Ja nie krytykowałem "mniej zorientowanego" Zielonego, choć moim zdaniem błądzi i to strasznie.
Tylko wskazałem mu podstawę prawną.
"Zagadnienie prawne" jest banalnie proste.
Odpowiedź jest zawarta w art. 61 § 1 Kodeksu cywilnego:
Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.
Tak więc samo sporządzenie propozycji na piśmie nie ma żadnego znaczenia prawnego.
Propozycja jest skutecznie złożona dopiero jeśli dotrze do Ciebie przed 31 maja.
Jeśli nie dotrze - wygasa Twój stosunek służby / pracy.
Smutne, ale prawdziwe.
Dzięki za podjęcie tematu. Generalnie nawet się nie obraziłem za ,,mniej zorientowanego,,
Postaram się przedstawić swoje rację i nie zgodzić się z twoją opinią.
Po pierwsze zagadnienie prawne w temacie ,,oświadczenie woli,, to nie jest ,,banalnie proste,, jak mówisz. Na tym zagadnieniu zrobiono ,,profesury,, . Więc jest o czym pisać i co rozważać.
Wymieniony artykuł nic nie nie wyjaśnia w przedmiotowych rozważaniach.
Myślę, że mylisz termin ,,propozycja,, z terminem ,,umowy w prawie cywilnym,, . Umowa, która wymaga dwóch stron stosunku prawnego jest czymś więcej niż propozycja. Umowa zawiera w sobie ,,propozycję,, i staje się umową kiedy druga strona się na nią zgodzi.
Termin ,,propozycja,, jest tożsama z ofertą w rozumieniu prawa cywilnego.
Oferta to oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy. Takie oświadczenie określa istotne postanowienia tej umowy. Propozycja zawarcia umowy ma przy tym charakter stanowczy. Ważnym jest także oznaczenie podmiotu, który składa ofertę (nazywa się go oferentem) oraz podmiotu, który jest jej adresatem (jest to oblat).
Na naszym przykładzie DIAS sporządza pismo, nadaje numer, sporządza kopie a/a, podpisuje. Nie mamy wątpliwości, że stanowi w rozumieniu prawa ofertę/propozycję.
Złożenie oferty (czytaj propozycji) kwalifikowane jest jako jednostronna czynność prawna, a oblat ma uprawnienie do jej przyjęcia. Oferta będzie więc wiązać oferenta, a to jej adresat decyduje o jej przyjęciu.
Przyjęcie oferty następuje przez złożenie oświadczenia oferentowi.
Jeżeli twierdzisz, że ,,Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej,,tzn że rodziło wcześniej określony skutki prawne tj. w momencie sporządzenia, podpisania, zarejestrowania ??? To czy nie możemy powiedzieć, że ...
Ja nie wiem czy mam rację ale sory nie przekonałeś mnie.
Inni zauważyli ciekawą rzecz: co to do cholery jest ta ,, propozycja ,, w rozumieniu pragmatyki służbowej, prawie pracy czy prawa cywilnego ???