Agatka
Aktywny użytkownik
- Punkty reakcji
- 123
Przecież to zależy od komórki, do której się dostanieszA możesz mi napisać na czym polega Twoja praca tak mniej więcej,mam na myśli nowo przyjęte osoby od czego zaczynają
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Przecież to zależy od komórki, do której się dostanieszA możesz mi napisać na czym polega Twoja praca tak mniej więcej,mam na myśli nowo przyjęte osoby od czego zaczynają
Hmm nie bardzo rozumiem twój wpis. Przecież SCS nadal jest formacją umundurowaną, tak samo jak Policja czy SG. Nie wiem też, kiedy celnicy nie mieli statusu funkcjonariuszy, ale od czasu ust. o SC z września 1999 z pewnością mieli. Nie byli częścią zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Na szczęście jednak, dokonali historycznego wyczynu, i wygrali z niesprawiedliwym państwem.Gdyby nie związki, determinacja funkcjonariuszy, Służba Celna lub obecnie Służba Celno - Skarbowa pewnie byłaby formacją podobną do Inspekcji Transportu Drogowego, a więc umundurowaną, bez statusu funkcjonariusza oraz bez systemu emerytalnego
Inflacji nie zniweluje żadna Służba, ale półtorej tysiąca netto więcej przy porównywalnym stażu funkcjonariusza prawdziwej służby względem tego z scsu pomoże godniej klepać biedę ;-) Godzenie się na służbę za 3 tysiące z drobnym zadziorkiem, bo hakiem ciężko to nazwać, w obecnych warunkach gospodarczych to nieśmieszny żart. Powinniśmy protestować. Dbać masowo o zdrowie i walczyć o swoje. Ale nie, lepiej cieszyć się że mamy pracęMusze Cię zmartwić Kolego, ale obecnej inflacji żadna służba nie rekompensuje, a w cywilu to w ogóle się trzeba cieszyć, że się ma pracę.
A "na swoim" jest jeszcze gorzej, bo wyniki gorsze od czasów Covid o 30%, a pracownicy chcieliby podwyżkę, bo przecież jest inflacja.
Niestety, prawdziwa ekonomia nie zna litości i nic nie spada z nieba, bo się należy.
Jak pójdziesz w straty, to jest jeszcze fajniej, bo pracujesz nie tyle że za darmo, to do tego dokładasz!
Przy tak wysokiej inflacji i relatywnie wysokiej waloryzacji emerytur (w porównaniu do podwyżek naszych wynagrodzeń), to co się stanie pod koniec tego roku, to będzie prawdziwy exodus funkcjonariuszy. Podwyżki nawet po 1000,- PLN (tak sobie to piszę bo i tak są nierealne) nikogo w tej służbie nie zatrzymają. Życzę naszym decydentom powodzenia bo to już za kilka miesięcyInflacji nie zniweluje żadna Służba, ale półtorej tysiąca netto więcej przy porównywalnym stażu funkcjonariusza prawdziwej służby względem tego z scsu pomoże godniej klepać biedę ;-) Godzenie się na służbę za 3 tysiące z drobnym zadziorkiem, bo hakiem ciężko to nazwać, w obecnych warunkach gospodarczych to nieśmieszny żart. Powinniśmy protestować. Dbać masowo o zdrowie i walczyć o swoje. Ale nie, lepiej cieszyć się że mamy pracęNasza postawa jako środowiska jest żałosna. Godna skarbonek, na pewno nie funkcjonariuszy. Do ultra młodych z kilkumiesięcznym stażem: do starszych należy zwracać się z szacunkiem. Zawsze. Po 8 miesiącach nie wiecie nawet po co jesteście w tej instytucji. Kandydatom przypominam, że nawet niektóre Straże miejskie, choć nie wszystkie, lepiej płacą.
Właśnie by nie klepać biedy, to kto tylko może niech się stąd ewakuuje na emeryturę. Lepiej dziś wziąć nawet tylko te 3 tys emki i liczyć na całkiem niezłe jej waloryzacje w przyszłych latach, niż dalej pracując za 5 lat odejść ze służby z żenującą emeryturą 3200,-Inflacji nie zniweluje żadna Służba, ale półtorej tysiąca netto więcej przy porównywalnym stażu funkcjonariusza prawdziwej służby względem tego z scsu pomoże godniej klepać biedę ;-) Godzenie się na służbę za 3 tysiące z drobnym zadziorkiem, bo hakiem ciężko to nazwać, w obecnych warunkach gospodarczych to nieśmieszny żart. Powinniśmy protestować. Dbać masowo o zdrowie i walczyć o swoje. Ale nie, lepiej cieszyć się że mamy pracęNasza postawa jako środowiska jest żałosna. Godna skarbonek, na pewno nie funkcjonariuszy. Do ultra młodych z kilkumiesięcznym stażem: do starszych należy zwracać się z szacunkiem. Zawsze. Po 8 miesiącach nie wiecie nawet po co jesteście w tej instytucji. Kandydatom przypominam, że nawet niektóre Straże miejskie, choć nie wszystkie, lepiej płacą.
