LIKWIDACJA SC PRZESąDZONA

• Thread starter Thread starter SKARBOWIEC
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Pytania zadamy SSC na spotkaniu. Bardzo prawdopodobne, że jeszcze w styczniu.

W projekcie ustawy, która ma zlikwidować WKS, w uzasadnieniu czytamy, wprawdzie w innym kontekście, o Naczelniku UC. To może być wskazówka, że zostaje jako wyodrębniony organ.[/i][/url]

1)Czy za 4 lata, po konsolidacji nie powtórzy się sytuacja z WKS (czy kots poniesie konsekwencje nieprzemyślanych decyzji?)
2)Dlaczego nie zmienia się przepisów, nie upraszcza sie podatków i sposobów ich rozliczania a wybiera się rewolucyjne rozwiązania nie ewolucyjne?
3)Ewentualna Reforma po wprowadzeniu przejrzystych przepisów podatkowych, a nie na fali hasła wyborczego!!!
4)Skąd wezmą kasę na konsolidacje i niech nie pierd..., że bedzie bezkosztowa, lub że gospodarka przyspieszyła i nie jest to problemem.
5)Ile lat jeszcze będą odstawiać taką szopkę?

Jak wyglądać będzie reforma niech świadczy wypowiedż w TV24 /przed chwilą/ przedstawiciela resortu finansów który nie ma nawet wiedzy że organy celne orzekają ws podatku akcyzowego na podstawie ordynacji podatkowej a nie kpa jak powiedział.Kpina , kpina , kpina kto nami rządzi.Jaka władza taka reforma

...

Na początek przewidywanego spotkania ,żeby stworzyć dobrą atmosferę proponuję odśpiewanie znanego utworu "Let's talk about sex" (z małą zmianą w tekście):

Let's talk about C.S. babe (C.S.-customs service)
Let's talk about you and me
Let's talk about all the good things and the bad things
That may be

"porozmawiajmy o Służbie Celnej
porozmawiajmy o Tobie i o mnie
porozmawiajmy o wszystkich dobrych i złych rzeczach
jakie mogą się zdarzyć"

z naciskiem na koniec trzeciej linijki tekstu.

slawomir.siwy napisał:
Jeszcze w styczniu lub najpóźniej z pocz. lutego powinno dojść w końcu do spotkania z SSC.

Proszę o pytania, które Waszym zdaniem, w świetle zapowiadanych zmian, należy zadać Ministrowi na tym spotkaniu.

Nie kapuję, nasi przyjaciele skarbki piszą że już 25 stycznia cenrtale związkowe zostaną w MF-ie zapoznane z założeniami reformy służb skarbowych i celnych,

Potwierdzam. ZZ Skarbowości mają jutro spotkanie o godz. 12-tej.
Niestety z licznych już informacji wynika, że reforma nie będzie korzystna dla podmiotów gospodarczych i podatników.
Ale to wciąż nie potwierdzone informacje.

Widzę też, że prawie nikogo na tym forum nie interesuje los SC, świadczy o tym brak pytań do Ministra Banasia.

Sławku, "ruch w interesie" zacznie się w momencie, gdy zacznie się spisywanie list osób przenoszonych do skarbówki, zwalnianych, itd.
Co do pytań do p. Banasia...to co on może nam powiedzieć. Jak zwykle ogólne, lakoniczne wypowiedzi. Jak już ktoś wcześniej powiedział, gdybyśmy już wiedzieli co będzie to może nie mieliby kim tyrać, bo każdy zwijałby się.

Reforma nie będzie korzystna dla podmiotów gospodarczych i podatników? Do tej pory raczej wszyscy myśleli że na tej reformie to my wyjdziemy najgorzej. To w takim razie dla kogo będzie korzystna :?:

Co do pytań do Szefa SC, to nic dziwnego że ludzie nie mają inwencji twórczej. Aby formułować inteligentne pytania trzeba chociaż w zarysie znać materię w której się poruszamy, a my znamy tylko jedno słowo - konsolidacja, co może oznaczać wszystko.

slawomir.siwy napisał:
Widzę też, że prawie nikogo na tym forum nie interesuje los SC, świadczy o tym brak pytań do Ministra Banasia.

