Jak podzielą kasę????

Kryteria stosujemy wszystkie, ale niekoniecznie z równym naciskiem. Które Waszym zdaniem powinny mieć priorytet? Jaka winna być ich chronologia? czy powinna?
A może jednak po równo?
Proszę o dalsze uwagi

Wysokości uposażenia zasadniczego - zasadnicza sprawa, wyrównanie pensji, Różnice pensji dochodzące do 2000 zł są śmieszne i powodują dziwne konflikty i niedomówienia szczególnie w przypadku gdy robi sie to samo, ma sie taką sama wiedzę, więcej chęci, ambicji i energii z powodu młodszego wieku a mniejszy stopień pensje i kontakty z racji krótszego stażu pracy.

Uwazam,ze wszystkim po rowno.
Bo kazdy inny podzial wywola nowe zamieszanie i gniew.Zawsze beda niezadowoleni,a tak bedzie w miare sprawiedliwie.

Podwyżki

MF na gwałt chce ocen za 2007. I TO BĘDZIE KRYTERIUM DO PODWYŻEK.
Kryteria oceniania mają zostać mocno podniesione. Już w IC Warszawa kadry się za to zabrały a i inne izby jak słyszałam też szykują spotkania z naczelnikami aby oceniać surowo, "sprawiedliwie". Tak więc ja szaraczek dostanę zapewne grosze. Dziękuję ZZ i Panu Tuskowi za zajęcie się moją podwyżką.

Uwazam,ze wszystkim po rowno.
Bo kazdy inny podzial wywola nowe zamieszanie i gniew.Zawsze beda niezadowoleni,a tak bedzie w miare sprawiedliwie.

Po gówno a nie po równo. Ekspert i mkc dostnąpo tyle samo??? chyb acie czyści.

Ludzie jak chcecie dzielić po równo????? jak sobie wyobrazacie że mkc dostanie 500 i ekspert i inspektor tez dostanie 500. To kominy dalej bedą rosły. Mam gdzies zwiazki które chcą dą cwszytskim po równo. Może popatrzeć na wykształcenie jakie kto ma. Na szczególnym nadzorze każdy chce pracować bo jest lajtowo więc jak ma lajtowo to powien dostać podwyżke lajtową.

Ja uważam, że inspektor lub ekspert który bierze 2200 netto i więcej na łapkę nigdzie sie nie zwolni i nigdzie nie pójdzie. Obecnie problem odejśc dotyczy młodych bo zarabiają 1300-1500 netto.

bidul napisał:
Ja uważam, że inspektor lub ekspert który bierze 2200 netto i więcej na łapkę nigdzie sie nie zwolni i nigdzie nie pójdzie. Obecnie problem odejśc dotyczy młodych bo zarabiają 1300-1500 netto.

Gratuluję kolejnego udanego kryterium - "pójdzie sobie czy juz nie pójdzie"
Ta dyskusja prowadzi do jednego wniosku - znieść stanowiska służbowe bo są powodem nieporozumień i kłótni! :evil:

Re: Podwyżki

sufit napisał:
MF na gwałt chce ocen za 2007. I TO BĘDZIE KRYTERIUM DO PODWYŻEK.
Kryteria oceniania mają zostać mocno podniesione. Już w IC Warszawa kadry się za to zabrały a i inne izby jak słyszałam też szykują spotkania z naczelnikami aby oceniać surowo, "sprawiedliwie". Tak więc ja szaraczek dostanę zapewne grosze. Dziękuję ZZ i Panu Tuskowi za zajęcie się moją podwyżką.

COŚ NIE TAK U NAS OCENY JUZ BYŁY - IC OLSZTYN

bidul,

jak wszyscy dostaną po 500, to kominy się zmniejszą!

x= 2000
y= 3000

Y zarabia o 50% więcej.

x1=2500
y1=3500

Y1 zarabia o 40% więcej.

