Jak podzielą kasę????

Chcecie sprawiedliwego podziału. Ten jest bardzo prosty. Podział według stanowisk. Na ogół ludzi na danym stanowisku średnia na etat 500 zł. I podział tej kwoty poprzez wyrównywanie kominów stanowiskowych a te są bardzo duże począwszy od mł. kontrolerów do naczelników.

P.S. Trudno wierzyć w nic.

Stary! Obudź się . Nie będzie żadnego protestu. Góra do 2 m-cy zmienią nam przepisy. Aha i jestem przekonany, że kasę rozdzielą w miarę równo.
Sam protest odbije się przede wszystkim na dyrektorach. Podejrzewam , że zwolnią 2/3.

Trzeba wyrównać kominy płacowe , i teraz jest taka okazja , żeby nie było że jeden np kc zarabia o 300-400 zł więcej od drugiego, a tak niestety sie dzieje. Uwzględnić przy tym oczywiście również stopnie służbowe i staż.
Tutaj prośba do kolego Sławka Siwego. Jesteś gwarantem takich działań, liczymy na ciebie. I co najciekawsze ja jestem SKC ze średnim uposażeniem, to znaczy żą są ode mnie słabiej i są lepiej zarabiający , ale czas już skończyć z tymi niczym nie uzasadnionymi KOMINAMI PŁACOWYMI.

Może w taki sposób powinny kształtowac się pensje zasadnicze brutto po podwyżkach (bez dodatków do pensji)

1) mkc - 2300 zł;
2) kc - 2550 zł;
3) skc - 2800 zł;
3) insp. - 3050 zł;
4) exp. 3300 zł;

Co o tym myslicie?
Oczywiście, że może się zdarzyć, że np expert ma 4500, więc nie dostanie nic poza inflacyjnym, tak jak i w wielu innych przypadkach w innych stanowiskach. To będa oczywiście progi w stanowiskach, w których nie można zarabiać mniej. NIe zyskaja tzw. spady, czyli upadli dyrektorzy, naczelnicy. I tak mają duzo i przy każdej zmianie kwoty bazowej zyskuja najwięcej, a teraz nastał czas na sprawiedliwość społeczną

Jak Wy to widzicie?

nie zapominajcie ja kwygląda system awansów w SC- nie znacie mkc z 10 letnim stażem służby - ja znam. Robi więcej i umie więcej niż nie jeden skc albo ekspert. Jedyne co go od nich odróżnia to to ze lubi mieć czysty język i nie używa wazeliny. Pozdo ziomale.

Może warto wprowadzić, to, co w jednych izbach jest pradawnym dobrym zwyczajem, a w innych nieosiągalną mrzonką, a mianowicie po 3 latach służby automatycznie awans z MKC na KC i to jest dobre. W Rzepinie zawsze tak było, a w Poznaniu 10 lat i mkc to żaden odosobniony przypadek.

juda napisał:
nie zapominajcie ja kwygląda system awansów w SC- nie znacie mkc z 10 letnim stażem służby - ja znam. Robi więcej i umie więcej niż nie jeden skc albo ekspert. Jedyne co go od nich odróżnia to to ze lubi mieć czysty język i nie używa wazeliny. Pozdo ziomale.

witam, jestem st.k.c - nigdy nikogo nie lizałem i język mam bardzo czysty - jeżeli ktoś, uważa - że każdy kto ma trochę wyższe stanowisko (i, lub stopień) to tzw. wazelina - jest w błędzie
p.s. - ostatni awans w 1997 roku
- płaca zasadnicza brutto: 2100

(awanse bez podwyżki!!!!)

Ten podział nie będzie łatwy, gdyż w niektórych IC zaległości sa wieloletnie, np. Zasadnicza pensja (bez dodatków) dla skc z podobnym stażem i takim samym stopniem w Poznaniu waha się od 2020 do 2620 zł brutto. (wśród osób, które znam). Rzoumiem, że pomiędzy mkc, a skc może byc różnica 600 zł, ale nie w tym samym stanowisku.

