Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
Zdziwiłbys się, ile osób ma zasadnicze 2800 brutto + dodatki, chociaż te wyliczenia do końca mi nie pasują.
Co do tych 1,5 tys osób poniżej 2000 brutto, to wydaje mi się, że jest to realne. Zakładając, że nowoprzyjęci na mkc dostają 1700 brutto z dodatkiem, to (w większości izb po 3 latach to standard awans na kc wraz z podwyżką) po 5 latach ze stażowym mają ponad 2000 brutto.

PS W Poznaniu można przepracować 10 lat mieć mkc i żadnych perspektyw. to i ze stażowym nie ma 2000 :cry:
Można także zarabiać 2 razy tyle.

SASCHA (skarbowcy.pl) napisał:
A co do reformy to mam informacje, że nie wejdzie ta nieszczęsna reforma.

Co do reformy to po prostu, słyszałem wieści z ministerstwia. Nie zdążą wdrożyć reformy do zakładanej daty. Wyszła ponoć lipa z tego projektu.

Jabol jest wiecej ludzi którzy zarabiają do 2 tyś butto zasadniczej niż 1.5 tyś. Ja sam po 12 latach pracy w SC mam dopiero 2 tyś. A to daje dużo do myślenia. Stąd biorą się moje obawy.

Znam więcej podobnych przypadków.
W każdej cywilizowanej izbie po 3 latach mkc przepotwarza się w kc i ma 2000 brutto zasadniczej.

PS Gdy analizowałem wydati na wynagrodzenia w izbie poznańskiej, to nie odbiegała ona średjio od innych izb, więc Ci, którzy po 10 latach nie mają 2000 brutto są neutralizowani przez tych, którzy tę średnią podnoszą do średniej krajowej.
To jest tylko statystyka :oops:

PSII Dzisiaj byłby odpowiedni dzień na przedstawienie projektów KAS (13 i piątek)

Anonymous napisał:
SASCHA (skarbowcy.pl) napisał:
A co do reformy to mam informacje, że nie wejdzie ta nieszczęsna reforma.

Co do reformy to po prostu, słyszałem wieści z ministerstwia. Nie zdążą wdrożyć reformy do zakładanej daty. Wyszła ponoć lipa z tego projektu.
Gdzie to wyczytałeś? Fajnie by było gdyby to była prawda.

Pracuję 10-ty rok w SC i mam 2100 brutto ( bez dodatków - ok 300 zł ).
I dlatego jestem całym sercem za reformą. Obciąć pensje obibokom z wykształceniem zawodowym - wam już dziękujemy, przytuliliście tyle, że emeryturkę macie zapewnioną a teraz obijacie sie tylko i czekacie jak przetrwać.
Niech KAS będzie instytucją dla młodych, wykształconych ludzi dla których nawet te 1975 netto będzie zadawalającym wynagrodzeniem.
Jako kc na dzień dzisiejszy z dodatkami mam ok 1700 netto i każda zmiana wiążąca sie z podwyżka będzie dla mnie super. Koniec z pensyjkami rzędu 2500 netto plus 800 zł dodatków, koniec.

No to masz więcej niż ja. Moja wypłata to 1700 zł z dodatkami. Ale i tak jestem przeciwnikiem tej reformy. Teraz wiem co mam a po tej reformie to nie wiem co bedę miał. Lepszy w garści wróbel niż gołąbków sto na dachu.

za a nawet przeciw

1. polskie nagrania to pikuś w sutuacji gdy już niemal nie ma polskich służb celnych i to powinno być meritum sporu o reformę naszego resortu, może kiedyś to rozwinę natomiast naprawdę trudno jest w bardzo pobieżnej internetowej wymianie zdań /jak odczułem po ripostach dość emocjonalnej/ prezentować pogląd wynikający z systemu wartości
2. odnosząc się konkretnie w moim tekście do postu Gościa użyłem po części jego tekstu natomiast z kontekstu nic takiego nie wynika bym się z tym zgadzał. odezwałem się jedynie dlatego iż ogólnie mówiąc uraził moje poczucie estetyczne czytelnika komentując-osądzając innych w figurze stylistycznej którą pamiętam z lat o których trzeba zapomnieć.
3. ankiety stały się modne w ostatnich dekadach natomiast ich wiarygodność nie trwa nawet tygodni, szkoda czasu
4. dzięki za komplement, dobra jest i krytyka i pochwała byleby odnosiła się do wypowiedzi a nie odczucia czy też wynikała z jej niedokładnego przeczytania.
5. ludzie wartościowi odchodzą i odchodzili ale głównie w zawodowy letarg budzeni jedynie kolejnymi reformami ponieważ jako środowisko jesteśmy od dawna a może nawet od "naszego początku" niczym
6. i to dobrze
7. tylko pojedynczy człowiek może odcisnąć istotne piętno w czymkolwiek, tylko ty możesz być moralny, myślący / bonmoty typu moralne społeczeństwo, profesjonalna służba - to zaklęcia inżynierii społecznej/.
zaszczepiony poprzednimi dekadami społecznie mit o sile środowiska, społeczeństwa, elit itp. to wierutna bzdura. najpierw muszą istnieć indywidualności by można mówić o zbiorze indywidualności który poświęcając swoje racje osobiste i czas dla pozaprywatnych celów może osiągać porozumienie skutkujące efektami ważnymi i pożądanymi dla poszczególnych jednostek. tego fenomenu kultury narodu nie zastąpi żadna "sztuczna" inteligencja / wykształcenie, aktywność branżowa, nowe trendy, marksizm ani UE / i przecież na codzień jesteśmy tego świadomi.

sorry może znowu coś w tym wszystkim jest niezbyt czytelne ale pozostawiam ten passus bardziej do przemyślenia niż dyskusji.
szacuneczek

Zapewniam was ze znaczna część ma 3000 brutto plus dodatki. ONI NIE CHCA KAS. Ja mam 2000 brutto i KAS mi nie przeszkadza- mniej zarabiac nie będę.Mam nadzieję że murzynem dłużej tez nie, murzynem dla tych co duuuuzo zarabiaja, robia to bowiem moim kosztem!!!!!!!!!

