Jutro 10:30 pod MF-propozycja zakończenia protestu celników

http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1498

Strona Związkowa zadeklarowała gotowość do podjęcia negocjacji w każdym czasie. Warunkiem koniecznym do rozpoczęcia negocjacji jest posiadanie przez osobę reprezentującą stronę Rządową pisemnego pełnomocnictwa rzeczowego i finansowego do podpisania wynegocjowanego porozumienia.

Komitet Protestacyjny „Porozumienie Białostockie”

Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP

Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej

Rada Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność” w Warszawie

K O M U N I K A T

W dniu 28.01.2008 roku w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli Związków Zawodowych działających w Służbie Celnej z przedstawicielami Ministerstwa Finansów. W trakcie spotkania strona związkowa otrzymała zaproszenie na spotkanie negocjacyjne w dniu 29.01.2008 roku o godz. 10:00 w gmachu Ministerstwa Finansów.

Strona Związkowa zadeklarowała gotowość do podjęcia negocjacji w każdym czasie także w dniu dzisiejszym, stwierdzając jednocześnie, że warunkiem koniecznym do rozpoczęcia negocjacji jest posiadanie przez osobę reprezentującą stronę Rządową pisemnego pełnomocnictwa rzeczowego i finansowego do podpisania wynegocjowanego porozumienia. Informacji o posiadaniu takiego pełnomocnictwa strona związkowa oczekuje w dniu dzisiejszym.

Wobec powyższego akcja protestacyjna trwa.

Podpisy zebranych przedstawicieli funkcjonariuszy celnych

Warszawa, dnia 28.01.2008 roku

Re: Malenka prosba

Gosc napisał:
Szanowni celnicy… nie jestem jednym z was, nie pracuje jako celnik ani tez nie mam z problemami waszej pracy nic wspólnego. Myślę, ze jednak troszkę znam nurtujące was problemy /celnik w rodzinie / Dlatego tez prośba – jeśli chcecie zyskać przychylność społeczną – przygotujcie się do wystąpień w mediach.
Na razie poziom argumentacji prezentowanych przez was jest żałosny – zniechęca zamiast jednać wam zwolenników.
Kilka praktycznych uwag powstałych na bazie wystąpienia p. Zająca w TVP/
1. Na apele o powrót do pracy – „Tak chcemy powrócić do pracy jak najszybciej. Apelujemy do rządu, aby nam to umożliwił. Jedynym naszym warunkiem jest PISEMNE porozumienie z rządem. Natychmiast po jego podpisaniu wracamy do pracy”.
2. Na fakt, ze premier zagwarantował realizacje postulatów – „Jesteśmy wdzięczni panu Premierowi za zainteresowanie się naszymi problemami. Kilka dni temu pan Premier stwierdził, iż gdyby miał taki guzik, który by odblokował granice to by go nacisnął. Otóż pan Premier ma taki guzik. Jest to polecenie podwładnym, aby rozpoczęli z nami negocjacje”.
3. Na stwierdzenie ze sprawy będą załatwione - „Chciałbym zwrócić uwagę, iż dotychczas nie było rozmów z przedstawicielami protestujących celników. Spotkanie pana premiera w Białej było spotkaniem szefa rządu z dyrektorami Izb Celnych i wojewodami, a wiec rządu z jego reprezentantami. Nie było natomiast spotkania z rzeczywiście protestującymi. Apelujemy o jak najszybsze rozpoczęcie takich rozmów”
Itd.
Trudno się nie zgodzić. Widzę, że PR opanowane wzorcowo. Kolega na pewno po Wydziale Dziennikarstwa - pozdrawia Zoll po WDiNP UW.

Powiem krótko. Moim przedstawicielem, a myślę że i waszym są ZZ. Pan premier tego nie rozumie albo nie chce zrozumieć naradzając sie nad problem(naradzając godzinę:)) z ludźmi, do których nie mamy zaufania.Jeżeli myśli, że w ten sposób przywróci nasz szacunek do nich i do siebie to się myli. jesteśmy na tyle doświadczeni, iż wiemy, że ważne i nie do wymazania jest słowo pisane i ostęplowane.

icek napisał:
MINISTERSTWO FINANSÓW

Departament
Kontroli Celno-Akcyzowej
i Kontroli Gier

CA4/0681/45/DDP/08/ Warszawa, 28 stycznia 2008 r.

Dyrektorzy Izb Celnych
wg rozdzielnika

W związku z sytuacją na granicy wschodniej polecam oddelegowanie funkcjonariuszy celnych Wydziałów Zwalczania Przestępczości, do izb celnych wskazanych w załączniku, do pełnienia służby w przejściach granicznych, w celu wsparcia pełniących służbę funkcjonariuszy celnych na czas niezbędny do przywrócenia płynności ruchu. Delegacje służbowe powinny rozpocząć się od dnia 29.01.2008 r. i potrwać do czasu przywrócenia płynności ruchu. W przypadku nieobecności w pracy funkcjonariuszy Wydziałów Zwalczania Przestępczości lub niewystarczającej obsady polecam uzupełnienie składu delegowanych funkcjonariuszami z innych komórek organizacyjnych.

Zał. 1 karta
Dyrektor Departamentu

Tadeusz Senda

Rozdzielnik:
1. w Katowicach,
2. w Krakowie,
3. w Łodzi,
4. w Poznaniu,
5. w Rzepinie
6. w Szczecinie,
7. w Toruniu,
8. w Warszawie,
9. we Wrocławiu.

Do wiadomości:

1. IC w Białej Podlaskiej,
2. IC w Olsztynie,
3. IC w Przemyślu.
MINISTERSTWO FINANSÓW

Departament
Kontroli Celno-Akcyzowej
i Kontroli Gier

Dyrektorzy Izb Celnych
wg rozdzielnika

W nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji nr jw. polecam natychmiastowe oddelegowanie funkcjonariuszy celnych, do podjęcia służby na przejściach granicznych w dniu dzisiejszym.
Polecam ścisłe współdziałanie w tym zakresie Dyrektorów Izb Celnych delegujących funkcjonariuszy celnych z Dyrektorami Izb Celnych granicznych.

Dyrektor Departamentu
Kontroli Celno – Akcyzowej
i Kontroli Gier
/ - /
Artur Janiszewski

Rozdzielnik:
1. w Katowicach,
2. w Krakowie,
3. w Łodzi,
4. w Poznaniu,
5. w Rzepinie
6. w Szczecinie,
7. w Toruniu,
8. w Warszawie,
9. we Wrocławiu,
10. w Białej Podlaskiej,
11. w Olsztynie,
12. w Przemyślu.
MINISTERSTWO FINANSÓW

Departament
Kontroli Celno-Akcyzowej
i Kontroli Gier

MINISTERSTWO FINANSÓW

Departament
Kontroli Celno-Akcyzowej
i Kontroli Gier

Dyrektorzy Izb Celnych
wg rozdzielnika

W nawiązaniu do korespondencji nr CA4/0681/45/DDP/08 z dnia dzisiejszego w sprawie czasowego oddelegowania funkcjonariuszy do pełnienia służby w przejściach granicznych, polecam przekazać do Departamentu do godz. 16, informacji o liczbie oddelegowanych funkcjonariuszy. Następny raport o liczbie wysłanych grup mobilnych polecam przekazać o godz. 18 i o godz. 20 w dniu dzisiejszym. W przypadku braku obsady grup mobilnych proszę uwzględniać w delegacjach kadrę kierowniczą średniego szczebla.

Wz. Dyrektora Departamentu
Kontroli Celno – Akcyzowej
i Kontroli Gier
Zastępca Dyrektora
/ - /
Paweł Jakubowski

Rozdzielnik:
1. w Katowicach,
2. w Krakowie,
3. w Łodzi,
4. w Poznaniu,
5. w Rzepinie
6. w Toruniu,
7. w Warszawie,
8. we Wrocławiu.

co wy na to?!

tata napisał:
Powiem krótko. Moim przedstawicielem, a myślę że i waszym są ZZ. Pan premier tego nie rozumie albo nie chce zrozumieć naradzając sie nad problem(naradzając godzinę:)) z ludźmi, do których nie mamy zaufania.Jeżeli myśli, że w ten sposób przywróci nasz szacunek do nich i do siebie to się myli. jesteśmy na tyle doświadczeni, iż wiemy, że ważne i nie do wymazania jest słowo pisane i ostęplowane.

mogą się w dupę pocałować, co oni będą robić?, sprawdzać plomby?, jeżeli tak to niech zamykają karnety, bo ja nikomu na gębę nie zaufam i jak nie zobaczę to karnetu nie zamknę, no chyba, że mobilak z Polski hehe, jeszcze większy zamęt będzie, jak gdyby ich nie było hehe

GOŚĆ II napisał:
PANIE SŁAWKU DZIĘKUJEMY PANU I INNYM ZWIĄZKOWCOM
WZNIEŚLIŚCIE SIĘ PONAD PODZIAŁY.
WALCZCIE DALEJ MACIE PEŁNE NASZE POPARCIE,
POZDRAWIAMY.
I OCZEKUJEMY NA REZULTAT JUTRZEJSZYCH ROZMÓW
MAM NADZIEJĘ ŻE WSCHÓD JESZCZE WYTRZYMA.

CAŁA IC KRAKÓW TAKŻE SIĘ POD TYM PODPISUJE!!!! TRZYMAMY JUTRO ZA WAS KCIUKI!!! MUSI BYĆ DOBRZE!!!! GOOD LUCK!!!!

wolnymyśliciel napisał:
Nie jestem z dyrekcji, co niektórzy mi zarzucają. Nie sieję też fermentu. Od czwartku jestem na urlopie - to chyba powinno wystarczyć za rekomendację. Natomiast uważam, że powinniśmy wrócic do pracy dziś w nocy, puścic tych kierowców, którzy czekają najdłużej i poczekac na wynik jutrzejszych negocjacji. W jedną noc kolejek nie rozładujemy a pokażemy, że jesteśmy ludźmi poważnymi i wytrącimy ewentualny argument, że tylko pieniactwo nam w głowie i rozróba. W przeciwieństwie do niektórych z tu wypowiadających się uważam, że nie ma żadnego problemu abyśmy do takiej akcji w razie potrzeby wrócili jutro w nocy. Wtedy nikt już nie zwali na nas winy, że rząd wykonał ruch a my jesteśmy zbyt dumni aby wrócić do pracy. Sądzę, że w ostatnich kilku dniach zrodziła się w nas wiara w nasze możliwości. Już wiemy jak protestować i wiemy, że nie da się nas spacyfikować, a co więcej wiemy, że rząd to też wie. Osobiście uważam, że znacznie bardziej należy uważać na próby zmian legislacyjnych zmierzających do pozbawienia nas tej broni jaką mamy niż na wynik negocjacji jutrzejszych. Tusk powiedział co i w jakim kierunku ma iść, a nasi przedstawiciele mają tego dopilnować i kilku szczegółów o których Tusk nie powiedział. A jeżeli jutro nie będzie zgody to podobnie jak w czwartek tak i jutro , czy pojutrze pierwszy wezmę urlop. Albo nawet pójdę na L4.
Panie Sławomirze jest Pan rozsądny, a ja na tym forum kikakrotnie deklarowałem zaufanie do Pana, zresztą nie tylko na forum. Proszę przemyśleć sprawę - praca na zmianie nocnej i dziennej nic nas nie kosztuje, kolejki trochę się zmniejszą, ludziom zostanie więcej dni UŻ, nasz PR się trochę poprawi (a przynajniej nie pogorszy), a jutro Pan dopilnuje aby wszystko co Tusk przed kamerami obiecał znalazło się w porozumieniu. Proszę zabrać ze sobą nagranie tej wypowiedzi premiera, by przypominać jego wysłannikom treść obietnić i intencje ich szefa.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Celników, do których od 12 lat sam się z prawdziwą dumą zaliczam.
Jestem za. Dłużej tak nie można.

Niezłe jaja - jak mobilni zaczną odprawiać TIRy (o czym 90 % z nich nie ma pojęcia) to się zrobi niezła kaszana. A jak jeszcze prokuratura się zacznie temu przyglądać to już w ogóle nie chciałbym byc w ich skórze. A poza tym mam przeczucie że po tym liście zapanuje jakaś dziwna epidemia :) wśród funkcjonariuszy WZP - pozdrawiam - medycki

Znam duzo ludzi z WZP i wiem że nie są w ciemie bici.Nie dadzą się w to wkręcić ani rządowi ani MF ani też ludziom którzy próbują skłócić mobilnych z ludzmi pracującymi w oddziałach.Celnik równy celnikowi czy to czarny czy zielony a ci co tutaj sieją zamęt powinni się zastanowić nim coś napiszą.

Lulek, jaja to NA PEWNO by byly, jakbys wzial kogos z Izby bezposrednio (logistyka, kadry, place). A przy mobilnych to tylko MOGA BYC jaja, ale nie musza. Ja mam kolegow, ktorzy na odprawach przepracowali po ladnych kilka (nascie) lat. Takze pozdro od GM ;-D

Oczywiscie odprawiac moga tylko zdrowi i obecni ;-)

także jestem celnikiem ,i to takim co przezył zwolnienie w wyniku postawienia mnie w stan oskarżenia, i chciałbym z racji chociazby i tego poprosić wszystkich o gest dobrej woli z naszej strony ,pódźmy do pracy , pokazmy ,że stać nas na KOMPROMIS

Back
Do góry