NAJNOWSZE INFORMACJE

• Thread starter Thread starter NOWOŚCI
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
Anonymous napisał:
Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej

Mając na uwadze dobro Służby Celnej zwracam się do Was z apelem o powrót do miejsca pełnienia służby / pracy. Dajcie mi szansę na realizację moich zobowiązań i planów.

Jako Szefowi Służby Celnej zależy mi na poprawie warunków pracy funkcjonariuszy celnych, dlatego też wyszedłem z propozycjami, które można wdrożyć szybko.
Zdaję sobie sprawę, że nie są to idealne rozwiązania, ale dają realną szansę na poprawę funkcjonowania Służby Celnej w przyszłości.
Ponieważ docierają do mnie sygnały o różnej interpretacji komunikatu po spotkaniu ze związkami zawodowymi, czuję się zobowiązany do przedstawienia wyjaśnień.

I tak:
1) podwyżka uposażeń i wynagrodzeń przeciętnie o 500 zł na jeden etat konsumuje wcześniejszą zapowiedzianą podwyżkę w wysokości 244,45 zł. Pozostałe informacje zawarte w dotychczasowych komunikatach pozostają bez zmian (wzrost wynagrodzeń i uposażeń wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników o 2,3%, obniżenie od dnia 1 stycznia 2008 r, stopy procentowej składki na ubezpieczenie rentowe finansowanej ze środków ubezpieczonego o kolejne 2 pkt procentowe);
2) - wypłata podwyżki uposażeń może nastąpić niezwłocznie po wejściu w życie ustawy budżetowej;
3) ustawa modernizacyjna będzie opracowywana przy udziale praktyków – z urzędów celnych i izb celnych. Zespół do opracowania projektu zostanie powołany do 31 stycznia br.;
4) od chwili objęcia stanowiska Szefa Służby Celnej miałem świadomość, że przepisy pkt 8a i 8b w art. 25 ust.1 ustawy o Służbie Celnej muszą zostać wykreślone. Nie może być tak, że Państwo nie dba o swoich pracowników, dając wiarę czasami zwykłym pomówieniom. Nowelizacja ustawy o Służbie Celnej zostanie skierowana na szybką ścieżkę legislacyjną;
5) nowelizacja ta wprowadza również możliwość awansu nie rzadziej niż co 5 lat;

Z całą świadomością podkreślam, że nie planuję przenoszenia funkcjonariuszy z jednych izb celnych do innych izb celnych położonych na granicy wschodniej. Nie będzie powrotu do rozwiązań z 2004 r.

Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej, od Was zależy dalsza przyszłość Służby Celnej. Dajcie sobie szansę na poprawę warunków swojej pracy.

Zawarte w komunikacie propozycje są propozycjami rządowymi. Gwarantem wywiązania się z tych propozycji jestem nie tylko ja, ale Rząd RP.

Jedynym warunkiem realizacji projektu porozumienia z 25 stycznia br. jest Wasz niezwłoczny powrót do pracy.

Podsekretarz Stanu
Szef Służby Celnej

/-/ Jacek Dominik

Do autora!!
Szanowny Szefie Słuzby Celnej

Wrocimy do pracy pod nastepujacymi warunkami :

1.publicznie Pan przyznasz ze jestes otoczony baranami ktorzy udzielili ci zlych informacji jakoby kolejki na granicach mozna rozladowac odprawiajac towary w uc wewnetrznych itd. ---samokrytyka moze zyskasz w naszych oczach.
2,zaczniesz sie utozsamiac z clem a nie ze skarbowka - twoje pierwsze wystapienie do skarbowcow , a nie do nas troche nas zabolalo
3.Jako nasz Szef powinienes nas bronic , a zaczac trzeba bylo od wysluchania naszych racji , a nie od swoich przybocznych.......
4.Zagwarantujesz swoim stanowiskiem i nazwiskiem ze Nasze postulaty zostana zalatwione do polowy tego roku , przy czym ja moge sie zgodzic na wejscie przepisow o emeryturach mundurowych od 01.01.2009. ale nie wiem jak inni
zgdnie z sygestia ponizej :
5. Mysle ze wystepowanie w mundurze celniczym tez bedzie sprzyjac odbudowie szacunku dla Panskiej osoby

poza tym zapominasz, że to my celnicy w dużej mierze zapewniamy Wam - policjantom te pobory. Zrozum, im lepiej celnik bedzie wykonywal swoja prace tym wiecej pieniedzy wpłynie do budżetu. aAle zeby lepiej pracować, człowiek musi być motywowany. Stare dobre powiedzenie brzmi - jaka praca taka placa!! Policja tylko bierze z budżetu, celnicy wiele do niego wkładają i chociażby dla tego powinismy byc lepiej od Was opłacani!!!

