za a nawet przeciw
1. polskie nagrania to pikuś w sutuacji gdy już niemal nie ma polskich służb celnych i to powinno być meritum sporu o reformę naszego resortu, może kiedyś to rozwinę natomiast naprawdę trudno jest w bardzo pobieżnej internetowej wymianie zdań /jak odczułem po ripostach dość emocjonalnej/ prezentować pogląd wynikający z systemu wartości
2. odnosząc się konkretnie w moim tekście do postu Gościa użyłem po części jego tekstu natomiast z kontekstu nic takiego nie wynika bym się z tym zgadzał. odezwałem się jedynie dlatego iż ogólnie mówiąc uraził moje poczucie estetyczne czytelnika komentując-osądzając innych w figurze stylistycznej którą pamiętam z lat o których trzeba zapomnieć.
3. ankiety stały się modne w ostatnich dekadach natomiast ich wiarygodność nie trwa nawet tygodni, szkoda czasu
4. dzięki za komplement, dobra jest i krytyka i pochwała byleby odnosiła się do wypowiedzi a nie odczucia czy też wynikała z jej niedokładnego przeczytania.
5. ludzie wartościowi odchodzą i odchodzili ale głównie w zawodowy letarg budzeni jedynie kolejnymi reformami ponieważ jako środowisko jesteśmy od dawna a może nawet od "naszego początku" niczym
6. i to dobrze
7. tylko pojedynczy człowiek może odcisnąć istotne piętno w czymkolwiek, tylko ty możesz być moralny, myślący / bonmoty typu moralne społeczeństwo, profesjonalna służba - to zaklęcia inżynierii społecznej/.
zaszczepiony poprzednimi dekadami społecznie mit o sile środowiska, społeczeństwa, elit itp. to wierutna bzdura. najpierw muszą istnieć indywidualności by można mówić o zbiorze indywidualności który poświęcając swoje racje osobiste i czas dla pozaprywatnych celów może osiągać porozumienie skutkujące efektami ważnymi i pożądanymi dla poszczególnych jednostek. tego fenomenu kultury narodu nie zastąpi żadna "sztuczna" inteligencja / wykształcenie, aktywność branżowa, nowe trendy, marksizm ani UE / i przecież na codzień jesteśmy tego świadomi.
sorry może znowu coś w tym wszystkim jest niezbyt czytelne ale pozostawiam ten passus bardziej do przemyślenia niż dyskusji.
szacuneczek