Jutro 10:30 pod MF-propozycja zakończenia protestu celników

tak nazywaja celników terrorystami,mowia ze maja krew kierowcow na rekach ,a moze powinni sie Ci wszyscy ludzie zastanowic czy nasz rzad nie zgadzajac sie na 15lat pracy nie bedzie mial krwi celnikow na swoich rekach-dlaczego nikt nie mowi o tym w jakich warunkach pracuja Ci ludzie?,dlaczego nie mowi sie o tym ze wdychanie spalin powoduja raka.ile moza wdychac to paskudztwo? do 65roku zycia?-tylko kto tego czasu doczeka?

Porozumienie między związkami jest ważne tylko w kwestii wspólnego stanowiska wobec rządu. Pomysł S.Siwego, by złożyć propozycję Premierowi jest b.dobry. A od "dołów" potrzeba wsparcia w postaci dalszego protestu. Jeżeli teraz nie wywalczymy emerytur mundurowych, to chyba już nigdy. Zgorzelec popiera dalszy protest. Trzymajmy się!!!
Andrzej B.

slyszalem, ze juz zaczynaja sie zastraszania celnikow, ktorzy z wiadomych tylko sobie przyczyn skorzystali z przyslugujacego im prawa do wziecia urlopu na zadane.....oczywiscie nie ma sensu pisac, ze Z CELNIKA MOZNA ZROBIC SWIETNEGO PRZEMYTNIKA, A ZAWSZE KTOS ZNAJOMY ZOSTANIE KTOREMU PRZEZ MYSL BY NIE PRZYSZLO MACAC KOLEGI Z PRACY!!!(dla mnie legitymacja sc=paszport dyplomatyczny)...pomijam oczywiscie znajomosc topografii przejsc granicznych, ktore moga sie przydac nie tylko przemytnikom patrzac na obecne czasy...ale oczywiscie nie ma o czym mowic, bo rzad doskonale sobie zdaje sprawe, do czego moze doprowadzic desperacja-do szalenstwa, wiec na pewno zgodzic sie powinni na postulaty, ktore sa jak najbardz iej realne. ja oczywiscie zaswiadczam, ze gdy tak bedzie, to nie bede sie obijal (jak do tej pory) w pracy, tylko godnie i rzetelnie , pracowal

MF juz wie, że ich propozycję nie zostały przyjęte.

Jakie dali zalecenia podległej kadrze dyrektorskiej? Może:

1) pełna swoboda przy zapewnieniu obsady etatowej na przejściach i w odziałach wewnętrznych, włącznie ze stosowaniem zastraszenia (a w tym maja doświadczenie), wysyłaniem żółtodziobów, pracowników biurowych, aby sprawiali wrażenie, że celnicy wrócili-tzw. statyści.

2) informowanie mediów przez MF i rzeczników IC, osoby upowaznione przez Dyrektorów IC do wypowiadania się przed mediami (Kiewnicy, Naczelnicy) o tym, że celnicy wracają, wrócili do pracy i kolejki się zmniejszaja;

3) Za wszelką cenę uniknąć ogólnopolskich blokad przez Zrzeszenie przewoźników Polskich, dlatego stosuje sie dezinformację z pkt.1 i 2.'

4)osłabic morale, poprzez pkt.1 i 2, branie czynnego udziału w dyskusjach na forach z punktu widzenia mięknących, przeciwnych takiej akcji pracowników, kierowców, ludzi niby poszkodowanych przez złych zolli;

5) MF nie ma żądnej kontroli a nie wiedzą, że dyrektorzy także jej nie mają i założe się, że niektórzy popieraja akcję, ale nie moga tego oficjalnie powiedzieć, więc tylko jednostki pancerne(tzw. beton): Białystok, Olsztyn wyśle swoich mobilnych do akcji, bo w innych IC mobilni są wierni, ale nie ślepo.

APELUJE DO FUNKCJONARIUSZY KTÓRZY BĘDĄ NEGOCJOWAĆ Z RZĄDEM- PODKREŚLCIE ŻE NA PIERWSZYM MIEJSCU STAWIAMY UZYSKANIE EMERYTUR MUNDUROWYCH !!! [/quote]

Popieram to najwazniejsze teraz ale jakos w to nie wierze.

Dzisiaj miała miejsce taka oto sytuacja na UŚ. Wystąpiłem do ponad 300 celników opowiadając o tym co się dzieje i co planujemy na jutro.
Wyobraźcie sobie, że na następnej przerwie wystąpił jeden z Dyrektorów i mówił coś o tym wszystkim, apelował o rozsądek. Zabrałem głos po nim mówiąc o tym, że jak będą zastraszać celników z tym UŻ to wezmą wszyscy L-4 i nikt już nad tym co się dzieje nie zapanuje i nie będzie możliwości skończenia protestu(w chwili obecnej jest jeszcze taka możliwość). Powiem to samo, jak nie ucieknie mi ta myśl w TVN 24 o 17:10 - "Prosto z Polski".

To rząd nie potrafi wyjść z rzeczową i konkretną propozycją, dlatego dyrektorzy powinni apelować, ale nie do nas

slawomir.siwy napisał:
Pisze tu sporo agentów, ale celnicy monitorujący sytuację na bieżąco wiedzą o co chodzi, dlatego nie będę odnosił się do tych wpisów.
Zapraszam o 17, oglądajcie TVN 24, powiem o co chodzi.
Odnośnie KP PB, jak najbardziej proszę od dłuższego czasu o wspólne działanie. Rozmawiałem kilkakrotnie z Barbarą. Ona wie, że jutro jesteśmy pod MF o 10:30. Prosiłem aby była i KP PB również.
Wcześniej wysłałem kilka APELI do wszystkich związkowców w Polsce.
Nie mozemy dłużej czekać i prosić. Działamy.
Proszę przeczytać uważnie pierwszy post, szczególnie tych agentów, którzy piszą coś tutaj o mało konkretnych postulatach z mojej strony. Przecież to jest tożsame z poprzednimki postulatami a nawet jest zancznie więcej niż 1500zł. Gwarancje jak to wdrożyć, jakie chcę uzyskać, są maksymalne z możliwych, większych gwarancji być nie może.

Nie pozwolę na to aby wykołowano nas jak 1998, kiedy ówczesne ZZ podpisały Porozumienie z rządem mówiące w skrócie o tym, że otrzymamy wszystko to co SG.
BEZ OBAW. OBECNIE POROZUMIENIE Z RZĄDEM TO ZA MAŁO.

Tylko jedna reprezentacja ma sens. Jeśli jest wola to myślę że z Przewodniczącą P.B.Smolińską - jako przedstawicielką Porozumienia (przeszli spory zbiorowe) by się Pan porozumiał. Potrzebe są chęci!!. I mówienie jednym głosem a nie ośmieszanie nas jako grupy zawodowej poprzez organizowanie kolejnej grupy do rozmów i deklarację zakończenia. To Porozumienie Białostockie rozpoczęło protest i należy się dołączyć. To są nasze postulaty., a nie prywatna wojna działaczy.

Chciałbym zwrócić władzom uwagę na to że ten akt protestu to pogrożenie palcem przez tą prawdziwą służbę celną za to jak nas się traktuje już wiele lat. Za to zastraszanie, karanie, sądzenie bez prawa głosu, za brak rozmów. Na takim forum jak to wychodzi na jaw cała prawda.

Back
Do góry