Re: Anonymous napisał

ALE TO Z TEGO CO MY ODDAMY DO DUDżETU , MASZ KASę.
CO ROKU 40 % JEST DOSTARCZANE PRZEZ SłUżBę CELNą. CZY PRZEZ AKCYZOWCóW CZY MUNDUROWYCH ALE OGóLNIE POJęTE CłO

Teraz kumasz czacze komisarzy[/quote]

Pracownik stacji PKN Orlen też niźle odprowadzi kasy przez cały rok do skarbu państwa co nie oznacza że ma zarabiac 2500

myszkin napisał:
Anonymous napisał:
Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej

Mając na uwadze dobro Służby Celnej zwracam się do Was z apelem o powrót do miejsca pełnienia służby / pracy. Dajcie mi szansę na realizację moich zobowiązań i planów.

Jako Szefowi Służby Celnej zależy mi na poprawie warunków pracy funkcjonariuszy celnych, dlatego też wyszedłem z propozycjami, które można wdrożyć szybko.
Zdaję sobie sprawę, że nie są to idealne rozwiązania, ale dają realną szansę na poprawę funkcjonowania Służby Celnej w przyszłości.
Ponieważ docierają do mnie sygnały o różnej interpretacji komunikatu po spotkaniu ze związkami zawodowymi, czuję się zobowiązany do przedstawienia wyjaśnień.

I tak:
1) podwyżka uposażeń i wynagrodzeń przeciętnie o 500 zł na jeden etat konsumuje wcześniejszą zapowiedzianą podwyżkę w wysokości 244,45 zł. Pozostałe informacje zawarte w dotychczasowych komunikatach pozostają bez zmian (wzrost wynagrodzeń i uposażeń wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników o 2,3%, obniżenie od dnia 1 stycznia 2008 r, stopy procentowej składki na ubezpieczenie rentowe finansowanej ze środków ubezpieczonego o kolejne 2 pkt procentowe);
2) - wypłata podwyżki uposażeń może nastąpić niezwłocznie po wejściu w życie ustawy budżetowej;
3) ustawa modernizacyjna będzie opracowywana przy udziale praktyków – z urzędów celnych i izb celnych. Zespół do opracowania projektu zostanie powołany do 31 stycznia br.;
4) od chwili objęcia stanowiska Szefa Służby Celnej miałem świadomość, że przepisy pkt 8a i 8b w art. 25 ust.1 ustawy o Służbie Celnej muszą zostać wykreślone. Nie może być tak, że Państwo nie dba o swoich pracowników, dając wiarę czasami zwykłym pomówieniom. Nowelizacja ustawy o Służbie Celnej zostanie skierowana na szybką ścieżkę legislacyjną;
5) nowelizacja ta wprowadza również możliwość awansu nie rzadziej niż co 5 lat;

Z całą świadomością podkreślam, że nie planuję przenoszenia funkcjonariuszy z jednych izb celnych do innych izb celnych położonych na granicy wschodniej. Nie będzie powrotu do rozwiązań z 2004 r.

Funkcjonariusze i pracownicy Służby Celnej, od Was zależy dalsza przyszłość Służby Celnej. Dajcie sobie szansę na poprawę warunków swojej pracy.

Zawarte w komunikacie propozycje są propozycjami rządowymi. Gwarantem wywiązania się z tych propozycji jestem nie tylko ja, ale Rząd RP.

Jedynym warunkiem realizacji projektu porozumienia z 25 stycznia br. jest Wasz niezwłoczny powrót do pracy.

Podsekretarz Stanu
Szef Służby Celnej

/-/ Jacek Dominik

Do autora!!
Szanowny Szefie Słuzby Celnej

Wrocimy do pracy pod nastepujacymi warunkami :

1.publicznie Pan przyznasz ze jestes otoczony baranami ktorzy udzielili ci zlych informacji jakoby kolejki na granicach mozna rozladowac odprawiajac towary w uc wewnetrznych itd. ---samokrytyka moze zyskasz w naszych oczach.
2,zaczniesz sie utozsamiac z clem a nie ze skarbowka - twoje pierwsze wystapienie do skarbowcow , a nie do nas troche nas zabolalo
3.Jako nasz Szef powinienes nas bronic , a zaczac trzeba bylo od wysluchania naszych racji , a nie od swoich przybocznych.......
4.Zagwarantujesz swoim stanowiskiem i nazwiskiem ze Nasze postulaty zostana zalatwione do polowy tego roku , przy czym ja moge sie zgodzic na wejscie przepisow o emeryturach mundurowych od 01.01.2009. ale nie wiem jak inni

dodajcie:
5. niech zalozy mundur, musza przeciez miec jakis w mf?

myszkin napisał:
Anonymous napisał:
inni

zapomniełeś uświadomić pana SSC, że im więcej odprawionych TIR-ów w OC wewnętrznych tym jeszcze większe koleiki na granicach

to sobie gola strzelili, tego co by mi coś takiego dor5adził wywaliłbym na zbity pysk