Sławek, ja osobiście mam pytanie do SSC. Kiedy, jak i czy w ogóle bedzie prowadzona "reforma"?
Ale pytań podobnych, zadawnych nawet na sejmowym forum było juz bez liku. I nic, absolutnie nic to nie dało. Od roku tkwimy w tym samym mijescu, wróżymy z fusów i zastanawiamy się co bedzie dalej. Nic nie wiadomo, same domysły, a życie/ byt twoje i najbliższych układają się w wielki znak zapytania.
Wolę już widzieć, że mam szukac pracy, że juz nie jestem potrzebny. A tak , same ogólniki, setki tych samych nic nie znaczących sformułowań, odmieniane na tysiące sposobów.

A o cóż pytać faceta, który permanentnie nic nie wie...
Mam wrażenie, że Banaś po prostu lubi dostawać co miesiąc fajną wypłątę i już. Reszta go nie interesuje.
Po co zadawać pytania dyletantowi?

słuchajcie
w IC Przemyśl dyrektor odwołał IV zastępcę od akcyzy a co więcej zlikwidował stanowisko IV zastępcy, co wskazuje że akcyza pójdzie do skarbówki, zresztą takie pogłoski pojawiły się z dość dobrze pojnformowanych źródeł ...

Ja również mam pytania do SSC. Z drugiej strony mam też świadomość, że rozmowy nie mają większego sensu ponieważ strona rządowa nie słucha i nic sensownego nie mówi, czym daje czytelny sygnał, że po prostu swoich urzędników ma głęboko gdzieś.

Pytania:
Dlaczego prace nad reformą prowadzone są w ukryciu?
Na czym ma polegać zapowiadana konsolidacja?
Czy mogę pracować spokojnie tj. czy mam zapewnioną gwarancję zatrudnienia?

Jeżeli w wyniku konsolidacja okaże się, że będą zwolnienia, to:
Co rząd zaproponuje zwalnianym?
Czy będą zapewnione osłony socjalne?
Jaka będzie wysokość odpraw?
Czy planuje się wypłatę jednorazowych odpraw analogicznie jak w innych restrukturyzowanych branżach?
Czy będą propozycje innej pracy - jeżeli tak, to jakiej?
Czy rząd planuje zorganizowanie przekwalifikowania dla zwalnianych osób (pokrycie kosztów kursów zawodowych, dojazdów na szkolenia itp.)?

I z innej beczki.
Wykonane analizy zespołu ds. etatyzacji obnażyły powszechne w niektórych miejscach zjawisko - obsada etatowa nie "pasuje" do ilości wykonanej pracy. Okazało się, że tam gdzie powinno pracować dużo więcej osób pracuje ich znacznie mniej. Ta więc osoby, które obecnie pracują w tych miejscach faktycznie zatrudnieni są na więcej niż jednym etacie.
Pytanie do Sławka:
Czy federacja "widzi" tę patologię?
Jeżeli widzi, to czy i co zamierza z nią zrobić?

W myśl zasady, że za wykonaną pracę należy się wynagrodzenie (pytanie do SSC). Kiedy można spodziewać się wypłacenia zaległych wynagrodzeń?

Minister Banaś doskonale wie czego chce i niebawem już się o tym przekonamy. To będą, jak mniemam i jak to zresztą jest widoczne od dawna dla każdego wnikliwego obserwatora wręcz gigantyczne zmiany, mega reforma.
Tak jak napisałem powyżej prawdopodobnie(takie mam informacje) reforma utrudni jednak życie przedsiębiorcom i podatnikom podatku akcyzowego. Jest to jednak jeszcze nie potwierdzona informacja dlatego nie będę jej w chwili obecnej prezentował.
Wiecie, że projekt ustawy o podatku ekologicznym to już historia a MF obiecuje, że nad niczym innym nie pracuje. Zapowiadają pozostawienie akcyzy na samochody na teraźniejszym poziomie, tylko w jakim organie???

