Nowelizacja ustawy o grach hazardowych godzi w interes państwa

Jak myślicie czy całkowita likwidacja w przeciągu 5 lat automatów o niskiej wygranej to jest raj dla cmentarnych rozmówców Chlebowskiego? Ja to widzę od takiej śmiesznej strony, że w związku z wydawaniem koncesji na 5 lat dotychczasowi bossowie hazardu pozostaną w tym okresie bezkonkurencyjni. Nikt nowy nie stworzy konkurencji, oni właśnie dostali nowe koncesje. Obecna konkurencja wykruszy się w ciągu roku, a nowej nie przybędzie. Raj na ziemi.

mi ta idea się podoba.
hazard tylko w kasynach i w salonach gier, to bardzo dobry pomysł, jeżeli chcesz grać, idź do kasyna, a nie w kiosku z papierosami, z bułkami i pączkami, na stacjach paliw, dosłownie wszędzie są automaty, a zyski dla pastwa wątpliwe, dla szarej strefy - ogromne.

Do kasyna i salonu może wejść każdy, a kontrola jest łatwiejsza (podatki wysokie).
Wystarczy mi, że w kasynach grają ludzie uzależnieni, nie musimy ich mieć dodatkowo w kilkudziesięciu tysiącach miejsc w Polsce.

PS Wyobraźcie sobie uzależnioną od hazardu matkę, która z niemowlakiem przychodzi do kasyna, a że nieletni nie mogą wejść, pozostawia dziecko na zewnątrz w wózku a sama na kilka godzin oddaje się grze o dziecku zapominając.
W obecnej chwili jest jeszcze gorzej, gdyż automaty stoją WSZĘDZIE, uzależnieni graja 24h na dobę a maszyny są zoptymalizowane pod kątem zysku dla właściciela.

To bardzo dobry pomysł, aby oddawać się tej "przyjemności" tylko w kasynach i salonach gier, z korzyścią dla całego społeczeństwa, a że wpływy do budżetu będą niższe? nic to, pozostanie więcej do wydania w budżetach domowych, bo tylko kilka procent z obecnych użytkowników pójdzie do legalnych miejsc, a jeżeli powstaną nielegalne, no cóż, to już będzie należało do naszych zadań.

POPIERAM!!!

Mi też sie podba to, żeby nie było ANW w kieskach, sklepach, myjniach, budkach gdzie ledwo same automaty się mieszczą. Ale mogłyby byc w lokalach, resaturacjach itp. Wymogi do otworzenia salonu, kasyna są zależne od ilości mieszkańców jednak więc wszystkie wisoki odpadają, będzie kwitł hazrd nielegalny

Ktoś kiedyś nieprzypadkowo zawarł ograniczenia dot. ilości mieszkańców, bo
Ale mogłyby byc w lokalach, resaturacjach
okazałoby się, że powstałoby kilkadziesiąt tysięcy nowych restauracji i lokali:D tylko z nazwy, z automatami.

TYLKO KASYNA i SALONY GIER, żadnych odstępstw, ew. zmiana ustawy ws ograniczeń ilościowych kasyn.

...

A ja chciałbym zwrócić Waszą uwagę na kapitał polityczny który zbił na tej aferze nasz Szef; w mediach ma wizerunek uczciwego gościa który zna się na rzeczy - i bardzo dobrze. Jednak mam Mu za złe że ani razu w trakcie oficjalnych wypowiedzi do kamer (przynajmniej tych które widziałem) nie wystąpił w mundurze, ani nie wspomniał o naszej Służbie Celnej.
A mogłoby to dać wiele ...

A ja chciałbym zwrócić Waszą uwagę na kapitał polityczny który zbił na tej aferze nasz Szef; w mediach ma wizerunek uczciwego gościa który zna się na rzeczy - i bardzo dobrze. Jednak mam Mu za złe że ani razu w trakcie oficjalnych wypowiedzi do kamer (przynajmniej tych które widziałem) nie wystąpił w mundurze, ani nie wspomniał o naszej Służbie Celnej.
A mogłoby to dać wiele ...

dokładnie, wyrósł na bohatera, ale nieogolony i bez munduru

Też uważam że rząd podjął właściwe kroki. Kilku cwaniaków zarobi mniej. Tak naprawdę do obecnej chwili istniejące przepisy nie pozwalały nam praktycznie na nic.