PS Poznań, to inny swiat pod względem poborów, widełek i awansów (także bez kasy). Można rzec DZIKI ZACHÓD. (chociaż od jakiegos czasu to się zmienia)

Ludzie kasy nie ma jeszcze a wy co dzielicie?
UWAŻAM, ŻE TĄ/TĘ KASĘ KTÓRA MA SIĘ POJAWIĆ NALEŻY DAĆ RÓWNO PONIEWAŻ DOPIERO USTAWA TZW MODERNIZACYJNA POWINNA OKREŚLIĆ KONKRETNE NOWE WIDEŁKI MAM NADZIEJĘ ŻE WĄSKIE.
Jak w Izbach powstaną komisje bardzo tajne dzielące pieniążki to kto zyska kto straci jak myślicie? Zawsze sposób dzielenia wynika z chęci ustawienia swojaków i tyle a tak matematycznie pójdzie, wiem że to będzie i tak niesprawiedliwe w wielu przypadkach .

jaki podział??

dzisiaj doszły mnie głosy ze podział będzie ale nie taki jak się tu przedstawia. nawięcej mają dostać oczywiście najwięcej zarabiający, najmniej dostaną jak zwykle zarabiający najgorzej. a słyszałem to z ust jednego z przewodniczących związków, wiec proszę aby pozostałe związki wyjaśniły sprawę i do tego nie dopuściły. tak jest ze jak straj się zaczął to związkowcy do niczego się nie przyznawali, a kiedy spie... szyli sprawę i są pieniądze to są pierwsi do podziałow. paranoja. zlikwidować związki i stworzyć jeden, który będzie naprawde dbał o nasze interesy.

JAK BĘDZIE NA PEWNO !

JESTEM W SZOKU CO TU PISZECIE!!!

nie zachowujcie się jak dzieci, bądzcie realistami:
- podział będzie w/g starych zasad i k.c. dostanie ok.150,-zł netto
DLACZEGO?
- bo w tej kwestii nie mamy właściwie nic do gadania, bo decyzje zostały podjęte wcześniej, a tylko zmieniono kwotę, a szczególnie dlatego, że...
- tak jest skonstruowana ta podwyżka!!! w części dot. wyrównania inflacyjnego i dotyczy "jakby przeszłości" tzn odnosi się do poprzednich zarobków.

nie rozbudzajmy złudnych i śmiesznych nadzieji!
CO MOŻEMY ZROBIĆ (bez bicia piany)?

zawalczyć o to co może być w przyszłości np. to co nam obiecał p.Premier czyli podwyżki w przyszłym roku albo zmiany modernizacyjne obejmujące pośrednio nasze zarobki - tak aby zniwelować te krzywdzące różnice, ale błagam:

BEZ WYKRZYKIWANIA O PODWYŻKACH, bo to nie medialne i odnoszą całkowicie odwrotny skutek!!! bez podwyżek też możemy mieć więcej w kieszeni, a poza tym nie będziemy do siebie zrażać innych, a to nam jest teraz bardzo potrzebne, bo teraz rozstrzyga się nasza przyszłość bardziej niż się wielu wydaje...

Re: JAK BĘDZIE NA PEWNO !

bob-budowniczy napisał:
JESTEM W SZOKU CO TU PISZECIE!!!

nie zachowujcie się jak dzieci, bądzcie realistami:
- podział będzie w/g starych zasad i k.c. dostanie ok.150,-zł netto
DLACZEGO?
- bo w tej kwestii nie mamy właściwie nic do gadania, bo decyzje zostały podjęte wcześniej, a tylko zmieniono kwotę, a szczególnie dlatego, że...
- tak jest skonstruowana ta podwyżka!!! w części dot. wyrównania inflacyjnego i dotyczy "jakby przeszłości" tzn odnosi się do poprzednich zarobków.

nie rozbudzajmy złudnych i śmiesznych nadzieji!
CO MOŻEMY ZROBIĆ (bez bicia piany)?

zawalczyć o to co może być w przyszłości np. to co nam obiecał p.Premier czyli podwyżki w przyszłym roku albo zmiany modernizacyjne obejmujące pośrednio nasze zarobki - tak aby zniwelować te krzywdzące różnice, ale błagam:

BEZ WYKRZYKIWANIA O PODWYŻKACH, bo to nie medialne i odnoszą całkowicie odwrotny skutek!!! bez podwyżek też możemy mieć więcej w kieszeni, a poza tym nie będziemy do siebie zrażać innych, a to nam jest teraz bardzo potrzebne, bo teraz rozstrzyga się nasza przyszłość bardziej niż się wielu wydaje...