I tego się trzymaj! Sentymenty zostaw na bok! To już nie ta sama Służba, którą pamiętasz!Duchu, masz rację, ale chciałem tylko naświetlić, że można mieć gorzej. Choć oczywiście place w KAS są za niskie, jak w większości w Polsce.
Co do szacunku też zgoda, ale to już chyba nie donie, bo ja jestem już weteranem, czy dosadniej mówiąc, odpadem po nieboszczce SC, a kandydatem to mogę ewentualnie zostać kolejny raz, ale tym razem jednak preferuję inną służbę.
W MF żyją we własnym świecie i nie chcą dostrzec problemu. Oszukują nas przy wszystkich kolejnych podwyżkach i do końca trzeba się targować o każdą złotówkę.Przy tak wysokiej inflacji i relatywnie wysokiej waloryzacji emerytur (w porównaniu do podwyżek naszych wynagrodzeń), to co się stanie pod koniec tego roku, to będzie prawdziwy exodus funkcjonariuszy. Podwyżki nawet po 1000,- PLN (tak sobie to piszę bo i tak są nierealne) nikogo w tej służbie nie zatrzymają. Życzę naszym decydentom powodzenia bo to już za kilka miesięcy![]()
W pewnej sprawie kolega ma rację. Ale należy tez zauważyć, że większość funkcjonariuszy została pokrzywdzona tą reformą. Faktycznie z początku - chyba każdego nowego denerwowała odpowiedź " idź do innej służby" itp.I znów narzekanie że to nie my tylko ktoś tam gdzieś tam i ten podły Banaś i reforma, było minęło i nic nie zmieni to narzekanie poza tym ta znienawidzona reforma dała wam te upragnione emerytury oczywiście nie umniejszam waszej walki o nie ale bez niej pewnie dalej były by tylko obiecanki z MF Nie mówię o przekazywaniu wiedzy na forum tylko o odpowiedziach na pytania ludzi którzy chcą wstąpić lub już są i nie mogą w swojej komórce otrzymać odpowiedzi a otrzymują idź do innej służby albo do prywaciarza albo że są jeszcze tacy głupi którzy tu przychodzą,
Każdy dostanie informacje.Czy osoby które nie zostały wybrane przez Dyrektora Izby Celnej do pełnienia służby zostaną o tym poinformowane mailem. Czy tylko te co zostały wybrane dostaną wiadomość?
25 lat, bez wieku. W Twoim przypadku to i tak bez znaczenia, ponieważ za 20 lat osiągniesz prawa emerytalne z systemu powszechnego. Będziesz miał (zakładam, że jesteś mężczyzną) wówczas 19 lat służby, więc i tak pójdziesz na emkę z ZUSu, bo wątpię abyś służył do 71 roku życia.Witam
Mam pytanie czy warto rekrutować do służby w wieku 45 lat ?, chodzi mi np o emeryture mundurową (ewentualną) , ile lat rzeba przepracować aby ją otrzymać, w jedym źródle znalazem 15 lat w tym 5 lat w warunkach policyjnych, w innym to wiek 55 lat i miniium 25 lat służby.
Jak jest faktycznie lub gdzie znaleźć obowiązującą ustawe ?
W wieku 71 bo jeszcze musi przebyć roczny nabórDla funków przyjętych do służby przed 1.01.2012 15 lat bez względu na wiek. Po 1.01.2012 25 lat bez względu na wiek. Warunki dodatkowe w zasadzie nie mają znaczenia, dla nowo przyjętych. Z tego wynika, że prawo do emerytury zaopatrzeniowej nabędziesz w wieku 70 latNo chyba że masz już wysługę w innych służbach / wojsku, to może coś zmienić. Najlepiej poczytać ustawę. Poprawcie mnie jeśli coś źle napisałem. O już kolega odpowiedział
![]()
Niestety ten wiek to za dużo, żeby iść do jakiejkolwiek służby. Nie ma co się oszukiwać.Witam
Mam pytanie czy warto rekrutować do służby w wieku 45 lat ?, chodzi mi np o emeryture mundurową (ewentualną) , ile lat rzeba przepracować aby ją otrzymać, w jedym źródle znalazem 15 lat w tym 5 lat w warunkach policyjnych, w innym to wiek 55 lat i miniium 25 lat służby.
Jak jest faktycznie lub gdzie znaleźć obowiązującą ustawe ?
Chyba można dodać, że jak kolega "młody"Dla funków przyjętych do służby przed 1.01.2012 15 lat bez względu na wiek. Po 1.01.2012 25 lat bez względu na wiek. Warunki dodatkowe w zasadzie nie mają znaczenia, dla nowo przyjętych. Z tego wynika, że prawo do emerytury zaopatrzeniowej nabędziesz w wieku 70 latNo chyba że masz już wysługę w innych służbach / wojsku, to może coś zmienić. Najlepiej poczytać ustawę. Poprawcie mnie jeśli coś źle napisałem. O już kolega odpowiedział
![]()
Nie zgodzę się z tym wprost, bez uwzględnienia szczegółów indywidualnych.Niestety ten wiek to za dużo, żeby iść do jakiejkolwiek służby. Nie ma co się oszukiwać.