Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
święta prawda Misiek - w pełni popieram twoje wywody- sprawny menadzer jest potrzebny w kazdej instytucji nawet takiej non-profit jak uc czy ic

nie wiem jak w innych urzedach ale na lotnisku nie ma czasu czytac gazet..widze ze czesc z nas podzielila sie na2 grupy..osoby pracujace ok.20 lat-ktore sa prezciwne tzw.reformie i osoby z malym stazem-z wypowiedzi ktorych przebija totalna niechec zeby nie powiedziec nienawisc do starszych pracownikow...z czego to sie bierze??? z waszego rozczarowania...przyszliscie do pracy..uslyszeliscie ze jest tu kupe kasy,ktora na was czeka i co czekal tylko totalny zapi....dol???rozczarowanie???reforma jest do dupy...zmienic nalezy twardoglowych kierownikow i naczelnikow i pozwolic ludziom znajacym sie na pracy po prostu pracowac...POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH NORMALNYCH Z OKAZJI SWIAT..........[/quote]
MELA dobrze gadasz,,,, zatem W te piękne święta,gdy Pan Zmartwychwstanie,Życzę Ci smacznych jajek na śniadanie,żółtego kurczaczka,białego zająca i by te święta trwały bez końca! i niech sie dzieje wola nieba.... (a nie wszechmocnego)

Dobrze to ujęłaś. Jest tylko jedna ważna kwestia, o której nie wspomniałaś. Młodych jak to młodych cechuje zapał do pracy. Oczywiście nie mówię o wszystkich ale takie zjawisko można często zaobserwować. I ten zapał jest często sprytnie wykorzystywany-młody z czasem staje się człowiekiem od czarnej roboty, a stary spija zazwyczaj śmietankę. Do tego frustrację młodych pogłębia fakt, że ci starzy dostają na pasku często kwoty 2 do 2,5 a nawet 3 razy większe od tych jakie mają młodzi.
Jak to się mówi jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Dziwię się, że pomimo przenikliwego spojrzenia, nie zauważasz tych subtelności.

Miś napisał:
Porównanie do Policji, czy też SG trochę nie na miejscu, ponieważ my nie nosimy broni, nie mówiąc juz o uprawnieniach.
Jeśli to jest Misiu Twój jedyny argument to chyba nie czytałeś dokładnie wypocin Banasia. Jest tam mowa o uzbrojeniu i środkach bezpośredniego przymusu.

do janka..
po 20 latach pracy zarabiam 2100 zl na reke ,osoba ktora przychodzi do pracy zarabia 1300-1400zl,i uwazam ze jest to normalne -moja wiedza i doswiadczenie oraz znajomosc i interpretacja przepisow zasluguje nawet na wieksza pensje..a to ze mlody pracownik jest wykorzystywany tak jest w kazdej pracy,nawet w super firmach swiezy pracownik robi taka robote ktorej starszy nie zrobi,i nadal uwazam ze na miescie panuje przekonanie ze celnicy zarabiaja i maja kupe kasy z lewizny i nadal uwazam ze 95% ludzi,ktorzy przychodza do pracy mysla o tym sposobie zarabiania pieniedzy ...natomiast nas starszych uwazaja za przeszkode do dorwania sie do zloba...i nadal uwazam ze dlatego tak nas oczerniaja na tym forum,z taka niechecia o nas pisza...TYLKO ZE ZLOBA JUZ DAWNO NIE MA....

po 20 latach pracy zarabiam 2100 zl na reke ,osoba ktora przychodzi do pracy zarabia 1300-1400zl,i uwazam ze jest to normalne -moja wiedza i doswiadczenie oraz znajomosc i interpretacja przepisow zasluguje nawet na wieksza pensje

To jestes wyjątkiem potwierdzającym regułę. Ja uwazam ze po 13 latach pracy 1760 na rękę to mało.

mela napisał:
do janka..
po 20 latach pracy zarabiam 2100 zl na reke ,osoba ktora przychodzi do pracy zarabia 1300-1400zl,i uwazam ze jest to normalne
No tak, jeżeli tak uważasz, to wydaje mi się, że szkoda z tobą dyskutować. A dlaczego? Może słyszałaś o ostatnim pomyśle Koreańczyków z Wrocławia. Chcą zatrudniać w swojej fabryce Chińczyków, bo... nikt już nie chce pracować za 1500 zł. I co? A ty uważasz, że to normalne, że urzędnik w RP ma zarabiać tyle ile ludzie, którzy utożsamiani są z tanią siłą roboczą! Szok!
W naszej pracy trzeba mieś wysokie kwalifikacje i 1300-1400 zł to grubo za mało. Tak samo 2100 zł po 20 latach to śmieszne pieniądze.
W głowie mi się nie mieści że taki stan uważasz za normalny. I gość wyżej również. Gdzie wy żyjecie? Dlaczego nie potraficie się cenić? Dlaczego macie takie niskie mniemanie o sobie?
A z tymi 95% nie podzielam twojej opinii - na "mieście" różne bzdury ludzie wygadują.