NIE ZGADZAM SIE Z TOBĄ!!!!!!
ZARÓWNO PROPOZYCJA RZADU, SŁOWA PREMIERA I SŁOWA DOMINIKA MÓWIŁY O 500 ZŁOTYCH NA ETAT....CO TO ZNACZY NIE MUSZE CI CHYBA TŁUMACZYĆ!!PRAWDA???

CELNIK Z POLSKI napisał:
juda napisał:

witam, jestem st.k.c - nigdy nikogo nie lizałem i język mam bardzo czysty - jeżeli ktoś, uważa - że każdy kto ma trochę wyższe stanowisko (i, lub stopień) to tzw. wazelina - jest w błędzie
p.s. - ostatni awans w 1997 roku
- płaca zasadnicza brutto: 2100

(awanse bez podwyżki!!!!)

nie chciałem Cie urazić i nie było to pisane pod Twoim adresem - nie wątpię że nie jesteś wazelina - ale napewno słyszałeś i znasz ludzi którzy nadzwyczaj szybko awansują a ich zasługi są conajmniej marne - ja znam. pozdro

Rozmawiałem o tym z celnikami z całej Polski będąc w ostatnich dniach w Warszawie. Zdania są mocno podzielone. Największą obawę ludzi rodzi to, że dyrektorzy dokonają podziału wg. własnego uznania i widzimisię, jeśli nie będzie wytycznych aby dać po równo dla każdego.
Wielu celników jednak nie chce nawet słuchać o tym, żeby dzielić to po równo, bo jak to usprawiedliwić, że ktoś zarabia 3500, a siedzi biurko obok ciebie i robi dokładnie to co ty, a ty masz 1500.

Jak pisałem problem w tym, że celnicy nie ufają w większości ZZ oraz wiedzą że te są słabe, stąd obawa i prośba o wyraźne wytyczne SSC w tej sprawie, które spłyną do dyrektorów.

Ja rozważam na razie podział wg. trzech kryterów, tj. wysokości uposażenia zasadniczego, stażu pracy i czasu pozostawania bez awansu. Może warto włączyć w to stanowiska i stopnie, chociaż uważam, że ważniejsze jest to co kazdy z nas robi.
Kryteria te należy zastosować łącznie, ale w jaki sposób i wg. jakiej chronologii nie będę zdradzał, ponieważ zależy mi na Waszych pomysłach, aby może posżły w tym kierunku i zmodyfikowały to co ja myślę na ten temat.
Tylko proszę mnie nie atakować, bo to forum jest po to, aby przedstawić swoje pomysły, które potem będziemy analizować. Proszę o Wasze uwagi.

A WIĘC PRAWDA JEST NASTĘPUJACA: PREZYDENT PODPISAŁ USTAWĘ BUDŻETOWĄ W KTÓREJ JUŻ MAMY ZAGWARANTOWANE 234 PLN BRUTTO - WYDAJE MI SIĘ ŻE DLA KAŻDEGO A RÓŻNICA KWOTY DO 500 PLN BRUTTO DLA PRZYDUPASÓW NI I TYCH CO PRACOWALI PODCZAS PROTESTU. JEZELI SIĘ MYLE TO PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ

Pamiętaj, że protestowało 80-90% załogi.
Taki podział jakiego się obawiasz spowoduje nowy protest ww. większości, dlatego nie ma obaw. :lol:

Ja rozważam na razie podział wg. trzech kryterów, tj. wysokości uposażenia zasadniczego, stażu pracy i czasu pozostawania bez awansu. Może warto włączyć w to stanowiska i stopnie, chociaż uważam, że ważniejsze jest to co kazdy z nas robi.

Panie Sławku,

z całym szacunkiem ale kryterium "czas pozostawania bez awansu" ma znaczenie w przypadku przyznawania awansów ale raczej nie podwyżek które w większości spełnią rolę regulacji płac. Chyba że ma to byc forma odszkodowania....
Gdyby wzięto pod uwagę to kryterium to na miejscu wszystkich młodszych kontrolerów i kontrolerów z długim stażem zaraz po przyznaniu podwyżek oczekiwałabym szybkiego awansu.
A co mają powiedzieć wszyscy inspektorzy i eksperci którzy mało zarabiają - bo takich też mamy. Prawdopodobieństwo awansu marne. Czyżby to miała byc kara bo im się udało dostać wcześniej parę gwiazdek lub belkę?

Back
Do góry