Ja jestem za tym, by mkc dostał najwięcej.
Lecz proszę pamiętać, że na stanowiskach od kierownika zmiany do góry
nie jest dużo ludzi i dużo na mich się nie zaoszczędzi.
mkc-kc-skc to ok. 70% załogi? Proszę o korektę.

podwyżki

Najlepiej, to w/g Ciebie zrównać wszystkich?
To jest chore i było chore od 2002r. Nowa władza od tego roku robiła wszystko aby stworzyć w SC swój układ. Alokować osoby, które były nie wygodne,miały wiedzę i doświadczenie, wysyłać na wcześniejsze emerytury a całą resztę pozbawić dostępu do czegokolwiek, z daleka od nowej władzy,systemów informatycznych, szkoleń, awansów, rzucić na nowe działy bez merytorycznego przygotowania np. SNP .
To, że aktualnie spotyka się dwóch i robią to samo za inne pieniądze to zawdzięczacie właśnie temu nowemu układowi, swoim przełożonym którzy mieli parcie i mają władzę. Widzieliście służbę mundurową w której cywil dowodzi pododdziałami? Kaprala na stołku dyrektorsko-generalskim?
To jest burdel a nie służba mundurowa. Kilku pajaców marzących o wielkiej władzy, wykształconych w większości za Nasze /fundusz specjalny i szkolenia MF/pieniądze zbudowało układ w którym o te właśnie pieniądze będziemy skakać sobie do oczu. Teraz cwaniaki awansowani po pięć razy do roku stoją w Waszej obronie, że to jest niesprawiedliwe?
Związkowcy, ktorzy klepali się za srebrniki w postaci awansów i nagród tylko im przytakną jak robili to podczas alokacji i innych pozaprawnych działań.
Tylko nowy związek i o ile bedzie z tym chciał walczyć nowy Szef ,pozwoli to wyeliminować i zbudować nową SC.
Panie Sławomirze Siwy, to jest zadanie dla nowego związku. Koniec z bezprawiem, okradaniem celników z wypracowanych pieniędzy, wyrzucaniem bez prawa do obrony, dochodzeniem swoich praw jedynie przed Sądami!

MKC najwięcej powiadacie... no to faktycznie wiem jaki macie stopień :-)

A tak poważnie pomyślcie: kc 10-12 lat służby pensja zasadnicza brutto bo o tym rozmamiamy 2000 PLN mkc- 3 miesiące służby 1700-1800 PLN

damy kc 300 podwyżki a mkc 500 i się okaże że nie ma znaczenia doświadczenie bo pensja jest równa. czy w stosunku do kc byłoby to sprawiedliwe?
NIE!

Oczywiście że ktos napisza: "ale po 10 latach ma wysługę i dodatek za stopień". Dodatek za stopień to jest pic- między mkc a kc 50 brutto różnicy!

Jeśli będziemy dążyć do porównywania netto pensji, to mkc który przepracuje 5 lat i dostanie 5% ma szanse przeskoczyc z pensją kc.

Z innej beczki.
mkc czy kc ma sie nijak do bensji- przynajmniej tak powinno byc. czy to wina kogoś ze przez 10 lat był mkc bo plecaka nie miał? A jaka zasługa plecaka ze po 4 latak skc sie dorobił?
I co dobry pracownik z 10 letnik stażem na miec duzo mniej od 4 letniego tylko dlatego ze mniej wazelinował i awansów nie miał? Wiemy dobrze ze awanse w tej instytucji to fikcja!- wiec nie mogą być odnosnikiem podziału EWENTUALNEJ kasy.
Pisze ewentualnej bo jak juz pisałem nie dzielcie skóry na niedżwiedzu!!!!

Rozważcie to obiektywnie i dojdziecie do wniosku, że nie da sie tak podzielić aby było sprawiedliwie (sprawiedliwośc zreszta jest pojęciem względnym) i żeby przynajmniej 3\4 funkcjonariuszy uszczęśliwić!

