię Wojskowych Naczelników dowiedz się ilo oni zarabiają. Sądzisz że Cichy Don coś zmieni?

Mam bul brzuch od :D.

Myślę że Młynarz to czyta i zastanowi się nad tymi niuansami tak mi się zdaje bo mnie to .... obchodzi. Ale lepiej pracowac pod zwirzchnikiem który nie jest sfrustrowany paskami lub musi dorabiać na prywatnych uczelniach po weekendach i w poniedziłek nie chce mu sie mówić.
Pozdrawiam wszystkich tych o ktorych zapomniałem.

:cool:

jabol napisał :i wtedy wszystko powinno wrócić do normy

odbiegać hłe hłe hłe

nie będą podlegac regulacjom- jakim ..... regulacjom

właśnie

sam nie wiem czasami, skąd bierze się u mnie taki optymizm:confused:

wg nowych rozporządzeń, kierownik referatu będzie miał co najmniej 3500 zasadniczej brutto, więc powinien mieć najwięcej (chyba, że miałby np. Pułkowniko-podobnych pod sobą)

Obecni eksperci (nie wszyscy oczywiście) wg nowych regulacji nie będą piastować stanowisk eksperckich (bo i niby z jakiego powodu) i załapią sie na stanowiska specjalistyczne (będą mieli wyższa pensję niz koledzy), no chyba, że utrzymany zostanie klan ekspercki (osobny watek był juz na temat tej grupy prowadzony)

Wg mnie zmiana stanowisk to jedna wielka ściema, bo komu przeszkadzał mkc, kc, skc i inspektor? Teraz powstały jakieś ministerialne mutanty i modni specjalisci:o. Przecież te stanowiska to tradycja pokazująca nawet laikowi z kim ma do czynienia, a specjalista, to modne słowo, które za kilka lat może byc zastapione przez inne akurat wdrażane w MF-ie. Moim zdaniem zmiana nazewnictwa stanowisk to brak identyfikacji ze służbą i deptanie wieloletniej historii i dziedzictwa celnictwa.

Oczywiście wszystkim wykasowane zostaną terminy poprzednich awansów, i Tym, którzy nie byli awansowani od np 10 lat, cóż pozostanie, ta sama pensja zakamuflowana w kombinacyji nowego stanowiska i stopnia.

Obecne regulacje nie niwelują kominów, a czas pokaże, jak ścieżka awansu (poprzednio także była określona) będzie realizowana.

małe nieścisłości w projektach rozporządzeń:
par.6. rozp. w sprawie stanowisk i awansowania:!
ust.2. Jednorazowe podwyższenie uposażenia nie może być niższe niż 20% miesięcznego najniższego uposażenia zasadniczego

projekt rozporządzenie w sprawie uposażenia zasadniczego nie spełnia tego warunku, gdyz przeskoki w grupach bardzo często wynoszą 100 zł, co nie stanowi 20% najnizszego uposażenia zasadniczego, które w projekcie wynosi 2000zł.

PS To bedzie koniec szybkich ścieżek awansu na stanowiska kierownicze a przeskoczenie pomiedzy korpusami bedzie wymagać zdania egzaminów, więc bardzo dobrze, że obecna kadra będzie musiał zdać odpowiednie egzaminy:D, mam nadzieję, że nie bedzie to pic na wodę, bo kadra zarzadzająca musi być pierwyj sort, a towarzystwo wzajemnej adoracyji może powstać na bazie kompetencji, a nie MBW.

PSII Gdyby do MSWiA przekazano nieodpłatnie reformatora z MF, to nie byłoby juz sierżantów, poruczników, majorów itp, tylko cały klan specjalistów, a na poligon jeździliby prywatnymi czołgami na podstawie umowy cywilno-prawnej z dyrektorem.