ale się ubawiłem - JAK NA NIC?????!!!!!!!!
Na wszystko tylko czytaj przepisy i znaj się na tym czego dotyczą.
Ja tam zwożę codziennie do bazy AoNW.
Żaden , ale to żaden automat w Polsce nie spełnia wymogów ustawy o grach...
nie wspomnę o nagminnym łamaniu zakazu gry dla osób poniżej 18-go roku życia , w wyniku którego automat ląduje w magazynie depozytowym w celu poddaniu go badaniom przez biegłego. I co? Takich badań nie da rady przejść. Zrozumcie , że same automaty to jest taaaaki malutki wierzchołek góry lodowej. Uzyskanie zezwolenia , kaucja , zabezpieczenia itd. To są dopiero wałki.
I tu się rodzi problem pomiędzy firmami/spółkami/ chcącymi w sposób legalny zarabiać a firmami "wałkami".
Sami na siebie bat ukręcili bo się dogadać nie mogli. Jeden drugiemu podbierał punkt itd. Jakby nie zakaz to jeszcze na plebanii by powstawiali i w szkole na korytarzu. Jeden debil z drugim wymyślił kratkę w lokalu żeby 6 wstawić. Inny barakowóz z kilkoma oddzielnymi wejściami a jedną osobą obsługi.
Przez 3 lata zwiększyli liczbę automatów kilkukrotnie ale mało było. Teraz nie potrafią zapanować nad potworem którego stworzyli. Czy ktoś z Was podejmujących kontrolę zastanowił się kiedyś w jaki sposób można dokonać denominacji w ciągu tygodnia / zgodnie z zapisem księgi kontroli automatów/ na terenie średniej wielkości województwa? Przez 3-4 operatorów danej spółki ale jednej jednostki badającej. hmmm tych 3-4 panów , którzy podobno zarzuty usłyszeli potrafili założyć plomby legalizujące wszystkim operatorom w kilka dni. No cóż. Mamy rozwiniętą sieć autostrad , punkty są obok siebie ....
ehh szkoda dalej pisać

za radiem RMF FM

Cz, 2009-10-29 15:04
Celnicy do szarej strefy hazardu nie wejdą

Służba celna nie ma odpowiednich narzędzi do walki z hazardem. Nie będzie mogła wykonywać swoich zadań - tak część celników odnosi się do nowej ustawy o służbie celnej, która zacznie obowiązywać już za dwa dni. Wskazują również, że nie będą mogli w pełni kontrolować rynku jednorękich bandytów.

Więcej na ten temat:

Szykuje się nowa inwazja jednorękich bandytów? (29 października)
Celnicy domagają się prawa do prowadzenia czynności operacyjno-rozpoznawczych, czyli możliwości prowadzenia wywiadu i stosowania podsłuchów. W praktyce brak takich uprawnień oznacza pozbawienie funkcjonariuszy informacji o oszustwach i możliwości obserwacji miejsc urządzania nielegalnych gier - stwierdził Sławomir Siwy ze związku celnicy.pl. Zaznaczył on, że nowa ustawa pozwala celnikom tylko na kontrolę legalnie działających salonów gier. Tych nielegalnych, z szarej strefy, nie będą mogli zgodnie z prawem wyśledzić.

Ministerstwo Finansów twierdzi, że celnicy poradzą sobie bez tych uprawnień, bo dostaną nowe narzędzie - eksperyment. Kontroler będzie mógł sam zagrać i sprawdzić, jak działa maszyna. Co ciekawe, do tej pory nie było takiej możliwości. Nic więc dziwnego, że na 17 tysięcy kontroli w ubiegłym roku celnicy znaleźli tylko 200 nieprawidłowości – choć oni i gracze dobrze wiedzą, że znacznie więcej automatów działa niezgodnie z prawem.

ręce opadają po raz kolejny :(

Cz, 2009-10-29 15:04
Celnicy do szarej strefy hazardu nie wejdą

Służba celna nie ma odpowiednich narzędzi do walki z hazardem. Nie będzie mogła wykonywać swoich zadań - tak część celników odnosi się do nowej ustawy o służbie celnej, która zacznie obowiązywać już za dwa dni. Wskazują również, że nie będą mogli w pełni kontrolować rynku jednorękich bandytów.

Więcej na ten temat:

Szykuje się nowa inwazja jednorękich bandytów? (29 października)
Celnicy domagają się prawa do prowadzenia czynności operacyjno-rozpoznawczych, czyli możliwości prowadzenia wywiadu i stosowania podsłuchów. W praktyce brak takich uprawnień oznacza pozbawienie funkcjonariuszy informacji o oszustwach i możliwości obserwacji miejsc urządzania nielegalnych gier - stwierdził Sławomir Siwy ze związku celnicy.pl. Zaznaczył on, że nowa ustawa pozwala celnikom tylko na kontrolę legalnie działających salonów gier. Tych nielegalnych, z szarej strefy, nie będą mogli zgodnie z prawem wyśledzić.