Poza wyjątkami ( postgucowcy) i kochankami dyrektorów (niezależnie od płci) ,nikt w SC nie zarabia godziwych pieniędzy. To jest fakt!!! Niezależnie od tego czy narażony jest na niebezpieczeństwa zwiazane z pracą na granicy ( wyrazy uznania ), czy musi podejmować trudne decyzje merytoryczne. Zarabiamy skandalicznie mało.
Nie wyolbrzymiajcie konfliktu młodzi-starzy. To w dużej mierze jest konflikt pokoleniowy, tak było zawsze. Młodzi chcą szybko dostosowywać świat do swoich potrzeb, a starsi za tym trochę nie nadążają. Złoty środek? Jak w futbolu... Mix młodzieńczej fantazji z doświadczeniem.
Próba przechylenia szali na jedną ze stron skończy się niepowodzeniem.
Wsród młodych i starych są złodzieje i uczciwi, ładni i brzydcy, brunetki i blondynki, niscy i wysocy itd.
Czasy się zmieniają, a ludzie pozostają tacy sami...

o matko czy wy myslicie??????????????????????????
nie uwazam ze zarobki po 20 latach w wys 2100 zl sa normalne ale uwazam ze roznica powinna byc w zarobkach dla osob pracujacych 1 rok i dla osob ze starszym stazem,i o to mi chodzilo...........i nadal uwazam ze 95% ludzi,ktorzy przychodza do cla mysla o lewiznach a nie o normalnej pensji-dlaczego zwalniaja sie po 6 m-cach???bo co dociera do nich ze kasy nie ma a jest duzo roboty...???

Zwalniają się , ponieważ nie widzą perspektyw.
Mam tą okazję i pracuje z nowoprzyjetymi i wcale sie im nie dziwię, że odchodzą. Dlaczego? Nie sądze aby głównym kryterium było, jak to nazwałaś, brak lewizn. Zresztą, skąd taka opinia , koleżanko? Może plotka?Wszystko musi Ci się kojarzyć tak jednoznacznie?Wracajac do tematu ,widzą brak perspektyw, idiotyczne procedury i wysokość zarobków osób, które pracują już kilkanaście lat. Każdy , kto ma odrobinę oleju w głowie , rzuci taką pracę i poszuka swojej szansy gdzie indziej. Sam pracując już naście lat w SC gorąco ich do tego namawiam. Nie życzę im , aby popełnili ten sam błąd co ja.
Na marginesie, robie wszystko, aby stąd uciec..., bo mam rodzine na utrzymaniu.I nie mam pretensji do Banasia i poprzedników, tylko do siebie.

Dorzucając jeszcze kamyczek powiem, że wczoraj na spotkaniu rodzinnym dowiedziałem się od szwagra, że jego brat - mechanik w warsztacie samochodowym dostaje 2500 netto + na lewo premie.
Z tymi 95% to już nie powtarzaj bo obrażasz ludzi.

j_a_nek napisał:
Dorzucając jeszcze kamyczek powiem, że wczoraj na spotkaniu rodzinnym dowiedziałem się od szwagra, że jego brat - mechanik w warsztacie samochodowym dostaje 2500 netto + na lewo premie.
Z tymi 95% to już nie powtarzaj bo obrażasz ludzi.

chyba sie nie myle twierdząc, że oczywiście po świetach sporządzisz tego spotkania notatke słuzbową celem nadania sprawie brata szwagra toku urzędowego

Spokojnie. Stary jak jest dobry i nie jest czerwony i się nie obija to go do KASy przyjmą. Gorzej jak ma trójke na pasku miga się od pracy jak zawsze albo jak za komuny.

właśnie!!!

Swięta prawda!!! Co nam de facto ta SC dała ??? Traktują nas podle .Płacą do dupy. Gorzej być nie może. Czekamy na KAS. Oby było lepiej. Z rozmów z ludźmi wynika że większość z nas jest za powstaniem KAS. Taka jest prawda. Chcemy zmian- prawdziwych zmian na lepsze !!!Wesołych Świąt Wszystkim!!!!!

b) w przypadku izb i urzędów celnych należy założyć:
i. ok. 1500 pracowników zarabiających poniżej 2000 zł implikuje wydatki w kwocie ok. 21 mln zł,
ii. ok. 7 000 pracowników zarabiających pomiędzy 2000 – 3000 będzie wymagało wydatków w kwocie ok. 40,3 mln. zł.

Chyba czegoś tu nie rozumię, celników jest około 15 tyś a tu jest mowa o 8,5 tyś. Zastanawiam się gdzie zaginęło pozostałych 6,5 tyś celników.

a to ciekawe

no właśnie, gdzie te 6,5tys??
a co do KAS. byłem ostatnio na szkoleniu. ok 30 młodych ludzi - celników. i wiecie co? wiążemy z tą reformą nadzieję, tak nadzieję na zmianę chorych układów panujących w tej skostniałej instytucji.

proste tylko 8,5 tyś. bedzie zarabiać więcej, czyli będzie urzędnikami skarbowymi a reszta zostanie zwykłymi pracownikami tak zwani cywilni - i ich wyższe wynagrodzenia nie dotyczą czyli zozostałych z 15 tyś. celników

Zgadza się zgodnie z projektem będzie obsługa administracyjna a to zwykłe stanowiska cywilne od referenta do głównego specjalisty, a co do wynagrodzeń zgodnie z obowiązujacą ustawą o słuzbie cywilnej od 01.01.2008r. wynagrodzenia będą ustalone odpowiednim mnoznikiem do stanowiska bez widełek. Oczywiście MF nic do tego nie będzie miało bo problem zostanie rozwiązany przez rozporządzenie Prezesa RM.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry