Nabór do służby - testy wiedzy

Cześć:) Mam pytanie odnośnie testu wiedzy do UCS na stanowisko referenta. W przyszłym tygodniu mam test wiedzy i kompetencji i w mailu dostałam wykaz 5 ustaw związanych z podatkami, abym przejrzała. Czy ktoś może kiedyś miał styczność? Czy na to stanowisko też odświeżyć WOS, polityka, Unia itp? Pozdrawiam i będę Wam ogromnie wdzięczna za pomoc:)
Hey z jakiego miasta jesteś? My czekamy na info kiedy test

Pytania, które pamiętam z mojego testu wiedzy marzec 2025
  1. Co to EUROSTAT?
  2. Kto razem z Polską wstąpił do UE?
  3. Ile trwa kadencja Parlamentu ?Europejskiego?
  4. Jaki handel odbywa się na giełdzie papierów wartościowych?
  5. Czym jest nabycie sprawdzające ?
  6. W jakim ustroju władzę sprawuje jeden przywódca?
  7. Kto stoi na czele KAS?
  8. Kto mianuje dyrektora KAS?
  9. Kto mianuje naczelnika US?
  10. Funkcje KAS
  11. Struktura KAS
  12. Na jakiej podstawie powstało prawo UE?
  13. Kto powołuje sędziów?
  14. Hierarchia aktów prawnych w Polsce
  15. Korpusy i stopnie służbowe KAS
  16. Kto mianuje oficerów korpusu KAS?
  17. Jaki funkcjonariusz możesz zostać oficerem korpusu KAS?
  18. Ograniczenia funkcjonariusza KAS wynikające z ustawy o ograniczeniu prowadzenia działaności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.
  19. Czym zajmuje się Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi?
  20. Kto jest zwierzchnikiem KAS?
  21. Kto mianuje sędziów?
  22. Jaka instytucja jako jedyna jest odpowiedzialna za emisję pieniądza w Polsce?
  23. Kto zatwierdza prawo w Polsce?
  24. Gdzie można składać petycje?
  25. Funkcjonariusz wykonujący czynności bez munduru jakie musi mieć ze soba dokument poza legitymacją?
  26. Jaki stopień ma funkcjonariusz KAS po mianowaniu?

Ostatnia edycja:
Może to i dobrze, może komuś "na górze" wyleje się kubeł zimnej wody na głowę. Nic tak nie motywuje pracodawce do lepszego traktowania pracowników jak brak rąk do pracy.

Pytanie podstawowe jakie należałoby zadać czy KAS jako organizacja zasługuje na nowych funkcjonariuszy jak nie potrafi docenić tego co ma ..
Z ust mi to wyjąłeś ! Ale dobrze, dobrze, niech psycholog hula dalej.. Już Covid19 pogonił wielu leserów do roboty. I można było..

Nie znam kierownika który by nie utyskiwał że, ma mało rąk do roboty. Zwłaszcza tacy co tolerują nierobów vide swych kapciowych. Chociaż... zetknąłem się z jednym jedynym wyjątkiem.

Back
Do góry