Ministerstwo Finansów twierdzi, że celnicy poradzą sobie bez tych uprawnień, bo dostaną nowe narzędzie - eksperyment. Kontroler będzie mógł sam zagrać i sprawdzić, jak działa maszyna. Co ciekawe, do tej pory nie było takiej możliwości. Nic więc dziwnego, że na 17 tysięcy kontroli w ubiegłym roku celnicy znaleźli tylko 200 nieprawidłowości – choć oni i gracze dobrze wiedzą, że znacznie więcej automatów działa niezgodnie z prawem.

ręce opadają po raz kolejny :(

Noż kur..wa mać !! A do tej pory nie było eksperymentu procesowego???????
Skąd te 200 nieprawidłowości??? Na tyle kontrolujących ????
ps. komu druk protokołu eksperymentu procesowego wysłać??
weźcie się do roboty i tyle
bez odbioru

bez odbioru

Całkowita zgoda Hans, od nowelizacji kks w 2005 roku stosujemy i jeśli się odrobinkę postara każdy sąd da się przekonać (no może prawie każdy;)) nawet okręgowy uchylił mi na jego podstawie kilka razy wyrok uniewinniający

bez odbioru

oddziały prewnecji celnej nazywaja się grupy mobilne,elementy działań operacyjnych nazywaja się analiza ryzyka,prowokacja celna nazywa się eksperyment,komendant główny SC nazywa się wiceminister finansów,
a sekretarki w SC mają jaja ok.55 lat badania zdrowotne które kwalifikują tylko do przenoszenia ryzy papieru A4 ksero, jak w bajce białe damy straszą na zamku o sorry w Urzędzie,
Kubica gdzie te amerykanskie emerytury ,

Digital41 trafna diagnoza sytuacji :)
W blokowaniu serwerów m.Kapica ma już doświadczenie (m in. WSSC i Celnicy.pl), miejmy nadzieje, że nie posądza Nas o faszyzm.
Z mojej wiedzy informatycznej - aby, mieć dostęp do internetu na całym świecie nie jest potrzebny żaden serwer w Polsce! - "Te satelity fruwają, fruwają i niczego nie potrzebują" jak mawiał klasyk.
A monitorowanie przelewów... - Awykonalne! Pani z Biedronki (ulubiony sklep m.Kapicy i mój) gdzie opłacam rachunki i przelewy ma mnie monitorować? Po za tym na rachunku ( w języku zrozumiałym dla strony) oczywiście będzie napisane:" Tytułem nielegalnego w Polsce hazardu internetowego":)
Panie m.Kapica! - będę miał internet z satelity (operator UK), kartę kredytową (bank UK) i będę ją zasilał w Biedronce (tajemnica handlowa) i proszę mi udowodnić uprawianie hazardu w Polsce.:)
Pieniądze z hazardu będą sie lały strumieniem do zagranicznych podmiotów, podatki (duże) będą zasilały kraje o normalnym podejściu do obywatela i interesu Państwa, a my zostaniemy z niczym, przepraszam: z walką z wiatrakami i PR-em rządu.
Parafrazując PO: By żyło się lepiej... Anglikom.

ściema

Ciekawe, jak będziecie to prawo egzekwować. Śledząc każdego użytkownika, zatrudniając armię urzędników do sprawdzania biegu wszystkich operacji z kart kredytowych?
KAPICA: To jest prosty system - po pierwsze, ograniczenie bezpośredniego dostępu z polskich serwerów na strony organizatorów gier. Po drugie, śledzenie przepływów finansowych poprzez namierzenie konta należącego do kogoś, kto prowadzi hazard w interne-cie, i sprawdzenie wszystkich transakcji na to konto i z niego.

1. M.Kapica nie ma elementarnej wiedzy na temat internetu i ograniczenia dostępu do niego na terenie kraju. Każdego dnia może powstać np. 5000 stron na całym świecie dotyczących hazardu i kto to fizycznie ograniczy? Z pełnym szacunkiem dla nich, informatycy SC?:)
2. Jaka ustawa w RP upoważni kogokolwiek np. SSC do wglądu w konto (innej legalnej formy przejrzenia transakcji bankowych nie ma) legalnie działającego przedsiębiorcy w Wielkiej Brytani? Żadna!
science fiction!

Rozmawiałam z jednym z większych graczy. Bardzo dobrze, już nam ten internet nie będzie wchodził w drogę - mówił.
KAPICA: Dla kasyn czy firm bukmacherskich posiadających zezwolenia i płacących podatki w Polsce hazard w internecie jest nieuczciwą konkurencją.

I tu jest cała prawda !
Rząd ustawą wykończy "nieuczciwą" konkurencję Pana Sobiesiaka (sponsora PO).

Back
Do góry