Rozumiem że nie może mkc dostać 2000 brutto jak ekspert ma 4000 podstawy!!!!

Myślę ze niepotrzebnie dzielicie kase której nie ma... i nie wiadomo czy będzie!, a jak będzie ile jej właściwie przydzielą na Izbę!
Bedzie kasa ...bedzie podział...będziecie kombinowac i narzekać......BO NIE WIERZę, żEBYśMY MIELI WPłYW NA JEJ PODZIAł!

Moim skromnym zdaniem trzeba ustanowić jakiś określony pułap dla stanowisk uwzględniając przy tym stopień lub na odwrót pułap dla stopnia uwzględniając stanowisko. I dalej to już prosta sprawa. Równamy do pułapu , jeżeli np dla kc pułap wynosi np 2000 brutto ( uposażenie podstawowe bez dodatków i wysługi lat ) to każdemu kc równamy do 2000 zł. Ci co mają więcej obejdą się smakiem , ale i tak będą w konsekwencji zarabiać więcej od tych co im dorównali do 2000. Wydaje mi się że należało by się oprzeć na stanowiskach służbowych , ponieważ w pensji jest dodatek za stopień i on automatycznie powoduje zróżnicowanie w zależności od posiadanego stopnia.
Co do różnicy miedzy pułapami na stanowiskach to sprawa otwarta powiedzmy 100 zł ( brutto) to by było około 66 zł na rękę. Do tego ci co mają dłuższy staż posiadają większy dodatek za wysługę. To było by najbardziej sprawiedliwe.

Proponuje przyjąc rozwiązania z IC w Rzepinie. Tam juz dawno wszyscy na takich samych stanowiskach mają taką samą pensję zasadniczą brutto. Tylko nieliczni maja więcej (zasłużeni, wybitni).

Kodeks Pracy

Do tego,wszystkich pracodawców zmusza Kodeks Pracy, nie wszyscy decydenci wiecą co to jest. Ale nie SC. Dlatego są wyjątki :lol:

Mam gdzies zwiazki które chcą dą cwszytskim po równo
Spokojnie. To jest dyskusja. Zadajemy jedynie pytania, padają propozycje, także pod znakiem zapytania. Nikt o niczym nie przesądza. Nikt na razie nie opowiada się za taką czy inną opcją.
Związek Zawodowy SC - Celnicy RP słucha na razie Waszych głosów w tej materii.
Czekamy na dalsze konstruktywne uwagi.

jabol napisał:
Proponuje przyjąc rozwiązania z IC w Rzepinie. Tam juz dawno wszyscy na takich samych stanowiskach mają taką samą pensję zasadniczą brutto. Tylko nieliczni maja więcej (zasłużeni, wybitni).

To dalej nie rozwiązuje kwestii. Przyklad : osoba ze stopniem / stanowiskiem X z izby zachodniej (np. Rzepin - marmury) - indywidualny mnoznik 2,31 (widzialem takich kilka) - funkcjonariusz przeszedł podczas alokacji na wschód.
I teraz porównać to do takiego samego stopnia / stanowiska w izbie wschodniej - mnożnik bedzie DUŻO niższy = mniejsze wynagrodzenie.
Co w takich wypadkach ? Dac drugiemu , nie dać pierwszemu bo i tak ma o wiele wiecej ?
Uważam, że tę podwyżkę powinno podzielić się PO RÓWNO dla każdego funkcjonariusza, albo PO RÓWNO na każdy stopień/stanowisko. Trudno, że dostaną też naczelnicy i dyrektorzy, którzy byli przeciwni protestowi i tłumili go, jak tylko mogli. Kij im w sejm. Na takich stołkach się bywa, a potem współpracownicy ich rozliczą.
A na likwidowanie kominów i różnic płacowych powinien przyjść czas później.