Nie zgadzam się z IC POZNAŃ, ja mam 3500 brutto i chcę tej reformy. Dlaczego? To proste. Moja pensja zasadnicza to 2400 brutto + dodatek stażowy i za stopień. W KAS dostanę 2800 brutto + dodatek stażowy (to się nie zmieni) i być może - dodatek za stopień (?). Mogę stracić 200 lub 300 zł, albo i nie. Zobaczymy. Ale to są koszty reformy.

A moze więcej niz 2800 brutto podstawa, bo 2800 to ma byc chyba minimalna podstawa, a przy twoim stażu powinno byc więcej, jak śadzicie?

Tak naprawdę jakie będą stawki zaszergowania dowiemy się jak zoboczymy odpowiednie rozp. Jak na razie możemy tylko "pogdybac".
Swoją drogą to nie wyobrażam sobie, by wszyscy zaczynali od takiej samej stawki/grupy :?

KAS-y mają powstać bezkosztowo. W jaki więc sposób znajdą się pieniądze na takie uposażenia o jakich mówicie?

W SC jest wielu byłych dyrektorów, z-ców, itp. funkcyjnych, którzy teraz są ekspertami ze stopniami "generalskimi". Zarabiają 4 netto jak nic. Wystarczy teraz zrównać wszystkim kwotę bazową do wysokości 3 X NMW dodać do tego stażowe i np. owym funkcyjnym 3 od dołu stawkę zaszeregowania (3 od dołu stopień). Od dnia 1 stycznia 2008 r. taki gostek zamiast 4 tys. netto będzie zarabiać 2600 zł netto. 1400 zł pozostaje do podziału, np. dla fc, którzy teraz mają 1200 na rękę. Moi drodzy pracuję w cle od 17 lat i wiem jakie są dysproporcje płacowe pomiędzy fc przyjętymi w tym okresie.

Nie bądź naiwny. Juz to przerabialiśmy nie raz. A dobie alokacji "itp. funkcyjni" pozostali na swoich ciepłych posadkach, a funkcjonariuszy np. z małymi dziećmi poprzenoszono bez mrugnięcia okiem na drugi koniec Polski.

Właśnie dlatego ,że już to przerabialiśmy nie możemy popełnić tego samego błędu. Bardzo łatwo można wykazać ,że ci eksperci ,którzy odpadli od ściany tak na dobrą sprawę nigdy za nic nie odpowiadali. Tworzyli jedynie aureolę w ramach statystyki jak to dużo odpraw robią , jakie wydają decyzje. Teraz codziennie widzę te kolejki przy wpłatach akc. To klasyczny powrót do PRL. Ci z wężykami na czapce marzą o powrocie PRL-u . Żyli tylko z układów i tego co komuś załatwili. Dodatkowo dyskwalifikuje ich w większości najczęściej egzotyczne wykształcenie. Krzywdy nie będą mieli. Wszędzie szukają inżynierów. I podstawowa kwestia należy za wszelką cenę starać się aby pełnomocnik w izbach nie był z kręgu tej chorej władzy ,która kolejny raz prowadzi nas pod ścianę. Myślę ,że należy postępować jak nasi funkcyjni. Należy być bezwzględnym bo każdy z nich coś ma za kołnierzem. Przecież za ten bałagan nie mogą odpowiadać ludzie na samym dole,

To wszystko to pobożne życzenia. W mojej IC przyszła nowa władza i co!? Żaden cieć ze starych układów nie dostał to na co zasługuje. Były dyrektor pracuje w kasynie a jego świata ma się dobrze, może nawet jeszcze lepiej. Pensje te same a ZERO odpowiedzialności i prawdziwej pracy. Podajcie choć jeden przykład choćby postępowania dyscyplinarnego zakończonego dotkliwą i sprawiedliwą karą przeprowadzonego w stosunku do tych ludzi. Ja przynajmniej o takim nie słyszałam. Popatrzcie na nową władzę jak się panoszy i jak wydaje przez nas zbierane pieniądze. To samo jest w IC. Przecież to ich ludzie teraz rządzą.

kase odebrać!!!

To prawda co piszesz z tym kasynem, koleś łyka minimum 4000 na rękę i sie śmieje!!! znam takich co najmniej 10!!! nie dziwię się ,że ludzie chcą do KAS- MAJA NADZIEJĘ , ŻE TAKICH WYPIERD...NA ZBITY PYSK!!! to jawna niesprawiedliwość jest -sami sobie pensje wywindowali a motłoch niech zapier....dala za friko. Ale przyjdzie na nich czas..... :D

Każdy kto myśli że wejście KAS rozbije stare układy w SC moim zdaniem bardzo się zdziwi. Ci co dobrze zarabiali i mieli układy nadal będą je mieli nie bądźcie naiwni!

Status
Zamknięty.
Back
Do góry