Ostatnia edycja:
[FONT=&quot]z projektu:[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Art. 228. 1. [/FONT][FONT=&quot]W sprawach ze stosunku słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]bowego, zaistniałych przed dniem wej[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]cia w ż[/FONT][FONT=&quot]ycie niniejszej ustawy stosuje si[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]przepisy dotychczasowe.[/FONT]
[FONT=&quot]2. W przypadku, gdy przepisy prawa uzale[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]niaj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]prawo do [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadczenia lub jego wymiar od okresu pełnienia słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by funkcjonariusze celni, zachowuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]ci[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]gło[/FONT][FONT=&quot]ść[/FONT][FONT=&quot]słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by, z zaliczeniem dotychczasowego okresu pracy. Dotychczasowe okresy zatrudnienia w Służbie Celnej traktowane s[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]jako pełnienie słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy.[/FONT]
[FONT=&quot]3. Funkcjonariusze celni otrzymuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]cy [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadczenia pieni[/FONT][FONT=&quot]ęż[/FONT][FONT=&quot]ne, o których mowa w art. 20 i art. 20a ust. 1 ustawy uchylanej w art. 239, zachowuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot] prawo do tych [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadcze[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot] na [/FONT][FONT=&quot]warunkach okre[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]lonych w niniejszej ustawie.[/FONT]

[FONT=&quot]Alokowani funkcjonariusze (jeżeli pozostaną funkcjonariuszami) nie stracą równoważnika za brak lokalu mieszkalnego, o rozłąkowym na razie nic nie wiadomo, bo to rozporządzenia wykonawcze.[/FONT]

[FONT=&quot]Art. 196. [/FONT][FONT=&quot]W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób[/FONT] [FONT=&quot]fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z pó[/FONT][FONT=&quot]ź[/FONT][FONT=&quot]n. zm.[/FONT][FONT=&quot]36)[/FONT][FONT=&quot]) w art. 21 pkt 77 otrzymuje brzmienie:[/FONT]
[FONT=&quot]„77) równowa[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]niki pieni[/FONT][FONT=&quot]ęż[/FONT][FONT=&quot]ne za brak kwatery, wypłacone: funkcjonariuszom Policji i Słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by Wi[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]ziennej, Agencji Bezpiecze[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot]stwa Wewn[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]trznego i Agencji Wywiadu,[/FONT] [FONT=&quot]Stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]y Granicznej, Słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by Celnej, Biura Ochrony Rz[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]du oraz stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]akom[/FONT] [FONT=&quot]Pa[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot]stwowej Stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]y Po[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]arnej - do wysoko[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]ci nieprzekraczaj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]cej kwoty 2.280 zł,”[/FONT]

[FONT=&quot]nareszcie równoważnik za brak lokalu mieszkalnego będzie zwolniony z podatku dochodowego tj w innych służbach mundurowych (do wysokości 2280 zł)
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Wielu z nas ma ciche nadzieje, że w przyszłym roku dostanie podwyżkę, czy tak będzie?
Pewna grupa dostanie i to bardzo duże podwyżki (wartościowanie na to nie będzie miało większego wpływu), a będzie to obecna kadra kierownicza (nie uważam, że im sie nie należy) i przyszli eksperci.

Projekt rozporządzenia:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzial=640&id=149273&typ=news

obecni mkc, kc, skc, insp i eksp. zostaną w większości wrzuceni do mł. specjaistów, specjalistów i starszych specjalistów w grupach zaszeregowania od I do IX, czyli mnożnikach kwoty bazowej od 1,143 do 1,687, czyli z uposażeniem zasadniczym od 2100 do 3100 brutto. (kwota bazowa 1837 zł).

Niech każdy teraz realnie spojrzy na możliwość podwyżki.

Ostatnia edycja:
Ciekawa lektura.
Jeśli chodzi o dodatki funkcyjne, to w pierwszej chwili myślałem, że w arkuszu jest jakiś błąd. No ale znalazłem odpowiedni projekt i okazało się, że to jednak nie jest błąd. Nie powiem - lekko wstrząśnięty jestem...