Zbóju, ale jeżeli nie rozwiążemy tej kwestii, to zawsze będa takie dysproporcje. Jeżeli myslicie, że niektóre izby są biedne i dlatego ludzie tak mało zarabiają, to jesteście w błędzie. Średnio kasa na etat w izbach w całej Polsce jest zbliżona i Ci właśnie kominiarze mają kasę tych, którzy mają mało. To nie będzie niesprawiedliwość, jeżeli teraz Ci, którzy latami dostawali mało, zbliżą się do tych, którzy mają bardzo duzo.

to jest jedyny moment na zlikwidowanie kominów, gdyż nie odbywa sie to na zasadzie zwiększenia kwoty bazowej, przy której zawsze najwięcej dostają ci, którzy mają ten mnożnik wysoki (tak jak przytoczony tutaj kolega z 2,31)

Oczywiście to jest moje zdanie i uważam, że najlepiej by było, gdyby Szef SC odgórnie wymógł na Dyrektorach IC, aby w całej Polsce zastosować takie same stawki dla poszczególnych IC.

wiem jak winno być dzielone nasze pensum..

SZANOWNI PAńSTWO.
SKORO JUż DZIELIMY SKóRę NA NIEDźWIEDZIU TO POBAWMY SIę W TE DZIELENIE...
nAJBARDZIEJ SPRAWIEDLIWYM PODZIAłEM JEST UWZGLęDNIENIE I ODNIESIENIE SIę DO ZAROBKóW ZASADNICZYCH I TYLKO DO TEGO!!!
RESZTA JEST DODATKIEM JAK WYSłUGA, STOPIEń, NAGRODY (TO SUBIEKTYWNA OCENA SZEFA, CO BYłO JEST I BęDZIE).

MOIM ZDANIEM, W TEJ CHWILI JEST JEDYNA SZANSA ZMNIEJSZENIA KOMINóW PłACOWYCH NA TYCH SAMYCH STANOWISKACH!!!

KADRY, KSIEGOWOść POWINNY PRZYGOTOWAć ZESTAWIENIE: JAKIE Są ZASADNICZE POBORY (TE NAJNIżSZE I NAJWYZSZE NA DANYM STANOWISKU) I RóWNAć TYM NA DOLE. wIEM żE W ic BIAłA PODLASKA RóżNICE DOCHODZA DO 1000Zł. RACJONALNYM JEST, żE NAJMNIEJ ZARABIAJąCY POWINIEN DOSTAC NP. 800-900 A TEN DRUGI 100-200Zł.
NIGDY NIE BEDZIE TAK, żE KAżDY BEDZIE ZADOWOLONY ALE SKORO Są NAGRODY I AWANSE TO TEN "SUPER CELNIK" POWINIEN DOSTAWAć TE AWANSE I NAGRODY, ALE PENSJA ZASADNICZA POWINNA BYć ZBLIZONA NA KAżDYM RóWNORZęDNYM STANOWISKU.
ZA STOPIEń DOSTAJE SIę Z AUTOMATU JAKIEś śmieszne 50Zł BRUTTO WIęC TU sprawa jest jasna, że chodzi tylko o wynagrodzenie zasadnicze na danym i tym samym stanowisku .
INNA KWESTIA O CZYM PISAłEM NA INNYCH FORACH TO DODATKI FUNKCYJNE NA STANOWISKKACH KIEROWNICZYCH. JESTEś PRYNCYPAłEM =MASZ DODATEK PRZESTAJESZ NIM BYć =TO GO TRACISZ. PRZECHODZI NA JEGO NASTEPCę. CHYBA UCZCIWE???
KASCEL
P.S. PANIE SłAWKU CZY KTOś ZE ZWIAZKóW PRZEDSTAWI JASNE KRYTERIA WYNAGRODZENIA ZASADNICZEGO? PROSZE O INFO. :idea: :idea: :?: :!:

Back
Do góry