Panie Ministrze!
Proszę o kolejne uściślenie, co oznacza:"podwyżka uposażeń i wynagrodzeń przeciętnie o 500 zł na jeden etat konsumuje wcześniejszą zapowiedzianą podwyżkę w wysokości 244,45 zł. Pozostałe informacje zawarte w dotychczasowych komunikatach pozostają bez zmian (wzrost wynagrodzeń i uposażeń wszystkich funkcjonariuszy celnych i pracowników o 2,3%, obniżenie od dnia 1 stycznia 2008 r, stopy procentowej składki na ubezpieczenie rentowe finansowanej ze środków ubezpieczonego o kolejne 2 pkt procentowe)". Czy Łączna kwota podwyżki będzie wynosiła średnio na etat: 500zł+wzrost wynikający w mnożnika podniesionego do 2,3%+Wzrost uposażenia wynikający z obniżenia składkina ubezpieczenia rentowe?
-Co ze wzrostem uposażnia w latach następnych. W jakiej wysokości Pan je przewiduje?
- Co oznacza pojęcie ustawa modernizacyjna, jakie są jej założenia i jaki jest jej związek z objęciem funkcjonariuszy celnych systemem emerytalnym tożsamym z tymi które funkconuję w Policji, wojsku, SG?

Anonymous napisał:
CO ROKU 40 % JEST DOSTARCZANE PRZEZ SłUżBę CELNą. CZY PRZEZ AKCYZOWCóW CZY MUNDUROWYCH ALE OGóLNIE POJęTE CłO

Teraz kumasz czacze komisarzy

Pracownik stacji PKN Orlen też niźle odprowadzi kasy przez cały rok do skarbu państwa co nie oznacza że ma zarabiac 2500[/quote]

to akurat kiepski przyklad, bo on sprzedaje paliwko z akcyza (kilkadziesiat % jego ceny), a do budzetu placi tylko od dochodu.

pani Pitera obraża celników "inseminując" nam z wymowną miną, że nasze dochody jakie dajemy do budżetu są wątpliwe a mogłyby być większe....teraz widać jakie jest podejście rządzących do nas, do naszej sprawy!

quote="Anonymous"]MAM PROPOZYCJE ABY PROTEST PRZERWAĆ DOPIERO WTEDY JAK MEDIA PODADZĄ O NAS CAŁĄ PRAWDE BE ŻADNYCH WYKRĘTÓW!!!
[/siz[e][/quote]
tylko solidarności w niektórych brakuje , wstyd mi za nich :oops:

Witam Wszystkich

We wnętrznych urzędach trwa akcja dyrekcji. Po wieczornej naradzie w MF prowdopodobnie poszukuja ludzi z uprawnieniami do odprawy tirów i będa wysyłac ich na granice. Uważajcie

Pozdrawiam

Anonymous napisał:
Witam Wszystkich

We wnętrznych urzędach trwa akcja dyrekcji. Po wieczornej naradzie w MF prowdopodobnie poszukuja ludzi z uprawnieniami do odprawy tirów i będa wysyłac ich na granice. Uważajcie

Pozdrawiam

Mam jeszcze dwie opieki i trzy na żądanie, mogą mnie w dupę pocałować

mada napisał:
Piszą że w Kuźnicy 80% celników przyszło...Ktos to moze zweryfikowac?

jezeli zrodlo tej wiadomosci to nasz rzecznik, to mozna miedzy bajki wlozyc. podobno jest 2 stemplowych i jakas mlodziez, stemplowi to chyba posilki z suwalk - oni sie nie czuja celnikami i chetnie pomagaja dla kierownictwa za dyplomy. reki im nie podawac.

Najlepsze jaja, że u nas kilka osób jest naprawde chorych na grypę i załapali się na protest

Czy to prawda,że 80% zmiany w Kuźnicy przyszło do roboty???

Takie info podaje TVN 24 na pasku.

Anonymous napisał:
Witam Wszystkich

Pozdrawiam

moge potwierdzic , trwa telefoniczna oblawa na "zdrowych" celnikow

IC Katowice i 95% podległych komórek w poniedziałek 28.01.2008r. stoją to info z pierwszej ręki.Kilka drutociągów przychodzi do pracy,ale reszta UnŻ i L4.W IC pracują tylko dupolizy z ogólnego,a z oddz.ponoć tylko ciągolachy z Gliwic.

Anonymous napisał:

Teraz kumasz czacze komisarzy

Pracownik stacji PKN Orlen też niźle odprowadzi kasy przez cały rok do skarbu państwa co nie oznacza że ma zarabiac 2500[/quote]

Pracownik stacji PKN Orlen powinien zarobić 2500 zl i wiecej na ręke, aby godnie żyć!!!!!!!!!!!!!!

Status
Zamknięty.
Back
Do góry