Choć niejednemu kręci się w głowie od patrzenia na kwoty dodatków, to przyznać trzeba, że jest to zasadne. Nie może być tak, że np: naczelnik urzędu liczącego kilkuset funkcjonariuszy i cywili dostaje coś koło tysiąc euro na łapę, żeby było śmieszniej ma podwładnych, którzy zarabiają więcej od niego - taki bajzel jest na każdym szczeblu władzy i w każdej komórce Służby Celnej. Poza naszą Służbą tak nie ma nigdzie: w żadnych służbach mundurowych, w administracji państwowej czy samorządowej, nie wspomnę o firmach prywatnych. Ci którzy twierdzą, że to jest w porządku, tkwią mentalnie w peerelowskich realiach. Jeśli ma być dobrze musi być hierarchia w zarobkach, a nie urawniłowka.
Jest tylko warunek abyśmy w tej całej reformie wszyscy odczuli poprawę finansową, także szeregowi pracownicy, wzorem innych służb mundurowych. Mam nadzieję, że władza ma to na uwadze.:confused:

już to pisalem dawno temu ale cieszę się że to ktoś jeszcze widzi.
Pozdrawiam wszystkich na Nowy ROK 2009 nawet tych od trawy hi hi:D

Urlop

forum Poznania umiera alokowani podlegaja realokowaniu, pisarze uciszają sie ze wzgledu na lokalne przenosiny, Jabol oddał się buddyzmowi patrz kontenplacji (czy może dostał warunek?).
Być może mylę się, ale już wielu pisarzy umilkło, chyba wszyscy są zadowoleni, kupa siana na koniec roku, nowe mundurki, fajne nowe dziwczyny i pełnia szczęścia zawitała w IC Poznan :)
NNNNNNNNNNNNNUUUUUUUUUUUUUDDDDDDDDAAAAAAAAAA.
Gdzie są czasy Tego którego imienia sie nie wypowiada i jego pachołków(którzy dalej są pachołkami tylko teraz innego Pana) i traworzerców, którzy trzęśli całą Wielkpolską - idę na urlop.

Pa - pozdrawiam jelenia ktory zostawił włączonego kompa :D

forum Poznania umiera alokowani podlegaja realokowaniu, pisarze uciszają sie ze wzgledu na lokalne przenosiny, Jabol oddał się buddyzmowi patrz kontenplacji (czy może dostał warunek?).
Być może mylę się, ale już wielu pisarzy umilkło, chyba wszyscy są zadowoleni, kupa siana na koniec roku, nowe mundurki, fajne nowe dziwczyny i pełnia szczęścia zawitała w IC Poznan :)
NNNNNNNNNNNNNUUUUUUUUUUUUUDDDDDDDDAAAAAAAAAA.
Gdzie są czasy Tego którego imienia sie nie wypowiada i jego pachołków(którzy dalej są pachołkami tylko teraz innego Pana) i traworzerców, którzy trzęśli całą Wielkpolską - idę na urlop.

Pa - pozdrawiam jelenia ktory zostawił włączonego kompa
forum Poznania umiera alokowani podlegaja realokowaniu:D
Jak na razie to tylko jeden(nie mylić z jedyny)
pisarze uciszają sie ze wzgledu na lokalne przenosiny
Uciszają się: ze względu na już przeniesienia, obawę przeniesień czy też może chęć zmiany działu/wydziału?
Jabol oddał się buddyzmowi patrz kontenplacji (czy może dostał warunek?).
Też się nad tym zastanawiam.Olał sprawy związkowe, z tego co wiem to nie jedzie jutro do Warszawy...

PS.Humorystycznie
fajne nowe dziwczyny i pełnia szczęścia zawitała w IC Poznan
Czy coś widziałeś co umknęło oczom innych.Podziel się wrażeniami.
Nie śmiem wypowiadać imienia Tego:D którego imienia się nie wypowiada,ale pachołki:cool: sobaki niewirne ,masz rację dalej są na czuwaniu...

PS.Pozdrawiam wszystkich trawożerców...

Dr Jeckyll

Nie "olałem" spraw związkowych w izbie (urlop=kontemplacja, która wychodzi na dobre:))-nieobecność w Warszawie to zupełnie inna sprawa , a ciszę na forum tak naprawdę trudno zdiagnozować.
Jakoś dziwnie ,że po fakcie rezygnacji z funkcji vice zaczęły się sypać rezygnacje członków.Zbieżność faktów, przypadek,czy też skutki recesji;)
Mam nadzieję,że kontemplacja urlopowa przełoży się na pozytywną działalność po powrocie:D.

Back
Do góry