podwyżki?
PS. Sam sobie wybrałem taki zawód nikt mnie nie zmuszał
Myślę, że w ostatnich latach podwyżki cen żywności etc. dotknęły tak samo tych na wschodzie i na zachodzie, w IC i w UC, czy ktoś jest kontrolerem, czy inspektorem. Równanie wg stanowisk/stopni/czegokolwiek nie jest do końca sprawiedliwe - co wykazują wpisy powyżej ...
zważywszy na ścieżki kariery te mniej i bardziej udane
Owszem zadziwiające jest jak ktoś po 6-7 latach moze być inspektorem a inny po 15 latach nadal jest kontrolerm (oceny okresowe:awansować na stopniu i stanowisku).
Idąc dalej w mych rozważaniach mam prośbę o wlączenie się forumowiczów s kraju do dyskusji na temat - koszstów utrzymania (w kontekście podwyżek-warszawa/wschgód/pomorze i inne regiony) proponuję stwórzy koszyk kosztów utrzymania i wówczas pomyslmy czy słuszne jest by wszystcy jednakowo róno na stanowiskach etc w kraju
WARSZWA
czynsz mieszkanie komunalne(kwaterunkowe) od 5zl m kw. (średnio z mediami typu woda,winda,wywóz śmieci - 2 pokoje ok 55 m. - 600,00zł. +światło+gaz+tel+telewizja+oczywiście internet)
kupno mieszkania własnosciowego od 7 tyś.za m kw.
1 m działki obrzeża arszawy od 70 USD - zalezy od połozenia i dostępu do prądu i innych mediów
wynajem mieszkania 2 pok. od 1.500zł. (2.500,oo urządzone)
fryzjer męski (niefirmowy) - 30,00zł.
fryzjer damski (obrzeża warszawy):
baleage ok 150,00
ścięcie włosów ok 40,00 z czesaniem ok 80
strzyżenie dziecka 25zł.
kg szynki od 20 zł (supermarket) - ok 32,00 (sklep)
chleb od 2zł
dentysta prywatnnie (na ubezpieczenie leczą do "3") - plomba od 140,00
piwo pub - ogródek centrum - 12zł. (0,5l) w spelunie osiedlowej ok 7,00
Tv kablowa i internet - ok 140,00
Kebbab od 8zł.
średnio przy pensji 2000,zł. muszę pracować ponad 3 m-ce by kupić 1 m kw mieszkania (nie w centrum oczywiscie i w nie tych lepszych dzielnicach - tam od 12 tyś m kw.)
Ciekawa jestem jak ceny kształtują się w innych regionach kraju.
Ps. do kolegów ze wschodu - pragnę zauważyć...iż solidaryzując się z wami, identyfikując sie ze służbą celną w styczniu rok temu staneła cała polska - dzieki czemu protest był bardziej odczuwalnby i medialny (jakże miło brzmiały komunikaty 80% fc nie pojawiło sie w pracy - gdyby stanąl TYLKO wschód komunikat by brzmiał 20% nie robiąc już takiego wrażenia). Dlatego iście nie na miejscu jest w chili obecnej ciesząc sie wirtualnym dodatkiem 300,00 zapominajac o tych kolegach co swoje glowy rok temu również nadstawiali