Nabór do służby - testy wiedzy

Mam pytanie, bo przygotowuję się do testu wiedzy (do policji było jakoś łatwiej, hah :P). Przeczytałem sobie ustawę o KAS(skupiłem się na strukturze organizacyjnej i poszczególnych komórkach), przerabiam sobie przykładowy test ze strony KAS (100 pytań), no i w planach mam jeszcze ustawę o Służbie Celnej. Czy taki zestaw będzie dobry do nauki, żeby minimalnie zaliczyć? Kolejne pytanie, bo w tym teście ze strony KAS odnoszą się do danych z 2007 r., czy ktoś kto pisał w poprzednich latach owy test może mi powiedzieć na jakim okresie bazować(Stopy bezrobocia, inflacje itp.). Dziękuję za pomoc!

Czyli głównie to jest wiedza o konstytucji? A takie pytania z WoS-u typu, statystyka odnośnie stopy bezrobocia itp?

Mam pytanie, bo przygotowuję się do testu wiedzy (do policji było jakoś łatwiej, hah :p). Przeczytałem sobie ustawę o KAS(skupiłem się na strukturze organizacyjnej i poszczególnych komórkach), przerabiam sobie przykładowy test ze strony KAS (100 pytań), no i w planach mam jeszcze ustawę o Służbie Celnej. Czy taki zestaw będzie dobry do nauki, żeby minimalnie zaliczyć? Kolejne pytanie, bo w tym teście ze strony KAS odnoszą się do danych z 2007 r., czy ktoś kto pisał w poprzednich latach owy test może mi powiedzieć na jakim okresie bazować(Stopy bezrobocia, inflacje itp.). Dziękuję za pomoc!
Ustawę o służbie celnej sobie daruj, bo ona jest w ustawie o KAS.

Myślę o podjęciu pracy w służbie celnej, zastanawiam się czy zdarza się, że w rekrutacji biorą udział osoby grubo po czterdziestce?

A ja jestem cywilem przed 40 i też się zastanawiam, jak było z emeryturami?czy to ma sens.

Może na szybszej emeryturze nie skorzystacie, ale na jej wysokości już prędzej.

Myślę o podjęciu pracy w służbie celnej, zastanawiam się czy zdarza się, że w rekrutacji biorą udział osoby grubo po czterdziestce?

Jeżeli nie dzielisz się tylko swoimi przemyśleniami lecz oczekujesz porady, to ja stanowczo radzę - nie myśl!
Zauważ - to nie jest praca, tylko służba! Osobie "grubo po czterdziestce", minimalna emerytura (mundurowa)
po koniecznych 25 latach służby, raczej się nie opłaca.
Innych argumentów oszczędzę - chyba, że sam mundur wyjątkowo Cię "kręci" ...

No to się kilka lat spóźniłaś...

Służby Celnej nie ma....

Od kiedy Przyjacielu, jesteś tak zdecydowanym formalistą?

To, że ktoś wymyślił i zaczął używać jakąś śmieszną nazwę, nie zmieni wszak i Twojej,
(świadomej) tożsamości. Nikt też nie zagwarantuje, że i Nazwa nie powróci ...

Mam pytanie, bo przygotowuję się do testu wiedzy (do policji było jakoś łatwiej, hah :p). Przeczytałem sobie ustawę o KAS(skupiłem się na strukturze organizacyjnej i poszczególnych komórkach), przerabiam sobie przykładowy test ze strony KAS (100 pytań), no i w planach mam jeszcze ustawę o Służbie Celnej. Czy taki zestaw będzie dobry do nauki, żeby minimalnie zaliczyć? Kolejne pytanie, bo w tym teście ze strony KAS odnoszą się do danych z 2007 r., czy ktoś kto pisał w poprzednich latach owy test może mi powiedzieć na jakim okresie bazować(Stopy bezrobocia, inflacje itp.). Dziękuję za pomoc!
czy mógłbyś powiedzieć dokładnie z jakich testów korzystasz? Ja mam egzamin w sobotę Przemyśl

Jeżeli nie dzielisz się tylko swoimi przemyśleniami lecz oczekujesz porady, to ja stanowczo radzę - nie myśl!
Zauważ - to nie jest praca, tylko służba! Osobie "grubo po czterdziestce", minimalna emerytura (mundurowa)
po koniecznych 25 latach służby, raczej się nie opłaca.
Innych argumentów oszczędzę - chyba, że sam mundur wyjątkowo Cię "kręci" ...

Mundur...Czemu nie, ale bardziej kręci mnie system czasu pracy i myślę że wyższe zarobki niż moje obecne

Wyższość zarobków jest tu mocno względna, a system czasu SŁUŻBY wysoce nieokreślony!

Ponawiam moje pytanie o test wiedzy, czego się można spodziewać? Jest dużo wiadomości z zakresu wiedzy o społeczeństwie? Tak jak mówię, przeanalizowałem ustawę o KAS, pytania ze strony m.ksap.gov.pl/sites/default/files/files/test_wiedzy.pdf (zaktualizowałem sobie na dzisiejsze dane). Chodzi mi głównie o pytania związane ze statystyką, czy przykładowo pytania o stopę bezrobocia sięgają ostatnich kilku lat? Czy jakiegoś szerszego okresu

wiek nie przeszkadza, nie każdemu zależy na emce 15-25l, ustawa o KAS, Konstytucja, reszta na moim tescie x lat temu to była wiedza ogólna..co to lpg, czy jest obowiązek w aucie zapasowego koła itp, statystyk nie miałem ale może ost coś się zmieniło..jak ktoś chce poczytać o statyst, to wydaję mi się, że raczej sytuacja obecna, a nie jakieś 10l wstecz :-)

Czy praca ta polega non stop na pracy w terenie czy są stanowiska na których pracuje się głównie przy biurku?

Back
Do góry