Jakie mielibyście Państwo pytania do Ministra przy założeniu, że powie:

- łączymy wszystkie IC i IS
- pozostaje Nacz UC
- pozostaje ustawa o SC
- SNP przechodzi do połączonych IC i IS
- akcyza(orzecznictwo i kontrola) przechodzi do US

To tylko dywagacje, ale czy zakładając taką hipotezę potrafilibyśmy zadać już jakieś pytania?

-Czy strategia słuzby celnej na nadchodzące lata dotyczy tylko zewnętrznej granicy UE + Lotniska? Tylko to moga zagwarantować (tylko to jest pewne)?
-Czy Mrówa Z., tak ja to mówiła przed wyborami i akcesją widzi celników tylko na granicach zewnętrznych UE i do tego dąży?

-Co z Wydziałami Zwalczania Zrzestępczości (Grupy Mobilne)? Wcielenie do innych formacji, czy zorpierdziucha, a czynnoście te (uprawnienia już mają) wykonywac będzie od 2009r Straz Graniczna (Schengen)?

PS Dzisaj SSC spotyka się ze ZZ skarbowców. Czy nas to nie dotyczy? Czy bedą rozmawiać tylko o sobie i zajadać pączki popijając kawkę?
Niedługo się dowiemy.

SNP przechodzi do połączonych IC i IS
- akcyza(orzecznictwo i kontrola) przechodzi do US

Głupota w czystej postaci. SNP jako II instancja. Każdy przeciętny prawnik jak będzie sprawa to podniesie ze złamana została zasada dwuinstancyjnosci. Rozczłonkowanie akcyzy na pewno da efekt w postaci bałganu i znowu szara strefa będzie tryumfować. Czasami sie zastanawiam czy własnie po to nie jest robiona ta reforma ale to wyjdzie dopiero za 3,4 lata.

Może to by nie było złe niech połączą IC z IS. SC zostawią tylko na granicy, a z ludzi pracujących na granicy zrobią w pełni służbę mundurową w pełni tego słowa znaczeniu.

KOMUNIKAT

W wyniku przeprowadzonej debaty zainicjowanej Konferencją pt. "Administracja Skarbowa: nowoczesna - efektywna - przyjazna" Kierownictwo Ministerstwa Finansów na posiedzeniu w dniu 08 stycznia 2007 roku podjęło decyzję o konsolidacji służb celnych oraz podatkowych w celu utworzenia jednolitej specjalistycznej administracji skarbowej realizującej dochody budżetu państwa w zakresie cła i podatków. Zaproponowano utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) ze służbą skarbową, wobec której stawiane są o wiele większe wymagania niż przed obecnie funkcjonującą Służbą Celną oraz administracją podatkową. Podnoszenie poziomu merytorycznego pracowników KAS ułatwi Krajowa Szkoła Administracji Skarbowej, która będzie posiadała także uprawnienia do kształcenia na poziomie podyplomowym.

Tworzona Krajowa Administracja Skarbowa ma na celu zapewnienie poprawy efektywności realizacji przez organy władzy publicznej zadań wynikających z przepisów dotyczących danin publicznych, przy ujednoliceniu struktur administracji podatkowej i celnej, stworzeniu przejrzystych norm funkcjonowania organów władzy publicznej w gospodarce rynkowej demokratycznego państwa prawa, a przez to - stworzeniu przyjaznych warunków współpracy partnerów społecznych.

Zofia Ogińska
Zastępca Dyrektora
Biuro Ministra

Mozna bylo rozpieprzyc SC zaraz po 1 maja 2004-PO CO TYLE ALOKACJI NERWOW I LUDZKICH DRAMATOW .Jak w ameryce:zapada wyrok smierci a na egzekucje czeka sie pare ładnych lat! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Back
Do góry